Viikko lihavuusleikkaukseen

Näin vierähti taas viikko, nopeasti se menee. Enää viikko lihavuusleikkaukseen ja jännitys tiivistyy. Tämän aamun paino oli 103,9 kg eli ENE-dieetin aikana viime maanantaista tähän päivään on tippunut painoa 2,8 kg, joka on kyllä melkoisesti yhdelle viikolle. ENE-dieetti on siis tehnyt tehtävänsä ja vielä on tämä toinen viikko jäljellä, joten painoa ehtii hyvin putoamaan kilo tai vähän ylikin. Viikonloppuna tuli kierrettyä joulumarkkinoilla sekä joulukadun avajaisissa. Joulumarkkinoilla riitti houkutuksia, kun hyviä tuoksuja leijaili ympäriinsä. Huomasin, että tämä vähäenerginen syöminen virittää kyllä nälän nopeasti pystyyn, kun saa nenäänsä hyviä tuoksuja. Ei minulla mitenkään hankalaa ollut, mutta kiinnitin vain huomiota. Yllättävän helposti tämä ENE-dieetti on sujunut, vaikka välillä onkin ollut nälkä. Tämä kuuluu niihin juttuihin, joista tiedät, että tämä pitää vaan hoitaa, niin ei sitä oikeastaan edes ajattele muita vaihtoehtoja.

Nyt, kun on aikaa enää viikko, olen alkanut kerätä listaa sairaalareissulle otettavista tavaroista/vaatteista. Lisäksi olen kerännyt listaa kysymyksistä, joita täytyy muistaa kysyä klinikalla. Helposti mielessä olleet kysymykset unohtuvat, joten olen kerännyt niitä ylös ja koitan löytää tilaisuuden kysyä niitä ennen kuin kotiudun. Osa kysymyksistä on suunnattu ravitsemusneuvojalle, osa lääkärille. Tiedän, että voin koska tahansa kysyä niitä asioita myös jälkeenpäin, sillä klinikalla mielellään vastaavat kysymyksiin ja auttavat, jos on haasteita. Sairaanhoitajan keskustelussa 1,5 kuukautta sitten kävi ilmi, että klinikan toiminta on hyvin ihmisläheistä ja he haluavat, että kokemus on kaikille hyvä. Sairaanhoitaja puhelun aikana korosti, että koska vaan voi soittaa tai laittaa viestiä ja he kyllä neuvovat eteenpäin.

Sairaalakassiin mukaan

Kaivoin pienen vedettävän lentolaukun jo viikonloppuna esiin, sillä pikkuhiljaa voi alkaa jo heittämään tavaraa laukkuun. Lentolaukkua suositeltiin klinikan puolelta, sillä leikkauksen jälkeen ei saa nostaa mitään raskaampaa. Olen menossa siis Tallinnaan leikkaukseen, joten menen Tallinnaan jo leikkausta edeltävänä päivänä. Edellisenä päivänä otetaan ainakin koronatesti sekä labrakokeet. Yöpyminen on kylpylähotellissa, ilmeisesti kivenheiton päässä sairaalasta.

viikko lihavuusleikkaukseen
Kuva: Pixabay

Matkalle mukaan -lista:

 • Kännykkä ja laturi
 • Lompakko ja passi
 • Alushousuja ja puristamattomat rintaliivit tai toppi, sukkia
 • Villasukat
 • Uimapuku ja pyyhe (kylpyläkäyntiä varten)
 • Hammasharja, -tahna, saippua, shamppoo, puhdistuspyyhkeet, dödö
 • Hiusharja ja hiuslenkkejä
 • Löysä yöpaita tai paituli
 • Löysät vaatteet kotimatkalle (vyötäröä painamattomat housut, tunika tms. sekä villatakki)
 • Lämpimät ulkovaatteet ja hyvät kengät
 • Kirja
 • Paperiohjeet, kuitti maksusta
 • Pieni juomapullo

Matkoista olen varannut vasta menomatkan, sillä vaikka yleensä ihmiset kotiutuvat jo seuraavana päivänä, pitää varautua siihen, että joutuukin olemaan yhden yön kauemmin. Minulla on kännykässä laivayhtiön sovellus, jolla voin varata sitten paluumatkan helposti sairaalasta. Menomatkalla ei ole hyttiä, sillä matka ei ole kauhean pitkä. Paluumatkalle ajattelin varata hytin, jotta pääsen tarvittaessa lepäilemään. Kaasukipujen kanssa voi olla inhottavaa olla laivassa istumassa jossain, enkä usko, että niin pian leikkauksen jälkeen jaksan kävelläkään koko aikaa. Luulen, että mukavinta on mennä hyttiin, käpertyä sängylle ja lukea kirjaa tai nukkua. Mies on luvannut viedä minut maanantaiaamuna satamaan ja hakea sitten, kun tulen takaisin.

Toipumisajan ruuat valmiina

Toipumisajan ruuatkin on ostettu jo valmiiksi. Ajattelin ostaa vielä mehujäämuotit jostain, sillä vesi voi olla helpompaa saada aluksi alas jäämuodossa. Muottiin voi sitten tipauttaa pari pisaraa sitruunamehua tms. mauksi. Nestettä pitäisi kuitenkin saada nautittua melko paljon ja aluksi voi olla, että vesi vaan ei maistu tai sitä on hankala juoda. Miksi neste on leikkauksen jälkeen tärkeässä roolissa? No, normaalistihan ihminen saa ruuastakin nesteitä. Kun leikkauksen jälkeen ruokaa saa syötyä kerrallaan vain noin pari ruokalusikallista, jos sitäkään, ei sitä nestettä sitten tulekaan ruuasta. Jos ihminen ei sitten juo nesteitä, niin aika nopeasti tulee nestehukka ja se voi olla vaaralllista. Eli kaikin keinoin pitää koittaa saada nesteitä alas, kun ei vielä syödä kauheasti pysty. Jos sinua kiinnostaa ruokailut lihavuusleikkauksen jälkeen, niin voit lukaista vaikka klinikan sivuilta löytyvän ohjeistuksen leikkauksen jälkeisestä ruuasta ja syömisestä.

Viikko lihavuusleikkaukseen, se menee äkkiä ja kohta olemme uuden elämän ensimmäisessä päivässä. Olen kirjannut excel-taulukkooni joka päivä ENE-dieetin aikana painoni sekä painoindeksini. Taulukossa leikkauspäivä on päivä 0 ja sen jälkeen punnitsen itseni kerran viikossa. Päivän nolla jälkeen, viikkojen laskenta alkaa numerosta yksi eli uusi aika alkaa.

Kiva, kun seuraat matkaani, kohta se jännin vaihe alkaa!

hyvinvointi hyva-olo terveys oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *