Camilla Nissinen: Meitä vastaan rikkoneet

Camilla Nissisen esikoisromaani Meitä vastaan rikkoneet kertoo ahdistavan tarinan uskonlahkossa kasvamisesta, henkisestä väkivallasta ja syömishäiriöstä. Se herätti vahvempia tunteita kuin mikään muu tarina pitkään aikaan. Kirjassa vuorottelevat kronologisesti etenevä kasvutarina ja nykyhetki, jossa aikuinen Silja on suljetulla psykiatrisella osastolla syömishäiriön vuoksi.

Tarinan päähenkilö Silja on nuori tyttö, jonka perhe kuuluu Jehovan todistajiin. Uskonto on perheessä elämän tärkein asia, ja Siljakin tekee kovasti töitä ollakseen kunnon kristitty ja päästäkseen Harmageddonin tullessa paratiisiin. Nuoresta asti hän kiertää ovelta ovelle levittämässä Jumalan sanaa ja tarjoamassa Vartiotorni-lehteä. Samalla hän kuitenkin kipuilee sen kanssa, että hänen elämänsä on erilaista kuin muiden. Uskontoon ja juhlapyhiin liittyvillä koulutunneilla hän joutuu istumaan yksin käytävässä, eikä luokkatovereiden syntymäpäiväjuhliin voi osallistua, koska Jehovan todistajat eivät vietä mitään juhlapyhiä, eivät edes syntymäpäiviä. Uudessa koulussa hän yrittää aluksi peitellä uskovaisuuttaan ja olla kuten muut, mutta sana kiirii. Onneksi löytyy kuitenkin edes jonkinlaisia tyttökavereita ja Siljaa puolustava Aapo-poika. Liian läheiseksi ei silti saisi tulla, sillä vaikka ”maailmallisten” kanssa olisi hyvä tulla toimeen ja olla herättämättä ennakkoluuloja Jehovan kansaa kohtaan, ystävystyminen ei ole suositeltavaa – eikä varsinkaan seurustelu tai parisuhde.

Vaikka perhe, yhteisö ja usko tuovat turvaa ja sisältöä elämään, uskontoon liittyvät asiat tuovat myös mukanaan lapsen tasolla kohtuuttomia pelkoja ja vastuun kantamista. Silja pelkää demoneja ja kokee vahvaa häpeää ja syyllisyyttä väärin ajattelemisesta tai toimimisesta. Hän myös joutuu ottamaan vastuuta omasta erilaisuudestaan ja selittämään poikkeavia toimintatapojaan muille lapsille, vaikka samalla hän vain haluaisi piiloutua.

Yllättävää on, miten negatiivista suhtautuminen muihin kristittyihin voi olla, vaikka periaatteessa uskotaan samaan Jumalaan ja Jeesukseen. Siljan mummi ei oikein ymmärrä, mikseivät hänen lapsenlapsensa vietä joulua ja pääsiäistä. Siljan äiti suhtautuu mummiin suorastaan pahantahtoisesti ja yrittää parhaansa mukaan eristää tämän perheen elämästä. Lahjaksi saatu enkeliaiheinen runokirjakin lentää auton ikkunasta pihalle.

Siljan äidille hyvältä näyttäminen muiden silmissä on tärkeää, niin kehon, kodin kuin käytöksenkin osalta. Hän on usein laihdutuskuurilla. Siljaankin hän suhtautuu hyvin kriittisesti ja myös ilmaisee sen hyvin kärkkäästi. Äiti haukkuu Siljaa porsaaksi, vaatii laihduttamaan ja ostaa muotoilevia alusvaatteita, jotta makkarat eivät näkyisi. Kun vanhojen tansseja varten täytyy laihduttaa näyttääkseen kauniilta mekossa, syömishäiriö saa lopulta vallan.

Harvoin koen kirjasta näin vahvoja negatiivisia tunteita kuin nyt koin – ja tarkoitan sen hyvällä tavalla, sillä kirja oli niin hyvin kirjoitettu. Varsinkin äidin ilkeä suhtautuminen tyttäreen ahdisti suunnattomasti ja aiheutti välillä melkein vihaista puhinaa työmatkoja kävellessäni. Kenenkään ei pitäisi joutua kokemaan tuollaista käytöstä, kaikkein vähiten omalta äidiltään. Olen koulutukseni kautta syömishäiriöiden ja niiden hoidon asiantuntija, joten tiedän, millaiset asiat syömishäiriöille altistavat ja millaista syömishäiriön sairastaminen ja hoito voivat olla. Esimerkiksi juuri stressi ja muut kuormittavat tekijät, itsetunto-ongelmat, tunne-elämän vaikeudet ja laihuutta ihannoiva ympäristö voivat altistaa syömishäiriölle. Erityisesti nälkiintyminen esim. laihduttamisen seurauksena saattaa korostaa tai ylläpitää syömishäiriön oireita tai olla laukaiseva tekijä syömishäiriön synnyssä. Mielenterveyshäiriöiden mittakaavassa syömishäiriöt ovat yksiä vakavimmista sairauksista ja niissä on myös suurin kuolleisuusriski (kuoleman aiheuttajana esim. itsemurha tai sydänpysähdys). Syömishäiriö ja sen hoito olikin kirjassa kuvattu erittäin hyvin kaikessa ahdistavuudessaan ja karuudessaan. Lisää tietoa syömishäiriöistä sekä tukea sairastuneille ja heidän läheisilleen löytää esimerkiksi Syömishäiriöliiton sivuilta.

Äänikirjan lukija Rosanna Kemppi oli minulle uusi tuttavuus. Pidin hänen tavastaan lukea. Hänellä on mukavan rauhallinen ääni.

Meitä vastaan rikkoneet pääsee heittämällä parhaiden ja tärkeimpien lukemieni kirjojen joukkoon. Aihe on tärkeä, tarina koskettava ja kirja hyvin kirjoitettu.

 

Camilla Nissinen: Meitä vastaan rikkoneet
Tammi 2022
8t 40min
Lukija: Rosanna Kemppi

kulttuuri kirjat suosittelen
Kommentit (1)
  1. Minäkin pidon tästä kirjasta kovin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *