Emmy Abrahamson: Kuinka menestyä hullujenhuoneella

Emmy Abrahamsonin romaani Kuinka menestyä hullujenhuoneella on hauska, mustallakin huumorilla höystetty tarina stand up -komiikasta ja mielenterveyden ongelmista.

Kolmissakymmenissä oleva Maja on ruotsalainen stand up -koomikko, jonka elämä ei ole aivan tavallista. Sanavalmius ja huumorintaju ovat saattaneet hänet menestyvälle uralle komiikan saralla. Hänen suosituin ohjelmanumeronsa on sukkanukkejen kanssa käydyt keskustelut. Hauskuudestaan huolimatta hänen elämässään on synkkyyttä. Kirjan kuvausten perusteella hän sairastaa kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Maniajaksot, joita hän kutsuu ”Usain Bolttaamiseksi”, ovat hänelle hyvää ja aikaasaavaa aikaa, mutta toisinaan masennus, ”Sven”, vetää mielen matalaksi ja heikentää toimintakykyä.

Tarina alkaa siitä, kun poliisit hakevat Majan kotoa ja vievät suljetulle psykiatriselle osastolle pakkohoitoon. Kirja seuraa vuoroin Majan kokemuksia psykiatrisella osastolla ja vuoroin pakkohoitoa edeltäneiden viikkojen tapahtumia. Majan elämä on tulvillaan erikoisia sattumuksia ja huumoria, myös mustaa. Psykiatrisen osaston kuvaukset sisältävät hieman stereotyyppisiä potilaita, mutta myös ankaraa kritiikkiä lääkevaltaisesta mielenterveyshäiriöiden hoidosta.

Odotukseni kirjaa kohtaan eivät olleet korkealla, sillä edellinen menestyskirja Kuinka rakastua mieheen joka tulee puskista oli pienoinen pettymys. Pidin kuitenkin tästä kirjasta huomattavasti enemmän. Se sai toistuvasti virnistelemään ja nauramaan ääneen. Pidän varsinkin hieman kyseenalaisesta huumorista, joka saa miettimään, saisiko tälle edes nauraa.

 

Emmy Abrahamson: Kuinka menestyä hullujenhuoneella
Gummerus 2023
7t 23min
Kääntäjä: Outi Menna
Lukija: Katariina Lantto

kulttuuri kirjat
Kommentit (1)
 1. https://hikkaj.blogspot.com/
  4.3.2023, 09:54

  MM
  ”Pidän varsinkin hieman kyseenalaisesta huumorista, joka saa miettimään, saisiko tälle edes nauraa.”
  Samoin.
  Kuitenkin sitä on vähän varpaillaan ja kieli keskellä suuta tämäntapaisia lukiessa.
  Ite esikirjoittelin, ennen lopullista versiota Kirjavinkkeihin, näin:
  https://hikkaj.blogspot.com/2023/02/hups.html

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *