Piia Leino: Aarteidesi aikakirjat

Piia Leinon romaani Aarteidesi aikakirjat sijoittuu 2100-luvun Yhdysvaltoihin. Kirjassa päästään kurkistamaan mahdolliseen yhteiskuntaan, kulttuuriin ja teknologiaan lähes sadan vuoden päästä. Samalla pohditaan 1900-luvun lopun ja 2000-luvun alun yltäkylläistä kulttuuria ja sitä, millainen vaikutus sillä on ihmisiin ja ympäristöön tulevaisuudessa.

Oula asuu kevytyhteisössä, tutkii kehollisuutta ja työskentelee kehonlämpöterapeuttina. Hän haaveilee yhteisöllisempään ja ylellisempään Pandora-syväyhteisöön muuttamisesta, mutta sitä varten tarvitaan huomattavasti enemmän rahaa. Niinpä hän ryhtyy louhimaan sata vuotta sitten eläneen miljonääri Raphael Elon muistoja huhutun aarteen löytämiseksi.

2020-luvulla rikkaat ihmiset antoivat syväjäädyttää kehonsa siinä toivossa, että heidät voitaisiin myöhemmin herättää uudestaan henkiin. Nyt kryoniikkayritys tarjoaa maksua vastaan mahdollisuuden sukeltaa näiden jäädytettyjen ihmisten mieliin. Mielikoneen kautta louhija pääsee kokemaan kohteensa muistot ja tuntemukset samalla tavalla kuin tämä oli ne sillä hetkellä itse kokenut. Eri ihmiset etsivät muistoista eri asioita: kokemuksia, tunteita, seksiä, sensaatioita ja juoruja, aarteita ja piilotettuja rikkauksia.

Oula epäilee aluksi louhinnan eettisyyttä. Onko oikein tirkistellä toisen ihmisen muistoja? Sitkeän louhinnan aikana hän kuitenkin koukuttuu Elon kokemuksiin ja löytää asioita, joista ei olisi alun perin osannut kuvitella nauttivansa. Lopulta hän löytää sekä etsimänsä että myös jotain hänen mieltään kalvavaa. Onko mahdollista, että koneella olisi sielu tai tietoisuus?

Mielenkiintoista ja ajatuksia herättävää on kirjassa kuvattu yhteiskunta ja kulttuuri. Nykyisenlainen kulutus on historiaa, jota ihmisten on vaikea edes kuvitella. Luonnonvaroja säästetään, eikä kukaan omista itse paljoakaan. Tarvittavat tavarat ja palvelut saa lainattuna tai vuokrattuna. Mitä suurempi yhteisö, sitä enemmän hyödykkeitä on käytettävissä. Parisuhde ja seksi eivät välttämättä ole kiinnostavia asioita; lapsen voi hankkia myös yksin geenipankin avulla. Yhteiskunnassa on nykyihmisen näkökulmasta sekä houkuttavia ja järkeviä että outoja asioita.

Olen aina tykännyt katsoa tieteis- ja dystopiaelokuvia ja -sarjoja. Esimerkiksi Netflixin Black Mirror -sarja tarjoilee mieltä kutkuttavia kurkistuksia mahdollisiin tulevaisuuksiin ja teknologisiin innovaatioihin. Tämä kirja taisi olla ensimmäinen kirjallinen sukellukseni samaan genreen. Kokemus oli hyvä. Toki elokuvat ja sarjat tuovat tieteistarinaan yhden elementin lisää, kun teknologia ja mielikuvituksellinen tulevaisuuden maailma näytetään konkreettisesti. Minun mielikuvitukseni ei ainakaan riitä kuvittamaan uusia keksintöjä kovin uskottavasti. Tätä kirjaa lukiessa se ei kuitenkaan haitannut; tarina ja ajatukset sen takana olivat tärkeämpiä.

Lukija Salla Kozma ei ollut minun mieleeni. Hän eläytyi ja näytteli liikaa, vaikka äänikirjassa pitäisi mielestäni jättää tilaa kuulijan omalle mielikuvitukselle. Äänenpainot olivat toisinaan epäonnistuneita tai hieman outoja. Kozma myös takelteli ja piti välillä taukoja kesken lauseen, mikä oli häiritsevää. Toki tämä on hyvin inhimillistä ääneen lukiessa. Luulisi kuitenkin, että ammattimaisesti äänikirjaa äänitettäessä voisi tällaiset pikkuvirheet korjata. Äänikirjasta jäi epäammattimainen maku.

 

Piia Leino: Aarteidesi aikakirjat
Kustantamo S&S 2022
6h 38min
Lukija: Salla Kozma

kulttuuri kirjat
Kommentit (2)
 1. Piia Leino: Aarteidesi aikakirjat. Varasin kirjan, varausnumeroni on 16. e-kirjassa varauksia oli vain 11 ennen minua, mutta luettuna en sitä halunnut.

  Kysymyksiä herättävät esimerkiksi seuraavat seikat.

  – Kevytyhteisö. Ilmeisesti siinä jäsenet voivat vaihtua mielensä mukaan. Tänään tässä yhteisössä, huomenna kenties toisaalla. Perheitä ei ole, lapset ovat kaikkien yhteisiä ?
  – Jos on hankkinut lapsen yksin geenipankin avulla, ilmeisesti yhteisö (kevyt- tai syvä-) suorittaa lapsen kasvatuksen iskostamalla tämän aivoihin tietoja ?
  – Syväyhteisö? Muistuttaako se entistä perhettä tai sukua?
  – Ovatko kehollisuus ja kehonlämpö jollain tapaa yhteydessä kehopositiivisuuteen?
  – Millaista rahaa käytetään? Bitcoineja? Niiden louhiminen vaatii lopulta runsaasti sähköä. Tätä pulmaa tuskin on muistojen louhimisessa?
  – Miten on mahdollista muodostaa yhteisö, jossa kaikki sen jäsenet säästävät luonnonvaroja eikä kenelläkään ole suuria omaisuuksia ? Ahneet aivopestään ?

  Odotan mielenkiinnolla, että saan kirjan lainaksi ja luettua.

  1. Onpas hyviä kysymyksiä! Kirja ei tainnut olla ihan niin syvällinen, että olisi selittänyt noin paljon. Osaan varmasti löydät vastauksen kirjan lukemalla, osa jää mielikuvituksen varaan. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *