strength lies in differences, not in similarities

a.jpg

b.jpg

Erilaisuutta vaalitaan, sitä pidetään voimavarana ja kaiken kaikkiaan hyvänä juttuna. Erilaisuus on rikkautta, vai miten se menikään… Tämä ajatus sulkee kuitenkin pois erilaisuuden varjopuolen: syrjäytymisriski kasvaa, muut välttelevät massasta poikkeavia, töihin ei välttämättä otetakaan ”kummajaista” ja parisuhteessakin valitetaan ”mutku ollaan niin erilaisia”. Onko erilaisuus sittenkään niin mahtavaa kun luullaan?

Itse olen muutaman kerran kokenut erilaisuuden haasteena. Erilaiset elämäntavat, ajatusmaailma ja jopa rutiinit kasvattavat ihmisten välistä kuilua. Erkaannutaan toisistamme erilaisten näkemysten vuoksi. ”Miten voit olla niin tyhmä kun et ymmärrä mun pointtia?!” Ei tyhmä, vaan erilainen.

Voiko erilaisuuden hyväksyminen edellyttää avarakatseisuutta ja suvaitsevaisuutta? Onko erilaisuus hieno asia ainoastaan silloin kun osaa arvostaa toista ja kunnioittaa hänen mielipiteitään, jotka poikkeavat vahvasti omista?

Mutta miten selität toiselle kuinka paljon jokin asia merkitsee sinulle, jos hän ei ole pätkän vertaa kiinnostunut siitä? Jos on itse täynnä rakkautta ja intohimoa kyseistä asiaa kohtaan, eikä toinen voi käsittää miten vietät kaiken vapaa-ajan siihen uppoutuneena? Oli kyse sitten harrastuksesta tai mistä lie. Onko erilaisuus este ihmissuhteille vai vaatiiko se vaan oikean elämänasenteen?

Erilaisuus on mielestäni hieno asia siinä mielessä, että elämä olisi kamalan tylsää jos kaikki olisivat samanlaisia. Samoihin kaavoihin kangistuneita, samoja mielipiteitä omaavia. Erilaiset kulttuurit rikastuttavat, tuovat uutta näkökulmaa ja avartavat. Niin myös erilaiset elämäntilanteet ja kokemukset. Kaikissa asioissa, kuten myös erilaisuudessa, on hyviä ja huonoja puolia. Elämä ei taida olla tässäkään mielessä mustavalkoista. 

Me kaikki ollaan erilaisia joissain asioissa. Pitää kai vaan osata (tai ainakin yrittää) katsoa asioita toistenkin näkökulmasta. Luopua hetkeksi itsepäisyydestä sekä ”minä olen aina oikeassa” -ajatustavasta ja katsoa maailmaa toisen ihmisen silmin. Ei ole liikaa pyydetty, eihän?

d.jpg

c.jpg

e.jpg

 

puheenaiheet syvallista ajattelin-tanaan
Kommentit (4)
  1. Moi Ani, löysin sun blogin vähän aikaa sitten ja ahmaisin sen samalta istumalta läpi. Olet uskomattoman upea nainen ja ihailen positiivisuutta mikä sinusta huokuu, kaikistä ikävistä asioista huolimatta. Olet kaunis sisältä ja ulkoa 🙂 Pohdin, mistä saat inspiraatiosi kirjoittaa noin hienosti syvällisempiä postauksiasi, esim rehelliset ihmiset, oma aika tai rakkaus. Mikä sai sinut esimerkiksi kirjoittamaan tämän (hyvän ja ajatuksia herättävän) kirjoituksen? 🙂
    Kivaa viikonjatkoa sulle! 🙂

    1. Moikka 🙂 Voi kiitos, ihana kuulla! Kommenttisi oli ehdottomasti mun päivän piristys 🙂 Nyt on kyllä aika paha kysymys, en nimittäin itsekään välillä tiedä mistä nuo postausideat tulevat päähäni! Joskus ajatus lähtee laukkaamaan jonkun tilanteen, lauseen, elokuvan, uutisen tai minkä tahansa jälkeen. Tapahtumat ympärilläni saavat minut pohtimaan erilaisia asioita ja haluan jakaa ne myös blogin puolella. Ajatus erilaisuudesta lähti siitä, kun huomasin olevani hyvän ystävän kanssa täysin eri mieltä eräästä asiasta. Rupesin siinä miettimään, että onko erilaisuus hyvä vai huono juttu ja oli pakko tulla purkamaan ajatuksia tänne 🙂 Ihanaa viikonjatkoa myös sulle! 🙂

  2. Tosi hyviä ajatuksia. Harvoin sitä tuleekaan miettineeksi erilaisuuden toista puolta, vaikka juuri noita tilanteita mitä aluksi luettelit. Tavallaan joskus tuntuu, että vaikka erilaisuus onkin rikkautta, niin jos olet liian erilainen, voikin joutua vähän syrjityksi tai sitten ei tule ymmärretyksi. Asioiden katsominen toisen näkökulmasta on hyvä taito osata tai oppia. 🙂

    1. Moikka Anna 🙂 niinpä, elämä olisi ihanan helppoa jos jokainen osaisi katsoa asioita myös toisen näkökulmasta. En ole ikinä ymmärtänyt ihmisiä, jotka haluavat sulautua massaan hinnalla millä hyvänsä. Mutta toisaalta, juuri se erilaisuus saattaa toimia esteenä monessakin asiassa. Ehkä juuri se kultainen keskitie on kaiken a ja o. Ihanaa loppuviikkoa sulle 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *