Minna Rytisalon Rouva C.

Minna Rytisalon Rouva C. on kauniisti punottu kuvaus tytön kasvusta itsenäiseksi naiseksi, kuvaus avioliitosta, kuvaus perheestä, kuvaus naisten välisen ystävyyden elinkaaresta, mutta myös ajankuvaus 1800-luvun loppupuoliskon Suomesta ja naisen asemasta tuossa ajassa. Eikä fiktiivisen romaanin päähenkilönä ole kuka tahansa nainen, vaan Minna Canth, yksi kotimaisen kirjallisuuden tunnetuimmista naisista.

Kirjan tapahtumat ajoittuvat Minnan elämässä aikaan ennen kirjailijuutta. Hän lähtee nuorena tyttönä järvikaupunkiin seminaariin hyödyntämään harvinaista naisille suotua opiskelumahdollisuutta, tutustuu opiskelutoveriinsa Floraan ja vastoin omia odotuksiaankin, päätyy eri käänteiden jälkeen lehtori Ferdinand Canthin aviopuolisoksi ja elämänkumppaniksi.

Rouva C. osoittaa miten rouvan ja äidin tittelin omaksuminen Minnalle ei ole niin yksioikoista saati luontevaa. Sitä Rytisalo onnistuu kuvaamaan hyvinkin fyysisellä tavalla ja koskettavasti tuodaan myös esiin se hiljaisuus, joka äitien ja tyttärien välillä on vallinnut vaikka synnyttämiseen ja lasten saamiseen liittyvissä asioissa menneillä sukupolvilla, toisilla yhä edelleenkin.

Minna on kirjassa jyrkkä, päättäväinen, hassutteleva, ajoittain syvän alakulon vallassa, sitten taas “miesten tontilla”. Hän ei voi sulkea silmiään näkemiltään epäkohdilta ja kurjuudelta, joka saartaa nurkkaan muita kanssakulkijoita. Minna nauttii älyllisistä keskusteluista ja ajattelunsa haastamisesta ja kirjassa osoitetaan oivallisesti, miten hänen yhteiskunnallinen herääminen askel askeleelta tapahtuu.

“Etkö koskaan kaipaa muuta, ajattelua, haastetta, mielen virkeyttä, omaa aikaa, omaa järkeilyä, omia ajatuksia ja oman pään sisäistä maailmaa, riittääkö sinulle se että istut lapsi sylissä pää tyhjänä väsymyksestä tai turtumuksesta, etkö kaipaa suuria aatteita, omaa tehtävää ja paikkaa maailmassa, muutakin kuin olla syli?”

Rytisalo on kirjoittanut viehättäviä, polveilevia virkkeitä, joita hellät huomautukset ja sivulauseet täydentävät eheiksi. Pidän erittäin paljon Rytisalon tavasta kertoa, olla Minnana maailmassa ja maailmana Minnassa.

Rehellisesti sanottuna minua jännitti lukea tämä joitakin vuosia sitten (2018) ilmestynyt teos, josta olin kuullut paljon hyvää jo ennen lukemistani. Mutta turhaan jännitin, kyllä tähän vaan minäkin ihastuin. Vaikka kirjan nimestä jotain pystyi päättelemään, yllätyin silti miten paljon kirjassa tarkasteltiin nimenomaan Canthien avioliittoa. Yllätykseni oli kuitenkin positiivinen – oli verratonta lukea fiktiota juuri näistä vähemmän puhutuista vaiheista Minna Canthin elämässä sekä kirjallisuudessa mielestäni harvinaisen myönteistä kuvausta avioliitosta.

“– – ehkä sellainen on avioliitto, Minna ajatteli, kahdella sanalla pikaisesti solmittu mutta hitaasti kasvava.”

Mielelläni kyllä lukisin Minna Canthista lisääkin ja täytyykin varmaan ottaa lukuun Minna Maijalan kirjoittama elämäkertateos Herkkä, hellä, hehkuvainen: Minna Canth (2014, Otava). Kuuntelin Rouva C. lukemisen jälkeen Ylen Luomiskertomus-sarjan jakson, jossa Rytisalo kertoo Rouva C.:n kirjoittamisesta ja kirjan taustoista. Suosittelen lämpimästi kuuntelemaan jos aihe ollenkaan kiinnostaa (myös koko ohjelma itsessään on aivan ihastuttava, jota suosittelen kaikille kirjoista kiinnostuneille)!

Tunnelmani on… ajatuksilla täytetty.

Oletko lukenut Rytisalon teosta Rouva C.? Mikä oli sinun tunnelmasi kirjasta?

367 s. | Gummerus, 2018 |  Teos lainattu kirjastosta

kulttuuri kirjat
Kommentit (2)
  1. En ole lukenut kirjaa, mutta juuri hetki sitten kävin Porin teatterissa katsomassa kirjaan pohjautuvan näytelmän Rouva C., joka oli todella hyvä. Kiva oli lukea postauksesi ja vaikuttaa siltä, että näytelmään oli onnistuttu samaan hyvin kirjan välittämät aiheet ja tunnelmat.

    1. Ooh, kiva kuulla että olet käynyt katsomassa näytelmän ja että sama tunnelma oli saatu myös lavalle asti! Se kiinnostaa minuakin, täytynee yrittää ensi vuoden alussa päästä katsomaan itsekin se. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *