Vanha Maatila

Issula, Vanha Maatila

Issula, vanha maatila pihapiireineen sijaitsee Iitissä. Ympäristö vehmas ja kaunis. Lähellä sijaitsee kaunis Kymijoki  ja kesäisin on mahdollisuus uida, sekä veneillä lukuisissa järvissä. Luonto on antaa parastaan keväästä syksyyn ja talvet ovat kauniita valkoisine hankineen… Ainoastaan ne kurakelit voisin jättää väliin.

Maatilaan kuuluu pari pientä kaistaletta peltoa, ikivanha savusauna, iso kaunis navetta, traktoritalli, vanha hirsinen aitta ja päärakennus. Ensimmäiset kirjaukset Issulan tilan toiminnasta maatilana löytyvät vuodelta 1840.Eli paljon historiaa on tässä pihapiirissä vaalittavana ja meille on kunnia olla mukana sitä ketjua.

Ensimmäistä kertaa, kun astuin tupaan tiesin olevani kotona. Muut näkivät jumalattoman ”ei ois kannattanut työmaan”, me näimme jotain muuta. Kodin. Minun oli pakko sanoa ääneen tyhjässä tuvassa ”emme sitten pilaa tätä”.. En tiedä kuuliko kukaan, mutta hyvin talo ottaa meidät vastaan joka kerta hymyillen. Se tunne ainakin on…

Lankkukatto

Mistä Remontti Alkoi

Visiomme syksyllä 2016 oli hieman erilainen kuin mitä on toteutunut nyt. Emme ole ottaneet taloudellista painetta (höpöhöpö, kaikki ylimääräinen menee..) , vaan olemme tehneet remonttia sitä mukaa kun rahaa on. Siksi teemme paloissa.

Ensin mieheni alkoi purkamaan tuvasta pintoja. Vanhojen 50-luvun lopun taitteessa asennettujen lastu/puukuitulevyjen alta löytyi upea alkuperäinen lankkukatto. Ihan super helmi! Mieheni käytti lankkukaton putsaamiseen lähes koko viime kesän ja kyllä kannatti. Myös yläpohjan vanhat painuneet ja kivettyneetkin eristeet poistettiin. Tilatte laitettiin uudet ekologiset eristeet.

Kaikki pinnat tuvasta purettiin ja puhdistettiin. Lahovaurioita ei löytynyt kuin yksi pieni hirren pätkä ja sekin on nyt kunnostettu. Asbestit ja kreosiitit testattiin. Asbestia ei ollut, mutta kreosiittia löytyi vinyylin liimasta – sekin poistettiin. Hintaa urakalla oli noin 2500 eur.

Tuvan ikkunat uusittiin oikeiksi puuristikoilla oleviksi ruutuikkunoiksi. Tähän malliksi löysimme vanhasta saunasta talon ihan alkuperäiset ikkunat. Ikävä kyllä ne olivat kastuneet saunan katon vuotaessa, joten ikkunoiksi niistä ei enää ollut. Uudet vastaavat puuikkunat asennettiin lähes samaan paikkaan, missä ennen olivatkin olleet.

2017 kesällä talo maalattiin hiilenmustalla. Pelkäsimme pahoin, että vanha julkisivu ei kestä. Teräsharjajynssäyksen ja maalipesun jälkeen kuitenkin pinta osoittautui hyväkuntoiseksi. Jossain vaiheessa edessä on kuitenkin myös julkisivun uusiminen ja aiomme pitäytyä tuossa rimalaudoituksessa.

Niin.. Issulan päärakennuksen ihan alkuperäinen väri julkisivussa on ollut valkoinen, mikä on yllättävää.. Yleensä päärakennus on joko keltainen tai punainen. On ollut varmasti kaunis näky 100 vuotta sitten.

Saimme paljon kritiikkiä mustasta maalista (… Koska ei ole kuulemma tapana..) , mutta onneksi talo on juurikin meidän 🖤🖤 Ei kenenkään muun 🖤

Tässäpä kuva siitä, millainen Issula oli ennen remontin aloitusta.Välillä, kun meinaa turhautua, niin on hyvä katsoa mitä on jo tapahtunut.

Seuraavaksi laitan tulemaan juttua tuvan tiililattiasta. Sain siitä yllättävän paljon viestejä ja pyyntöjä (miten, mistä ja kuinka) 🖤

Ihanaa Vappua ja palataan viikonloppuna 🖤

Kommentit (2)
  1. Niina Elina
    26.1.2021, 09:21

    Tuo vanha aittarakennus on kyllä todella upea. Meilläkin on mieheni kanssa haaveissa vanhan maatilan kunnostaminen kodiksi. Itse oikeastaan haaveilen myös eläinten pidosta, turvakotitoimintana nimittäin. Toki sitten pitäisi hankkia jonkunlainen järeämpi lietevesipuhdistamo pihaan. Mutta eipä tuo haittaisi, tykkään ajatuksesta, että vanha navetta tulisi alkuperäiseen käyttöönsä.

    http://www.talomen.fi/wehoputs

  2. Upean näköinen maatila teillä. Todella hieno ja erilainen tuo musta väri, hyvä kun piditte päänne. Oma tilani kaipaisi hieman laittoa, moni nurkka vaatisi remonttia. Traktorikin pääsi juuri huoltoon kesän jäljiltä.

    https://www.hameen-traktorihuolto.fi/traktorin-merkkihuolto

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *