Ahdistunut mammalokerossa

Olimme juhlissa. Minä en löytänyt äitiysmallistoista mieleistäni vartalonmyötäistä mekkoa, joten ostin trikoisen maksimekon tavallisesta mallistosta kolme kokoa suurempana kuin normaalisti ja muokkasin sitä vähän rintamuksesta.

Se oli kyllä kaunis. Korjaan: minä kumpuineni olin oikein kaunis. Vaadin mieheltäni tusinan yhteiskuvia, jotta hetkestä jäisi varmasti onnistunut otos muistoksi. Yksi niistä päätyikin yksityisen someni ensimmäiseksi raskauteen liittyväksi kuvaksi – kai olikin jo korkea aika tulla kaapista.

Meidät oli plaseerattu meille entuudestaan tuntemattoman pariskunnan viereen, joiden esikoisen laskettu aika on vain päivää meidän aikaamme aiemmin.

Hyvin nopeasti selvisi, että heidän tiensä tähän asemaan on ollut kaikessa nopeudessaan hyvinkin mutkaton ja he olivat muun muassa tehneet kaikenlaiset hankinnat ja valmistelut lasta varten jo aikaa sitten valmiiksi. Hymyni varmasti kiristyi tahtomattani, kun tajusin että vierelläni oli ilmiselvä pikakaistalainen.

En tiedä, tekivätkö he mitään varovaisia johtopäätöksiä siitä, että kerroimme myös odottavamme esikoistamme ja olemme olleet yhdessä yli kymmenen vuotta, naimisissakin nyt jo kuusi vuotta.

Täytyy myöntää, että kepeä jutustelu ja tutustuminen heihin vaativat minulta hetken asennoitumista. ”Ai, hekin ovat raskaana” ei ole minulle sellainen samanlainen iloinen yllätys uudelta tuttavuudelta, kuin esimerkiksi se, kun selviää että uusi tuttavuutesi on samalla alalla töissä, opiskellut täsmälleen samalla linjalla, teillä on yhteisiä tuttavia tai harrastatte samoja asioita. Niistä virittäydyn heti samalle aaltopituudelle, mutta tieto raskaudesta ei ainakaan vielä toimi minulle samoin.

Ennen tätä tilaisuutta en ole joutunut kasvokkain tuntikausiksi kanssani samanlaisten, mutta niin erilaisten, raskaana olevien naisten kanssa. Varsinkaan sellaisten, joita en entuudestaan tunne, eli joiden kanssa selkein ja helpoin yhteinen puheenaihe on raskaus ja kaikki mahdollinen siihen liittyvä.

Minulle raskaus keskustelunaiheena tuntuu edelleenkin vieraalta. Huomaan vähätteleväni vähäisiä vaivojani ja keskustelevani paljon mieluummin muista kuulumisista, jotten tule aivan täysin suljetuksi mammalokeroon. Ihmiset nimittäin tuntuvat palauttavan karkureita siihen lokeroon hyvin mielellään: raskausmaha on äärimmäisen helppo small talk-aihe lähes kenelle vain, se otetaan esille ja siihen palataan uudelleen helposti. Ihan ymmärrettävää.

Tilanne vaati kai virittäytymistä ja totuttelua heiltäkin, sillä he eivät selvästikään tienneet lainkaan mitä sanoa, kun kerroimme ettemme ole hankkineet lapselle vielä yhden yhtä asiaa. Ehkä heidän ympärillään olevat ihmiset ovat heidän kanssaan yhtä vilpittömän varauksettomia lapsensaannista ja meidän vaatimaton tyylimme oli heille jotain täysin uutta ja omituista.

He saattoivat möläyttää ällistyneinä no kyllä ne vaunut kannattaa viimeistään nyt tilata, niissähän voi mennä pitkän aikaa, niin ehtivät sitten ihan kuin me aikoisimme kantaa lastamme Ikea-kassissa ja minun teki mieli möläyttää takaisin eihän se ole edelleenkään mitenkään itsestään selvää, että saamme ihka oikean lapsen.

Tai tässä on kuule jouduttu varautumaan kaikenlaisiin piiikkaisen tärkeämpiinkin skenaarioihin tai vaunujen hankkimista ennen me olemme suorittaneet noin tsiljoona tärkeämpääkin valmistelevaa toimenpidettä, jotta tämä lapsi ylipäätään on saatu alulle.

No, oikeasti olen siis lukenut eri sivustoilta että pari kuukautta on aivan sopiva aika varata vaunujen toimitukselle ja saatan myös vilkaista monesti päivässä raskaussivuston tekstiä ”lapsella olisi syntyessään jo hyvät mahdollisuudet selvitä”. Jos lapsi syntyy kovin aikaisin, niin siinähän syntyy, siinä tapauksessa murehdin jotain ihan muuta kuin vaunujen saapumisaikaa.

Sitä paitsi, lapselle osoitetut tavarat talossamme saisivat minut odottamaan tulevaa paljon malttamattomammin.

Pikakaistalainen oli suunnitellut äitiyslomansa alkamisajankohdan ja keston jo hyvin tarkasti, eikä voinut ymmärtää, miksi minä en odota töistä pois jäämistä innolla. Kyllä minä olen innoissani lapsesta, mutten äitiyslomasta itsessään. Hän ei ollut pessyt ikkunoita keväällä, sillä ”eihän raskaana saa kurkotella”, ja minä yritin naurahtaa hyväntahtoisesti ja piilottaa et oo tosissasi- ilmeeni parhaani mukaan.

Samaistumispinnan löytäminen vaatii siis harjoittelua.

Minulta, näennäisesti aivan samanlaiselta, meni tovi ennen kuin osasin uppoutua tarkempiin kysymyksiin esimerkiksi heidän hankkimistaan vaunuista tai pinnasängystä. Onneksi selvisi, että olimme hankintojen suhteen aika samoilla linjoilla jos investointien aikataulutusta ei lasketa, eli saimme ihan kivat ja vaivattomat keskustelut aikaiseksi kaikenlaisista ominaisuuksista ja tarpeellisista tai tarpeettomista härpäkkeistä. He kun eivät selvästikään olleet erityisen innokkaita keskustelemaan elämän muista osa-alueista.

Kai tähän aikanaan tottuu.

hyvinvointi raskaus-ja-synnytys terveys ystavat-ja-perhe
Kommentit (16)
 1. Joissain hankinnoissa on kyllä itua, koska lapsen saatuasi hormonit hurauttavat pään ihan sekaisin, samoin unentarve. Ehkä mies sitten ravaa hankinnoilla kaupungilla.

  1. Juu, aivan varmasti on! Ollaan yritetty miettiä, että mikä ihan oikeasti helpottaa sitten arkea ja naureskeltu sille, että ostetaan varmasti kaikenmaailman hilavitkuttimet viimeistään siinä vaiheessa kun lapsi huutaa ja jotain apua pitäisi saada.

 2. Tiikerinpentu
  13.7.2022, 21:05

  Monet jutut on pakko tai hyödyllistä hankkia, ei sillä, mut jotenkin kuulostaa niin 2020-luvun keskiluokkaiselta elämältä, että ensisijainen tapa miten lapsen tuloon varaudutaan on oikeanlaisten tavaroiden kuluttaminen. En tarkoita tätä kritiikkinä sinulle, vaan oon yleisemmin miettinyt tätä, just kun netti on täynnä niitä listoja tarpeellisista ja tarpeettomista härpäkkeistä. Ostakaa just mieleisenne vaunut juuri silloin kun itse haluatte, mutta muakin ärsyttää tollanen kommentti vaunujen tilaamisesta hyvissä ajoin. Mitään kovin kamalaa ei nimittäin tapahdu sillä että vaunuja ei tilaa kauan etukäteen, sillä käytetyt hyvälaatuisetkin vaunut on pian lähestulkoon ongelmajätettä ja niitä saa ensihätään nopeasti vaikka tori.fistä tai roskalavalta ilmaiseksi jos sattuu tarvitsemaan. Lastentarvikeliikkeistäkin saa ainakin jotkut vaunut ostettua samantien mukaan.

  Samaistun tuohon tunteeseen, että joskus muiden vanhempien seurassa tulee kiusaantunut olo, kun oletetaan ajattelevan ja kokevan asiat samalla tavalla, vaikka oikeasti on niin monta eri tapaa olla vanhempi. Joitain turhauttavia tilanteita:

  -En ole halunnut tietää lapsen sukupuolta odotusaikana, koska se ei ole minulle merkityksellinen ja ajattelen että kai lapsi aikanaan itse kertoo mitä sukupuolta on tai onko mitään, ja vihaan kaikkia ”oi pikku prinsessa” ja vastaavia kommentteja. Tätä ei muut vanhemmat tajua millään ja olen saanut kauhisteluja, että miten pystyn hankkimaan lapselle oikean värisiä vaatteita kun en tiedä hänen sukupuoltaan raskaana ollessa?!

  -Olemme puolison kanssa jakaneet perhevapaat tasan puoliksi. Koska olen nainen niin minulle kommentoidaan usein ”ai, oletko jo palannut töihin? Olitpa vähän aikaa pois” ja miehelle ”hieno juttu, että olet noin kauan pois töistä”.

  -Olin tilanteessa jossa äidit haukkuivat kilpaa miehiään, miten nämä eivät osallistu lapsen hoitoon, nyrpistelevät kakoille ja valittavat että naiset vaan laiskottelevat päivät kotona. Sanoin, että me jaetaan miehen kanssa lapsen hoito tasan. Tätä seurasi ahdistava hiljaisuus.

  1. Joo, itselle outoa on ollut se että ihmiset varautuu siihen tosi aikaisin (vaikka totuus on kai se että itse kuljen jälkijunassa). Hankala tosiaan tietää etukäteen, että mitkä tavarat tosiaan helpottaa arkea, sellaisiahan hankkii ihan mielellään.
   Ugh, varmasti ollut turhauttavia tilanteita! Mua koettelee jo nyt ”kauanko olet kotona, ai et tiedä, ai alle vuoden kuitenkin, ethän sä nyt niin vähää aikaa”. Tuntuu vähättelevälle mun uraa kohtaan. Kunpa sitä osaisi itse olla kommentoimatta muiden ratkaisuja puoleen tai toiseen.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *