Äitiysloma

Minun on pakko jäädä parin päivän kuluttua äitiyslomalle. Tai no, ei se tietenkään ole ihan pakollista, mutta viimeinen Kelan hyväksymä päivä koittaa pian. Se on todella outoa.

Äitiysloma on sähköpostini kalenterissa mielestäni osuvasti merkinnällä ”???”.

En minä ole osannut kaivata äitiyslomalle sekuntiakaan.

Olen yöheräilyä lukuunottamatta oikein hyvissä voimissa, enkä koe rehkiväni arjessa nytkään yhtään. Joo, käyn töissä ja salilla ja meillä on taas pieni remontointiprojekti käynnissä, mutta ei tätä kyllä rehkimiseksi voi kutsua.

Voisin ihan hyvin käydä vielä töissä.

Kaikkialla kehotetaan vaan lepäämään ja ottamaan rauhallisesti. Kaikki hekin, joille olen juuri vastannut kiitos kysymästä, voin itse asiassa tosi hyvin ja jotka eivät edes tiedä mitä ihmettä minä päivisin puuhailen, kehottavat varmuuden vuoksi minua lepäämään, koska niin kuuluu tehdä.

Mutta eihän ihminen osaa nukkua varastoon.

Olisi sosiaalisesti hyväksyttävämpää vaan valehdella, että olo on äärimmäisen tukala enkä ole tehnyt mitään viikkokausiin.

Jotenkin käsittämätöntä, että synnytys voisi käynnistyä koska vain. Laskettuun aikaan on enää muutama viikko, mutta tällä olemuksella arvelisin, että kyllä siihen vielä lähemmäs kuukausi menee. Ellei se hetki sitten koita kuin salama kirkkaalta taivaalta.

Pyörin toimistolla yrittäen keksiä kaikki mahdolliset asiat, jotka olisi hyvä hoitaa pois alta, ja kaikki sellaiset luovaa ajattelua vaativat hommat, jotka olisivat suorastaan mukavaa ajanvietettä etätoimistossa hoidettaviksi. Yritin miettiä, mistä muistilapuista minä lunttaan kuunvaihteen raportteihin tietoja ja napsia niistä valokuvat talteen. Mietin, mistä kansioista muut kaipaavat minulta yleensä infoa, ja järjestelin ne helposti löydettäviksi.

Kävin jopa sen neljä vuotta rulokaapissa odottaneen paperipinon läpi ja muistin napata tamponijemmani parempaan talteen, ettei kukaan lappujani etsivä törmää niihin.

Niin ou-to-a.

Olen yrittänyt asennoitua tekemällä to do-listaa äitiyslomalle. Tai siis, listoja, koska yksi lista on työasioita ja toinen lista on oikeita äitiysloman asioita.

Työasialista paisuu paljon herkemmin, mutta sen tekeminen tuntuu jopa mielekkäämmältä. Jotenkin tutulta ja turvalliselta. Varsinkin ne ikuisuuden ”sopivaa aikaa” odottaneet asiat, jotka vaativat luovaa ajattelua, tuntuvat parhailta toteuttaa nyt.

Sillä oikealla asennoitumislistalla on muun muassa seuraavaa:

 • hanki lapselle edes jotkut vaatteet kokoa 50. Äitiyspakkauksessa oli ihan pieniä vaatteita vain muutamia, ja vaikka saammekin niitä varmasti isovanhemmilta, niin pakkohan minun on edes yksi vaatekerta ostaa itsekin, kun en tiedä, mitä ihmettä he tuovat. Ei kai ole kiva, jos lapsella ei ole yhden yhtä sopivaa vaatetta elämänsä ensihetkiin, vaan kaikki vaatteet ovat vähintään kuutisen senttiä liian isoja.
 • pese ainakin ne kätyrin pienimmät vaatteet. Muista ostaa sellaista vauvoille sopivaa pyykinpesuainetta.
 • hanki kaikki käytännön tavarat – siis ainakin vaippoja, liivinsuojia ja supermegasiteitä. Ja varmaan babywipeseja. Ja hae se Liberon ilmaislaukku.
 • raivaa hoitopisteet. Mieluiten sillä tavalla järkevästi, ettei ne sieltä väistyvät mapit ja muut rojut päädy ihan turhana vaan uuteen jemmaan.
 • tilaa pinnasänkyyn patja. No, kiitos äitiyspakkauksen, tästä voi kyllä joustaa.
 • tutustu lypsämisasiaan. Tai lataa ja desinfioi ainakin se rintapumppu valmiiksi.
 • yritä täyttää jotain järkevää synnytystoivelistaan. Kirjaa vaikka perhehuonetoive siihen, jos et muuta keksi.
 • määrittele, mitä haluat ottaa mukaan sairaalaan. Jos oikein innostut, niin pakkaa sellainen.
 • mieti nimiä.
 • hanki jotain ruokaa pakkaseen. Keksisitkö jotain raakapakasteita, tyyliin kinkkukiusaus? Ja mites vaikka kahvitteluherkkuja, vaikka syötkin ne luultavasti kokonaan itse?
 • käy Arnoldsissa kahvilla keskellä päivää, koska pystyy.
 • käy miehen kanssa lounastreffeillä, koska pystyy.

Enköhän minä tuonkin listan kimppuun vielä ehdi.

hyvinvointi terveys raskaus-ja-synnytys tyo
Kommentit (27)
 1. Hyvä kun muistutit, pitääkin hommata patja pinnasänkyyn. Ostin juuri rintapumpun ja ohjeissa sanottiin että desinfioinnin vaikutus säilyy 48 tuntia, eli tuolla ei varmaan ole kiire.

  1. Hyvä pointti. 😀 tuntuu ihan älyttömälle tuo desinfiointi-show mutta kai siihenkin tottuu.

 2. Meidän vauva oli syntyessään jo kokoa 56cm (painoa hiukan vajaa 4kg), onneksi olin pakannut sekä 50cm että 56cm kotiintulovaatteet mukaan.

  1. Hyvä pointti, kiitti! Pitääkin katsoa tuota pyykkipinoa sillä silmällä että on molempia saatavilla.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *