Ne raskaimmat tyypit

En kerta kaikkiaan voi ymmärtää odotapa vain-ihmisiä. Valitettavasti lähipiiriimme on siunaantunut useita sellaisia.

Yksi heistä on pariskunta, joka ennen raskausuutista oli helppohan teidän on [kun ei ole lapsia]-ihmisiä. Se oli heidän vakioreaktionsa kaikkiin meidän kuulumisiimme.

Päättelimme, että he ovat ilmeisen tyytymättömiä lapsiperhe-elämäänsä, ja aloimme sensuroida vastauksiamme, etteivät he pidä sitä rehentelynä vapaudestamme: emme enää kertoneet kerta kaikkiaan mistään rahtusenkaan erikoisesta asiasta, mitä olimme tehneet (tavanneet ystäviä, käyneet keikalla tai lenkkeilleet viikonloppuna läheisessä kansallispuistossa).

Valitettavasti sekään taktiikka ei auttanut, vaan aloimme saada täsmälleen saman helppohan teidän on– vastauksen mitä tavanomaisimpiin askareisiimme: ai kiva kun soitit, no mitäs, mulla meni töissä vähän myöhään, oon nyt vasta kotimatkalla. Mä olen lähdössä salilta, eipä mitään ihmeitä, tässä mä revin tapettia seinästä remonttia varten.

Helppohan lapsettomien ihmisten on tehdä töitä halutessaan 24/7, käydä kuntosalilla tai remontoida taloaan, eihän sitä käy kiistäminen.

Minä tympäännyin ja lakkasin itse soittelemasta kuulumisia, sillä heidän katkeruutensa meidän vapauttamme kohtaan ei ole minun taakkani kantaa. Ne keskustelut olivat todellisia energiasyöppöjä – erityisesti siksi, ettei meidän vapautemme ole ollut tahdostamme kiinni enää vuosikausiin.

Samalla kehittelin pakollisiin kohtaamisiimme uuden taktiikan: on helpompaa esittää miljoona tarkentavaa kysymystä heidän elämästään kuin antaa sijaa yhdellekään mitäs teille-kysymykselle ja sitä seuraavalle marmatukselle.

No. Nämä samat ihmiset ovat nyt odotapa vain-tyyppejä. Sellaisia ivallisia.

En voi ymmärtää miksi, sillä me emme ole koskaan arvostelleet heidän päätöstään hankkia ja tapaansa kasvattaa lapsia tai rehennelleet sillä, että me saamme mennä ja tulla miten huvittaa. Ei ole mitään kalavelkaa maksettavana.

Ei ole mitään pilkkaa, joka sattuu meitä kohta omaan nilkkaan.

Kun heidän lapsensa heittelevät ruokaa pöydässä, he kääntyvät meidän puoleemme todeten tyytyväisinä odottakaapa vain, tätä se on sitten teillä kohta. Mielestäni sen energian olisi voinut ennemmin käyttää lapsen ojentamiseen, ettei kenenkään tarvitsisi väistellä lihapullia. He ovat vahingoniloisia, sillä heidän nuorimpansa on nyt eskarissa, eli emme tule elämään taaperovaikeuksia samaan aikaan.

En kuitenkaan usko, että näytimme siinäkään ruokasotatilanteessa mitenkään yllättyneiltä tai närkästyneiltä, sillä olemme katsoneet heidän lastensa käytöstä hiljaa ja arvostelematta sivusta lähes vuosikymmenen verran. Olemme olleet hiljaa sivussa juuri siksi, että olen ajatellut ostavani sillä ymmärrystä osakseni sitten, jos me joskus olemme ruokapöydän ainoa lapsiperhe. En ole halunnut tuomita yhtään kenenkään kasvatustapoja, koska mistäs minä tiedän, miten surkea kasvattaja minä itse olisin.

Nyt minulle on valjennut, että heidän osaltaan homma ei toimi niin.

Kun jonkun lapsi vetää raivareita keskellä kauppaa, he katsovat tarpeelliseksi kertoa meille odottakaapa vain, tuo on teillä kohta edessä. Perään tulee aina sellainen ivallinen hymy.  Ihan sama, kenen lapsi perseilee, he katsovat tarpeelliseksi avata suunsa ja virnuilla ivallisesti perään.

Luulen, että he ovat todellisuudessa itse olleet lastensa käytökseen niin loppu, että he ovat kuvitelleet meidän, lapsettoman pariskunnan, muodostaneen jonkun salaliiton, joka irvailee heille heidän selkänsä takana.

Heillä ei nimittäin myöskään ole yhden yhtä syytä kuvitella, ettemme me tiedä, minkälaista lapsiperhe-elämä on. Emme me olleet edes vuosikymmen sitten mikään vastuuton, bailaava teinipariskunta, joka ylenkatsoisi lapsiperheen prismaelämää.

Kaikista eniten tässä typerässä ivailussa minua ärsyttää tietysti se, että he tietävät varsin hyvin meidän käyneen lapsettomuushoidoissa. Sitä voisi kuvitella, että se tieto alleviivaisi harvinaisen selkeästi että me, jos jotkut, olemme ehtineet harkita ja haluta lasta aika s**tanan kovasti ennen tätä raskautta. Me kyllä tiedämme, mitä odottaa, ja sen saadaksemme olemme käyneet läpi vuosikausia lapsettomuushoitoja.

Seuraavaksi pahin odotapa vain-ihminen asuu naapurissamme.

Joka kerta kohdatessamme hän kertoo ensin, miten rankkaa elämä kahden taaperon kanssa on, ja myötätunnon elkeistämme huolimatta jatkaa sitten odotapa vain- litanian. Odotapa vain, kohta se on teilläkin tällaista… hirveää. Jaa?

En tajua, mitä kukaan odotapa vain-ihminen odottaa saavansa vastakaikuna. Odottavatko he, että me suorastaan kauhistumme?

Yllätymme?

Kiitämme tästä arvokkaasta tiedonmurusesta ja toteamme, ettemme siinä tapauksessa sittenkään halua lasta?

hyvinvointi raskaus-ja-synnytys ystavat-ja-perhe terveys
Kommentit (4)
 1. Odotapa vain, kun heräät vauvan vierestä päiväunilta ja hän hymyilee sinulle. Odotapa vain, kun lapsi huutaa päiväkodin pihalta ÄITIIIIIII ja juoksee sinua vastaan. Odotapa vain kun katselette kuvia ja kuuntelette musiikkia.
  Odotapa vain. Nuo hetket ovat ihania.

 2. Ei kai noille auta kuin sarkastisesti vastata, että ai jaa no minäpä äkkiä menen hankkimaan abortin sinun suuren viisautesi inspiroimana. Tai jotain, että miksipä et ole antanut omia lapsiasi adoptioon, jos ovat noin karseita. En tiedä, mikä tuollaiset hiljentäisi.

  Minä törmäsin ihme kyllä vain yhteen odotapa vain -ihmiseen, ja sekin oli kun lapsi oli jotain 10 kk ja palasin töihin. Se oli myös toistaiseksi ainoa kerta, kun olen kyseiselle työkaverille edes puhunut, niin ei ole tarvinnut sietää moista ankeilua. Kaikkia muita neuvojia ja ärsyttäviä on riittänyt, mutta etukäteen pelkäämiäni odotapa vain -ihmisiä en ole tavannut! Ja voin sanoa, että sen verran kauheaa on ollut, että jos tästä vielä pahenee, niin sitä ei minulle kannattaisi kertoa. 😛

  1. Joo, mä luulen, että johonkin tollaiseen vastaukseen siirryn kun tää vielä tovin jatkuu. Nythän tää on vielä tuore juttu, kun eivät ole tienneet raskaudesta montaa kuukautta eikä nähdä hirveän usein.
   Aika hyvä tuuri että oot törmännyt vain yhteen! 😀 Musta tuntuu, että kaikki kyllä tietää tuon ihmistyypin, niin voisi olettaa että heitä on enemmänkin joka paikassa. Tosin ärsyttävät neuvojat on sitten korvanneet puutteen. 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *