Paska työntekijä

Eilen tein sen, ensimmäistä kertaa elämässäni.

Soitin aamulla yhdeksän maissa esimiehelleni, että nyt on sellainen tilanne, etten voi olla töissä. Itkua nieleskellen vedin syvään henkeä, laitoin silmät kiinni ja sanoin sen: ”Minun mieliala heittelee nyt niin rajusti, etten pysty lopettamaan itkemistä. Olen tosi pahoillani, mutta en pysty nyt olemaan töissä.” Ja pillahdin taas itkuun. 

Vaikka usein sanotaan, että mielenterveysongelmat ovat ihan yhtä pätevä syy sairauslomalle, kuin vaikka oksennustauti, on se aina yhtä vaikea asia sanoa ääneen. Hävettää myöntää, että on päästään pipi. Pelottaa, ettei määräaikaista työsopimusta jatketa. Koskaan ei voi olla varma, kuinka ihminen jolle asiasta kerrot suhtautuu.

Olen ollut liian usein tilanteissa, joissa mielenterveysongelmaiset leimataan työpaikan lusmuiksi, joiden työt kasaantuvat muiden harteille. Sairauslomalla työntekijä ei tuota muuta kuin tappioa. Voin kertoa, että se ei ainakaan kannusta puhumaan omista ongelmistaan.

Aiemmissa tilanteissa olen turvautunut migreeniin. Sen turvin olen ottanut päivän tai pari sairaslomaa, jotta saan taas kasattua itseni kokoon. Myönnän, sekin hävettää, ja vihaan valehtelua. Loppujen lopuksi, kun on ollut ”migreenissä” tarpeeksi monta kertaa, syyllisyys patoutuu sisälle ja tekisi mieli vain huutaa. Alkaa inhota itseään, mieliala laskee entisestään ja noidankehä on valmis.

Onneksi tämän hetkinen esimieheni on ihana ja ymmärtäväinen ihminen. Hän sanoi, ettei ole mitään hätää ja että työn puolesta kaikki olisi ihan ok, meillä kaikilla on omat haasteemme, nyt kotiin lepäämään ja toivotaan että olo kohenee parin päivän päästä.

Olen niin ylpeä, että vihdoin uskalsin sanoa sairaudestani ääneen. Uskalsin sanoa, mikä todella on syy työkyvyttömyyteeni. Ja kun huomenna menen töihin, minua ei hävetä ojentaa sairauslomatodistusta pomolleni.

​Jenni

Kommentit (1)
  1. Hienoa, että sait sanottua asian ääneen. Se vaatii rohkeutta, mutta varmasti kannattaa, ja ihanaa, että esimiehesi oli ymmärtäväinen.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *