Matkakertomukset, -Pariisi

Korona rajoitukset sen kuin kovenee. Ajattelin, että vielä olisi hyvä aika muistella menneitä hyviä aikoja. Tällä kertaa vuorossa Pariisi. Pariisi on yksi kolmesta lempi kaupungistani.Maailman suosituin matkailu kaupunki ei varmaan sinänsä esittelyjä kaipaa. Rakkauden kaupunki, Ville Lumiére (Valon kaupunki) … Olen käynyt Pariisissa kaksi kertaa. Ensimmäisen kerran kesäkuussa 2015 ja toisen kerran kesäkuussa 2017. Kesäkuu oli kyllä hyvä aika vierailla kaupungissa. Kummallakaan kertaa ei ole sattunut liian kuumaa keliä. Vaikka Pariisissa on usein kesäisin todella kuuma helle kausi. Kummallekin reissulle tosin sattui muutama helle päivä.
Missä yövyttiin ja miksi?

Kummallakin reissulla yövyttiin Pariisin varsinaisen kaupungin rajojen ulkopuolella. Ensimmäisellä reissulla Malakoffissa. Joka on kunta Pariisin lounaispuolella. Tämä kuuluu kumminkin Pariisin esikaupunki alueeseen ja sieltä on noin 5 km matka Pariisin keskustaan. Täällä ei kukaan osannut hyvin puhua englantia, mutta pärjäisimme hyvin. Vaikka en ollut silloin, kun peruskoulussa hetken  käynyt hieman Ranskaa valinnaisaineena.
Toisella reissulla yövyimme Pantinissa joka on Pariisin koillispuolella. Aivan varsinaisten rajojen ulkopuolelle jää tämäkin. Täältäkin keskustaan noin 6-7 km. Kummankin vaihtoehdon otimme hyvän hinta-laatusuhteen perusteella. Olimme kolmen tähden hotelleissa yötä. Pantinin hotelli valikoitui myös sillä perusteella, että se oli lähellä Pariisin Gare Du Nord juna-asemaa. Toinen Pariisin reissu oli yksi interrail matkamme kohteista ja tulimme Pariisin junalla Lontoosta Englannin kanaalin ali.

Mitä nähtävyyksiä ja elämyksiä?

Eiffel Torni – Tour Eiffel 

Tämä tietenkin on pakollinen nähtävyys Pariisissa ja itseasiassa myös maailman tunnetuin ja suosituin nähtävyys. Eiffel tornin edessä pohjois-puolella on hyvää nurmi aluetta pitää piknikkiä ja eteläpuolella taas on komeammat puitteet noin muuten. Olemme olleet kummallakin reissulla piknikillä päivä ja ilta-aikaan Eiffel tornilla ja ensimmäisellä reissulla vierailleet päivällä tornissa ja toisella reissulla illalla. Aikaa säästävä vinkki tähän on se, että jos kunto kestää niin kannattaa käyttää portaita. Jono portaikkoon on huomattavasti lyhyempi kun hissiin. Kävelemällä pääsee toiselle näköalatasenteelle. Siitä loppu matkan sitten hissillä ja siinä kohtaa ei tarvinnut enää jonotella, kun oli ensin reippaasti kiivennyt portaat. Toisella reissulla tyydyttiin toiseen kerrokseen. Pariisin yö näköala oli myös näkemisen arvoinen. Eiffel Tornin lippu pyörii muistaakseni siinä 10€ tietämillä.

Notre Dame 

Ehdittiin kummallakin reissulla nähdä Notre Dame ennen tulipaloa. Olihan se palanut osa komea niin kuin edellisistä kuvista näkyy. Ensimmäisellä reissulla kävimme Notre Damen kellotornissa. Toisella reissulla tyydyttiin ulkoisesti ihailemaan. Kummallakaan reissulla ei olla käyty katedraalin sisällä, koska jonot oli järjettömän pitkät. Katedraaliin pääsee ilmaiseksi sisään ja kellotorni kustansi noin 10€ . Pieni saari missä Notre Dame sijaitsee on yksi suosikki paikkani pariisin ydinkeskustassa, niin kaunista.
Louvre ja Palais-Royal 

Ensimmäisellä reissulla kävimme Louvressa sisällä. Toisella kertaa vain sisäpihalla. Louvren taidemuseossa vierähti monta tuntia. Eli tuli katseltua muutakin, kuin Mona Lisaa. Se on kyllä ihan hullua mitä yhdestä museosta voi löytyäkin.
Riemukaari ja Champs- Élysées 

Ensimmäisellä reissulla kiipesimme Napoleonin voitonmerkiksi pystytettyyn riemukaareen. Kävelimme sinne Pariisiin pääkatua eli champs-Élysées katua. Siellä sijaitsee kaikki merkki liikkeet ja hienot hotellit.

Montmartre  ja Sacre-Coeur 

Täällä kävimme vasta toiselle reissulla. Tämä oli ennen paikka missä kaikki taiteilijat asuivat, kun olivat opiskelemassa taidetta Pariisissa. Vincent Van Gogh , Picasso…Taitaa siellä edelleen taiteilija sielut viihtyä. Alueella on hyvin taiteellinen ja boheemi ilmapiiri.   Sacre Coeur on myös hieno kirkko Pariisissa. Se sijaitsee kukkulalla josta näkee melkein koko Pariisin.

Pariisin Kahvila Bistrot 

Oleellinen osa Pariisia. Istu kiireettä tilaamaan Cafe au lait ja croisantti. Tai miksipä ei vaikka alapuolella näkyvä setti. Pariisissa voin myös suositella piknikin pitämistä kaupungin puistoissa tai Seinen varrella. Viiniä ja patonkia kainaloon ja menoksi. Viiniä saa halvallakin Pariisissa. Niin kuin kaikista viini maista.

Jardin du Luxembourg

Tämä meinasi unohtua. Pariisin Keskuspuisto. Näkemisen arvoinen paikka. Itse en vielä ole kunnolla päässyt vielä tutustumaan, kun teimme niin nopean katsauksen.

Mitä jää ensi kertaan?

Yllämainittu Jardin du Luxembourg fiilistely, Lisää kahvila bistroissa hengailua, uudestaan Louvre ja joitain muita museoita olisi vielä nähtävä ainaskin. Haluaisin myös seuraavan kerran vuokrata Pariisissa pyörän. Yöpyä jossain hienommassa hotellissa muutaman yön ydinkeskustassa ja päästä pariisin kattojen ylle katselemaan auringonlaskua. Ja jos nämä keväät vielä joskus palautuu normaaliksi haluaisin nähdä Pariisin kevään. Sen kun kirsikkapuiden kukat kukkii ja kaupunki on herännyt talven jälkeen eloon. Pariisin katakombit olisi myös mielenkiintoinen kohde. Kävimme niiden ulkopuolella ensimmäisellä reissulla, mutta jonot oli niin pitkät ettemme viitsineet jäädä jonottamaan.

Toivottavasti muistin mainita kaiken. Pariisissa on niin paljon kaikkea nähtävää, että en ihmettelisi vaikka jotain unohtui. Suosittelen kyllä lämpimästi. Niina 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *