Binäärituputus: Persujen sukupuolikampanjasta

Luulin jo pääseeni sukupuolistereotypioiden kiroamisesta ja voivani siirtyä uusiin aiheisiin, mutta perussuomalaisten nuorisojaosto otti ja paiskasi vettä myllyyn totaaliurpolla ”#tyttö_poika-sukupuolikampanjallaan.” (Tunnetaan myös rajoja kaatavana tieteellisenä tutkimuksena siitä, miten sukupuoli on nyt mahdollista määritellä lippiksen avulla.) En kertakaikkiaan viitsi kuluttaa rajattua vapaa-aikaani siihen, että vastaisin tiedotteen typeryyksiin lause lauseelta (luotan internetiin ja siihen, että joku minua ahkerampi ja fiksumpi tekee vielä senkin), mutta pari painavaa sanaa minun on silti asiasta sanottava.

pinpero_kikkeli.png

Kampanjan tiedotteessa (johon en kiusallanikaan linkkaa suoraan, etten anna moiselle kakalle klikkejä) sukupuolen väitetään olevan simppeli asia, joka ”määrittyy suoraan geeneistämme.” Tällaisessa yksinkertaistuksessa ei oteta huomioon lainkaan sitä aika yleisesti tiedossa olevaa asiaa, että biologisen sukupuolen ja sukupuoli-identiteetin suhde voi olla huomattavasti monimuotoisempi: meitä kun on paitsi transsukupuolisia, myös muun muassa muunsukupuolisia.

Ja vaikka jättäisimmekin identiteetit huomiotta ja puhuisimme vain biologiasta, homma ei siltikään ole yhtään niin yksinkertainen kuin persenuoret persunuoret väittävät – tästä riittää todisteeksi jo intersukupuolisuus. (Persuilta lienee jäänyt lukematta myös Hesarin Kuukausiliitteen ihan äskettäin ilmestynyt juttu siitä, miten moni suomalaislapsi syntyy ilman sukupuolta.) Minua kiinnostaisi kovasti tietää, mitä tiedotteen kyhääjät tähän tuumaavat – lieneekö tällainen biologiakäsitys heidän mielestään jonkinlaista suvakkipropagandaa? Vai tietääkö persujen asiantutijana toimiva, “biotekniikkaa opiskeleva varapuheenjohtaja” kenties salaa tästä aiheesta paljon enemmän kuin suurin osa asiaa ammatikseen tutkivista ihmisistä? Voitte väittää skeptiseksi, mutta vähän epäilen.

Eniten tässä kannanotossa vituttaa kaikki siitä henkivä cissukupuolisten omahyväisyys oman aseman johdosta. On valtava etuoikeus sopia vaivatta yksinkertaiseen sukupuoliboksiin – ei siksi että se olisi jotenkin parempaa, vaan yksinkertaisesti siksi, että niin on tässä maailmassa huomattavasti helpompi olla ja elää. Esimerkiksi sukupuolivähemmistöjen kohtaama väkivalta on yhä järkyttävän yleistä ympäri maailmaa, ja sukupuolensa korjaavia odottaa pakkosterilaatio. Myös cissukupuolisia ihmisiä, jotka eivät näytä sellaiselta kuin naisen tai miehen ”kuuluisi” näyttää tai käyttäyty kuten naisen tai miehen ”kuuluisi” käyttäytyä, syrjitään monella tapaa. Niinpä nämä tällaiset persutyypit, jotka eivät ole koskaan kokeneet sukupuolensa rajoittavan heidän elämäänsä tai mahdollisuuksiaan, ovat oikein onnekkaita. Ja se on ihan okei – kaikkea ei voi eikä tarvitse kokea itse. Täydellinen tietämättömyys, tahallinen väärän informaation levittäminen ja toisten ihmisten syrjiminen heidän sukupuolikokemuksensa perusteella ei kuitenkaan missään nimessä ole okei.

Yrittävätkö persut tyttö/poika-binäärituputuksellaan kenties sanoa, että esimerkiksi transsukupuolisia, intersukupuolisia ja muunsukupuolisia ihmisiä ei ole olemassa? Tai että nämä ihmiset ovat ymmärtäneet identiteettinsä jotenkin väärin? Persujen vaaleansinisen ja pinkin kirjavasta norsunluutornista huutelu siitä, miten kenenkin tulisi oma sukupuolensa kokea, on käsittämättömän typerää, julmaa, ja yksinkertaisesti väärin. Kampanja väittää pyrkivänsä siihen, että “itsensä kieltämisen sijaan jokainen voi olla ylpeästi sitä, mitä on”, mutta ilmeisesti tämä koskee vain kaikin tavoin yhteiskuntamme mies- tai naiskuvaan sopivia ihmisiä. Lauseesta tulee tässä yhteydessä kovasti orwellilainen mielikuva siitä, että kaikki ovat tasa-arvoisia – jotkut vain sattuvat olemaan vähän tasa-arvoisempia kuin toiset.

Persunuoret hei: Hävetkää ja herätkää. Pää pois perseestä kuin olis jo!

Jos olisin nyt Suomessa, hommaisin kampanjan #POIKA-lakin (en tosin suostusi maksamaan moisesta – jos siis törmäätte persulta haltuunotettuun lätsään taikka piraattiversioon, kertokaa mulle heti!) ja spämmäisin sitten somensa täyteen kuvia meikätytöstä moinen päässäni. Siinä olisi mindfuckia sukupuolifasisteille. Jos oikein villiksi ryhtyisin, saattaisin jopa hommata molemmat lakit ja vaihdella niitä ihan fiiliksen mukaan. Tyttöhatun yhdistäisin raksahaalariin ja poikahatun prinsessamekkoon. Sitten käyttäisin prinsessamekkoa buutsien kanssa ja kiroilisin kovaäänisesti; raksahaalareiden kanssa laittaisin korkokengät ja kulkisin keskellä katua. Viheltelisin mennessäni, pussaisin ketä tykkäisin, ja jos joku kysyisi minkäsorttiset lisääntymislaitteet minulta löytyy pöksyistäni, täräyttäisin kysyjää nyrkillä nenään.

 

 

PS. Persut hei, mitä hemmettiä noilla hashtageilla on minkään asian kanssa tekemistä? Ovatko tytöt ja pojat olemassa vain Twitterissä? Jumalauta, nyt joku roti tähän hommaan!

 

Kuva: Imgur (tekijä tuntematon)

Kommentit (32)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *