#CzarnyProtest Puolan aborttikieltoa vastaan

Kun keväällä kirjoitin Puolassa valmistellusta aborttikiellosta, toivoin vielä kovasti että maan poliitikot jonakin päivänä heräisivät, löytäisivät kauan kadoksissa olleen terveen järkensä ja pistäisivät hulluudelle stopin. Valitettavasti näin ei kuitenkaan ole käynyt, vaan maan parlamentin alahuone on nyt hyväksynyt ehdotuksen lakimuutoksesta ja laittanut sen eteenpäin. Aborttikielto tulee siis todennäköisesti menemään läpi. Jos näin käy, Puolassa voi pian saada abortin ainoastaan raskauden vaarantaessa naisen hengen, ja abortin laittomasti hankkiva nainen tai sellaisen suorittava lääkintähenkilökunta voidaan tuomita enimmillään viiden vuoden vankeusrangaistukseen. Lakimuutosta vastaan on protestoitu laajasti ja Puolassa mielenosoittajat ovatkin lanseeranneet kampanjan nimeltä #CzarnyProtest, englanniksi #BlackProtest.

blackprotest.jpg

Aborttikiellon takana on uskonnollinen ja patriarkaalinen järjestelmä, jota ei tosi asiassa kiinnosta paskaakaan aborttien vähentäminen. Aborttioikeutta rajaavat lait kun eivät johda alhaisempiin aborttimääriin: Guttmacher-instituutin mukaan abortin sallivissa ja sen kieltävissä maissa tehtävien aborttien määrässsä ei juurikaan ole eroa, ja niinpä kielto johtaakin vain laittomien aborttien lisääntymiseen. Jo nyt Puolassa suoritetaan alle 1000 laillista aborttia vuodessa, kun taas laittomia tai ulkomailla tapahtuvia abortteja arvioidaan suoritettavan vuosittain 100 000 – 150 000.

Se, että naiset pakotetaan näin laajasti turvautumaan laittomiin abortteihin, on todella ongelmallista. Ensinnäkin se asettaa eri yhteiskuntaluokkien naiset eriarvoiseen asemaan, aborttimatkat kun ovat mahdollisia vain heille joilla on siihen varaa. Vähävaraiset naiset voivat olla pakotettuja ottamaan lainaa matkan maksaakseen, kuten tapahtuu jo esimerkiksi Pohjois-Irlannissa, jossa naiset velkaantuvat joutuessaan matkustamaan Iso-Britanniaan aborttia varten. Toiseksi, laittomissa aborteissa terveysriskit ovat usein huomattavan suuria ja Maailman terveysjärjestön mukaan laittomia abortteja seuraaviin komplikaatioihin kuolee vuosittain 47 000 naista. (Voimme olettaa, että määrä on tosiasiassa suurempi. Luvussa ei myöskään ole mukana aborttien seurauksena vammautuvia naisia.) Lakimuutos aiheuttaa siis hyvin todellisen vaaran Puolassa eläville naisille – heidän itsemääräämisoikeudelleen, heidän terveydelleen ja jopa heidän hengelleen.

Kenties järkyttävintä uhkaavassa lakimuutoksessa on se, että se poistaisi Puolassa tällä hetkellä voimassa olevan oikeuden saada abortti raskauden alettua raiskauksen tai insestin seurauksena. Pian Puolasta saattaa siis tulla maa, jossa raiskatuksi ja sen seurauksena raskaaksi tulleella naisella on kaksi vaihtoehtoa: kantaa raiskauksesta alkanut raskaus loppuun saakka, tai hankkia laiton abortti ja ottaa vuosien vankilatuomion riski. Käytännössä lakimuutos olisi siis institutionaalinen hyväksyntä seksuaaliselle väkivallalle naisia kohtaan: raiskauksesta tulee asia, josta naisia rankaistaan tavalla tai toisella, tai tavalla ja toisella.

Vaikka Puolassa vahvalla katolisella kirkolla onkin sormensa pelissä, ei aborttikiellossa todellakaan ole kyse ainoastaan abortista tai sikiöiden oikeuksista sinänsä (kuten ei tällaisissa tapauksissa yleensäkään), vaan nimenomaan laajemmasta naiskehon kontrolloimisesta. Tästä todistaa myös se, että lakimuutos tulisi samalla rajoittamaan hedelmöityshoitoja: alkioiden pakastaminen kiellettäisiin ja hedelmöityshoitojen aikana olisi pian sallittua hedelmöittää vain yksi munasolu kerrallaan. Tämä vähentäisi huomattavasti lapsettomuushoitoja läpikäyvien naisten mahdollisuuksia saada toivomansa lapsi. Kyseessä ei siis ole elämän puolustaminen, vaan kontrollin vieminen naisilta. Toteutuessaan lakimuutos veisi puolalaisilta naisilta pitkälti oikeuden päättää lastensaannistaan ja omasta kehostaan ylipäänsä.

Pelkään todella lakimuutoksen seurauksia. Puolassakin niitä pelätään, minkä lisäksi siellä ollaan ihan pirun vihaisia, ja viime päivien suuriin mielenosoituksiin onkin osallistunut tuhansia ihmisiä. Täältä käsin emme voi tehdä asian puolesta paljon, mutta jotakin sentään. Osoita sinäkin siis tukesi #CzarnyProtest -kampanjalle ja Puolassa aborttioikeuden puolesta taisteleville ihmisille hashtageilla #CzarnyProtest ja #BlackProtest sekä allekirjoittamalla vetoomus.

Naisen kehon on oltava naisen oma!

#CzarnyProtest

 

czarnyprotest.jpg

 

 Jos aihe kiinnostaa, jatka lukemista:mistä puhumme kun puhumme abortista?jo riittää hiljaisuus: kokemuksia abortista

suhteet seksi terveys uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (21)
  1. Nyt alkaa näyttää siltä, että abortin täyskielto ei sittenkään tule menemään läpi Puolassa. Tämä on ihan helvetin huono uutinen! Toisaalta riemuun sekoittuu myös surua ja suuttumusta maan nykyiselläänkin karseasta tilanteesta. Taistelu siis jatkukoon!

  2. Pääkaupunkiseutulaisille tiedoksi: maanantaina niin Puolassa kuin ulkomaillakin ollaan järjestämässä massiivisia mielenosoituksia aborttikieltoa vastaan. Helsingissä Polish Women on Strike! -mielenosoitus alkaa neljältä Senaatintorilla. Tulkaa kaikki sinne jos vain suinkin kykenette!

    Jos taas ette pääse paikalle mutta tahdotte muuten taistella aborttioikeuden puolesta, suosittelen seuraamaan esim. Women on Waves -järjestöä. Lisäksi mm. brittiläinen Abortion Support Network tekee helvetin tärkeää työtä auttaessaan hyvin konkreettisella tavalla abortin tarpeessa olevia auttaessaan naisia Irlannista ja Pohjois-Irlannista, ja heitä voi tukea lahjoittamalla rahaa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *