Feministisiä joululahjaideoita

No Sex and the City

Joululahjaostokset alkavat omalta kohdaltani olla jo about paketissa. Tänä vuonna olen ollut tosi innoissani siitä, miten hyviä lahjoja olenkaan löytänyt, ja niinpä ajattelin jakaa pari vinkkiä myös teille, siltä varalta että tonttupuuhat ovat jääneet viime tinkaan. Siispä nyt: joululahjahuolesi kaikki heitä! Näistä idiksistä suunnilleen jokainen sopii melkein kenelle tahansa aina perheenjäsenistä kavereihin ja kumppaniin.

Kuvat: nide / s&s / tulva / samu / uhana design / amazon

 

Muistikirja tai kalenteri

Muistikirjoja ja kalentereita tarvitsee aina! Jokin niiden uusissa, kauniissa ja tahrattomissa sivuissa saa meidät ajattelemaan loputtomia mahdollisuuksia ja kaikkia niitä nerokkaita, yleviä ajatuksia, joita voimme vielä saada. Ja se jos mikä on voimauttavaa! Etsystä löytyy mieletön määrä erilaisia feministisiä muistivihkoja, ja Helsingissä bongasin Rosebud-kirjakaupasta radikaaleja naisia esittelevän Bad Girls Throughout History -muistikirjan. Kirjakauppa Nide puolestaan myy näitä kuvan ihania The Year of Unicorns -kalentereita, joiden asenteesta ainakin minä meinaan ottaa ensi vuoteeni oppia.

Kirja

Olen vakaasti sitä mieltä, ettei kirjaa parempaa lahjaa ole edes olemassa. Tänä vuonna on myös ilmestynyt ihan mieletön määrä kiinnostavaa kirjallisuutta, josta valita. Itse suosittelisin erityisesti S&S-kustantamon Iltasatuja kapinallisille tytöille -kirjaa, joka sisältää 100 tarinaa tosielämän naissankareista Jane Austenista painonnostaja Amna Al Haddadiin. Koska omasta lähipiiristäni ei löydy sen ikäisiä lapsia, joille kirjan voisi ostaa, olen päättänyt lahjoittaa teoksen ihan itselleni.

Muita suosituksia: nettivihasta kertova, Kosmoksen julkaisema Vihan ja inhon internet -sarjakuva, ihana Kuukautiskirja ja The Handmaid's Tale -sarjan alkuteos Orjattaresi, joka kaikkien tulisi ehdottomasti lukea.

Feministisiä kledjuja

Pelkkä hyvä slogan ei tee tuotteesta automaattisesti feminististä, mutta joissakin firmoissa ja tuotteissa feminismi ylettää onneksi myös pintaa syvemmälle. Esimerkiksi Tulva-lehden nettikaupasta löytyvät feministisukat valmistaa suomalainen perheyritys, joten valmistusprosessi on huomattavasti eettisempi kuin halpatuotantomaissa. Jos taas on varaa panostaa enemmän, niin samoin Suomessa tuotteensa valmistavan Uhana Designin Girl gang -paita on ihana!

Ja ei hätää, jos keksit vasta nyt tilata jonkin loistavan lahjan jouluksi, mutta paketti ei ehti viikossa perille: printtaa kuva lahjasta ja kääräise se pakettiin, jolloin lahjan saaja pääsee iloitsemaan makeasta lahjasta jo jouluna, ja sitten vielä uuteen kertaan paketin saapuessa postissa joulun jälkeen.

Feministinen miestenlehti Samu

Lehtitilaukset ovat loistavia joululahjoja, ja Suomen aikakauslehtiskenessä on joitakin ihan huippuja, tuoreita tulijoita. Kirjoitin Samusta sen ekan numeron ilmestyttyä ja olen siitä lähtien ostanut uskollisesti irtonumeroita. Kyseessä on nimittäin ehdottoman laadukas lehti, jonka jutuissa on kiinnostavia aiheita: esimerkiksi uusimman numeron juttu yksin adoptiolasta odottavan miehen adoptiomatkasta oli tosi hyvä. Ultratyylikkään ulkoasunsa takia Samu sopii erityisesti kahvipöytäkirjoja rakastaville esteetikoille. Samulla on tällä hetkellä myös joulutarjous, jossa saa pari edellistä numeroa hyvään kimppahintaan.

Wonder Woman -legosetti

Jos minulla olisi sopivan ikäisiä sukulaislapsia, kummilapsia tai omia lapsia, heistä jokainen saisi tänä vuonna Wonder Woman -legosetin, se on varma! Koska, no, me nyt vain tarvitsemme Wonder Womania. Omassa lähipiirissäni ei kuitenkaan juuri ole lapsia, joten saatan hyvinkin päätyä ostamaan tällaisen paketin itselleni. (Kyllä, olen erittäin hyvä hommaamaan itselleni joululahjoja.) Suomessa näitä saa isoista tavarataloista ja nettikaupoista, ja voi hyvinkin olla, että päädyn hommaamaan vielä pari pakettia kavereillekin.

Auta muita

Aineettomat lahjat ovat aina hyviä vaihtoehtoja, sillä meistä suurimmalla osalla taitaa olla jo ihan tarpeeksi tavaraa. Meinasin vinkata Woltin tarjoamasta mahdollisuudesta lahjoittaa jouluateria vähävaraiselle perheelle, mutta 2 500 ateriaa lahjoitettiinkin loppuun välittömästi kampanjan alettua! Onneksi monia muitakin hyviä vaihtoehtoja on olemassa: Punaisen ristin Hyvä joulumieli -keräyksen tuotoilla ostetaan myös jouluaterioita, ja Kirkon ulkomaanavun kautta voi lahjoittaa esimerkiksi vuohia ja koulupukuja kehitysmaihin.

Itse osallistuin Hope ry:n joululahjakeräykseen. Hopen vapaaehtoiset päivystävät tällä hetkellä joissakin ostoskeskuksissa, ja heillä on esillä kortteja, joihin on kirjoitettu vähävaraisen perheiden lasten esittämiä joululahjatoiveita. Korteista voi sitten valita yhden ja käydä ostamassa siinä mainitun lahjan, jonka jälkeen Hope huolehtii lahjan jouluksi sitä toivoneelle lapselle. Olin itse asiassa matkalla ostamaan pikkusiskolleni vielä jotakin semi-turhaa krääsää osuessani Hopen tiskille, ja päätin sittenkin tehdä toisin. Valitsin korteista 14-vuotiaan tytön toivomuksen lahjakortista meikkiliikkeeseen, ja aion kertoa lahjasta siskolleni jouluaattona. Olen ihan varma, että tämä ilahtuu: lahja meni varmasti osoitteeseen, jossa sitä varmasti arvostetaan. Tästä tuli ihan valtavan hyvä mieli, ja suosittelen vastaavaa lahjaa muillekin!

 

Keksitkö tänä vuonna superhyviä lahjoja?

Laita parhaat lahjavinkkisi jakoon kommenteissa!

 

jatka lukemista:
5+1 joululahjavinkkiä kumppanille
eroottisia joululahjaideoita

 

seuraa blogia Facebookissa ja Bloglovinissa.

Kommentit

Saranda
Tyhjä ajatus

Nää oli oikeesti tosi, tosi hyviä! :) Samu-lehti on mulle ihan uusi juttu, täytyy saada se käsiini. :)

Jemina
No Sex and the City

Tosi kiva kuulla! Ja Samu on kyllä ehdottomasti tutustumisen arvoinen tapaus. Nettikaupan lisäksi lehteä saa Helsingissä ainakin Rosebudista, Niteestä ja Vallilan stoorista - tule toki luettuasi kertomaan, että mitä tykkäsit!

Kommentoi