Katso tämä: Grace and Frankie

No Sex and the City

Kuvaputkessa-blogissa vinkattiin jokin aika sitten Grace and Frankie-sarjasta, jossa kaksi seitsemänkymppistä naista tulee aviomiestensä dumppaamiksi, miehet kun tahtovat parinkymmenen vuoden salailun jälkeen vihdoin mennä naimisiin keskenään. Alkuasetelma kuulosti kiinnostavalta, ja kun sarjan tekijöistä vielä kerrottiin löytyvän Frendit-sarjan taustalla olleita tyyppejä, pakkohan Grace and Frankie oli tsekata heti sen pärähtäessä Netflixiin.

Sarja oli monella tapaa aikamoinen yllätys. Frendien hauskuutta siitä ei juurikaan löytynyt, ja vaikka vitsejä tottakai kuuluukin tasaisin väliajoin, on sarjan yleisfiilis monella tapaa katkeransuloinen - ja joskus ihan vain surullinen. En siis todellakaan löytänyt sarjasta uutta komediasuosikkiani enkä voi missään nimessä sanoa koukuttuneeni siihen välittömästi... Mutta niin vain huomasin pian katsoneeni kaikki tarjolla olevat jaksot.

Gracen ja Frankien tarinassa minua innosti erityisesti se, että myös parikymppisiä pimuja vanhemmille naisille annetaan vihdoin telkkarissa tilaa ja heidän kokemuksistaan puhutaan. Lily Tomlinin ja Jane Fondan esittämät leidit eivät ole ainoastaan äitejä tai isoäitejä, vaan ihan oman sarjansa ja oman elämänsä päähenkilöitä. Ja romanssejakin sarjassa on! Ja seksiä! Maailmassa, jossa last fuckable day-ilmiö on todellinen ongelma naisnäyttelijöille ja ihan norminaisillekin, Grace and Frankie on itse asiassa monella tavalla todella vallankumouksellista settiä. Missä muussa sarjassa kuullaan seitsemänkymppisten naisten keskustelevan liukuvoiteen käytön tarpeellisuudesta, nyt kun paikat eivät iän myötä kostu enää samalla tavalla kuin ennen?

Vastaus: ei niin missään. Ainakin meikälle Grace and Frankie on sarja ihan omassa luokassaan, ja jotakin sellaista mihin en ole ennen törmännyt. Nostan ehdottomasti hattua Netflixille rohkeudesta tuoda erilaisia naisnäkökulmia esiin ja muistuttaa kaikkia, että naiset eivät (edes Hollywoodissa) vetäydy viisikymmentä täytettyään johonkin luolaan kuolemaan, vaan jatkavat elämäänsä ja hauskanpitoa siinä missä ennenkin.

 

Onko Grace and Frankie jo teille tuttu? Millaisia ajatuksia totuttua vanhempien naisten elämän esittäminen telkkarissa herättää?

Kommentit

Inkuuu (Ei varmistettu)

Katsoin myös tän sarjan aikalailla muutamassa päivässä ja tykkäsin kovasti. Vaikka huumori ei nyt ihan samanlaista olekaan kuin Frendeissä, niin pystyin jotenkin näkemään Marta Kauffmanin "käden jäljen". Oli mahtavaa nähdä vanhempia näyttelijöitä, niin naiset kuin miehetkin, tällaisissa irrottelevammissa rooleissa. Olihan Martin Sheen ja Sam Waterston aivan hellyyttäviä parina. :)

Jemina
No Sex and the City

Oli mahtavaa nähdä vanhempia näyttelijöitä, niin naiset kuin miehetkin, tällaisissa irrottelevammissa rooleissa.

Ihan totta! Ikäihmisten roolia pidetään nykyään niin Hollywoodissa kuin normiyhteiskunnassakin niin tosi rajattuna, että on ihana nähdä jotakin sen peruspuuron ulkopuolella olevaa, sellaista missä vanhemmillekin tyypeille annetaan mahdollisuus olla hauskoja ja elää vähän. Tämän sarjan katsottuani tuli mieleen, että ehkä vanheneminen ei välttämättä olekaan pelkästään hirveää...

Oon katsonut kaikki jaksot. Sarja oli niin hyvä niin monella tavalla. Päähenkilöt ovat niin mielenkiintoisia juuri siksi että ovat niin moniuloitteisiä. Tykkäsin myös siitä, että ensimmäisen kauden aikana ehdittiin käsitellä niin paljon eri asioita jotka liittyvät aikuisuuteen ja elämään. On eroja, on lapsettomuutta, on ihastumista jne. Välillä melkein itkin kun seurasin Frankien ja Solin eronjälkeistä yhdessäoloa. Se oli niin tuttua. Enkä voinut olla miettimättä miten tajuttoman tyylikäs nainen Jane Fonda on. Ja Sam Waterston on niin ihana!!!

Jemina
No Sex and the City

Heh, minä taas valkkaisin Lily Tomlinin aina Jane Fondan sijaan. Mutta siitä olen ihan samaa mieltä, ett Sam Waterston on ihan sulaa kultaa!

Lily Tomlin on cool, super cool.

On muuten hassua, oon törmännyt Jane Fondaan vasta viime vuosina Newsroomissa ja nyt tässä. Onhan hän näytellyt jo ties kuinka kauan.

En ole vielä nähnyt uutta Mad Maxia, mutta se on kuulemma hyvä. Tällainen hauskuutti minua facebookin puolella: http://feministmadmax.tumblr.com/

Jemina
No Sex and the City

Törmäsin just tuohon samaan tumblriin! Parasta! Ja Mad Max-liput on jo varattu perjantaille <3

Suvi55

Tämäpä vaikuttaa mielenkiintoiselta! Pitääkin tutkia josko tätä olisi tarjolla jossain muuallakin kuin Netflixissä, sitä kun ei tästä taloudesta löydy. Kiitos vinkistä! :)

Jemina
No Sex and the City

Tästä en osaakaan sanoa - toivottavasti kuitenkin löydät sarjan jostakin ja pääset tutustumaan siihen!

Suvi55

Löytyi!

http://www.free-tv-video-online.info/internet/grace_and_frankie/

Jätän linkin, jos joku muukin Netflixitön kaipailee. :)

NotCredibleDates

Huomasin kyseisen sarjan itsekin varmaan pari päivää sitten Netflixissä ja laitoin harkintaan. Pitäis varmaan pistää katsoen, et millanen sitten oikein on :)

Maylicious

Hei,

Tässä olisi pieni juttuehdoitus, mihin olisi mukava kuulla sinun mielipiteesi.

Kuten varmaan moni tietää, iltelehti on täynnä "uutisia", joiden tarkoitus on vain saada mahdollisimman paljon klikkauksia. Tässä esimerkiksi yksi suuseksin terveellisyyttä käsittelevä "artikkeli".

http://www.iltalehti.fi/seksuaalisuusjasuhteet/2013111417722631_se.shtml

Minua ärsyttää ihan suunnattomasti tälläinen uutisointi ja varsinkin kun tutut linkkailevat näitä eteenpäin sosiaalisessa mediassa saatetekstein "nyt sitä kukkoa huuleen". .2:0.0.0.0.0">.2:0.0.0.0.0.0">On hyvin mahdollista, että spermassa on vitamiineja ja hivenaineita, jotka voivat vaikuttaa positiivisesti mielialaan tai terveyteen, mutta jutussa ei ole ollenkaan käsitelty voisiko ilmiön syy-seuraus ollakkin päinvastainen. Eli voisiko onnelliset ihmiset kenties olla tasapainoisempia ja enemmin sinut seksuaalisuutensa kanssa ja tästä syystä innokkaampia antamaan suuseksiä? En tiedä onko tutkimuksessa käsitelty asiaa tältä kannalta, mutta mielestäni laadukkaan journalismin tulisi sisältää myös kritiikkiä tutkimuksen tuloksia kohtaan.

.2:0.0.0.0.0">.2:0.0.0.0.0.0">"Tutkimuksen materiaali koostui vertailemalla 293 naisen seksielämää ja heidän henkistä hyvinvointiaan."

.2:0.0.0.0.0">.2:0.0.0.0.0.0">Jos tutkimus toteutettaisiin niin, että naiset pakotettaisiin antamaa suuseksiä ja tulokset olisivat samat niin vasta silloin voidaan todeta, että suuseksin antaminen parantaa terveyttä. Mutta tälläinen tutkimus olisi hyvin epäeettinen..

En ole varma äsyttikö tässä jutussa eniten tuttujen seksistiset kommmentit, journalismin taso vai molemmat. Harmittaa myös, etten uskaltanut itse kommentoida tähän keskusteluun siinä pelossa, että minut haukutaan tiukkapipoiseksi kukkahattutädiksi. "Tämähän on vain vitsi". Huoh. Tästä saatiin jo hyvä esimerkki Koffin vitsiksi tarkoitetun memen jälkipyykissä..

uteliaskoala (Ei varmistettu)

Minultahan ei asiaan kommenttia kysytty, mutta... :D

Muistan kun tuo tutkimus julkaistiin, luin siitä tosin jostain muusta lähteestä kuin IL,mutta jostain vastaavasta ei-kovin-uskottavasta lähteestä kumminkin. (En kuitenkaan muistaakseni ikinä kaivanut esiin tuota alkuperäistä artikkelia, joten seuraava kommenttini saattaa olla perätön. Pätee tosin ehkä sitten yleisemmällä tasolla.)

Tämänlaisissa uutisoinneissa on harmittavan usein se vika, että korrelaatio sekoitetaan kausaalisuuteen. Jos tutkimuksessa on esimerkiksi löydetty populaatiotason yhteys suuseksin ja onnellisuuden välillä, saatetaan tämä lööpeissä raportoidakin niin, että suuseksi aiheuttaa onnellisuutta. Ja tämän tyyppistä päätelmäähän ei tulosten perusteella todellakaan voi tehdä (eikä alkuperäisessä tutkimuksessa välttämättä lanikaan olekaan tehty). Tästähän usein käytetään esimerkkiä korrelaatiosta jäätelönmyynnin ja hukkumiskuolemien välillä; se, että jäätelönmyynnin lisääntyessä hukkumiskuolemien määräkin kasvaa ei millään tavalla tarkoita, että jäätelö aiheuttaisi hukkumista.

Pohdin silloin kun tuosta tutkimuksesta hälistiin, että onkohan tässäkin tapauksessa käynyt samoin. Sillä saattaahan olla, että suuseksiä harrastavat naiset ovat (huom! populaatiotasolla - ei tietenkän päde yksilötasolla) esimerkiksi muita yleisemmin onnellisessa parisuhteessa. On varmasti yleisempää ottaa suihin mieheltä jonka kanssa on onnellinen, kuin huonossa suhteessa. Ja olettaisin, että onnellinen parisuhde korreloi positiivisesti yleisen onnellisuuden kanssa.

Toki tämä nyt oli huisi yksinkertaistaminen, ja tosiaan olisin varmaan voinut lukaista sen alkuperäisen tutkimuksenkin läpi ennen kommentointia, mutta itseäni niin suuresti ärsyttää tämänlaiset vääristävät uutisoinnit johin törmää surullisen usein.

Maylicious

Kiitos vastauksesta vaikka en sinulta kysynytkään. :´D

En itsekkään etsinyt käsiini alkuperäistä artikkelia, mutta epäilen, että tässä on käynyt juuri kuvailemallasi tavalla. En pidä ilta- ja juorulehtiä mitenkään uskottavana lähteenä, mutta minusta tälläinen uutisointi pitää yllä seksististä yhteiskuntaa ja on siksi huolestuttavaa.

LtotheH (Ei varmistettu)

Itseäni kiehtoo sarjassa naiskaksikon tyyli, toivon vielä vanhempana pukeutuvani persoonallisesti ja oman tyylisesti, tosin ikäluokkamme nuoret naiset taitavat joukolla pukeutua vanhempanan persoonallisesti ja sitä ei katsota pahalla silmällä. Lily Tomlinin boho-tyyli hivelee sieluani ja Fondan klassinen tyyli on, no ajaton.

Paras kohtaus sarjassa liittyi ehdottomasti tuoliin ja erääseen Hollywood hurmuriin, nauroin ääneen.

Karkkinen22 (Ei varmistettu)

Ah, törmäsin tähän Netflixistä ja ahmin kaikki jaksot yhdessä yössä. Mun mielestä tää oli valtavan hyvä sarja ja ehdottomasti myös todella hauska. Hyviä sutkautuksia, elämänmakuista huumoria, suoraa puhetta - mitä muuta sitä voi komedialta toivoa? Paljon parempaa kuin Frendin homofoobinen, seksistinen ja rasistinen huumori, jota en ole voinut näin aikuisena enää laisinkaan sietää.

Kommentoi