Kesäkumibiisi 2016: Stay Awake

Jos meikältä kysytään, niin kesä ei todellakaan ala koulujen kevätjuhlapäivästä, ei ensimmäisestä puistopiknikistä eikä edes talviturkin heittämisestä – se alkaa uudesta kesäkumibiisistä! Tämän vuoden tuotos vie vie myös itse kumikampanjaa ihan uuteen suuntaan, sillä sen esittämisessä on ensimmäistä kertaa ikinä mukana kansainvälisiä voimia: tästä Stay Awake-kappaleesta vastaa nimittäin ruotsalais-norjalainen DJ-poppoo nimeltä Tungevaag & Raaban, vahvistuksenaan suomalainen Venior.

Jos ihan totta puhutaan, pidän biisin kielen vaihtoa suomesta englanniksi vähän harmillisena. Seksistä voi olla tosi vaikeaa puhua suomeksi, sillä meiltä tuntuu monella tapaa puuttuvan sellainen kepeän mukava sanasto, joka esimerkiksi englannista löytyy. Kotimaisella kielellä keskusteltaessa tuntuu välillä, että valinta pitää tehdä kliinisen terkkarikielen ja törkeyksien välillä. Olenkin aina pitänyt Kesäkumi-kampanjaa tunnusbiiseineen tosi hyvinä esimerkkeinä siitä, että seksistä on mahdollista puhua myös reippaasti ja rennosti, ja ihan selvällä suomen kielellä. Sen lisäksi, että kampanja on tehnyt tärkeää työtä jakaessaan tietoa kortsun käytöstä – sekä tietysti niitä kortsuja – se on siis myös rohkaissut ihmisiä keskusteluun näyttämällä tällaisesta puheesta esimerkkiä. Englanti esityskielenä tuntuu nyt ikäänkuin etäännyttävän kappaletta aiheestaan ainakin siinä mielessä kuin kamppiksen kohderyhmä sen luultavasti kokee, eli suomeksi.

Samalla voi tosin hyvinkin olla, että uusi biisi löytää kohderyhmänsä suosion nimenomaan esityskielensä sekä yleisen trendikkyytensä ansiosta. Siinä mielessä veto on siis varmasti viisas. (Itse alan olla kesäkumi-ikäisiin verrattuna jo sen verran täti-ihminen, etten oikeastaan voi väittää tietäväni heidän mieltymyksistään juuri mitään.) Ja kaikkein tärkeintähän tässäkin kappaleessa on jälleen kerran se, että aihe pääsee tapetilla, että kumeista puhutaan – ja että niitä käytetään. Ottaen huomioon, että nuorille kieltäydytään joskus jopa myymästä kortsuja, Kesäkumi-kampanja on edelleen todella tärkeällä asialla.

Mutta myönnetään: jos ulkomusiikilliset asiat jätetään huomiotta, omalla soittolistallani pyörii yhä vain Kasmirin viime vuoden kumikipale, ihanan herkkis ja samalla svengi Vauvoja. 

 

Mitkä ovat teidän Kesäkumi-suosikkejanne?

Kommentit (11)
 1. Suosikkini on ehdottomasti Robinin kohua aiheuttanut Kesärenkaat! Kultaiset lyriikat (mm. ”sä oot kuuma kuin grilli” ”lämpötila ja jokin muukin nousee kattoon kun sua kattoo”) yhdistettynä Neljän ruusun klassikkoon, yleiseen hyvään kesämeininkiin ja monitulkintaiseen alkuun sulattavat sydämeni, vaikka aluksi epäilin. Lisäksi on hauska miettiä sitä kuinka Robinin nuorimmille faneille biisi aukeaa uudella tavalla kymmenen vuoden päästä. Kesäpiknikillä on pakko kuunnella vähän Robinia, laulaa mukana ja ehkä vähän tanssia.
  Kesäkumibiisi 2014 BOOM

  1. Itse en ollut koskaan perustanut Robinista, mutta tuo biisi oli tosiaan paitsi monella tavalla tosi reteä veto, myös jotenkin kauhean hellyyttävä! Ja jos minulta kysytään, oli se myös vilpittömyydessään ihan eri luokkaa kuin tämä tämänvuotinen, jotenkin loppuunkiillotettu kappale.

 2. Snowflake111
  4.6.2016, 17:50

  Hei, minulla olisi juttutoive, kirjoitit aiemmin Laurie Pennystä, voisitko tehdä postauksen myös Milo Yiannopouloksesta? Kiitos 🙂

  1. Moi! Oliko mielessäsi joku tietty ajatus siitä, miksi ja miltä kantilta haluaisit tätä käsiteltävän? Tyyppi kun ei ole minulle ennestään tuttu, mutta pikaisen googlailun perusteella tämä kuulostaa vähintäänkin epäilyttävältä mitä esim. Gamergateen liittyviin mielipiteisiin tulee.

   1. Snowflake111
    6.6.2016, 13:37

    Hei, ja kiitos vastauksestasi! Tämä ihminen tuntuu olevan jo lähes kulttimaineessa, ja hän kiertää par’aikaa Yhdysvalloissa yliopistojen kampuksilla puhumassa tasa-arvosta. Pidän blogistasi, ja pyysin juttua koska kaipaan erilaisia näkökulmia.

    1. Vai tasa-arvosta kiertää puhumassa, tuollainen tyyppi? Huh… Koetan tutustua aiheeseen enemmän ja jos vain tuntuu että opin siitä jotakin jakamisen arvoista, kirjoitan moisesta kyllä varmasti!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *