Päivän sana: Yonic

Meistä suurin osa lienee törmännyt sanaan fallinen usein ja moninaisissa asiayhteyksissä. Sekä fallossymboli että fallinen vaihe ovat käsitteitä joita käytetään säännöllisesti ja yleensä ilman kummempia selityksiä, olettaen kaikkien tietävän mistä on kyse. Mutta tiesittekö, että englannin kielessä tälle miehen sukuelimiin viittavalle termille on olemassa myös naisen sukuelimistä innoituksensa saava vastapari?

Minä opin sen juuri: se on yonic.

yonic.jpg

Olen aina ollut kiinnostunut sanoista ja kielistä – ja, no, toki myös sukuelimistä. Niinpä se, että opin tämän sanan vasta nyt, yli kolmenkymmenen vuoden kypsässä iässä, kertoo mielestäni aika paljon kulttuuristamme: siitä mistä puhumme ja siitä mistä emme. Mitä arvostamme ja mitä emme; mitä pidämme hyvänä ja hyväksyttävänä, ja mitä taas häpeällisenä, hiljaisuuteen hukutettavana. Oikeastaan kyseessä on tismalleen sama asia kuin se vähän aikaa sitten hehkuttamassani Vagina Dispatches -sarjassa usein esiin noussut havainto, että meistä suurin osa tietää varsin paljon peniksistä, mutta vain vähän vulvasta. Patriarkaalisessa kulttuurissa penis on paljon läsnä: se vaatii huomiotamme, ja sitä myös saa. Mutta vulvasta ei puhu juuri kukaan, eivät edes he joilla sellainen on. Ja kyseessä on kuitenkin niin pahuksen hieno aparaatti! Oikea rakkauspakkaus! Designin riemuvoitto!

On ihan helvetin häpeällistä, että tällaiseen mestariteokseen viittaava adjektiivi ei ole meillä kaikilla ihan päivittäisessä käytössä. Ja niinpä, tästä havainnosta raivostuneena ja samanaikaisesti inspiroituneena, oma to do -listani tälle viikolle kuuluukin näin:

 1. Pyri ymppäämään tämä uusi sana mahdollisimman moneen keskusteluun.
 2. Selvitä, onko sanalle olemassa suomenkielistä vastinetta – ja jos ei, niin keksi sellainen.

 

Jos aihe kiinnostaa, jatka lukemista:Vagina DispatchesVulvavoimaa: Look at This PussyVauvareikä, tai: Millä nimellä viittaat vulvaasi?

 

 

Kommentit (12)
 1. Alakerran naapuri
  5.12.2016, 14:24

  Hah, ei kun käyttöön, vaikka miten kankea olisikin! Jollain yliopiston naistutkimuksen luennolla oli muuten aikoinaan puhetta siitä, miten monet neutraaleina pitämämme termit ovatkin fallisia. Esimerkiksi ihan jo kova tiede. Minusta ei varmaan siksi tullutkaan kovan tieteen tekijää, mutta vielä ehtisi ruveta vaikka, hmm. märän tieteen tekijäksi.

  Tämä yonic-termi on varmaan ollut mulla jossain takaraivossa, kun olen pitänyt laulaja Yonan nimeä tosi pimppisenä.

  1. Märkä tiede <3

   Ja tässähän voisi suorastaan ristiä oman vulvansa Yonaksi! Tosifanius uudelle levelille ja silleen.

  2. Ja lisään vielä: blogisi on kerrassaan mainio! Nauroin täällä ääneen sille miten siellä viuhuu sanan säilä ja vähän muutkin säilät. Palaan uudestaankin, ihan takuulla!

 2. Yonic, haa! Kun sitä toistaa tarpeeksi pitkään, se alkaa tuntua oikein mukavalta sanalta. Mä puhuin teininä vulvasymbolista vastineena fallossymbolille, mutta se ei taida olla vakiintunut termi.

  Olen täysin samaa mieltä siitä, että vulvista pitää puhua enemmän ja totuudellisemmin ja rohkeammin. Ärsyttää, kun tabuilu on tarttunut omaankin päähän ja tuntuu hankalalta puhua ääneen vaikka pillusta tai klitoriksesta. Oon nyt hyökännyt voimalla tätä ongelmaa vastaan ja opettanut samalla poikaystävällenikin vulvan eri osien nimiä. Se osaa nykyään kaikki!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *