Sinun kroppasi ei ole sinun

No Sex and the City

Onko teistäkin viime aikoina tuntunut siltä, että elämme pian täysimittaisessa dystopiassa – sellaisessa, jossa naisilla ei ole kovin hääppöiset oltavat? Venäjällä puolison tai lasten pahoinpitely ei ole enää rikos (ja tämän seurauksena lähisuhdeväkivaltaa koskevat hätäpuhelut ovat lisääntyneet valtavasti), Puolassa puuhattu abortin täyskielto kaatui jo kerran, mutta vallassa oleva puolue on vannonut tiukentavansa aborttilainsäädäntöä tästä huolimatta, ja Yhdysvalloissa Trumpin hallinnon toimien myötä ehkäisy ja abortit saattavat pian olla monille todella vaikeasti saatavilla. Viimeisin ajan hengen tiivistävä lausunto tulee sekin Yhdysvalloista ja (tietysti) republikaaneilta. Poliitikko nimeltä Justin Humphrey ilmoitti jokin aika sitten aborttilainsäädännöstä keskusteltaessa, että hedelmöityksen hetkestä lähtien naisen kroppa ei enää ole tämän oma. Humphreyn mukaan naiset kyllä kokevat, että kyseessä on heidän kroppansa, mutta että tosiasiassa näin ei ole: sen sijaan naisruumis on (simsalabim!) muuttunut alkion kantoastiaksi, johon naisella ei enää ole päätäntävaltaa.

Kuva: Mujeres antw el Congreso / Flickr / Creative Commons

 

Jopa minulla menevät tässä vaiheessa vähän jauhot suuhun. Että poliitikot oikeasti puhuvat tällaisia, kovaan ääneen, paikoissa joissa päätöksiä tehdään. Kokonaisuudessaan Humphreyn pelottavaakin pelottavampi lausunto kuului The Interceptin mukaan näin (sekoboltseimpien kohtien lihavointi minun tekosiani):

"I understand that they feel like that is their body," he said of women. “I feel like it is a separate — what I call them is, is you’re a ‘host.’ And you know when you enter into a relationship you’re going to be that host and so, you know, if you pre-know that then take all precautions and don’t get pregnant,” he explained. “So that’s where I’m at. I’m like, hey, your body is your body and be responsible with it. But after you’re irresponsible then don’t claim, well, I can just go and do this with another body, when you’re the host and you invited that in."

Ja koska Humphrey on siis sitä mieltä, että naisilla ei pitäisi olla päätäntävaltaa kehoonsa, on tämä myös ehdottanut että naisten tulisi raskaaksi tultaessaan kertoa seksikumppaninsa nimi lääkärilleen ja pyytää sitten seksikumppanilta kirjallista lupaa aborttiin. Jos mies ei suostuisi, ei aborttia voitaisi suorittaa. Tämän kaiken valossa en pian enää ihmettelisi, jos Donald Trumpin haaveet abortin hankkivien naisten rankaisemisesta kävisivät toteen. Ja kuten aiemmin asiasta kirjoittaessani totesin, asiassa osallisina olevista miehistä ja heitä mahdollisesti kohtaavista negatiivisista seurauksista ei tietenkään keskustella tässä yhteydessä lainkaan – miehille halutaan vain lisää oikeuksia.

On mahdotonta olla pohtimatta, miten eri tavalla aborttioikeuteen suhtauduttaisiin jos miehet voisivat tulla raskaaksi. Moni lienee nähnyt netissä laajasti kiertäneen kuvan, jossa Trump, ympärillään ryhmä miehiä, allekirjoittaa abortinvastaisen asetuksen. Kuvasta tehtiin pian parodia, jossa Hillary Clinton ja ryhmä naisia muka allekirjoittavat määräyksen, jonka mukaan miehet eivät saa enää ejakuloida mikäli ejakulaatio ei tähtää hedelmöitykseen. Kuvan hauskuus perustuu nimenomaan siihen, että ajatus on absurdi: tilanne, jossa että naiset päättäisivät mitä miehet saavat kehoillaan tehdä, on täysin mahdotonta ja siksi naurattaa. Mutta miten ihmeessä voi olla, että toisinpäin tapahtuessaan tämä on lähestulkoon arkipäiväistä? Että vielä tänäkin päivänä miehen on mahdollista osoittaa naista syyttävällä sormellaan ja sanoa: sinun kroppasi ei ole sinun.

Miehet ovat kasvaneet siihen, että heidän kehonsa ovat heidän omiaan eivätkä muut niistä määrää. Naiset sen sijaan joutuvat jatkuvasti taistelemaan oikeudestaan päättää siitä mitä heille tapahtuu. Ja yhä edelleen on ihmisiä, joiden mielestä näin ei saisi olla. Ihmisiä, joiden mielestä naisen kroppa ei koskaan ole tämän oma, vaan jotakuta tai jotakin muuta varten – miestä, sikiötä, seksiä halajavan huvia, markkinamiehen hyötyä...

Aina jotakin muuta kuin naista itseään varten.

 
Jos aihe kiinnostaa, jatka lukemista:
Mistä puhumme kun puhumme abortista
#czarnyprotest Puolan aborttikieltoa vastaan
Jo riittää hiljaisuus: Kokemuksia abortista

 

Olethan jo muistanut seurata blogia myös Facebookissa ja Bloglovinissa?

 

Kommentit

Mahdoton Nainen

Toi kuva olis muuten tehokkaampi jos siinä lukis 'cis-men'. Nythän se on lähinnä cis-seksistinen.

Jemina
No Sex and the City

Tämä on toki ihan totta. Oletan, että taustalla ovat hitaasti muuttuvat käsitykset sukupuolen monimuotoisuudesta, sekä mahdollisesti tarve tiivistää julisteeseen napakka iskulause.

Mahdoton Nainen

Näinhän se on. Aina vaan harmittaa jos sinänsä hyvä pointti pönkittää jonkun ihmisryhmän sortoa, vaikka vahingossakin.

PiiaMarina
aaltoliikkeitä

Huh, alkoi itkettää ja kiukuttaa ja selkäpiitä karmimaan tää teksti, ja siis koko tämä touhu :(

Mä en pitkään ottanut kauheasti kantaa tällaisiin asioihin, koska ajattelin sinisilmäisesti asioiden olevan ainakin länsimaissa hirveän hyvin. Pidin modernia naista vapaana ja onnekkaana. Mutta nyt kun maailma on muuttunut kaikin tavoin kireämmäksi ja ahdasmielisemmäksi, tulee lähes paniikinomainen olo, kuin olisi uppoavassa laivassa. 

Tuntuu ettei tällaista vaan voi tapahtua/olla tämän päivän maailmassa. Mutta valitettavasti voi, ja se on pelottavaa. Tulee naisena tosi nurkkaan ajettu ja järkyttynyt olo. 

En osaa oikein kommentoida mitään fiksua, piti vaan saada tämä fiilis ulos. Naiset, nyt ollaan vahvoja ja pidetään yhtä :O !

Jemina
No Sex and the City

Kiitos kun kommentoit! Veikkaan, että tosi monilla on pitkään ollut sama fiilis - että kyllä tässä pärjätään, ja eihän meiltä voida esimerkiksi viedä jo saavutettuja oikeuksia. Valitettavasti näyttää kuitenkin enenevissä määrin siltä, että maailma on menossa takapakkia ja helvetin kovaa vauhtia sittenkin. Niinpä kannan ottaminen (ja mieluusti oikein kovaan ääneen) alkaa tosiaan olla entistäkin tärkeämpää. Olen siis samaa mieltä - ihmisten on nyt todellakin pidettävä yhtä ja tartuttava vääryyksiin, noustava niitä vastaan. Toivottavasti saamme toisiltamme tukea ja uskallamme kaikki avata suumme, jaksamme tehdä niin vastustuksesta huolimatta.

Helmi K
sivulauseita

Tää on niin karmivaa tää meno että itkettää. Sillä tavalla että tekis mieli vaan kirkua että mitä helvettiä!!!!! Kohta varmaan pitää kysyä joltain mieheltä lupa vaikkapa omistaa asunto koska vaan luulen että se on mun oma asunto mutta oikeasti se on vaan tila jossa olla. Tai siis tuo nyt oli ihan paska esimerkki, en vaan keksi mitään kun vituttaa niin paljon.

Jemina
No Sex and the City

Niin, siis tosiasiassahan susta vaan tuntuu siltä, että sulla on sellaisia asioita kuin omaisuutta ja oikeuksia. Me kun ollaan niin tunteellisia olentoja, me naikkoset, että kaikenlaisia tällaisia hulluuksia saamme päähämme.

Tepita
Outlandish

Olen järkyttyneenä seurannut näiden asioiden kehittymistä... tai siis taantumista. Miten voi olla, että kaikki se mitä ollaan vuosisadan aikana saavutettu on vuonna 2017 vaakalaudalla?!? Pelottaa ja raivostuttaa niin tusti!!
Ja vaikka voin lohduttautua sillä, että täällä Euroopan viimeisessä nurkassa olemme vielä ihan ok-tilanteessa, niin eipäs unohdeta, että maatamme johtaa tällä hetkellä Trumpin kanssa samaa mieltä abortista (ja täten naisista) olevat, reippaasti keski-iän ylittäneet, uskontoon kaikessa pahassa vetoavat miehet! *raivoemoji*

Jemina
No Sex and the City

Olet ihan oikeassa, että voi olla tosi vaarallista tuudittautua sellaiseen uskoon, että meillä kaikki on hyvin, ja että ei täällä ainakaan mikään muutu. Veikkaan, että Yhdysvalloissakin moni asioiden saama käänne tuli jengille aika yllätyksenä. 

Ja siis *raivoemoji* kyllä tiivistää nykymaailman menon aika hyvin - oikeastaan voisinkin alkaa käyttää kommunikoinnissani ainoastaan sitä, sillä paljon muuta ei nykyään tekisi edes mieli klikkailla uutisjuttujen tai nettikirjoitusten perään.

 

Looking for...

Jotenkin on järkyttävää, että jälleen kerran meidän täytyy alkaa taistella oikeuksista omaan kehoomme! Ei suomessakaan ole kaikki vielä ihan täydellisesti, sillä mm. katumuspillerin hinta on pomppinut hiljalleen 20€ ja sitä hakiessasi saat saarnan. Muutenkin ehkäisy kaatuu naisen kukkarolle sekä terveydelle, jollei käytetä kondomia. 

Olen niin kypsä siihen, että kaikki tutkijat ja asiaan oikeasti perehtyneet henkilöt hokevat ehkäisyn olevan tie ulos köyhyydestä ja naisen oikeus päättää omasta kehostaan edistää kaikkia. Bill Gates sanoi jopa sen viimeisimmässä kirjeessään. Lisäksi en voi ymmärtää, miksi sikiön henki on naisen henkeä tärkeämpi. Miten solu möykky voi ajaa itsenäisen ihmisen ohi? Vauvat ovat ihania, mutta ne eivät vain aina tule täydelliseen aikaan tai hyviin olosuhteisiin. Lisäksi jos äiti jätetään yksin kun vauva on jo ulkona kohtaamaan kaikki ongelmat, joiden vuoksi hän mahdollisesti olisi halunnut abortin, eikö se ole tekopyhää? Eivätkä kaikki halua käydä läpi yhdeksää kuukautta kantaen vauvaa sekä kärsien mahdollisista raskauden oireista ja sitten joutua käymään läpi luopumisen tuskan abortinmuodossa. Se on vain kaikin puolin julmaa. 

Looking for...

Adoption muodossa siis :D Abortti kun olisi säästänyt siltä tuskalta. 

Tepita
Outlandish

Tuo katumuspillerin siirtäminen hyllyltä tiskin taakse, jotta voidaan naisihmistä nöyryyttää oli muuten sellainen juttu, joka sai myös huolestumaan toden teolla! Mikä tää juttu on, koska tähän on menty??

Itse kun tätä tarvitsin kymmenisen vuotta sitten, otin paketin hyllystä ja siirryin vähin äänin kassalle. Viime keväänä menin vaihto-oppilasystäväni avuksi apteekkiin ja en tiennyt oikein miten päin olla, kun käskivät ystäväni reseptitiskin ääreen istumaan, ottivat kuulustelulistan esille ja alkoi nöyryytys... Käskivät vielä ottamaan pillerin siinä apteekin tiloissa, ei saanut mennä kotiin asti. Ystäväni oli itkun partaalla ja niin olin minäkin, hävettää edelleen hänen kohtelunsa todella paljon. 

Jemina
No Sex and the City

Itse en muista pilleriä koskaan hyllystä saaneeni, vaan joutuneeni aina nimenomaan pyytämään sitä. Pahoja kuulusteluja en sen sijaan ole kokenut, mutta tämä kaikkihan on aina kohdalle sattuvasta työntekijästä kiinni. On kyllä ihan uskomatonta, jos pilleri käsketään ottamaan apteekin tiloissa - siis mitä helvettiä! Toivon todella, että asiatonta kohtelua katumuspilleriasioissa saaneet ihmiset valittavat moisesta aina kyseiseen apteekkiin tai mahdollisesti apteekkiketjun johtoon, sillä eihän tuollainen käy päinsä, saatana. 

Looking for...

Päädyin sitten puhumaan viinilasin äärellä opiskelijoiden kanssa aiheesta. Olemme kaikki liiketaloudessa ja todella uskomme palautteen voimaan. Niimpä tänään lähetin seuraavan tekstin paikalliselle apteekille:

"Hei,haluaisin nostaa esille aiheen, josta keskustelimme ystävieni kanssa. Olemme kaikki yli 20 vuotiaita opiskelijoita, jotka ovat joutuneet tilanteessa tai toisessa turvautumaan palveluunne jälkiehkäisyn muodossa. Aloimme todella puhumaan asiasta ja koimme kaikki, että kokemus oli ollut ikävä ja kiusallinen. Huolehdimme jokainen ehkäisystä, mutta joskus vain kondomi hajoaa tai livahtaa karkuun. Koska olemme vastuullisia, hakeudumme mahdollisimman pian hakemaan jälkiehkäisyä. Jokaiselle on tullut shokkina, kuinka meiltä on kyselty tiskillä henkilökohtaisista asioista kuten ehkäisystä. Kun tulemme noutamaan reseptittömän lääkkeen, haluaisimme saada ostaa sen myös ilman suurempia kyselyjä tai muistutuksia. Meitä harmittaa jo valmiiksi se, että joudumme hakemaan pillerin ja monelle meistä siitä tuli todella häijyjä jälkioireita. Jokainen meistä myös luki listan siitä, kuinka lääke toimi sekä kuinka se tulisi ottaa. Oma mieheni on myös hakenut minulle pillerin ja tunsi olonsa todella epämukavaksi tullessaan kyseenalaistutuksi. Jos emme huolehtisi ehkäisystä, emme todellakaan hakisi lääkettä. Meitä myös ihmetyttää vahvasti pillerin hinta. Opiskelijoina se on todella karvainen yhdestä kapselista.  Mitä haluaisimme apteekiltanne? Ymmärrystä siitä, että olemme aikuisia, täysi-ikäisiä ihmisiä, jotka huolehtivat asianmukaisesti tilanteestaan. Emme halua tulla vielä farmaseutin saarnattavaksi. On hyvä tietää, että oksentaminen kolmen tunnin sisällä tarkoittaa uutta hakua, mutta emme sen enempää. Lisäksi haluaisimme kyseenalaistaa yhden pillerin hinnan sekä sen, että meidän tulee pyytää sitä farmaseutilta hyllystä nappaamisen sijaan. Toivomme, että asiasta keskusteltaisiin työtnekijöiden keskuudessa ja harkittaisiin uusia menettelytapoja."

Ei ehkä saa aikaan suuria muutoksen tuulia, mutta tietäpäväthän, että jossain voisi parantaa.  

Tepita
Outlandish

Kiitos tästä! Taidankin tehdä ihan saman ja kirjoittaa omallekin lähiapteekille, jossa tämä aikaisemmin mainittu kommellus tosiaan kävi, että palveluun ei oltu tyytyväisiä, ja toimintatapojen muutos olisi tässä asiassa tosiaan hyvä! Eniten häiritsee se, että NAISpuoliset työntekijät toimivat tällaisten ohjeiden mukaan niitä kyseenalaistamatta... Toivottavasti sinun, sekä kaikkien muiden mahdolliset tämänsuuntaiset viestit otetaan huomioon tulevaisuudessa!

N. (Ei varmistettu)

Mä kans raivostuin tästä niin että marssin eilen lähiapteekkiin tekemään sosiaalisen kokeen: halusin koittaa ostaa katumuspilleriä nähdäkseni miten minua kohdellaan (olen joutunut kerran sen hankkimaan, ja silloin sen sai vielä pyytämällä ilman sen suurempia saarnoja).

Noh, minua tosiaan alettiin ristikuulustelemaan siinä reseptilääketiskillä muiden asiakkaiden nenän edessä. Farmaseutti kyllä alensi kohteliaasti ääntään hiukan, mutta jokatapauksessa mun olis pitänyt kertoa hänelle ehkäisyhistoriaani ja miten olen päätynyt tähän tilanteeseen. Kysyin sitten että minkä takia mun pitäisi kertoa hänelle noin henkilökohtaista tietoa ja hän sanoi että: "jälkiehkäisyn myynnin yhteydessä apteekin yleinen linja on varmistaa että ehkäisyasiat on kunnossa". Totesin että ehkäisy on kunnossa, tällä kertaa kuitenkin tarvitsen jälkiehkäisyn ja että lain mukaan minulle pitää ainoastaan kertoa lääkkeen ottamisesta -enkä suostunut vastaamaan muihin kysymyksiin.

Aika täpäkkänä jouduin olemaan kunnes farmaseutti lopulta antoi periksi ja lähti hakemaan lääkettä (missä kohtaa kerroin tulleeni ainoastaan testaamaan onko apteekin linja tosiaan näin naurettava nykyään, ja todettuani sen olevan näin aion lähettää tulikivenkatkuista palautetta puljun omistajille). Voin vain kuvitella kuinka nöyryyttävä kyseinen tilanne on yhtään epävarmemmalle nuorelle naiselle, joka varmaan muutenkin haluaa vajota maan alle.

Jessus mitä paskaa taas, pardon my french.

Mahdoton Nainen

Hienosti toimittu! Pitäisköhän itsekin kokeilla...

Kristiinaaaa (Ei varmistettu)

Ihailtavaa kansalaisaktiivisuutta! Itse jouduin hakemaan jälkiehkäisyä kerran parikymppisenä ja se oli tosi ikävä ja epämukava kokemus, ihanaa lukea että ihmiset antavat palautetta ja käyvät testaamassa apteekkeja tällä tavoin, jospa se herättäisi työntekijöitä ja työnantajia toimimaan toisin ja näin helpottamaan jälkiehkäisyn tarvitsijoita. Tuskin kovin monia niitä tabletteja tulee hakemaan vain siksi ettei viitsi käyttää ehkäisyä ja toisaalta taas sen lääkkeen hakeminen on aina vastuullinen teko ja siihen pitäisi kannustaa, mielummin kuin pelotella ihmisiä etteivät he uskalla lähteä apteekkiin, joten ihmetyttää tuo moralisointi ja luennoiminen.

Jemina
No Sex and the City

Siis ihan hillitöntä että te tyypit olette lähteneet testailemaan näitä juttuja ja antamaan palautetta! RESPECT! Olenhan muistanut mainita, että tällä blogilla on maailman parhaat lukijat? Pus, te kaikki!

Kuten apteekin täti tuolla alempana kommentoikin, tietyt asiat lienevät säännöillä selitettävissä, mutta asenteellisuutta jälkiehkäisyn myymiseen ei kyllä pitäisi koskaan liittyä ja sellaisesta sopii (ja pitääkin) mielestäni valittaa. Eli ei muuta kuin äänekästä palautetta menemään! Kyllä me tää maailma vielä muutetaan.

Kissankieli
Hello Dolly!

Kohtelu oli perseestä, mutta aivan mahtavaa että teit tämän! Tässä on kyse paljon suuremmasta asiasta kuin asiakastyytyväisyydestä. Jos yksikin nainen jättää hakematta jälkiehkäisypillerit sen takia, että siellä pidetään jäätävä ristikuulustelu, se on liikaa. Tavallisissa kauppaketjuissa käy mystery shoppereita testaamassa palvelua, näköjään apteekitkin sellaisia tarvitsisivat.

saarah
visual diary

Huh. En tiedä kumpaa enemmän: itkettää vai vituttaa. Molempia :(

Jemina
No Sex and the City

No sepä se. :(

Kissankieli
Hello Dolly!

Tämä on niin kammottava asia. En voi käsittää miten voidaan olla tilanteessa, että Humphreyn kaltaiset a) kehtaavat sanoa ääneen jotain noin törkeää b) saavat kannattajia. Eikö tuo hanke loukkaa jo ihmisoikeuksia? Yksi ihmisryhmä ei voi päättää mitä toinen kehollaan tekee.

Olen räjännyt aiheesta täällä ulkonäköasioiden näkökulmasta. Mietin tuota sanaa yhteiskuntaruumis.

Tuo katumuspillerijuttu on jännä. Sitähän ei pitkään aikaan saanut ilman reseptiä? Nythän ne pitää jonkun pienen keskustelun. Mutta oli siinä mulla pokassa pitämistä kuin itseäni nuorempi farmaseutti kyseli mun ehkäisytilanteesta. En kyllä muista tulleeni nuhdelluksi, oli niin absurdi episodi muutenkin...

Jemina
No Sex and the City

Tosi kiinnostava teksti, ja nimenomaan tuo yhteiskuntaruumiin konsepti kyllä herättää hurjasti ajatuksia. Tätä aihetta melkein ei tahtoisi pohtia pidemmälle, kun alkaa ahdistaa niin saatanasti, mutta ei sitä liene varaa vältelläkään. Muuten saattaa tosiaan jonain päivänä herätä tuohon esittämääsi kysymykseen: missä vaiheessa luovutin oikeudet kehooni jollekulle muulle?

Stacy (Ei varmistettu) http://rakasstacy.blogspot.fi

Verenpaine kyllä kohoaa välillä näitä uutisia ja aivopieruja lukiessa... Lohdullista on kuitenkin, että Trump ja monet muut "kumppanit" on jo sen ikäisiä että poistuvat luonnollista tietä tästä maailmasta ja nuoremmat astuvat tilalle.

Keitä ne nuoremmat sitten on? No meillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen tai peräti tulla itse tilalle. Ei politiikkaa tarvitse pelätä ja asennoitua vain äänestäjäksi. Voi toki tuntua vaikealta vaikuttaa maailmanlaajuisesti asioihin tällaisena pienenä tytöntyllerönä Suomesta, mutta täytyy muistaa pienestä se muutoskin lähtee; vaikkapa siitä, että unohtaa puheet "maailmanvaltiaasta", jollaista ei edes ole ennen kuin se puheentasolla kollektiivisesti hymisemällä tehdään.

Barrikadeille, tytöt!;) Ole varma asiastasi ja arvosta itseäsi niin tilannekin voi muuttua. Jos tarvitset jälkiehkäisypillerin, hae se nöyristelemättä. Jos tarvitset abortin, kerro se selkä suorana. Kukaan ei velvoita kuuntelemaan paskaa asiakaspalvelijalta tai terveydenhuollon"ammattilaiselta". Aina voi sanoa, että on tarpeeksi paska olo muutenkin tai kysyä suoraan, mikä vittu toista vaivaa.

Asiakaspalvelija ei ole jumala, aspalta ei tarvitse kuunnella pätemistä ja nöyryyttämistä. Aina voi myöhemminkin laittaa palautetta apteekeille/terveyskeskuksiin, jos palvelu on huonoa. Sillä saattaa pelastaa vaikka sen seuraavan nuoren, muutenkin itseään ja tilannettaan surevan ja häpeävän käyntikerran.

Porkkana (Ei varmistettu)

Hei,

Jälkiehkäisytabletista: kyseessä on ns. lisäneuvontaa vaativa itsehoitolääke (niitä on muitakin, esim. tulehduskipulääke ja migreenilääke). Aiemmin j.e. oli saatavilla vain reseptillä, sitten 15 v. ikärajalla ja nyttemmin ilman ikärajaa.

Myyntioikeuden ehtona on tiettyjen asioiden läpikäyminen asiakkaan kanssa lääkkeen tarkoituksenmukaisen ja turvallisen käytön varmistamiseksi. Lisäneuvonnan sisällön on määrittänyt Fimea lääkkeen myyntiluvan yhteydessä. (Kommenttina yhteen tilannekertomukseen edellä: tabletin ottamisen vaatiminen apteekin tiloissa ei kuulu ohjeistoon.)

Ikävä kuulla, että asiakastilanteet eivät aina ole menneet hyvin. Varmasti tämä on asia ja asiakaspalvelutilanne, jossa on parantamisen varaa apteekkilaisilla. Toisinaan tilanne voi olla jännittynyt puolin ja/tai toisin. Auttaisikohan yhtään se, että asiakkaalle kerrottaisiin, miksi asioita käydään läpi? Voisiko silloin olla helpommat lähtökohdat keskusteluun?

Lääkeneuvontaa asiassa kuin asiassa annetaan asiakkaan turvallisuuden vuoksi, emme "saarnaa" huviksemme.

t. tiskin takaa yks apteekin täti

Tepita
Outlandish

Kiitos asiaa teidän puolelta valottavasta kommentista! En tiennyt, että jälkiehkäisy luetaan lisäneuvontaa vaativaksi lääkkeeksi. Milloin tämä on muuttunut? Koska tosiaan ennen lääkkeen sai hyllyltä. Silloinkin kassalla taidettiin kertoa muutama lääkkeeseen liittyvä perusfakta, mutta asiakaskokemuksena se oli miljoona kertaa mukavampi tapa kuin tämä nykyinen... En ihan oikeasti näe mitään syytä sille kuulustelulle (koska sitä se on), joten toivon todella, että palataan siihen 10 vuotta sitten olleeseen tapaan. Tämä ei ole sellainen lääke mitä kukaan vetäisi huvin vuoksi, ihan jo hintansa takia.

Porkkana (Ei varmistettu)

Itsellä on valkotakkiuraa kymmenisen vuotta takana ja aina on ollut sama menettely jälkiehkäisyn kanssa. (Terminä tuo "lisäneuvontaa vaativa itsehoitolääke" on uudehko, mutta sisällöltään vanha asia.) Ikäraja j.e:ltä poistui joitakin vuosia sitten, mutta tarkkaa vuotta en ilman tarkistamatta tiedä sanoa.

Vapaammasta saatavuudesta en ole ennen kuullut, vaikka monenlaisia menneiden aikojen juttuja vanhemmilta kollegoilta kuuleekin. Täytyykin kysäistä tästä vielä erikseen. Oma mielikuva on, ettei koskaan olisi ollut hyllystä asiakkaan itse poimittavissa. Arvaukseni asiasta on, että olisikohan voinut olla yksittäisten apteekkien menettelytapoja. Tai kenties alkuvaiheessa reseptipakon poistuessa ei ollut niin tarkalleen määritelty, saako pitää hyllyssä kunhan vain neuvonta toteutuu. Kassoilla muuten nykyisin on usein muita kuin farmaseuttisen koulutuksen saaneita, joten he eivät lääkeneuvontaa voi antaa.

Täytyypä miettiä, mitä kautta tämän asian laittaisi alamme sisällä eteen päin, että skarpattavaa olisi. Neuvonnan tulisi toteutua suht samalla tavoin apteekista riippumatta ja asiakjaan kannalta miellyttävällä tai edes siedettävällä tavalla. Ei meistä kukaan halua (toivottavasti!) asiakasta kiusata tai nöyryyttää.

Se onkin sitten kokonaan eri keskustelu, miksi ihmeessä sitä lääkeneuvontaa ylipäätään tarvii... Mutta kyllä vain tarvii, uskokaa pois. Joka ikinen työpäivä saa oikoa virheellisiä, terveyshaittoja aiheuttavia käyttöaikomuksia.

t. se sama tätsy kuin edellä

Looking for...

Neuvonnan kuuntelen erittäin mielelläni, sekä ymmärrän lääkkeen olevan vahva. Kuitenkin kun minulta on kysynyt kuinka kondomi on hajonnut tai tiukattu olenko varmasti käyttänyt ja käsketty käymään testeissä ovat tuskin kyseltäviä asioita. Vastustan ainoastaan juuri henkilökohtaisia kysymyksiä, joille ei ole perusteita. Kertoisin mielelläni esimerkiksi lääkitykseni, jos se kysytään perustellusti. 

Porkkana (Ei varmistettu)

Joo, ei ole tarkoituksenmukaista kysyä yksityiskohtia tapahtuneesta. Eikä se kyllä kuulu siihen neuvontavelvoitteen ohjeistukseenkaan. Se kuuluu kertoa, että missä tapauksessa on aiheellista tehdä raskaustesti ja tulee myös varmistaa asiakkaan ehkäisyn tilanteen muutoin olevan ok. Kylläpä kiukuttaa teidän kokemuksianne kertoneiden puolesta nuo huonosti hoidetut neuvontatilanteet. Asiattomuuksista kannattaa antaa palautetta.

t. apteekin tätsy

Mahdoton Nainen

Kiitos näistä valaisevista kommenteista! Itse en ole toistaiseksi joutunut jälkiehkäisyä käyttämään, joten ei oo kokemusta miten sen käyttöä neuvotaan tai kuulustellaanko tarpeettomasti. Musta on tietty ihan relevanttia neuvoa lääkkeen käytössä ja vaikka tarvittaessa kysyä ehkäisymetodista yleisesti (en tiedä onko tällä väliä lääkkeen käytön kannalta), mutta tosiaan se että aletaan saarnata ehkäisystä enemmänkin kuulostaa kevytversiolle niistä kauhutarinoista joita joiltakin lääkäriltä aborttia hakeneilta naisilta on kuullut...

saarah
visual diary

Huh! Kamalia jälkiehkäisykokemuksia, kuulostaa kyllä asiattomalta menolta alkaa saarnaamaan tai kyselemään tarkemmin tilanteesta. WTF?!? Portugalissa olen hakenut kyseisen pillerin kerran, sen myi hymyilevä apteekinmies ilman mitään saarnoja ja toivotti lopuksi hyvää illanjatkoa. Ja hinta tais olla vähän yli kympin. Ja näinhän sen pitäs olla hemmetti joka maassa!

Mahdoton Nainen

Jou Jemina, voisko ton yhden röllin kommentit vaiks piilottaa?

Jemina
No Sex and the City

Joo, näytin röllille deleteä. Ois pitänyt muistaa, että aina kun abortti mainitaan, löytyy joku meninistisetä jolta lähtee nettikäyttäytyminen lauantaikaljojen myötä vähän lapasesta.

Lempi P (Ei varmistettu)

Täytyy myöntää, että tätä nykymenoa seuratessa alkaa savu nousemaan korvista, eikä todellakaan tule ajatelleeksi, että tämä kehitys ehkäisyssä ja naisen asemassa olisi mikään itsestäänselvyys. Juttu on kerännyt paljon hyviä kommentteja, eli ehkä toivoa on vielä! Aion ehdottomasti käydä testaamassa omaa apteekkia "jälkiehkäisymielessä", sillä tilanne ei todellakaan saisi olla vastuullisesti toimivalle hakijalle nöyryyttävä. Sehän vain nostaa kynnystä hakea jälkiehkäisyä ja osaltaan lisää mahdollisten aborttien tarvetta.
Pisti silmään tuossa Humbreyn kommentissa: "And you know when you enter into a relationship you’re going to be that host and so, you know, if you pre-know that then take all precautions and don’t get pregnant,” he explained."
Itse ymmärsin kommentin niin, että on hostin eli naisen vastuulla tehdä nämä varotoimenpiteet, eli hoitaa ehkäisy. Laskeskelin tässä, että olen käyttänyt ehkäisyyn tässä elämässä jo 1500€ erilaisten hormooniehkäisyvalmisteiden muodossa, puhumattakaan gynegologikäyntien kuluista tai varotoimenpiteiden varotoimenpiteistä. Hinta on toki jossakin määrin ymmärrettävä siitä, ettei ole tarvinnut huolehtia jälkikasvusta, mutta olen silti alkanut kyseenalaistaa sitä, että miksi a) naisen pitää altistaa itsensä ylimääräisille hormooneille harrastaakseen sekisiä ja b) hoitaa vielä kaikki siitä aiheutuvat kustannuksetkin. Taitaa olla niin, että tämä "naisen seksuaalinen vapautuminen" onkin koitunut enemmän miehen vapautta paneskella ilman huolen häivää ja täyttä maksuvapautta ehkäisykustannuksista. Ja tämän vapauden bonuksena tulee sitten yllämainitun kaltaisia kommentteja!! Aika karvas hinta tästä tyngästä vapaudesta.
..

Kissankieli
Hello Dolly!

Vapauden tynkä! Nimenomaan. Miten naisten seksuaalinen vapautuminen voi olla helpotus lähinnä miehille? Lisäksi nainen lähtökohtaisesti tienaa vähemmän. Jännä että vastuunkanto lankeaa vain toiselle osapuolelle.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.