Ladataan...

Kaupassakäynnin optimointi on taidetta, tai näin haluan ainakin itselleni uskotella. Tähän suurin vaikuttava tekijä lienee se että meidän perheessä vain minä käyn kaupassa ja diktaattorimaisesti kaikesta ruokaan liittyvästä päätän minä. Ei varmasti sovi kaikille mutta meillä toimii ihan kohtuullisesti kuhan ruokadiktattori, eli minä, ei ole kuoleman sairas.

Pienet mutta mielestäni tärkeät tekijät rivakkaan ja onnistuneeseen kauppareisuun on mielestäni seuraavat.

1. Ei nälkäisenä eikä väsyneenä kauppaan. Tämä koskee kaikkia kauppareissulle lähteviä.

2. Kauppalista aina, ja sen kirjoitus siihen järjestykseen kun ne kaupassa sijaitsevat. Näin listaa on helpompi edetä, ei tule palloiltua turhia ja kaikki tarvittavat tarttuu varmemmin mukaan. Ei kauppalistaa, ei kauppaan.

3. Yhden heräteostoksen sääntö. Ei kärrykaupalla turhuuksia.

4. Taaperoikäisen viihdytys. Olen keksinyt meidän ipanaa viihdyttävän kaupassakäynti tyylin. Toimin kääpiölle selostajana koko kauppareissun. Tyyliin; "Tästä otetaan perunoita, joita laitetaan kalakeittoon ja perunamuussiin." Pitäkööt kaikki hulluna mutta saan säilytettyä taaperon mielenkiinnon näin koko kauppareiossun ja hän taitaa ihan tykätä tästä joka viikkoisesta viihdykkeestä.

5. Tavaroiden optimointi kärryyn. Painavat toiseen reunaan, jolloin kassahihnalle latominen on helpompaa eikä höttöiset kevyet tavarat murskaudu.

Isot kaupassa käynnit käymme tällä hetkellä Prismassa, koska olemme keskittäneet kaikki ostokset s-ryhmälle. Bonusta kertyy mielestäni melko hyvin ja hintataso on ennalta tiedossa ja koen että Prisma on kilpailukykyinen muihin marketteihin verrattuna. Ainut henkilökohtaisesti vaivaava asia on alkutuottajille vähennetyt korvaukset tuotteista. Toivon kuitenkin, että valitsemalla kotimaisia tuotteita aina kun mahdollista tuen Suomalaisia maatalousyrittäjiä. Olen harkinnut myös johonkin Reko- lähiruokarinkiin liittymistä, mutta hieman mietityttää keksinkö aina kaikille kasviksille sopivaa käyttötarkoitusta. Kerro jos on kokemusta, kuulisin mielelläni erityisesti pääkaupunkiseudun ringeistä lisää.

Aurinkoista loppu viikkoa!

Ladataan...

Kuinka suunnittelen ruokalistan viikoksi. Usein käyn kaupassa niin, että suunnittelen listalle 5-7 päivän ruoat, hieman viikosta riippuen. Esimerkiksi juuri nyt olemme kaikki kolme lomalla töistä, koulusta ja päiväkodista, joten 5 päivän rytmi on jääkaapin tilankäytöllisistä syistä pakollinen paha. Tila lienee erityisesti monessa lapsi perheessä ongelma, koska jääkaappi tilaa on rajallisesti, mutta ruokaa ja erityisesti maitoa kuluu. (Lehmän maito, siinäpä ajatuksia herättävä raaka-aine. Niin paljon ajatuksia, että lienee parasta tehdä siitä ihan oma postauksensa tuonnenpana.)

Kuinka ruokalista meidän taloudessa sitten rakentuu? 

  1. Kaksi ruokaa, jotka syntyvät alle 20min. Joka viikko tulee muuttujia, jotka tiivistävät ruoanlaittoajan vähintään puoleen siitä mitä alunperin olen siihen laskenut. Tällöin se kanawokki, munakas, salaatti tai pasta voi olla todella tarpeen. Pyrin alunperin suunnittelemaan niitä loppuviikolle ja tarvittaessa vaihdan päittäin alkuviikon ruokien kanssa. Nyt kesällä grillikauden ollessa parhaimmillaan, kiireisen päivän pelastaa esimerkiksi grillatut kanafileet ja salaatti. 
  2. Keitto ja laatikko. Koitan jokaiselle viikolle sijoittaa vähintään yhden keiton ja yhden laatikkoruoan, koska näistä riittää usein kahdelle päivälle, joskus jos maustaminen ei ole ihan osunut kohdalleen, voi riittää jopa kolmeksi. Kamalaa tunnustaa, mutta joskus pitäisi tehdä vähän pahempaa ruokaa niin riittäisi useammaksi päiväksi. Keittoihin voi hakea uutta makumaailmaa omilla suosikki yrteillä ja tai paahtamalla kasviksia hieman ennen keittoon lisäämistä. Oma tämän hetken jauhelihakeitto twistini on paahtaa porkkanoita timjamissa ja lisätä ne sitten mukaan.
  3. Kalaa vähintään joka toinen viikko. Mielummin joka viikko. Omega-3 ja muut hyvät rasvat. Tästäkään ihan tiedä kuinka totta tai tarua. Omega-3 kun tuntuu jakavan vahvasti mielipiteitä. 
  4. Yksi kasvisruoka joka viikko. Haluan opettaa lapselleni, että kasviruokakin on ihan ok ja enemmänkin.
  5. Isojen pakettien hyödyntäminen. Liha, kala ja kana on huomattavasti edullisempaa suuremmissa paketeissa - ostan siis usein isompia paketteja ja yritän huomioida tämän ruokalistaa suunnittelessa. Samasta paketista kahta eri ruokaa.

 

Apuvälineinä ja innoituksen lähteinä käytän Instagramia, kokkikirjoja ja Googlea. Yksinkertainen ja hyvä tapa löytää uusia vaihtoehtoja on googlettaa vaikka "kastike", "keitto" tai vaikka "laatikko". Jos valmis resepti ei ihan vastaa omia mieltymyksia, kukaan ei kiellä omaan makumaailmaan tuunaamista. Kokeilu kehitää ruoanlaittotajua. Aina ei tule täysosumaa, mutta usein kuitenkin ihan syömäkelpoista.

Ihania ruoalaittoahetkiä kaikille! <3

Ladataan...