Edulliset kotiruoat- makua unohtamatta.
Monessa perheessä ja erityisesti lapsiperheessä usein mietitään miten ja mistä raaka-aineista tehdä edukasta ja maistuvaa ruokaa koko perheelle. Parasta vielä olisi että ruoka valmistuisi kuin itsestään. Olen listannut 10 edukasta ja helpohkoa suosikkiani resepteineen. Näissä resepteissä keskiössä se, että ruoka riittää 3-4 henkisessä perheessä 2 päiväksi vähintään ja ruoan annoshinta pysyy alle 1,50€.
Postaan nyt 5 ensimmäistä reseptiä ja 5 hieman myöhemmin.
Tonnikalalasagne
Tonnikala öljyssä 2prk (2,40€)
Lasagnelevyt täysjyvä (1,90€)
Tomaattimurska 500g (0,95€)
Ruokakerma 2dl (0,40€)
Sipuli (0,20€)
Valkosipulia 4 kynttä (0,25€)
Juustoraaste (1,50€)
Mausteita, yrttejä, pippuria mitä löytyy kaapista.
Kokonaishinta 7,60€ (Annoshinta noin 1,08€- jos haluaa voi lisätä makua sinihomejuustolla jolloin hinta 1,48€/annos tai kokonaishinta 9,84€.)
-Sekoita tomaattimurska, kerma, tonnikala, mausteet, silputtu sipuli ja valkosipulit (halutessa sinihomejuusto.)
-Lado vuokaan vuoroin tonnikalamössöä ja lasagnelevyjä. -Viimeisenä pinnalle tonnikalamössöä ja juustoraastetta. -Uunissa 175 astetta noin tunti.
Uunissa haudutettu Hernekeitto
Tänä ruoka vaatii hieman ennakovalmisteluja ja mahdollisuuden hauduttaa ruokaa 3-4h. Jos on ajastettava uuni, niin hyödynnä ihmeessä- jolloin ruoka on valmiina esimerkiksi työpäivän jälkeen (turvallisuussyistä muista huomioida että nestettä riittävästi ja pata riittävän suuri ettei ruoka pala tai kiehu yli.)
Kuivatut herneet (0,75€)
Kinkkukuutio tai suikale 200-300g (2,10€)
Keltasipuli 2kpl (0,40€)
Sinappi 2rkl
3-3,5l vettä
Mausteita, pippuria, meirami, timjamia oman maun mukaan.
Keiton hinta 3,25€ ja siitä saa keskimäärin 7 annosta, jolloin yhdelle annokselle tulee hintaa 0,46€.
Huuhtele ja turvota herneet ohjeen mukaan. Yleensä yön yli on hyvä.
Kuulota sipulit ja paista hieman myös kinkkua, mausta.
-Kaada herneet, sipulit ja kinkut pataan (vähintään 4l) ja perään noin 3-3,5litraa vettä sekä sinappi.
-Anna hautua 3,5-4 tuntia 175 asteessa. Jos mahdollista sekoita 1-2 kertaa haudutuksen aikana. -Sekoita kunnolla ennen tarjoilua.
Siskonmakkarapata
Siskonmakkara 500g (2,95€)
Täysjyväriisi 3dl (1,30€ , 1/2 riisipaketin hinnasta)
Tomaatti 2kpl (0,80€)
Kesäkurpitsa 1/2 (0,85€)
Keltasipuli (0,20€)
Valkosipulia 2 kynttä (0,13€)
Tomaattimurska 500g (0,95€)
Vesi (käytä tomaattimurskapurkkia mittana- täysi purkki)
Mausteet, pippuri, kuivattuja yrttejä kuten provencalen sekoitusta.
Padan hinta 7,18€ padasta keskimäärin 7 annosta. Tällöin yhden annoksen hinta 1,02€ annos.
-Pilko sipulit, tomaatit ja 1/2 kesäkurpitsa kannelliseen pataan (tilavuus vähintään 3l).
-Mittaa pataan 3dl riisiä
-Kaada sekaan tomaattimurska ja mittaa tyhjällä murskapurkilla saman verran vettä pataan.
-Sekoita ainekset ja pursota siskonmakkarapallerot mukaan ja mausta oman maun mukaan
-Hauduta uunissa 2-2,5h 150 asteessa.
Pinaattipannari ja muusi
Pinaattilettujen teko on vaivalloista ja aikaa vievää. Pannarin teko sen sijaan aika naurettavan helppoa!
Itse teen pannarin hiivaleipäjauhoista/täysjyvävehnäjauhoista mutta tässä voi toimia sen mukaan kun itse haluaa tai kaapista löytyy.
300g pinaattia (2,00€)
4,5dl jauhoja (0,50€)
7dl maitoa (0,40€ tässä voi käyttää myös kasviperäistä maitoa esim mantelimaito.)
3 kananmunaa (0,45€)
2rkl öljyä
Halutessa suolaa 1tl
10-12 perunaa (0,95€)
Voita 3rkl
Maitoa 1rkl
(Muusistahan tulee ihan ok myös ilman voita ja maitoa mikäli perheessä vaikka alle vuoden ikäisiä, notkistaa voi öljyllä.)
Hinta pannarille ja muusille 3,40, tästä saa arviolta 6 annosta, jolloin annoshinta 0,68€.
-Sotke pannari ainekset kulhossa ja kaada pellille leivinpaperin päälle (tai ilman jos pellin kunto antaa periksi, tällöin tulee rapeampi koostumus.)
-Paista uunissa 225 asteessa ja 50-60min
-Pannarin kypsyessä keitä muusiin 10-12 perunaa ja survo voin ja maidon kanssa.
-Tarjoile halutessa puolukkasurvoksen tai puolukkahillon kanssa.
Lihamakaronilaatikko
Legendaarisin kotiruoka kautta aikojen. Kotiruokien kuningas, josta jokaisella on varmasti oma versionsa.
Tässä minun versioni, kokeile sitä tai versioi omasi.
Täysjyvämakaroni 750g (1,80€)
Nauta-sikajauheliha 700g (4,15€)
2 keltasipulia (0,40€)
2 Valkosipulin kynttä (0,13€)
4 kananmunaa (0,60€)
Maito 0,5l (0,35€)
Juustoraaste (1,80€)
Mausteet, kuivattu timjami, mustapippuri, kuivattu basilika (tai mitä kuivattuja yrttejä sattuu kaapista löytymään ja omaan makuun sopimaan.)
Kokonaishinta 9,23€ ja tästä määrästä tulee keskiarvolta 9 annosta. Annoshinta 1,02€.
-Keitä makaroonit väljässä vedessä noin 6 minuuttia.
-Silpu sipulit pieneksi ja kuulota pannulla, lisää jauheliha pannulle ja paista mausteiden kanssa
-Sotke astiassa kananmunat ja maito, lisää sekaan vähän mustapippuria ja kuivattuja yrttejä
-Sotke makaronit ja jauheliha laakeassa uunivuoassa, ripottele juustoraaste päälle ja kaada tämän jälkeen muna-maito tasaisesti ympäri vuokaa
-Paista keskitason alapuolella 200 asteessa (kiertoilma 175) 35-45min
Mikäli haluat laatikkoon mehevyyttä laita se paistamattomana jääkaappiin edellisenä iltana ja paista vasta seuraavana päivänä.