10-kuisen lempikirjat

Niin se vaan meidän pikkuvauva täytti jo 10 kuukautta ja kahden kuukauden päästä juhlitaan ekoja synttäreitä. Vilhelmiina ryömii, nousee konttausasentoon sekä itse istumaan ja tukee vasten seisomaan, ja ymmärtää muutamia sanoja. Hänen herkkuu on maissinaksut ja mansikkasose, ja edelleen kaikki käteen osuva pitää käyttää suun kautta. Parasta just nyt on tavaroiden muille antaminen, äitii ja iskää pakoon ryömiminen ja kirjat. Ainakin mulle ennen vauvaa, varmasti monelle muullekkin, vauva ja kirjat yhdistelmänä kuulosti oudolta. Mitä vauva kirjoista ymmärtää? Meillä tykätään käännellä ite kirjojen sivuja ja maistella kansia. Värikkäät kuvat kiinnittää huomion ja varsinki iskän hauskalla äänensävyllä lukemana loruja on kiva kuunnella. Kirjoja meidän vauvalle on satunnaisesti luettu viiskuisesta lähtien ja aktiivisemmin hänen niistä itse kiinnostuessa aikalailla 7-8 kuukauden iässä.

Mitä kirjoja vauvalle sit vois lukea? Vilhelmiinalla on muutamia kirjoja jo omasta takaa ja pientä vaihtelua ollaan lainailtu kirjastosta. Omasta hyllystä löytyy valikoimaa perinteisistä satukirjoista koskettelukirjoihin. Kuten leluja, ei kirjojakaan olla juuri itse osteltu, vaan saatu esimerkiksi joulu- ja ristiäislahjana. Mun lemppareita on aina ollut Mauri Kunnaksen kirjat, varsinkin Koiramäet ja niitä on suunnitelmissa meidän neidille keräillä. Kunnaksen kirjoissa on monelle tuttu kaunis kuvitus ja vauvasta vaariin -ikähaarukalle sopivat, opettavaiset ja kiinnostavat sadut. Vilhelmiina ei kuiteskaa viel ihan täysillä Koiramäen kirjoja fanita. Hänen lemppareita on paksusivuset repimiseen ja pureskeluun sopivat Oppi & ilo:n kurkkauskirja, Kotieläimet -koskettelukirja, sekä kovia kokeneet Stephen Barkerin lorukirja ja Iloiset eläimet -kuuntelukirja.

Näistä neljästä kovimmassa lukukäytössä on oikeen yläkulman Loruretki. Sen Vilhelmiina kaivaa itse lelulaatikosta ja ojentaa luettavaks. Taidetaan muistaa Jessen kaa molemmat aikalailla kaikki kyseisen kirjan lorut ulkoa. Löysin tuon (sillon vielä ehjän) lorukirjan Kontista eurolla ja nappasin mukaan oudoista loruista huolimatta ihanien, värikkäiden kuvien takia. Huippulöytö, pikkumimmi nimittäin rakastaa sekä kirjan kuvii, että loruja.

Myös kohta nenätön jääkarhu -kantinen eläinkirja on suosittu. Kirjan joka aukeamalla on eri eläin, pieni pätkä tekstiä siihen liittyen ja kosketettava kohta, mitä painaessa kirja ääntelee kyseisen eläimen tavoin. Meiän 10-kuinen painelee niitä ite jo hienosti. Vilhelmiinan suosikit on norppa sekä delfiini, minkä ääntä hän hienosti osaa myös matkia! Tän meille toi mun äiti elikkäs mummi, kuulemma ihan Prismasta.

Kurkkaa! Pikkueläimet -kirjan Vilhelmiina sai mun ystävältä ihan vastasyntyneenä. Näitä oon tainnut kans nähdä Prisman kirjahyllyssä. Tää on ihana, aika perinteinen kurkkauskirja, jossa liikuteltavien osien avulla saa eläimet piiloistaan esille. Ikäsuositushan tässä ois 1-3v, mut mun kokemuksen mukaan tää kyllä käy pienemmällekkin vauvalle, meillä hämähäkkii liikuteltiin hienosti jo pari kuukautta sitten.

Pienikokonen Kotieläimet -koskettelukirja on myös suunnattu yli vuoden ikäsille. Meillä 10 kuukautta vanha mimmi rakastaa silitellä kissanpentua ja tuijotella söpöjä eläinkuvia, joten hyvin toimii nuoremmalla tämäkin! Tämäki on meille tullut lahjana Vilhelmiinan tädiltä, kuten myös saman sarjan toinen versio ”Ensimmäiset sanani”. Jos mietit kirjaa lahjaks vauvalle tai pienelle lapselle, niin tän kanssa et ainakaan mee ihan hirveesti metsään. Ja eiks kovat paketit tunnetusti lasten keskuudes oo niit mieluisimpii?

Sellaset ois meidän mielestä parhaat lastenkirjat. Neidin kasvaessa meillä varmasti kirjojen luku jatkuu ja lisääntyy. On ollu ihanaa huomata kui innoissaa näinki pieni lapsi kirjoista on ja se, että nykypäivänä lastenkirjoista tehdään niin kauniita ja mielenkiinnon herättäviä. Mä oon ehdottomasti kirjojen puolesta puhuja ja koen, ettei varsinkaan lapset voi ikinä lukee liikaa. Ihan huikee tapa kehittää mielikuvitusta, viettää yhteistä aikaa ja ylipäätään aikaa muun kuin älylaitteiden parissa. Ihan aikuisellekkin!

Luetaanks teillä paljon? Mitkä on teidän lempparikirjoja?

<3: Noora

kulttuuri lapset kirjat suosittelen
Kommentit (2)
  1. Salla/ Sallaoona
    13.5.2019, 08:47

    kyllä meillä pyritään joka ilta lukemaan, mutta ei meillä meinaa tuo alta kaksivuotias malttaa kuunnella 😀 Toki iltaisin isommat kaipaa niitä pidempiä iltasatuja ja luetaan niitä, kun taas taapero mielummin katselis kuvakirjoja. Pitääkin reipastua hänen kanssa katselemaan niitä päivisin!

    1. Joo meidänkää neiti ei tarinoista viel niin välitä, välillä oikeen väsyneenä saattaa jaksaa kuunnella! Kuvakirjat on jees 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *