Helpot vinkit vastuullisempaan elämään

Kaupallinen yhteistyö: Desteco.fi

Tää on aihe, josta ei varmaan voi puhuu liikaa. Voisin kyl heti alkuun tunnustaa, että muutama vuos sitten mä vielä kuuluin siihen ryhmään, jonka mielestä ympäristöystävällisyydestä ja ilmastonmuutoksesta paasaaminen oli aivan turhaa. Sillon en tiennyt tarpeeks, enkä ollut kiinnostunut ottamaan selvää. Mun muutoksen polku alko siitä, kun kuulin uutisista millasii tuhoja jo 2 tai 3 asteen nousu maapallon keskilämpötilassa aiheuttaa. Olin siis raskaana ja koen sillä olleen iso vaikutus mun ajatusmaailmaan, sillä tästä uutisesta mun päähän pamahti heti ajatuksia mun oman lapsen tulevaisuudesta.

Moni, myös mä ennen, varmasti ajattelee et hei eihän nyt nää ilmastoasiat oikeestaan ees kosketa suomalaisia. Oi, ollaanpa taas väärässä. 100 vuoden sisällä ilmastonmuutoksen on ennustettu aiheuttavan Suomessa muun muassa seuraavaa; lämpötilat nousee ja hellejaksot yleistyy, sademäärät kasvaa ja kesäajan rankkasateet lisääntyy, myrskytuulet voimistuu, lumipeiteaika lyhenee ja talviaikaan aurinko paistaa entistä harvemmin. Ei ehkä kuulosta yhtä pysäyttävältä, kuin tuhoutuvat koralliriutat ja jäätiköt erinäisine eläinlajeineen, mut aika surulliselta silti.

Myönnän myös kuvitelleeni, ettei yhden ihmisen pienillä teoilla oo merkitystä. Mut eiks niin sanota, et pienistä puroista muodostuu iso virta? Jos kaikki ajattelee, et ei mun pienistä ekoteoista oo maapallolle mitään hyötyy, ollaan pian entist enemmän pulassa. Mun ekologisemmat valinnat ei todellakaan oo mitään valtavia, mutta ehdottomasti parempi kun ei mitään. En siis oo mikään superekoilija ja ois ihan hurjasti petrattavaa, mut on silti aika monta juttua, joita yritän tehdä vastuullisemmin. Ajattelen, et vaikkei käyttäis pelkkii kestovaippoja, lopettais kokonaan lihansyöntiä tai myis omaa autoa, voi olla silti ympäristöystävällinen ja oikeutettu puhumaan aiheesta. Kokosin teille tähän alle muutamat, mun mielestä super iisisti joka kodissa toteutettavissa olevat ekoteot.

Vähennä maidon juomista. Tää on (mun mielestä) helpompi vaihtoehto lihan vähentämiselle. Mä oon opetellu juomaan vettä vasta ammattikoulussa, mut nykysin juon jano- ja ruokajuomana oikeestaan ainoastaan sitä. Maitoa meillä käytetään lähinnä kahvin ja teen kanssa.

Vaihda shampoo- ja hoitoainepullot palaversioihin. Meillä on aina notkunu kylppärin hyllyt erilaisista shampoo- ja hoitsikkaputeleista. Desteco.fi:n brändilähetiks päästessäni sain testiin muiden tuotteiden ohella Carita cosmetiikan kookos shampoopalan sekä saman merkin helmi hoitoainepalan. Sen lisäks, että tykästyin niihin ihan tuotteina, niin ympäristömielessä lisäpisteitä nää saa kotimaisuudesta, pakettien muovittomuudesta ja myös siitä, että tuotteen saa oikeesti käytettyy ihan loppuun. Koodilla NOORAEMILIA saat näistä ja muista Destecon tuotteista -10%!

Käytä muovikassien sijaan kestokasseja. Tän kohdan suhteen jouduin ylipuhumaan omaa miestäni jonkin verran. Ja tää tais itse asiassa olla meidän perheessä ihan ensimmäinen askel ekologisempaan suuntaan. Yritän käyttää myös kestovihannespussia, jonka valitettavan usein unohdan kyl ottaa kauppaan mukaan.

Suosi kirpputoreja, kierrätyskeskuksia ja vaihtorinkejä. Joku on saattanu täältä bongatakki maininnan, et tää ei todellakaan oo ollu mulle aina mikään itsestäänselvyys. Mä oon alkanu tutustuu käytettyjen vaatteiden ja tavaroiden shoppailuun aikalailla vasta vajaa vuosi sitten lapseni synnyttyä, harmi kyllä, ties millasii aarteita meidän kotoa löytyis jos oisin heränny tähän aiemmin. Välillä tulee tehtyä ihan uskomattomiikin löytöjä, esimerkkinä Porin Patakirppikseltä tänä keväänä löysin Reiman käyttämättömät kumpparit 3€.

Kierrätä! Koen ainakin paperin/pahvin, muovin ja metallin kierrättämisen ihan tosi helpoks. Lähes joka kaupan pihassa on kierrätyspisteitä, mihin voi kauppareissun yhteydessä tiputtaa roskat. Paperiroskien kierrätystä meillä helpottaa myös takka, mut näin lämmityskauden ulkopuolella kärrätään niitä myös paperikeräyslootaan. Niin ja hei, pantilliset pullot tietty myös kassiin ja kaupan pullokoneeseen!

Pese pyykit matalemmalla lämmöllä ja kuivaa narulla. Suurimman osan pyykeistä voi hyvin pestä jopa 30 asteessa ja tulee silti ihan puhdasta! Mulle tää on hyvä myös siks, et oon aika surkee katteleen pesulapuista pesulämpötiloja. Kolmeenkymppiin voi heittää huoletta kaiken. Kuivausrummut kuluttaa sähköö hirveesti ja meillä ei sellasta oo monesta muustakaan syystä. Pyykkinarulla pyykit kuivuu helposti päivässä ja se riittää, ainakin meille!

Mun tän hetkinen surunaihe on meidän perheen valtava talouspaperin kulutus ja seuraavana ekotekonani yritän keksii asiaan jotain helppoo ja käytännöllistä ratkasuu. Minkä vastuullisemman tavan sä aiot seuraavaks ottaa käytäntöön? Ja millasii juttuja sul on jo käytössä ympäristöö ajatellen?

<3: Noora

puheenaiheet ajattelin-tanaan vastuullisuus uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (2)
  1. Mun lapsuudenkodissa ei käytetty talouspaperia, niin en ole oikein itsekään oppinut käyttämään sitä. Tiskipöytä ja ruokapöytä pyyhitään tiskirätillä, suu taas kankaisella lautasliinalla. Jos lattialle läikkyy jotain, haetaan siivouskaapista lattiarätti.

    1. Toi onkin just hyvä!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *