YELLOW TAXIS AND SKYSCRAPERS

Hei vaan hei sinne ruudun  toiselle puolelle ja ihanaa perjantaita!

Sää on nyt vähän kurjemman puoleinen; tuulee ja taivas on kirkkaan sinisestä suorastaan harmahtava. Tosin siitepölyallergikot ovat varmasti enemmän kuin mielissään pienestä kosteudesta. Ja eipä tuo sää niin paljon itseänikään ketuta, sisätiloissa kun olen. Aamulla kihartamani hiukset olisi toki ehkä voinut jättää kihartamatta. Heti, kun astuin helsingin rauttikselta ulos niin tukka lähti sinne sun tänne ja sateenvarjo kääntyi nurinniskoin. Mutta itseäni se oikeastaan vaan huvitti.

Nyt olisi siis luvassa niitä hiukan perinteisempiä vinkkejä New Yorkista. Mitä sillä ihan ensimmäisellä lomakerralla kannattaa minun mielestä käydä tsekkaamassa ja kuinka monta päivää varata reissuun.

Itse olin tosiaan ensimmäisen kerran Manhattanilla vuonna 2012 ja lähdin sinne perheeni kanssa. Voin todellakin allekirjoittaa, että se ensimmäinen fiilis JFK:n kentällä oli unohtumaton. Kyllä, jo siellä kentällä. Ihan uskomattoman pitkät jonot passin sekä ESTA:n tarkistukseen ja siihen päästyä kuvien otto, sormenjäljet ja todella ilmeetön virkailija. Leimat passiin, matkatavarat mukaan ja sitten seikkailemaan. En muista ihan tarkkaan (koska kahdella viime kerralla meillä ei tätä ole enää ollut), oliko haastattelu virkailijan kanssa maahan menosta jenkkien päädyssä vai oliko se jo vaihtokentällä, mutta tähän kannattaa varauta aikaa vievänä juttuna. Kysymykset on siis ihan basic miksi tulette, kauan olette, missä majoitutte ja niin edelleen.

NÄHTÄVYYDET

 

Central Park

Ihan ensimmäisenä on mainittava tämä mahtava puisto! Siellä on kaikki, mitä vaan voit kuvitella. Eläinpuisto, baseball-ja koripallokenttä, ravintola, kallioita sekä laajola nurmialueita, jotka ovat mahtavia paikkoja sään salliessa picnikille, viisi rakennettua piilossa olevaa vesiputousta,Bethesda Terrace (joka on suunniteltu Central Parkin sydämeksi), soutuveneen vuokraus, loistavat lenkkeilymahdollisuudet sekä järjestettyjä opastus kävelykierroksia. Talvella puistosta löytyy esimerkiksi jopa kaksi luistinrataa! Tällä saa siis ajan kulumaan, eikä yhdellä kertaa kannata lähteä koittamaan näkemään kaikkea! Jos haluaa todella rennon meiningin, niin voin lämpimästi suositella ihan vaan kävelyä ympäriinsä, ihastellen kaunista luontoa ja ympärillä olevia ihmisiä. Hauska yksityiskohta puistossa on penkit, joiden selkänojiin on ruuvattu laatat, joissa on muistokirjoutuksia erilaisille henkilöille  tai isommille ryhmille. Niiden lukeminen on jopa todella koukuttavaa. Puistossa on mahdollista vuorata myös pyöriä, joilla näkee tietenkin enemmän lyhyemmässä ajassa, hypätä hevosajelun kyytiin tai sitten pyörätaksi kuljettaa myös ympäri puistoa.

 

TIMES SQAURE

This is the place. Täällä on lukemattomat kuvat otettu ja jaettu valojen ja ihmisten keskellä! Omasta mielestäni varsinkin illan hämärtyessä Times Square pääsee oikeuksiinsa, kun valotaulut kimmeltää kuin timantit. Täällä ostomahdollisuudet on melkeinpä rajattomat,  ja mainittakoon esimerkiksi Sephora, joka on noussut jopa eräänlaiseksi kulttiliikkeeksi. Broadwayn teatteri (tänne myös ehdottomasti suosittelen menemään !!), ravintoloita, hotelleita ja vaikka mitä. Suosittelen käppäilemään tämän ihmisvilinässä ympäri vuorokauden olevan auleen, vaikkei ostaisikaan mitään!

Statue of Liberty

Ei tätä voi jättää näkemättä. On mahdollista tehdä lautalla reitti niin, että tosiaan näkee patsaan vedestä katsottuna tai sitten on mahdollista mennä rantaan ja esimerkiksi lounastaa Vapauden patsaan ylimmässä kerroksessa. Me emme kokeneet tarvetta mennä ylös asti vaan olimme tyytyväisiä nähdessämme kuuluisan patsaan lautasta käsin. Onhan se ihan mieletön ja yksi maamerkki. Ehdottomasti yksi aivan pakollisista nähtävyyksistä!

 

Brooklyn Bridge

Tämä on myös yksi suosituista lenkkireiteistä, normaalin turistipaljouden lisäksi. Silta on kokonaisuudessaan 1825 metriä pitkä ja yksi Yhdysvaltain vanhimmista silloista New Yorkissa. Tästä on loistava tilaisuus käydä myös Brooklynin puolella katsomassa miten se eroaa esimerkiksi Manhattaniin. Varaudu ruuhkaan tällä sillalla, sen ylittää nimittäin päivässä noin 4000 kävelijää, 2600 pyöräilijää ja yli 100000 autoa. Eli et tosiaan ole siellä yksin. Kuvauspaikkaa saa jopa jonotella, jos joku tietty spotti löytyy, mutta sanoisin sen kyllä olevan sen arvoista. Kuinka usein saa kuvan itsestään yhdessä maailman kuvatuimmassa paikassa?

Empire State Building/ Rockefeller Center

Valitse torneista itseäsi kiinnostava. En osannut valita millään tähän jompaa kumpaa, joten suosittelen näistä molempia! Top Of the Rockhan sijaitsee siis Rockefeller Centerin ylimmässä 70. kerroksessa, joten jos sinne haluaa käydä niin valitse tuo torni. Empire State Buildingissä taas on yhteensä 102 kerrosta eli hiukan on korkeampi. Molemmissa näissä torneissa on aivan mielettömät näkymät! Chrysler Buildingiin ei kannata koittaa, sinne nimittäin ei ole pääsyä kerroksiin ellei sinulla ole varattuna tapaamista. Trump Towr on myös yksi vaihtoehto, jossa on ravintoloita sekä kauppoja, mutta itse en ole kun kyseisen eteishallissa käynyt, koska kuulema kaikki kaupat sekä ravintolat olivat menneet jo kiinni.

 

 

RUOKA

Viime postauksessa (linkkaan sen loppuun) annoinkin vinkkejä ruokapaikkoihin eikä oikeastaan niihin ole sen kummemmin erityisiä paikkoja lisättävänä. Halusin  kuitenikin tulla yleisesti kertomaan juurikin esimerkiksi aamupalakulttuurin eroista.

Olimme maksaneet aamupalan hotellissa ensimmäisen kerran New Yorkkiin matkasimme. Yllätys oli todella suuri saliin kävellessämme. Monta erillistä pitkää pöytää täynnä pullajauhotuotteita. Eikä vaan yhdenlaisia vaan monessa eri maussa löytyi jokaista erillistä tuotetta. Oli bageleita, croissantteja, sämpylöitä, muffinseija ja donitseja. Lisäksi oli kuutta tai seitsemää eri sokerimuroa? Siinä kun koitti vilkuilla, että missäs ne tuoreet ainekset on niin ei näkynyt siis yhtikäs missään. Oli vain hilloja ja erilaisia levitteitä. Kysyimme oliko esimerkiksi hedelmiä tai muuta tuoretta, henkilökunta viittasi kädellään nurkkaan murojen taka-alalle. Juu sieltä löytyi siis YKSI surkea lasinen kulho, jossa oli valmishedelmäsalaattia sokeriliemessä.  Otettiin kahvit ja that’s it.

Kuten sanoin, en voi suositella kenellekkään hotellien aamupalaa.Meillä oli vielä hyvä hotelli, joten tämä kehno aamupala ei voinut johtua edes siitä, että hotelli ei tavallaan välittäisi.  Haluan uskoa, että niitäkin löytyy erilaisia, mutta omaan kokemukseen eikä korviin ole vielä kantautunut, joten jos siellä on joku jolla on eri kokemus, kuin minulla niin haluaisin kuulla todella mielelläni!

Jenkeissä kun ollaan, niin hot dogit ja pizza on sellaiset mun mielestäni must- jutut. Hodarit on sellaiset mitä saa siis suunnilleen joka kulman kojusta ja on oikeasti ihan törkeen hyviä. Vaikka siinä ei ole kun se nakki, ketsuppi, sinappi ja sämpylä! Pizzassa vinkki vitonen. Ei ole sitten ihan meidän mittakaavassa isoja pizzoja, vaan ne on valtavia! Me ei tajuttu tätä, kun tilattiin kaksi isoa pizzaa neljälle hengelle ja kun nämä jättiläiset saapui, eivät ne meinanneet mahtua siihen pöydälle vierekkäin! Tämä siis hyvä pitää mielessä.

 

YLEISTÄ

Tippaaminenhan kuuluu heidän kulttuuriin ja on suotavaa jättää tippiä aina noin 15-20% laskusta.

Hotelliin saapuessa maksettavaa tulee kaupunkivero, vaikka olisit jo kyseisen hotellin ennakkoon maksanut.

Taksit napataan tosiaan kättä heilauttamalla ja siihenkin apuna on se, että vapailla takseilla on katolla olevassa kyltissä valot päällä ja varatuissa ne ovat pimeänä. Ei siis ihan jokaiselle taksille kannata lähteä heiluttamaan.

Kaupunginosat on hyvin erilaisia, joten kannattaa tutustua pikkuisen ennen reissua jo, että mikä on missä. Ettei sitten joku päivä mene ihan vaan matkustellessa ympäriinsä.

Shoppailumahdollisuuksista vielä sen verran, että kaupat ovat todella myöhään auki (muistaakseni Forever 21 oli auki kahteen asti yöllä), joten jos herää yöllä tuskan hikeen siitä, ettei päivällä ollut ostanut mieleistä juttua, niin sen voi tehdä myös keskellä yötä.

Omasta kokemuksesta 10 päivää on ihan hyvä loma-aika ensimmäiselle kerralle. Paljon ehtii nähdä, mutta tietää että tulee uudelleen ja katsoo taas seuraavalla kerralla uusia juttuja!

Noniin siinä olisi vähän vinkkejä ensikertaa New Yorkkiin matkaavalle ja toki siellä aijemmin käyneillekkin, jos joku mainitsemisistani paikoista on jäänyt näkemättä.

Ja kertokaa toki omia vinkkejä, mitä te olette tehneet New Yorkissa tai jos on joku aivan mieletön paikka, jota en itse listannut! Olisi ihan mahtavaa kuulla kokemuksia, onko siellä myös New Yorkille sydämen menettäneitä vai onko se aiheuttanut toisenlaisia reaktioita?

 

 

Tässä edellinen postaus, jossa lisää vinkkejä New Yorkista: https://www.lily.fi/blogit/not-too-serious/tosielaman-narnia/

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *