2 x mielenkiintoinen ihohoitoartikkeli

Olen viime aikoina törmännyt tosi moniin hyviin ihonhoitoartikkeleihin. Niissä on mielestäni käsitelty sellaisia asioita, joista ei ihan hirveästi löydy ainakaan netistä tietoa. Siksi olenkin imenyt näistä kaiken tiedon itseeni ja toivottavasti nämä kiinnostavat myös teitä 🙂

IHON VANHENEMINEN

Helsingin Sanomien artikkeli ihon vanhenemisesta alkaa jollain tasolla vähän ahdistavilla sanoilla: ”Ihosta voi päätellä sen, miten koko elimistö vanhenee, kertoo Oulun yliopiston lääketieteen professori, kollageenitutkija Taina Pihlajaniemi. ’Vanhenemista tapahtuu kaikissa elimissä lähes samaan tahtiin. Koska iho näkyy ulospäin, sitä voi pitää heijastumana siitä, mitä tapahtuu luissa, verisuonistossa ja muissa sisäelimissä.'”.

mustapäät 3.jpg

Artikkelissa kerrotaan myös siitä, kuinka joidenkin tutkimusten mukaan runsas sokerin käyttö voi nopeuttaa ihon vanhenemista, mikä oli itselleni aivan upouusi tieto. Korkea sokeripitoisuus veressä ja kudoksissa voi nimittäin vähentää kollageenin määrää ja haitata sen toimintaa. Sokerimolekyylit pystyvät nimittäin kiinnittymään proteiineihin, myös kollageeneihin, jolloin niiden välille muodostuu sidoksia ja proteiinirakenteet jäykistyvät.

Lisäksi artikkelissa kerrotaan unen ja liikunnan olevan tärkeitä hyvinvoivan ihon kannalta. Lisäksi ihon kuntoon, ja kollageenin tuotantoon, vaikuttaa C-vitamiini ja sen ravitsemussuositusten mukainen saanti on tärkeää. Kosmetiikkateollisuudessa käytetään kollageenia, mutta Pihlajaniemi paljastaa, ettei suurikokoinen kollageenimolekyyli pysty imeytymään ihokerrosten läpi. Mutta mikään turha molekyyli se ei kosteusvoiteissa ole, koska se voi tehostaa voiteen kosteuttavaa vaikutusta.

mustapäät 2.jpg

MUSTAPÄÄT JA LAAJENTUNEET IHOHUOKOSET

Toinen mielenkiintoinen juttu on siskoni Irenen kirjoittama. Hän teki Tyyli.comiin jutun ihon mustapäistä. Mustapäistä on hirveän vähän tietoa netissä ja sisko saikin kaivella aika syvältä päästäkseen käsiksi tähän laajentuneiden ihohuokosten ongelmaan.

Näkyvät ihohuokoset ovat talirauhasia, joiden tehtävä on erittää iholle E-vitamiinia ja öljyjä. Sitten päästäänkin mielenkiintoiseen seikkaan: ”Iho-ongelmia syntyy, kun talirauhasen toiminta on aktiivista ihon pinnan alla, mutta samalla ihon pinta on kuiva ja siihen kertyy kerros sarveistuneita ihosoluja.” Suomen Kosmetologien Yhdistyksen puheenjohtaja Anne Parkkinen kertoo jutussa, että: ”Kun öljy ei pääse virtaamaan ulos huokosesta, huokonen tukkeutuu. Öljy ja kuolleet ihosolut kerääntyvät huokoseen ja muodostavat siihen sarveistulpan eli mustapään, joka ajan myötä tummuu ja kasvaa kokoa. Mustapää venyttää ihohuokosen kokoa, joka jää pysyvästi suuremmaksi”

mustapäät.jpg

Mustapäiden ehkäisy on tärkeää, sillä kun huokonen on kerran laajentunut, sitä on enää vaikea saada supistumaan. Parkkinen kehottaa kuorimaan ja kosteuttamaan ihoa hyvin. Kuivattaminen ei kannata, sillä se voi käynnistää sekä mustapäiden että finnien synnyn. Vaikka iho olisi öljyinen, tulee sitä silti kosteuttaa, sillä mustapäät kertovat aina kosteusköyhyydestä. Mustapäiden ja jo laajentuneiden ihohuokosten hoitoon Parkkinen suosittelee lempeitä happoja kuten salisyliä, manteli- ja maitohappoa sekä A-vitamiinia sisältäviä tuotteita. Nämä siis testiin!

Mitä ajatuksia? 🙂

Kommentit (11)
 1. Salisyyli- ja atselaiinihapot ovat mulla tehokäytössä, ja iho on huomattavasti kyllä parantunut 🙂 molemmat pääsevät kokemukseni mukaan paremmin oikeuksiinsa kasvoille jätettävinä hoitoina, eivät poishuuhdottavina pesuaineinea, ja mua harmittaa että yllättävän moni ihonhoitomerkki tunkee kaikki hyvät aineet kuten nämä hapot ja esim. niasinamidin putsariin kun taas saman sarjan kasvovedet ja kosteusvoiteet ovatkin sitten monesti ihan hirveää alkoholisotkua. Yääh ’:D

  1. Käytännön kautta olen huomannut että kuorinta hapoilla tekee tosi hyvää iholle. Olen vuosia käyttänyt hedelmä ja mantelihappoa ja iho on todella hyvässä kunnossa. Ei ole värimuutoksia eikä näppylöitä missään ja ihohuokoset ovat lähes näkymättömiä. Nuorempana oli pigmenttiläiskiä jotka sain pois kokonaan C-vitamiiniseerumilla. Näin 59-vuotiaana koen että ihonhoito on tosi vaivatonta kuin ylläpidän ihon hyvää kuntoa. Syön paljon vihanneksia ja hedelmiä ja sokeria nautin niin vähän kuin mahdollista koska se on suurta myrkkyä koko keholle ja totta on että sokerin runsas käyttö näkyy todella ihossa. Joka päivä nautin 1000 mg C-vitamiinia sekä B-ryhmän vitamiineja josta huomaa kuinka hiukset, kynnet ja ripset kasvavat kovaa vauhtia. Täysin rypytön ei tässä iässä enää olla mutta ihon kunto on hyvä !

   1. Kuulostaa juuuuust hyvältä! 🙂

  2. Totta! Mutta hyvä että sä oot löytäny oikeat tuotteet 🙂

 2. Kiitos taas kovasti tästä postauksesta, ihanaa, miten saat tiivistettyä tärkeät asiat muistettavan pituiseksi postaukseksi! Kyllähän sitä pidemmänkin jutun jaksaisi lukea, mutta kun kirjoittajalla on taito tiivistää ja tuoda pääpointit selkeästi esiin, jää jutusta myös paljon muistiinkin asiaa. Ihonhoito on itselleni todella tärkeää, ja kun sen tekee huolella, on meikkaaminen ym. nopeaa ja helppoa, ja itsetuntokin on parempi kun finnit ja muut harmistukset pysyvät minimissä. 🙂

  1. Jee kiitos 🙂 Kiva että tykkäsit. Joo ihonhoitoon kannattaa munkin mielestä panostaa. Se tekee niin paljon enemmän kuin mikään meikki ikinä!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *