Aurinkosuojatuotteiden UVA-suoja – muista aina tarkistaa merkintä!

Te, jotka seuraatte Instagramiani, saatoitte törmätä ehkä pari kuukautta sitten pitkään stories-pätkään, jossa kritisoin aurinkosuojatuotteita, joissa ei ole UVA-suojaa, vaan pelkkä UVB. Samalla syntyi keskustelu siitä, onko UVA-suoja EU:n lainsäädännöllä määrätty niin, että se pitää olla kaikissa aurinkosuojatuotteissa. Jotkus väittivät, että se pitää olla aina tietty prosenttiosuus koko suojakertoimesta.

Homma meni niin solmuun, että lopulta otin yhteyttä Teknokemian Yhdistyksen asiantuntijaan, joka lopulta osasi kertoa, että UVA-suoja on EU-tasolla vain suositus, ei laissa määrätty (2006/647/EY). Eli vaikka aurinkosuojatuotteessa olisi korkean suojakertoimen merkintä, esimerkiksi SPF50, se ei automaattisesti kerro, suojaako tuote myös UVA-säteiltä.

Ja muistutuksena vielä: UVB-säteily aiheuttaa ihon palamista. Se on aina tuotteissa, joissa on UV-suoja ja SPF-merkintä. UVA-säteily taas aiheuttaa ihon ennenaikaista ikääntymistä ja on arvioitu, että noin 80% ihon rypyistä johtuu UVA-altistuksesta. Ja molemmat näistä säteilyistä voivat aiheuttaa ihosyöpää. Kivoja kavereita siis!

Kannattaa myös muistaa, että ruskettuminen käynnistyy aina DNA-vauriosta eli ruskettunut iho on aina vaurioitunut. Itse otan rusketuksen aina turvallisesti purkista, koska auringosta saatu rusketus häviää parissa kuukaudessa, mutta iho (ja erityisesti DNA) muistaa vauriot ikuisesti. En halua vanhentaa ihoani tieten tahtoen ja siksi tuotteiden UVA-suoja on minulle erityisen tärkeä!

Niin ja D-vitamiinin saannista en olisi huolissani, vaikka iho olisikin hyvin suojattu. Sen saantiin kun riittää hyvin vähäinen määrä aurinkoa päivässä: noin 15 minuuttia noin kämmenen kokoiselle alueelle.

Siksi haluan myös muistuttaa teitä tarkistamaan aina aurinkosuojatuotteidenne UVA-suojan! Tein kuvitukseksi kollaasin molemmilta säteilyiltä suojaavista tuotteista: Lierac Sunissime Energizing Fluid SPF 50, Mádara SUN20 Weightless Milk SPF20, Vichy Idéal Soleil Face Mist SPF 50, Hawaiian Tropic Dry Oil Coconut & Mango C-Spray SPF 30, Nivea Sun Kids Sensitive Sun Roll-on SPF 50+, Avène Sun B-protect SPF50+, ACO Sun Lip Balm Moisturising SPF 30 ja Clinique Targeted Protection Stick SPF35.

pysy mukana: blogit.fi + facebook + instagram

Lue lisää: ”Minä väitän” -artikkeli samasta aiheesta Helsingin Sanomissa.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *