Mitä on vegaaninen kosmetiikka?

Kuten niin monena maanantaina, myös pari viikkoa sitten maanantaina jäätiin Miian kanssa twerkin jälkeen juttelemaan parkkipaikalle. Tällä kertaa värjöttelimme kylmässä tuulessa ja pohdimme sitä, miten monet ajattelevat, että vegaaninen kosmetiikka on yhtä kuin luonnonkosmetiikkaa ja päätinkin vihdoin tarttua aiheeseen.

En itse ole vegaani, mutta pesco-ovo-kasvissyöjä sentään. Myöskään kosmetiikassa en ole juurikaan kiinnittänyt huomiota tuotteiden vegaanisuuteen, mutta aiheena se on todella kiinnostava. Ja jos käsissäni olisi kaksi samanlaista tuotetta, toinen vegaaninen ja toinen ei, valitsisin kyllä vegaanisen vaihtoehdon.

Mitä on vegaaninen kosmetiikka?

Yksinkertaisuudessaan vegaaninen kosmetiikka ei sisällä mitään eläinperäisiä ainesosia. Tässä kohtaa monella on kuitenkin eräs virheellinen ajatus, jonka haluan nyt korjata: vegaaninen kosmetiikka ei aina ole luonnonkosmetiikkaa, eikä kaikki luonnonkosmetiikka ole vegaanista.

Sertifioidussa luonnonkosmetiikassa eläinperäisistä raaka-aineista sallitaan hunajan, mehiläisvahan, lampaanvillarasvan eli lanoliinin ja joidenkin maitotuotteiden, kuten juuston tuotannosta ylijäävän heran käyttö. Vegaanisessa kosmetiikasa taas saa käyttää synteettisiä ainesosia, toisin kuin luonnonkosmetiikassa.

Vegaanisia tuotteita ei aina tunnista kovin helposti, sillä ainesosalistassa olevat nimet eivät välttämättä kerro, onko aineen alkuperä kasvissa, eläimessä vai kenties labrassa. Paras keino varmistua tuotteen vegaaniudesta on etsiä purkin kyljestä jotain vegaaniuden osoittavaa merkkiä tai ilmaisua sanallisesti, esimerkiksi: ”vegan friendly”.

Monet brändit tekevät myös vegaanisia tuotteita, mutta voivat käyttää tietyissä tuotteissaan edelleen jotain eläinperäistä ainesosaa, eivätkä silti ole kokonaan vegaaninen brändi. Ainoastaan vegaanista kosmetiikka valmistavia brändejä ovat esimerkiksi Evolve, Urtekram, Sante, Ecotools, Charlotte Tilbury, Jeffree Star Cosmetics, E.l.f., Ofra ja Cover FX. Näiden lisäksi on siis monia brändejä, esimeriksi Lavera ja Vita Liberata, joilla suurin osa tuotteista on vegaanisia.

Eläinperäisiä ainesosia

Kaikkien eläinperäisten ainesosien tuotantotavat eivät onneksi ole vahingollisia eläimelle. Esimerkiksi lanoliinin eli lampaanvillarasvan eristäminen tapahtuu lampaasta jo kerätystä villasta, mikä ei tietysti vahingoita itse lammasta millään tavalla. Silti nämä on hyvä tietää ja etenkin jos olet ruokavalioltasi vegaani, saatat miettiä myös vegaaniseen kosmetiikkaan siirtymistä. Tässä siis muutama kosmetiikassa käytettävä eläinperäinen ainesosa.

Mehiläisvaha – ainesosalistassa nimillä beeswax, cera alba, cera flava

Karmiini – ainesosalistassa nimillä carmine, carminic acid, cochineal, cochineal extract, crimson lake, natural red 4 ja CI 75470. Punainen väri, joka tuotetaan murskaamalla tietyn lajin hyönteisiä.

Lanoliini eli lampaanvillarasva – lanolin, aliphatic alcohols, cholesterin, isopropyl lanolate, laneth, lanogene, lanolin alcohols, lanosterols, sterols ja triterpene alcohols

Glyseriini – glyserin, glycerides, glyceryls, glycreth-26 ja polyglycerol. Voi olla saippuatuotannon sivutuote, jossa käytetään eläinrasvaa. Löytyy synteettisenä, kasvi- ja eläinperäisenä.

Hunaja – honey, apis mellifera

Guanine – eli murskattuja kalan suomuja. Myös nimillä CI 75170, C.I. natural white 1, dew pearl, guanine enol, mearlmaid tai natural pearl essence. Kimaltava ainesosa esimerkiksi kynsilakoissa.

Squalane / Squalene – Öljyä, jota eristetään hain maksasta ja käytetään esimerkiksi kosteusvoiteissa. Mutta onneksi vegaaniversio on nykyään hyvin yleinen.

Marine Oil – piscum lecur (kalanmaksaöljy), gadi lecur (turskanmaksaöljy), salmon (lohen salmon egg extract or salmon oil).

Retinoli – A-vitamiini. Suurin osa synteettistä ja kasviperäistä. ”Carotene” aina kasviperäistä. Voi olla esimerkiksi kalanmaksaöljystä eristettyä.

Elastiini – hydrolyzed animal elastin on eristetty eläimistä.

Keratiini – Keratin, animal hydrolyzed keratin. Käytössä kasviperäistä sekä eläinperäistä.

Luonnonharjaksiset harjat ja siveltimet – luonnonharjas tarkoittaa, että se on eläinperäistä. Esimerkiksi ”boar bristle” on villisian karvasta. Markkinoilla on paljon synteettisiä siveltimiä ja harjoja esimerkiksi Ecotoolsilla ja Real Techniquesilla.

Etanaseerumi – snail extract eli etanoiden erittämää limaa. Valitettavasti en tiedä, miten näitä eläimiä keräämisvaiheessa kohdellaan.

Onneksi kaupat ja verkkokaupat ovat ottaneet käyttöön omat osionsa vegaanikosmetiikalle. Esimerkiksi Cocopandalla, Eleveniltä ja K-Citymarketeista tällainen kätevä jaottelu jo löytyy!

Ostatko sinä vain vegaanista kosmetiikkaa?

Lähteitä: Byrdie.com, Sugar.fi, Peta, Teknokemian yhdistys.

Kauneus Meikki
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.