Mitä on vegaaninen kosmetiikka?

Kuten niin monena maanantaina, myös pari viikkoa sitten maanantaina jäätiin Miian kanssa twerkin jälkeen juttelemaan parkkipaikalle. Tällä kertaa värjöttelimme kylmässä tuulessa ja pohdimme sitä, miten monet ajattelevat, että vegaaninen kosmetiikka on yhtä kuin luonnonkosmetiikkaa ja päätinkin vihdoin tarttua aiheeseen.

En itse ole vegaani, mutta pesco-ovo-kasvissyöjä sentään. Myöskään kosmetiikassa en ole juurikaan kiinnittänyt huomiota tuotteiden vegaanisuuteen, mutta aiheena se on todella kiinnostava. Ja jos käsissäni olisi kaksi samanlaista tuotetta, toinen vegaaninen ja toinen ei, valitsisin kyllä vegaanisen vaihtoehdon.

Mitä on vegaaninen kosmetiikka?

Yksinkertaisuudessaan vegaaninen kosmetiikka ei sisällä mitään eläinperäisiä ainesosia. Tässä kohtaa monella on kuitenkin eräs virheellinen ajatus, jonka haluan nyt korjata: vegaaninen kosmetiikka ei aina ole luonnonkosmetiikkaa, eikä kaikki luonnonkosmetiikka ole vegaanista.

Sertifioidussa luonnonkosmetiikassa eläinperäisistä raaka-aineista sallitaan hunajan, mehiläisvahan, lampaanvillarasvan eli lanoliinin ja joidenkin maitotuotteiden, kuten juuston tuotannosta ylijäävän heran käyttö. Vegaanisessa kosmetiikasa taas saa käyttää synteettisiä ainesosia, toisin kuin luonnonkosmetiikassa.

Vegaanisia tuotteita ei aina tunnista kovin helposti, sillä ainesosalistassa olevat nimet eivät välttämättä kerro, onko aineen alkuperä kasvissa, eläimessä vai kenties labrassa. Paras keino varmistua tuotteen vegaaniudesta on etsiä purkin kyljestä jotain vegaaniuden osoittavaa merkkiä tai ilmaisua sanallisesti, esimerkiksi: ”vegan friendly”.

Monet brändit tekevät myös vegaanisia tuotteita, mutta voivat käyttää tietyissä tuotteissaan edelleen jotain eläinperäistä ainesosaa, eivätkä silti ole kokonaan vegaaninen brändi. Ainoastaan vegaanista kosmetiikka valmistavia brändejä ovat esimerkiksi Evolve, Urtekram, Sante, Ecotools, Charlotte Tilbury, Jeffree Star Cosmetics, E.l.f., Ofra ja Cover FX. Näiden lisäksi on siis monia brändejä, esimeriksi Lavera ja Vita Liberata, joilla suurin osa tuotteista on vegaanisia.

Eläinperäisiä ainesosia

Kaikkien eläinperäisten ainesosien tuotantotavat eivät onneksi ole vahingollisia eläimelle. Esimerkiksi lanoliinin eli lampaanvillarasvan eristäminen tapahtuu lampaasta jo kerätystä villasta, mikä ei tietysti vahingoita itse lammasta millään tavalla. Silti nämä on hyvä tietää ja etenkin jos olet ruokavalioltasi vegaani, saatat miettiä myös vegaaniseen kosmetiikkaan siirtymistä. Tässä siis muutama kosmetiikassa käytettävä eläinperäinen ainesosa.

Mehiläisvaha – ainesosalistassa nimillä beeswax, cera alba, cera flava

Karmiini – ainesosalistassa nimillä carmine, carminic acid, cochineal, cochineal extract, crimson lake, natural red 4 ja CI 75470. Punainen väri, joka tuotetaan murskaamalla tietyn lajin hyönteisiä.

Lanoliini eli lampaanvillarasva – lanolin, aliphatic alcohols, cholesterin, isopropyl lanolate, laneth, lanogene, lanolin alcohols, lanosterols, sterols ja triterpene alcohols

Glyseriini – glyserin, glycerides, glyceryls, glycreth-26 ja polyglycerol. Voi olla saippuatuotannon sivutuote, jossa käytetään eläinrasvaa. Löytyy synteettisenä, kasvi- ja eläinperäisenä.

Hunaja – honey, apis mellifera

Guanine – eli murskattuja kalan suomuja. Myös nimillä CI 75170, C.I. natural white 1, dew pearl, guanine enol, mearlmaid tai natural pearl essence. Kimaltava ainesosa esimerkiksi kynsilakoissa.

Squalane / Squalene – Öljyä, jota eristetään hain maksasta ja käytetään esimerkiksi kosteusvoiteissa. Mutta onneksi vegaaniversio on nykyään hyvin yleinen.

Marine Oil – piscum lecur (kalanmaksaöljy), gadi lecur (turskanmaksaöljy), salmon (lohen salmon egg extract or salmon oil).

Retinoli – A-vitamiini. Suurin osa synteettistä ja kasviperäistä. ”Carotene” aina kasviperäistä. Voi olla esimerkiksi kalanmaksaöljystä eristettyä.

Elastiini – hydrolyzed animal elastin on eristetty eläimistä.

Keratiini – Keratin, animal hydrolyzed keratin. Käytössä kasviperäistä sekä eläinperäistä.

Luonnonharjaksiset harjat ja siveltimet – luonnonharjas tarkoittaa, että se on eläinperäistä. Esimerkiksi ”boar bristle” on villisian karvasta. Markkinoilla on paljon synteettisiä siveltimiä ja harjoja esimerkiksi Ecotoolsilla ja Real Techniquesilla.

Etanaseerumi – snail extract eli etanoiden erittämää limaa. Valitettavasti en tiedä, miten näitä eläimiä keräämisvaiheessa kohdellaan.

Onneksi kaupat ja verkkokaupat ovat ottaneet käyttöön omat osionsa vegaanikosmetiikalle. Esimerkiksi Cocopandalla, Eleveniltä ja K-Citymarketeista tällainen kätevä jaottelu jo löytyy!

Ostatko sinä vain vegaanista kosmetiikkaa?

Lähteitä: Byrdie.com, Sugar.fi, Peta, Teknokemian yhdistys.

Kommentit (20)
 1. Olipa hyvä postaus, ja varmasti hyödyllinen monelle! Itse kammoksun ainesosia, joita ei saada satuttamatta eläintä. Jotenkin se tuntuu maailman turhamaisimmalta, että minun naamarasvaani varten joku joutuisi kärsimään.

  1. No juurikin näin 🙁

 2. Vegaaninen kosmetiikka ja ainesosiltaa vegaaninen kosmetiikka on myös eri asia. Tuossa kuvassa on Garnierin luonnonkosmetiikan sertifikaatin saanut vegaaninen ainesosiltaan tuote mutta se ei suinkaan ole vegaaninen. Vegaaninen tarkoittaa ettei se ole myöskään testattu eläimillä. Garnier testaa eläimillä ja näin monet eläimet kärsivät ja kuolevat turhaan. Eli ei vegaanista!

  1. Mikä on sun lähde tuolle väitteelle? EU:ssahan ei saa myydä mitään, mitä on testattu eläimillä. Toki merkit, jotka myyvät Kiinaan, hyväksyvät eläinkokeet, mutta onneksi niistäkin ollaan vihdoin luopumassa siellä!

   1. Minä en Garnierista tiedä sen tarkemmin, mutta äkkigooglauksella Niinan väitteet ainakin saivat pohjaa (ei tosin löytynyt valideja tutkimussivustoja). Mutta sitä olin tulossa sanomaan ,että minä en valitettavasti usko että Kiinassa tapahtuisi suurta muutosta aivan heti, juuri sieltä reissusta tulleena olin aivan järkyttynyt eläinten kohtelusta. En halua edes ajatella mitä kaikkea siellä näin perus torimarkkinoilla tai kaupoissa 🙁 toivon tietysti että asia muuttuisi mutta se vaatii kyllä isojen firmojen suurta panosta asiaan!

   2. Eläinkokeiden teettäminen Euroopassa on kielletty mutta mm. Kiinassa ja Amerikassa tehdään eläinkokeita. Kiinassa mantereella ovat jopa pakollisia. Muutoksesta on puhuttu mutta mitään ei ole vielä tehty. Jos nyt esim Garnier haluaa myydä tuotteitaan Kiinassa niin yhtiö maksaa kiinalaisille eläinkokeiden teettämisestä. Vaikka niitä kokeita ei Euroopan sisällä tehtäisi ei se tarkoita ettei Euroopan sisällä myytäisi eläimillä testattuja tuotteita. Mm. Amerikassa (pohjois ja etelä) eläinkokeet eivöt myöskään ole kiellettyjä. Tietääkseni Kalifornia on ainoa osavaltio joka on kieltänyt eläinkokeet mutta tämäkin tarkoittaa ettei Kalifornian osavaltiossa saa niitä tehdä mutta muualla kyllä. Eläinkokeet on kielletty ainoastaan Intiassa, EU:ssa, Israelissa, Uudessa Seelannissa ja Norjassa. Lisää säännöstä ja aiheesta löydät täältä https://www.crueltyfreeinternational.org/LeapingBunny

    1. Kyllä, tiedän että Kiinassa testataan (vielä), mutta asia on muuttumassa: https://www.iltalehti.fi/kauneus/a/ae13693b-5ccb-4c3c-94de-e84c196cf299

     Ja toki Jenkeissä vielä testataan, mutta en todellakaan usko, että esim. Garnier tekisi tuotekehittelyä Jenkeissä ja testaisi siellä ja sitten myisivät testattuja täällä, koska sehän olisi kiellettyä. Jos ei voi EU:n lakeihin luottaa niin mihin sitten? Epämääräisiin nettisivuihin?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *