A-vitamiinista apua ihon vanhenemisen ehkäisyyn

Kerroinkin jo sunnuntaina, että olen jo päättänyt aloittaa ryppyjen karkoittamisen hieman vahvemmilla aseilla. Kohta sitä ollaan lähempänä kolmea- kuin kahtakymppiä ja tällaisen elämäntapastressaajan kannattaakin varmaan ottaa vähän varaslähtöä ihon enneaikaisen vanhenemisen ehkäisyyn.

Päätin ensimmäiseksi etsiä käsiini kasvovoiteen, joka sisältää a-vitamiinijohdosta retinaldehydiä eli retinalia. Idea retinalin metsästykseen lähti siskoni kirjoittamasta jutusta Iltalehdessä. Siinä kerrotaan, että a-vitamiini vaikuttaa ihon vanhenemiseen ja sillä on potentiaalia ryppyjen ehkäisyyn.

A-vitamiini on ihon hyvinvoinnin kannalta elintärkeä. Se ajatellaan esimerkiksi ehkäisevän ryppyjen muodostumista ja lisäävän kollageenin määrää ihossa. Kollageenin lisääntyminen johtuu siitä, että a-vitamiinijohdannaiset estävät kollageenia hajottavia entsyymejä toimimasta, jolloin kollageenin määrä ei vähene yhtä nopeasti (Rivers 2008).

Mutta tiesittekö, että ihon a-vitamiinivarastot hupenevat 90-prosenttisesti meille niin tutun pahiksen, auringon UV-säteilyn, vaikutuksesta. Oriolan sivuilla kerrotaan myös, että ihon solujen uusiutumisesta 99 prosenttia tapahtuu yön aikana, joten ihon a-vitamiinivarastojen elvyttäminen ja vaaliminen juurikin yöllä on ensiarvoisen tärkeää.  Farmaseutti Heidi Tuukkanen kehottaakin käyttämään öisin a-vitamiinijohdannaisia sisältäviä kasvovoiteita:

– A-vitamiinia sisältävät herkän ihon anti-age-tuotteet sopivat hyvin noin kolmekymppisen ihon elvyttämiseen. A-vitamiinivoiteista saa parhaan tehon irti nimenomaan yökäytössä.

A-vitamiinin kauneudenhoidossa käytetyistä muodoista tavallisin on retinoli, josta muodostuu elimistössä myös retinaldehydiä ja retinolihappoa.

Hifistelijä kun olen, aiheeseen tutustuttuani halusin löytää tuotteita, joissa olisi nimenomaan retinaldehydiä. Homma ei ollutkaan sitten ihan helppo nakki. Monissa tuoteselosteissa kerrotaan voiteen sisältävän A-vitamiinia, mutta tarkempaa tietoa sen muodosta ei välttämättä ole muuta kuin purkin kyljessä olevassa ainesosalistassa. Ylläolevista tuotteista vain Avènen Ysthéal+ Creamin ainesosalistassa A-vitamiini oli retinaldehydi- eli retinali-muodossa. Clinidermin Age Prevent Optimal Strength ja Lumenen Bright Now Vitamin C -yövoiteissa vitamiini on retinyl palmitaatti -muodossa ja Lumenen Complete Rewind Retinol -yövoiteesta löytyy retinolia.

Keskustelin aiheesta sähköpostitse Lumenen tuotekehityspäällikön Josefin Backmanin kanssa. Josefin kertoi, ettei retinal-muoto ole Euroopassa tai USA:ssa kovin yleisesti käytetty. Sitä sisältää ilmeisesti ainoastaan 33 tuotetta. Lumenen tuotteissa a-vitamiinia retinali-muodossa ei ole; Lumene käyttää tuotteissaan retinolia ja/tai retinol palmitaattia. Josefin kertoi, että a-vitamiinijohdannaisten eroista niiden hellävaraisuudessa keskustellaan tieteessä jatkuvasti.

Tietysti voiteita tehokkaampi keino on tämänkin asian kannalta tasapainoinen ruokavalio ja rasvaliukoista a-vitamiinia tulisikin löytyä aikuisen ruokavaliosta noin 700 mikrogrammaa päivässä. Ihon hyvinvoinnin pelastajavitamiinia saa syömällä esimerkiksi porkkanoita, punaista paprikaa ja kurpitsaa.

Retinali, retinoli, retinaalipalmitaatti… käsiteviidakko on siis tälläkin alueella melkoinen. Jotta te lukijat ette menisi päästänne aivan pyörälle, kannattaa kasvojen ihon suojelemiseksi painaa muistiin ainakin nämä kaksi asiaa: UV-suoja päivällä + a-vitamiinikylpy yöllä. Niillä pääsee jo aika pitkälle 🙂

Lähteet: Iltalehden juttu, Oriola Oy:n tiedote ja Lumenen Head of R&D Josefin Backman. Lisää aiheesta voit lukea esimerkiksi täältä ja täältä.

Kommentit (12)
 1. Hei loistopostaus näin ikääntyvän eukon silmissä, tattis! 🙂 Minkä verran kiinnität huomiota sisäiseen A-vitamiinin saantiin? Itselläni nimittäin on jälleen aivan hillitön akne päällä ja iho reagoi k a i k k e e n, joten en oikein uskalla kokeilla yhtäkään uutta voidetta. Porkkanassa ainakin on A-vitskua, eikös? Kiitos ihon vitamiinitarpeen muistutuksesta kaunotar :).

  <3 Hannele
  http://www.rakkaudellahannele.fi

  1. Niiin, kirjoitinkin tuohon, että porkkanasta sitä esimerkiksi saa. En kiinnitä huomiota minkään muut saantiin, kuin Omega-3:sen ja joskus mietin myös raudan saantia, koska sitä olen joskus ruokapäiväkirjan mukaan saanut ravinnosta liian vähän. Mutta muuten uskon, että monipuolinen ruokavalio tuo kaikki tarpeelliset vitamiinit ja hivenaineet, joita kroppa tarvitsee 🙂

 2. Mielenkiintoinen aihe! Olen kuullut erään ihotautilääkärin sanoneen kerran, että a-vitamiini on ainoa ryppyjä ehkäisevä aine, mitä ihonhoitotuotteissa on. Tästä on toki aikaa ainakin viisi vuotta, että en tiedä, onko tiede kehittänyt jotain uutta ryppyihin vaikuttavaa. No, yhtä kaikki, tästä innostuneena olenkin yrittänyt metsästää parhaita a-vitamiinituotteita yökäyttöön. Olen nyt parin vuoden ajan (raskausaika poislukien) käyttänyt Renin a-vitamiiniseerumia. Vaikea tietysti sanoa, miten tuote on vaikuttanut, kun tarkoitus on ennaltaehkäistä, mutta väittäisin, että uusia juonteita ei ole juurikaan tullut ja mielestäni ihoni on sileämpi kuin monella ikäiselläni (olen 29v). Minunkin ikäisilläni alkaa jo olla selviä uurteita erityisesti silmien ympärillä. Käytän itse tuota seerumia siis myös silmänympärysiholle, vaikka kyseessä on kasvoseerumi. Lisäksi olen käyttänyt shisheidon pure retinol- silmänympärysmaskeja.

  Olen myös lukenut jostain, että a-vitamiini tuhoutuu/ menettää tehonsa joutuessaan kosketuksiin valon kanssa, joten suhtaudun epäilyksellä voiteisiin, joissa a-vitamiini on avattavassa purkissa, esim. tuo lumenen voide.. Tai sitten se on pakattu sellaiseen muotoon, ettei se tuhoudu.. mene ja tiedä.

  http://www.shiseido.com/benefiance-wrinkleresist24-pure-retinol-express-smoothing-eye-mask/9990000000084,en_US,pd.html&cgid=skincare-benefiance&amp;

  http://www.renskincare.com/p/3511/Bio+Retinoid%E2%84%A2+Anti-Ageing+Concentrate+

  Eli laita ehdottomasti ainakin tuo Renin seerumi kokeiluun jos a-vitamiinituotteet kiinnostavat!

  1. Hei mielenkiintoista, että ihotautilääkärikin on sanonut noin! Ja kiitos tuote-vinkistä, tätä täytyy tutkia! 🙂 Hienoa, että a-vitamiini on auttanut sulle.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *