Elämää seborrooisen ihottuman kanssa

NUDE

Olen joskus vuosia vuosia sitten kirjoittanut postauksen seborrooisesta ihottumasta. Moni on postauksen jälkeen kysellyt, miten saan ihottumani kuriin ja millaisia tuotteita suosittelisin samasta ongelmasta kärsiville.

Trendin uusimmassa numerossa on juttu päänahan hilseilystä ja kutista ja jutussa mainitaan myös tämä hyvin yleinen vaiva (ekseemaa on 15-20 %:lla väestöstä). Nappaankin kiinni tähän aiheeseen nyt, kun Trendi on vielä ostettavissa lehtihyllyistä ja kun pipokausi on alkamaisillaan, mikä valitettavasti tarkoittaa ihottuman pahenemista. Lisäksi olen löytänyt muutaman aivan mahtavan tuotteen, jotka jokaiselta seborrooikolta tulisi löytyä kylppäristään.

Seborrooinen ekseema, tali-ihottuma, johtuu härskiityneestä talista. Syinä voidaan pitää herkästi rasvoittuvaa ihoa sekä rasvahiivaa ja bakteereita, jotka pilkkovat talia. Härskiintynyt rasva ärsyttää ihoa, se alkaa kutittaa ja punoittaa ja pahimmillaan hilseillä pahasti. Yleisimpiä paikkoja ihottumalle ovat mm. päänahka, rintakehä, korvien seutu ja nenänpielet.

Oman diagnoosini jälkeen elämäni on helpottunut todella paljon. Tiedän jo, miten parhaiten pidän ihottuman kurissa ja mitkä sen pahenemiseen vaikuttavat. Stressi, runsas muotoilutuotteiden käyttö, pesukertojen harveneminen ja edellä mainittu pahamaineinen pipokausi saavat päänahan ihon huonoon kuntoon. Mihinkään ei pysty keskittymään, kun tekisi melkein mieli repiä tukka irti.

Yleisesti hiusten tiuha peseminen pitää ihottuman melko hyvin aisoissa. Käytän silloin tällöin syväpuhdistavia shampoita, jotka vievät kaiken rasvan ja sitä kerryttävät tuotejäämät mennessään. Kun tilanne äityy todella sietämättömäksi, turvaudun parin viikon kortisoniliuskuuriin. Se on tehokkain, mutta pitkäaikaiskäyttöön sitä ei suositella.

Tehokkaiksi olen myös todennut syväpuhdistavat shampoot, apteekin lääkeshampoon ja päänahkaa kuorivan hiusnaamion. Kuvassa päänahan ihonhoidon lempparit Goldwell Dualsenses Scalp Specialist Deep Cleansing Shampoo (saatu), jolla saa kaikki tuotejäämät pois ja päänahka tuntuu superpuhtaalta sekä suomalainen System 4 Oil Cure Mask O (saatu). Tämä viimeinen tuli vähän aikaa sitten vinkkinä muutamalta lukijalta, joille olen nyt todella ison kiitoksen velkaa! Ei olisi tullut mieleen ostaa ihoa kosteuttava hiusnaamio, kun ihotautilääkäri käskee pitämään päänahan ihon mahdollisimman rasvattomana. Mutta huomasin eron välittömästi. Maski kuorii ja rauhoittaa punoittavan ihon parissa kymmenessä minuutissa.

Pipokausi, täältä tullaan!

Kommentit

System 4 Oil Cure Mask O tää on niin pelastus <3 pistän vaikuttaan hiuksiin ja iholla kutiseviin kohtiin. Auttaa molempiin! Toi tunne päänahan repimisestä alkaa juurikin näillä paikkeilla ja tiedän sillon hakee uuden satsin Oil curea, auttaa nopeesti.

pp (Ei varmistettu)

System 4 Oil cure mask oli aikanaan munkin pelastus! Nyt pärjään lähes ilman kun käytän Faith in Naturen shampoita. Niissä on pesupohja sellainen että sopii hyvin Seborrean kanssa. Saa mm. Ekolosta.

Edellisen kerran mulla riehaantu päänahka (ja iho myös) totaalisesti kun käytin biotiiniä (apteekin Biotin strong 5mikrog)!!! Eli se ei kaikilla sovi yhteen Soborroen kanssa!!!! Johtuu siitä että rikki kiihdyttää talirauhasten toimintaa.

Mulla on käynyt sama juttu biotiinin kanssa! Sitä olis kiva syödä, mutta päänahan kanssa aivan mahdoton yhdistelmä.

Belegwen (Ei varmistettu) http://belegwen.blogspot.com/

Tämä oli kyllä tosi tarpeellinen vinkki, itsellä on juuri samoja ongelmia! Kiitos! :)

tiit (Ei varmistettu)

Apteekissa myytävä Selukos seleenisulfidilääkeshampoo on tehokkain kortisonittomista hoidoista, mitä oon kokeillu. Ketokonatsoli toimii myös, mutta voi aiheuttaa hiustenlähtöä, joten en sitä nykyään käytä.

Erika Naakka
NUDE

Hei jee kiitos vinkeistä!!

kana (Ei varmistettu)

Jos et ole vielä testannut, koita sellaista kun Sp shampeeling. Aivan loistava juuri kuorimaan hiuspohjan, ja sisältää salisyylihappoa. :)

Mulla seborroinen ihottuma oli pahimmillaan abivuonna, eli passasi juuri stressin aiheuttamaksi. Kortisoniliuoskuurit helpottivat tuolloin vaivaan. Ihotyyppini on muutenkin rasvoittuva ja epäpuhdas, joten hiuksia on saanut aina pestä päivittäin - muuten alkaa kutista. Yhteen aikaan käytin paljon rakennetta antavia suihkeita hiuksiin, mutta sekin piti lopettaa kutinan vuoksi. Shampookin täytyy valita tarkoin (herkän hiuspohjan shampoot ovat tähän asti olleet parhaita), muuten kutisee. Pahimpaan seborrea-aikaan korvalehden "syvänteihin" kertyy myös talia, joka sitten ikävästi kuoriutuu pois, kun ajatuksissaan korvaa tökkää. Ja sitten alkaa uusi rupeutuminen... Ihana vaiva kaiken kaikkiaan! Mulla on vasta NYT alkanut tilanne helpottaa kunnolla, ja senkin taustalla on toisaalta toinen aika ikävä homma eli isotretinoiinikuuri akneen. Kuurin eka viikkona päänahka selkeästi pukkasi vanhaa talia ulos tai jotain vastaavaa, koska kutina oli suorastaan h*lvetillinen. Nyt pärjää n. kolmella pesulla viikossa. Ehkäpä tämä tästä, joskus! Hieman epäilevästi suhtaudun tällä ihohistorialla... :D

Ps. Kiitos tuotevinkeistä! Pistän etenkin tuon System 4:n öljyn korvan taa :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Tämä artikkeli tuli kuin kreivin aikaan! Todennäköisesti juuri stressi on saanut päänahkani ensi kertaa koskaan hilseilemään pahasti. Hilseshampoo on ollut toimiva ensiapu, mutta sen käyttöä ei käsittääkseni ole tarkoitus jatkaa hirveän kauan...? Olen tässä juuri miettinyt, mikä olisi jatkossa hyvä shampoo hilseilyyn taipuvaiselle, rasvoittuvalle päänahalle? Otan teiltä muilta kanssakärsijöiltä enemmän kuin mieluusti vinkkejä vastaan! :)

Kaitlin (Ei varmistettu)

Mulla on kans tää vitsaus, ja tää Goldwellin Dualsenses sarjan hilseshampoo on tähän mennessä paras jota oon käyttänyt, se oikeesti piti oireet poissa aika kauan siitä kun sillä oli edellisen kerran pessyt, eli ei ollut pakko edes käyttää joka pesussa :) (tämä siis http://www.beautybay.com/haircare/goldwell/dualsensesscalpspecialistanti...)

tsup (Ei varmistettu)

Hei,

Perheessämme painitaan saman ongelman kanssa. Asumme Ranskassa jossa sekä lääkärit ja farmaseutit suosittelevat neutrogena T-gel sarjaa - joka on siis kehitytty seberoosiin ja psoriin. Ja siis ilman reseptiä saa ja on saatavilla aika monesta nettikaupastakin. noin 12e pullo.
http://www.neutrogena.com/product/t-gel-+therapeutic+shampoo+-+original+...

Toinen hyvä on ranskalainen Ducrayn kelual DS, jota saa varmaankin vain Ranskasta. Astetta tujumpi kuin T-gel. http://www.ducray.com/en-gb/node/66916
Kelulal sarjaan kuuluu myös päänahkaan käytettävä voide ja toinen shamppoo jota käytetään lääkeshamppoon kanssa vuorotellen. Hinnat noin 8-12e.

Erika Naakka
NUDE

Kiitos vinkistä! Kyselen, josko tuota Neutrogenaa saisi Suomesta :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Ducray-tuotteita saa kyllä myös Suomesta, esim. Yliopiston Apteekista: https://www.yliopistonapteekki.fi/ducray.html.

Meillä kuitenkin on käytössä toisessakin kommentissa mainittu Selukos. Haju ei ole parhaasta päästä, mutta toimii, eikä tarvitse usein käyttää.

Hei wau, eli siis Kelual DS:ää saa Suomestakin. Loistavaa :)

Erika Naakka
NUDE

Joo Ducrayta mullakin on, mutta se ei ole tehnyt mitään ihmeitä :/

ScarletPimpernel

Päänahan super ärsyttävään kuivuuskutinaan on Acon kosteuttava geeli kuivalle hiuspohjalle ollut mulle kuin taivaan lahja <3

Erika Naakka
NUDE

Hyvä vinkki mutta oikeastaan seborrooisessa ihottumassa ei ole kyse kuivasta päänahasta. Pikemminkin päinvastoin!

Viividoes (Ei varmistettu)

Nuo System 4:n sarjan tuotteet ovat omassa käytössä osoittautuneet hintansa veroisiksi. Luin tuon linkkisi ihottumapostaukseen ja kuulostaa kyllä tutulta. Huomasin oikeastaan alkuvuodesta että päänahka alkoi ärtyä normaalia pahemmin, eivätkä mitkään hilseshampoot/hajusteettomat markettiaineet enää auttaneet oireiluun. Lääkärissä en käynyt diagnosoitavana, mutta lueskeltuani netistä muiden kokemuksia ostin System 4 Mild Shampoo 3:n, joka osoittautuikin pääni (ja mielenterveyteni) pelastukseksi. Sen jälkeen en ole muuta shampoota käyttänyt. Toinen sarjan lempparituotteista on Climbazole Scalp Tonic T, eli hoitoneste, jota käytän muutaman kerran viikkoon lähinnä hiusrajalle. Jälkimmäiselle tosin noottia aika karseasta hajusta, mut onneks se haihtuu nopeasti levityksen jälkeen, ja iho ja mieli kiittää :)

Erika Naakka
NUDE

Jee! Ja kiitos tuotevinkeistä :)

Jennun (Ei varmistettu)

System 4 Oil cure mask pelasti minunkin talveni! Kylmempien kelien tullessa päänahkaan ilmestyi kuivaa hilsettä ja se kutisi aivan sietämättömän paljon. Kokeilin kaikki mahdolliset shampoot ja tehohoidot, mutta en löytänyt apua vaivaani. Kunnes löysin System 4 sarjan. Climbazole 2 shampoo ja Oil cure mask auttoivat jo yhden pesun jälkeen ja hiuksista tulivat ilmavat, eivät enää kutisseet ja suurin osa hilseestä oli kadonnut! Voin lämpimästi suositella kaikille samaisista päänahan ongelmista kärsiville! :)

Erika Naakka
NUDE

Jes mahtavaa, että löysit avun! :)

Kommentoi