Etanaseerumi – tehokkaita ainesosia etanoilta

Kerroin aiemmin uudesta lempikuorinta-aineestani. Sen mukavan rouhea rakenne tuli kookoksen kuorista, mutta kosteutus vähän jännemmästä alkuperästä, nimittäin etanan limasta! Päätinkin lähteä tutkimaan tätä yhä isompaa jalansijaa ottavaa ainesosaa vähän tarkemmin. Kenelle etanaseerumista voisi olla hyötyä ja mitkä oikein ovat sen vaikutukset ihoon.

Kuulin etanan limasta ensimmäisen kerran vuonna 2013. Pääsin Schwarzkopfin matkassa Euroviisuihin Ruotsiin ja reissulla saimme myös kuunnella luennon kosmetiikan tulevista tuulista. Yksi ennustuksista oli etanan liman käyttö kosmetiikkateollisuudessa ja nyt sen aika on tainnut tulla vähän isommassa mittakaavassa.

etanaseerumi etana kosmetiikka 2.jpg

Etanan liman käyttö kosmetiikassa kumpuaa monien muiden uusien trendien tavoin Koreasta, mutta Peach&Lilyn perustajat Cindy Kim ja Alicia Yoon kertovat, että etanan liman käytöllä on juuret antiikin Kreikassa asti, vaikkakin aine tuli suurempaan tietoisuuteen vasta chileläisten maanviljelijöiden kautta. He huomasivat käsien ihon pehmenevän etanoiden käsittelyn jälkeen ja tämän löydöstarinan sain kuulla myös tuolla Euroviisu-reissullani.

Mielikuva siitä, kuinka etanan jälkeenjättämä lima vain kaapaistaan suoraan pulloon ei ole ihan todenperäinen. Todellisuudessa lima suodatetaan ja prosessoidaan jauhemaiseen muotoon, jota sitten sekoitetaan erinäisiin aineksiin ja ihonhoitotuotteisiin. Etanan liman aka etanaseerumin voit itse bongata aineosaluettelosta nimellä ”Snail Secretion Filtrate”.

Minkälainen iho sitten hyötyisi tästä nilviäismönjästä? No Kimin ja Yoon mukaan ainakin akneiho, ikääntynyt ja kuiva iho sekä aknearpinen iho. Etananlimalla on nimittäin trooppiseen ilmastoon sopeuttavia antibakteerisia ja tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Lisäksi se sisältää runsaasti hyaluronihappoa, se lisää kollageenin ja elastiinin tuotantoa ja sen on todettu vähentävän juonteita, ihon kuivuutta ja karheutta. Näistä lisää seuraavassa.

etanaseerumi etana kosmetiikka 4.jpg

Etanalima sisältää runsaasti antioksidantteja, jotka suojaavat ihoa ikääntymiseltä. Journal of Drugs in Dermatology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa liman huomattiin häivyttävän ihon pieniä ja isompia juonteita. Myös elastisuus parani etanalimaa sisältävän tuotteen käytön myötä. Selvisi myös, että lima kiihdytti ihon solujen uusiutumista, kun niihin kohdistettiin UV-A-säteilyä ja se nopeuttaa jopa haavojen paranemista!

Kolmen kuukauden seurantatutkimuksen aika kaikkien tutkittavien ihon kuivuus ja karheus vähenivät huomattavasti. Aineen myös huomattiin olevan hyvin vähän allergisoiva, eikä allergisia reaktioita esiintynyt yhdelläkään tutkittavalla henkilöllä.

etanaseerumi etana kosmetiikka 3.jpg

Joissain etananlimasta kuuleminen saattaa herättää kuvottavia väristyksiä, mutta kannattaa kyllä antaa tälle hommalle mahdollisuus! Meikäläinen on ainakin muutamien tuotteiden testaamisen jälkeen saanut todeta aineen tekevän iholle erittäinkin hyvää ja ainakin Bangerheadilta saamani korealaisen Mizon-merkin superkosteuttava Black Snail All In One Cream* (sopii muuten täydellisesti meikin alle), todella tehokkaasti ihon putsaava Snail Cushion Foam Cleanser* ja aiemmin hehkuttamani Helixium Silver Crema* -kuorinta-aine ovat jääneet jo vakkarikäyttöön.

Jos jokin ainesosa voi yhdellä kertaa kosteuttaa, pehmentää, antaa kimmoisuutta ja hehkua, stimuloida ihon korjausprosesseja ja ehkäistä tulehduksia, meikäläinen on kyllä ihan myyty. Musta on tullut etanalimafani!

Mukavaa on myös tietää, ettei etanoita vahingoiteta millään tapaa limaa kerättäessä. Itseasiassa huonossa kunnossa olevan etanan lima ei kelpaa jatkokäyttöön, joten tyypeistä pidetään oikein erityisen hyvää huolta <3

Lähteet: ABC:n artikkeli ja Journal of Drugs in Dermatology -lehdessä julkaistu tutkimusartikkeli. Kuvat: All Over Press ja valmistajat.

Bloglovin’ + Facebook + Youtube + Instagram

*Yhteistyölinkki.

Kommentit (10)
 1. Mulla kuitenkin vähän epäilyttää tuo eettinen puoli… Taidan oottaa että kuulen siitä lisää ennen testailuja :S

  1. No ainakin Helixiumin etanat saavat elellä luomuruokinnalla Etelä-Ranskan Lyonissa. Kemilaakicoctailissa kirjoiteltiin tästä aiheesta taannoin ja löytyypä jutusta myös kuva etanoiden elinpaikasta 🙂 http://www.kemikaalicocktail.fi/2015/12/etanaa-iholle/

 2. Hei Erika, osaisitko sanoa tai pystyisitkö kysymään joltain markkinointikontaktiltasi miksi näitä tuotteita myydään Suomessa etanaseerumi-nimikkeellä, mutta kaikissa kuvissa, pakkauksissa ja mainosmateriaaleissa on aina kotilon kuva. Etanat ovat kyllä kotiloita, mutta yksikään kotilolla varustettu kotilo ei ole etana.

  Oon ihmetellyt tätä jo pari vuotta, niin pakko kysyä.

  1. Hah totta, tätähän biologina itsekin mietin 😀 Ehkäpä kukaan siinä vaiheessa kun ainesosan nimeä on suomennettu snail-sanasta, ole ajatellut, että kotilolla ja etanalla olisi eroa. Suomeksihan snail voi tarkoittaa kumpaa vain. Eli kotiloseerumihan tämän oikeasti pitäisi tosiaan ollakin 😉

   1. Kiitos vastauksesta. Kai se sitten on vaan toi suomennosjuttu. Lähinnä ihmetyttää, että kahdesta vaihtoehdosta on päädytty etanaan. Kotiloseerumi kyllä kuulostaisi huomattavasti vähemmän ällöttävältä kuin etanaseerumi. Se on sanana jotenkin vähemmän limainen 😀

   2. Mangonsiemen
    19.4.2017, 17:15

    Kyllä ainakin Wikipedian mukaan englanniksikin etana (=kotilo, jolla ei ole ulkoista kuorta) on slug ja snail on kuorellinen kotilo. Sitten tietysti yleiskielessä ja esim lastenlaulussa ja -loruissa näitä taidetaan molemmissa kielissä käyttää sekaisin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *