Pahin (ja haitallisin?) virheostos vähään aikaan – Fanola No Yellow Shampoo

Törmäsin joskus ajat sitten juttuun säilöntäaine metyyli-isotiatsolinonista ja aihe vaikutti huolestuttavalta. Kirjoitin tuolloin nimen ylös, jotta voisin joskus tutustua aiheeseen tarkemmin ja ehkäpä kirjoittaa siitä postauksen. No ainesosan tutkiminen vähän unohtui, kunnes eräs teistä lukijoistani muistutti siitä edellisessä videopostauksessani. Paljastin nimittäin sarjassamme ”epäsuositut mielipiteeni”, että en pidä suositusta Fanola No Yellow -hopeashampoosta, en sitten yhtään!

En ole koskaan tajunnut tämän viimeaikaista hypetystä, sillä mielestäni se on liian pigmenttipitoista ja haisee aivan järkyttävän pahalle. Levityksen jälkeen kädet ovat siniharmaat ja kaakelit aivan siniset ja hiukset lemuavat joltain tappokemikaalilta. En myöskään tajua, miten tämä muka sävyttää hiuksia paremmin kuin ikisuosikkini Fudgen Clean Blonde, joka tuntuu olevan kivemman sävyinen, pesevän hiukset paremmin jättämättä kaakeleita ja ihoa kalmansävyisiksi. Saati hiuksia pahanhajuisiksi.

fanola no yellow.jpg

Olen yrittänyt epätoivoisesti käyttää shampoota loppuun, kun se on kerran tullun ostettua. Nyt kuitenkin tuo lukijani kommentti oli viimeinen niitti Fanolan arkkuun. Hän nimittäin oli huomannut, että se sisältää tätä voimakkaasti herkistävää metyyli-isotiatsolinonia! Ja toden totta, ainesosalistassa komeilee sanat methylchloroisothiazolinone methylisothiazolinone, joka on tämän säilöntäaineen seosmuoto.

Metyyli-isotiatsolinoni eli MI on siis säilöntäaine, joka on ihoa voimakkaasti herkistävä ja aiheuttanut kunnollisen allergiaepidemian. Sen käyttö iholle jätettävässä kosmetiikassa kiellettiin 12.2.2017, mutta poishuuhdeltavissa tuotteissa sitä on saanut vielä käyttää. Toki shampoo on poishuuhdeltava, mutta en halua ottaa riskiä. Kun allergian kerran saa, se on elinikäinen, ja tässä tapauksessa voimakas, riesa.

Aineen käyttö poishuuhdeltavissa tuotteissa on siis sallittua tällä hetkellä enimmäispitoisuudella 0,01 %. Tukes kuitenkin kertoo, että Euroopan komission kuluttajien turvallisuutta käsittelevä tiedekomitean toteaa arviossaan (SCCS/1557/15), että käytettyjen tietojen perusteella sen käyttö ei ole turvallista myöskään poishuuhdeltavissa kosmeettisissa valmisteissa tuolla enimmäispitoisuudella ja nyt sen käyttö on viime vuonna annetussa Euroopan komission asetuksella säädetty siirtymäajalla enimmäispitoisuuteen 0,0015 % (Tukesin uudempi tiedote). Onneksi sentään tuon Fanolassa olevan seoksen sallittu pitoisuus on jo vain 0,0015 %, mutta aika kuumottavaa tämä on silti..

Mitähän minä nyt tälle teen? Sisäinen ituhippini ei anna heittää koko purkkia suoraan mäkeen, mutta tuntuu vähän pahalta käyttää tämä hiuksiini ja muutenkin nykyään helposti ärsyyntyvään päänahkaani. Jos joku ei halua tätä ottaa minulta pois, uhraudun luonnon hyväksi ja yritän käyttää tämän vain hiusten latvoihin hah 😀 Kiasus. Kiitti vaan Fanola.

Mitä mieltä? Meneekö shampoo vaihtoon?

Kommentit (23)
  1. No onneksi en ole ehtinyt tuota ostaa vaan käyttänyt vanhoja aineitani! Saa jäädäkkin ostamatta.

  2. Yllättävän monesta nestesaippuasta löytyy tuo samainen säilöntäaine tai jokin sen muoto. Itse oon alkanut häämästyneenä kiinnittää tähän huomiota. Saippualla kuitenkin pestään käsiä useammankin kerran päivässä ja suihkussa intiimialueitakin, vaikkei sekään ole iholle jätettävä tuote. Toivottavasti tämän käyttö kosmetiikassa kielletään pian kokonaan. Voithan käyttää tuon Fanolan loppuun siten, ettet käytä sitä hiuspohjassa ollenkaan, ainoastaan hiusten pituuksissa ja latvoissa ja hanskat kädessä. Näin suojaat ihosi, jos haluat käyttää pullon loppuun 🙂

    1. Siis joo pitääpä nyt ehdottomasti alkaa syynätä omiakin purkkeja tarkemmin. Etenkin käsisaippuat, huh! Niitä kuitenkin käyttää lähemmäs 10 kertaa päivässä! 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *