Hajuvesien maailmassa Ranskassa

En ollut uskoa silmiäni, kun luin kesällä sähköpostiviestiä, jossa mut kutsuttiin Ranskan Ageniin tutustumaan Acorellen hajuvesiin ja niiden valmistukseen. Mutta totta se oli, viime viikon vietimme ihanissa maalaismaisemissa Lounais-Ranskassa hellelämpötiloissa hajuvesiä haistellen ja uutuustuotteita testaillen. Ja hyvässä seurassa tietenkin 🙂 Tässä postauksessa ajattelinkin kertoa hieman matkasta ja luonnonkosmetiikkamerkin Acorellen orgaanisten hajuvesien valmistuksesta.

Reissumme toisena päivänä pääsimme siis tutustumaan Acorellen tehtaaseen. Jotenkin sympaattisen paikasta teki sen pienuus ja se, että kaikki työntekijät tunsivat toisensa nimeltä; pullotusliukuhihnallakin työskenteli kerrallaan vain muutama työntekijä. Arvostusta herättää myös se, että tehtaan katolla olevilla jättimäisillä aurinkopaneeleilla tuotetaan enemmän energiaa, kuin mitä koko tehtaan ylläpito vaatii.

Hajuvesien valmistus alkaa eri raaka-aineiden ja niiden yhdistelmien testaamisella. Niiden pilaantumisherkkyyttä testataan mm. 40 asteisessa uunissa, jossa seoksia pidetään kolmen kuukauden ajan. Kun sopiva yhdistelmä on löydetty, ainekset sekoitetaan toisiinsa suurissa kattiloissa. Sekoituksen jälkeen seos saa levätä 3 viikkoa, minkä jälkeen se kylmetetään ja lopuksi suodatetaan kirkkaaksi.

Hajuvedet pullotetaan liukuhihnalla, joka tuottaa miljoona hajuvesipulloa vuodessa. Oli hauska nähdä, miten kone täyttää pullot, asettaa suuttimen paikoilleen ja liimaa etiketit. Kaikkia työvaiheita ei kuitenkaan olla koneistettu ja esimerkiksi korkit asetellaan pulloihin edelleenkin käsin. Ihanainen matkaseurani Saara Sarvas taisikin lupailla koko prosessista videopätkää blogiinsa, joten sitä odotellessa 😉

Valmistusprosessin lisäksi tutustuimme Acorellen eri hajuvesien raaka-aineisiin. Pääsimme testaamaan hajuaistejamme, kun yritimme arvata mistä eri tuoksut olivat peräisin. Acorellen parfumööri kertoi meille raaka-aineiden valitsemisesta ja hajuvesien luonnollisuuden eduista. Hän korjasi myös harhaluuloni siitä, ettei ranteita saisi hajuveden lisäämisen jälkeen hieroa yhteen. Kyllä saa! Hieromisen aiheuttama kitka synnyttää nimittäin lämpöä, mikä edistää tuoksun haihtumista iholta ympäristöön. Samaisesta syystä hajuvesiä tuleekin lisätä kehon kaikista lämpimimpiin osiin eli esimerkiksi kaulalle, decolteelle ja kyynärtaipeisiin.

Saimme myös kuulla olfaktoterapiasta, jossa eteerisiä öljyjä käytetään esimerkiksi ahdistuksen ja pelon hoitoon. Kaikissa Acorellen tuoksuissa on näitä eteerisiä öljyjä ja näiden öljyjen perusteella tuoksut jaetaan kolmeen luokkaan: mieltä stimuloiviin, tasapainoittaviin tai rauhoittaviin. Esimerkiksi sitruunan uskotaan stimuloivan, ylang-ylang taspainottavan ja pergamotilla taas uskotaan olevan rauhoittava vaikutus.

Kaikki Acorellen tuotteet ovat 100 % luonnollisia, eivätkä ne sisällä esimerkiksi parabeeneja, ftalaatteja (koska Acorelle ei käytä denaturoitua alkoholia liuottimena) eikä eläinperäisiä ainesosia.

Ja tässä vielä suosikkituoksuni, jotka sain valita mukaani tehtaalta. Amber Vanillan tuoksu tulee mimosasta, patsulista, mantelista, vaniljasta ja Perun balsamista. Esitteen mukaan hajuveden pitäisi rauhoittaa ja vahvistaa mieltä sekä tuoda turvallisuuden tunnetta. Citrus Verbenassa on mm. sitruunaa, mandariinia, jasmiinia, petitgrainia ja pergamottia. Tämän raikkaan tuoksun luvataan auttavan ahdistukseen, helpottavan stressiä ja auttavan rentoutumaan.

Matkan aikana opin kaikkea mielenkiintoista hajuvesien valmistuksesta ja luonnollisesta kosmetiikasta. Mielenkiintoni luonnonkosmetiikkaa kohtaan kasvoikin niin paljon, että ties mistä tässä blogissa tulevaisuudessa vielä kirjoitellaankaan! Uusien luomutuoksujeni turvin mä lähdenkin nyt kohti loppusyksyn suurtakin suurempia opintohaasteita! 😉 Mukavaa tiistaipäivää siis kaikille!

Kommentit (4)
  1. Oi, näyttää aivan ihanalta! Jokaisen parfyymifriikin kuten minun unelmapaikka!

    1. mä en edes ole niin perehtynyt parfyymeihin, mutta tää matka sai mut pahemman kerran innostumaan! 🙂

  2. Aaah! Vähänkö siisti reissu!
    Acorellen tuotteet on ihania. Ne ansaitsisivat kyllä paljon enemmän näkyvyyttä, aika vähän on kuitenkin saatavilla muitakaan luonnonmukaisia tuoksuja. Itse tykkään tosi paljon varsinkin niistä spray-huonetuoksuista.

    1. Totta! Mä taisin tän reissun aikana vähän hurahtaa luomuhajuvesiin, joten ehkäpä kirjoittelen niistä enemmän vielä myöhemmin 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *