MÁDARA – tehoa ihonhoitoon kasvien kantasoluista

Kaupallinen yhteistyö: MÁDARA

Latvialainen luonnonkosmetiikkamerkki MÁDARA on näkynyt useasti täällä blogissa. Olen aina pitänyt MÁDARAa luonnonkosmetiikka-alan pioneerina ja olen arvostanut sen myöskin tieteellistä pohjaa. Siksi olenkin todella iloinen, että saan tehdä tämän postauksen yhteistyössä arvostamani luonnonkosmetiikkamerkin kanssa.

Olin jokin aika sitten kuuntelemassa MÁDARAn perustajan puhetta luonnonkosmetiikkapäivillä. Sain ilokseni huomata, että MÁDARA todella panostaa tuotekehityksessä moderneihin tutkimusmenetelmiin ja laboratorioanalytiikkaan solutasolla. Luennolla sain kuulla koivunmahlan vaikutuksista ihosolujen käyttäytymiseen laboratorio-olosuhteissa ja tulokset vaikuttivat todella mielenkiintoisilta.

Tämän yhteistyö ei kuitenkaan perehdy koivunmahlaan, vaan merkin käyttämiin kasvien kantasoluihin aika pitkän postauksen verran, heh. Kantasoluteknologiaa on nimittäin käytetty mm. MÁDARAn uudessa ACNE-linjassa ja suosituissa aurinkosuojissa. Eli perehdytäänpä tähän mielenkiintoiseen aiheeseen vähän syvemmin!

Mikä ihmeen kantasolu?

Kantasolut, joita on niin eläimillä kuin kasveillakin, ovat erilaistumattomia soluja, jotka voivat jakautua loputtomasti. Ne kykenevät erilaistumaan miksi tahansa solutyypiksi; osa itse asiassa kokonaan uusiksi yksilöiksi! Aikuisissa ihmisissä kantasolujen erilaistuminen on kuitenkin jo rajatumpaa eli esimerkiksi luuytimen kantasolusta voi muodostua vain veri- ja luuydinsoluja. Kasvien yhdessä kantasolussa taas voi olla kaikki uuteen kasviin tarvittava tieto.

Kantasolut ovat lääketieteessä vilkkaan tutkimuksen kohteena, sillä niistä on povattu hoitokeinoa mm. Alzheimeriin, Parkinsoniin ja diabetekseen. Tulevaisuudessa jopa kokonaisten elinten kasvattaminen laboratoriossa ihmisen omista kantasoluista voi olla täysin mahdollista.

Kasvien kantasolujen käyttö kosmetiikassa on myös yleistynyt. Niiden kerrotaan sisältävän paljon antioksidantteja ja suojaavan ihoa mm. ikääntymiseltä ehkäisemällä kollageenin hajoamista ja aktivoimalla solujen uudistumista. Uppouduin aihetta tutkiessani lääketieteen suurimpaan tietokantaan PubMediin ja löysin sieltä moniakin kasvien kantasoluja ja ihonhoitoa, erityisesti UV:n haittoja ja ikääntymistä käsitteleviä tutkimusartikkeleita. Onko kantasoluista siis hyötyä ihon hyvinvoinnin tukemisessa, niin kuin väitetään?

madara stem cell

Kantasolujen käyttö aurinkovoiteessa

UV-säteily on tunnetusti ihoa eniten vanhentava ulkopuolinen tekijä. Sen vaikutus kumuloituu eli kerääntyy iän ja aurinkoaltistuksen myötä.  Auringon UV-säteilyn haitalliset vaikutukset välittyvät iholle monen signalointimekanismin, mm. solujen pinnan reseptorien, entsyymien ja transkriptiotekijöiden, kautta (mielenkiintoinen artikkeli aiheesta täällä).

Mutta kaikkien näiden ihoa vahingoittavien reaktioketjujen alku ja juuri on UV-säteilyn aiheuttama reaktiivisten happiradikaalien (ROS) muodostuminen. Happiradikaalit aiheuttavat ihon ikääntymistä hajottamalla ihossa olevia proteiineja (mm. kollageeniä), lipidejä ja lopulta jopa ihosyöpää tuhoamalla solujen DNA:ta.

Happiradikaalien tuotantoa voidaan ehkäistä ja jo syntyneitä ROSeja neutraloida antioksidanttien avulla. Kantasolu-uutteissa on korkea antioksidanttipitoisuus, joten kantasoluteknologian hyödyntämisellä aurinkosuojatuotteissa on tieteellinen tausta.

madara stem cell

MÁDARAN laboratorioissa tuotettua isoampiaisyrtin (Dracocephalum ruyschiana) kantasolu-uutetta on käytetty Plant Stem -aurinkosuojissa. Kantasolutiiviste on erittäin antioksidanttipitoista eli se ehkäisee juurikin vapaiden happiradikaalien aiheuttamaa vahinkoa ihossa. Lisäksi se MÁDARAn omien tutkimusten mukaan vähentää ihon pigmentaatioita ja aktivoi ihon kollageenisynteesiä, jota auringon UV-säteet voivat häiritä.

Lisäksi MÁDARAna aurinkovoiteet sisältävät kosteuttavaa hyaluronihappoa ja ihoa hoitavia vadelmansiemenöljyä, C- ja E-vitamiineja. Molemmat, kasvoille tarkoitettu Plant Stem Cell Age-Defying Sunscreen sekä vartalolle ja kasvoille tarkoitettu Plant Stem Cell Antioxidant Sunscreen sisältävät laajan fysikaalisen SPF30-suojan ja ne suojaavat sekä UVB- että UVA-säteiltä.

Molemmat tuntuvat iholla kevyiltä ja kasvoille tarkoitettu suoja sopii hyvin myös meikin alle. Tuo vartalon ja kasvojen voide oli mulla viime vuonna kovassa käytössä ja tiedän sen olevan myös monen teidän lemppari fysikaalisista aurinkovoiteista.

madara acne

Kantasolujen käyttö aknetuotteissa

MÁDARA on hyödyntänyt kantasoluteknologiaa nyt myös upouudessa epäpuhtaalle iholle tarkoitetussa ACNE-sarjassaan. Sarjaan on valittu pohjoinen kataja (Juniperus communis), jonka kantasoluista saatavalla tiivisteellä on antiseptisiä ominaisuuksia eli se ehkäisee ihon epäpuhtauksiin liittyvien bakteerien kasvua ja anti-inflammatorisia ominaisuuksia eli se rauhoittaa ihossa olevaa tulehdusta. Löysin tietokannasta moniakin katajan bakteerien kasvua ehkäiseviä ominaisuuksia tutkivaa artikkelia (mm. tämä ja tämä). Itse en tiennyt, että katajalla voisi olla tällaisia vaikutuksia!

Antimikrobisten ja -inflammatoristen ominaisuuksiensa lisäksi katajan kantasolu-uute on myöskin antioksidanttipitoista, joka tukee monin tavoin ihon hyvinvointia. Lisäksi ACNE-linjan tuotteissa on käytetty muitakin epäpuhtaan ihon hoidossa toimivaksi todettuja ainesosia. MÁDARA ACNE-linjaan kuuluu kaksi tuotetta: Acute Spot Roll-On ja Intense Blemish & Pore Treatment, jotka molemmat sopivat nuoren sekä aikuisen epäpuhtaan ihon hoitoon.

MÁDARA ACNE Acute Spot Roll-On on tehohoitoaine, jota voi käyttää satunnaisten näppyjen ja finnien hoitoon. Se levitetään suoraan näpyn päälle ja hoito toistetaan tarvittaessa 2 tunnin kuluttua. Roll-On:ssa on katajan kantasolu-uutteen lisäksi käytetty tehoaineena ihoa puhdistavaa ja kuorivaa salisyylihappoa (2 %).

kantasolut kosmetiikassa

MÁDARA ACNE Intense Blemish & Pore Treatment taas on enemmänkin epäpuhtauksia ehkäisevä hoito, joka rauhoittaa ihoa ja pitää ihohuokoset puhtaana. Voidetta voi levittää epäpuhtauksista kärsivälle iholle päivittäin tai kuuriluonteisesti kuuden viikon ajan. Voiteessa on kantasolu-uutteen lisäksi antiseptistä ja talineritystä tasapainoittavaa sinkkiä, salisyylihappoa (2%), antiseptistä ja tulehdusta rahoittavaa teepuuöljyä.

MÁDARAn omissa dermalogisissa testeissä, jossa 30 iho-ongelmista kärsivää henkilöä käytti molempia MÁDARA ACNE -tuotetta neljän viikon ajan, 90 % koehenkilöistä suosittelisi tuotteita muille, 69 % sanoi ihon vaikuttavan vähemmän rasvaiselta ja 43 % huomasi epäpuhtauksien vähentyneen neljän viikon aikana.

kantasolut kosmetiikassa

Ympäristöystävällinen teknologia

Mielestäni kasvien kantasolujen käyttö kosmetiikkateollisuudessa on monellakin tapaa hyödyllistä ja ympäristöystävällistä. Tehoaineita saadaan tuotteisiin ilman, että itse kasvia tarvitsee kerätä luonnosta. Kantasolujen kasvattaminen laboratoriossa vähentää kosmetiikkateollisuuden ympäristökuormaa, sillä se säästää maaperää, vettä ja lannoitteita.

On ympäristölle kestävämpää ja sen monimuotoisuutta ylläpitävää käyttää näitä loputtomasti jakautuvia soluja, kuin sitä luonnossa kasvavaa kokonaista kasvia. Kantasoluista saadut uutteet eivät myöskään ole olleet tekemisissä esimerkiksi torjunta-aineiden kanssa eli uutteet voivat myös olla puhtaampia, kuin suoraan luonnosta kerätystä kasvista tehty uute. Jos labroissa saadaan aikaiseksi tällaisia tehoaineita ihonhoitotuotteisiin käytettäväksi, niin mikä olisi sen hienompaa!

Ja hei, näitä kaikkia MÁDARAn tuotteita löydät merkin omilta verkkosivuilta. Ja vinkkinä: ensi viikon tiistaina 19.5. siellä käynnistyy suosittu 24 h -kampanja, jolloin kaikki tuotteet ovat jopa -40 % alennuksessa!

bloglovin’ + blogit.fi + facebook instagram

Kommentit (2)
  1. Kumpi aurinkovoide sopii mielestäsi paremmin meikin alle tai on koostumukseltaan kevyempi Madaran aurinkovoiteet vai tuo Mossan aurinkovoide?

    1. Hmm no mulle ne on kyllä molemmat yhtä paksuja tai ohuita. Mutta toki tuossa Mossassa on korkeampi suojakerroin eli sitä voi periaatteessa laittaa vähän ohuemmalti 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *