Mikä ihmeen hyaluronihappo?

Hyaluronihappo on ollut viime vuosien yksi suosituimmista ihonhoidon raaka-aineista ja kosmetiikkateollisuuden vetonauloista. Sitä löytyy kaikkialta aina seerumeista irtopuuteriin, mutta vaikka sitä joka tuutista iholle syötetäänkin, ei kaikille ole välttämättä tullut selväksi, mitä tämä ihmeaineeksi mainostettu ainesosa oikein ihollamme tekee. Ja siitä otetaankin tänään selvää!

hyaluronihappo.jpg

Mikä on hyaluronihappo?

Hyaluronihappo eli hyaluronaani (hyaluronic acid, HA) on iholla tai tarkemmin soluväleissä luonnostaan esiintyvä sokerimolekyyli. Ihonhoidossa sitä käytetään, koska se toimii kuin kosteusmagneetti sitoen itseensä tuhatkertaisesti oman painonsa verran vettä ja auttaen näin ihoa pysymään kosteutettuna ja ns. plumped eli kimmoisana ja täyteläisenä. Hyaluronihappoa käytetään myös täyteaineena pistoshoidoissa ja useimmiten ne ”botox-huulet” ovat siis oikeasti ”hyaluronihappohuulet”.

Kuivaihoiset ja ikääntyvät siis kuulolle! Syy, miksi on niin tärkeää ottaa hyaluronihappo osaksi ihonhoitorutiineja on sama kuin kollageenilla ja elastiinilla: sen luonnollinen tuotanto vähenee ihon ikääntyessä. Kuivuus taas ei tee minkäänikäiselle iholle hyvää ja vain kiihdyttää ikääntymisprosesseja, joten tällainen pelastusvene voi olla enemmän kuin tarpeen.

Hyaluronihappo ei ainoastaan tuo kuivalle iholle lisää kosteutta, se nimittäin kykenee myös häivyttämään pieniä juonteita ihon ”pullistuessa”. Se siis siloittaa ihoa ja ehkäisee karheutta ja tekstuuriutta. HA toimii siis kaikilla ihotyypeillä, oli se sitten kuiva, pintakuiva, rasvoittuva, herkkä tai ikääntyvä.

hyaluronihappo kosmetiikassa.jpg

Erilaisia hyaluronihappo-kokoja

Tuotteissa valmistajat käyttävät erikokoisia hyaluronihappomolekyylejä ja niiden yhdistelmiä. Pienemmät molekyylikoot ovat arvokkaampia ja ne pääsevät suurikokoista molekyyliä syvemmälle ihoon. Isommat molekyylit jäävät ihon pinnalle, mutta toimivat silti hyvin kosteuttavina ainesosina. Laadukkaissa ja erityisesti ikääntyvälle iholle tarkoitetuissa tuotteissa on useimmiten käytetty yhdistelmiä monipuolisen hoitovaikutuksen takaamiseksi. Luonnonkosmetiikassa hyaluronihappo on useimmiten valmistettu vehnästä tai fermentoiduista juureksista. Synteettisen kosmetiikan puolella molekyyli on enimmäkseen synteettistä.

Itse käytän hyaluronihapponi aina seerumin muodossa. Ja vinkkinä teillekin: HA-seerumi kannattaa levittää kostealle iholle, jolloin ihmeainesosalla on jotain, mitä sitoa itseensä. Hetken ajan kuluttua, kun iho tuntuu superkosteutetulta ja pehmeältä, voit levittää sille kosteusvoiteen, joka lukitsee koko hoidon kasaan. Ihan erityisesti suosittelen HA-seerumin käyttöä ennen meikkiä, sillä mikään ei toimi paremmin kaikkien meikkivoiteiden kanssa, kuin veden tuoma kosteutus, sileä ja heleä iho. Öljyllä ei kannata ihoa lähteä ennen meikin tekoa ravitsemaan.

hyaluronihappo kosmetiikka.jpg

Hyaluronihappo tulee tuotteissa hyvin toimeen muiden ainesosien, esimerkiksi vitamiinien kanssa. Ainoat ainesosat, joiden kanssa tätä ei kannata yhdistää ovat happot, joilla on alhainen pH. Esimerkiksi glykolihappo voi hajottaa hyaluronihapon rakennetta ja vähentää sen tehoa.

Hyaluronihapon tunnistaa ainesosalistoista mm. näistä sanoista: Hyaluronic Acid, Sodium Hyaluronate (hyaluronihapon suola, jonka iho imee itseensä paremmin), Hydrolyzed Hyaluronic Acid (molekyylipainoltaan pienempi versio), Sodium Hyaluronate Crosspolymer ja Hydrolyzed Sodium Hyaluronate. Etsi siis ”hyaluron”-pätkää 😉

Tuotesuositukset

Ja lopuksi vielä tuotevinkkejä eli hyaluronihappoa sisältäviä tuotteita: Mizon Hyaluronic Acid 100* (koostuu 50 prosenttisesti hyaluronihappoliuoksesta, huom. tämä ei tarkoita, että tuotteen painosta puolet olisi itse hyaluronihappoa), NIOD Multi-Molecular Hyaluronic Complex* (sisältää huikeat 15 erilaista hyaluronihappomuotoa), The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5* (edullinen löytö, jossa kolmea eri HA-muotoa), Lumene VALO Glow Boost Kirkastava & Silottava Hyaluronitiiviste* (kotimainen kestosuosikkini, jossa myös kahta eri muotoa), Evolve Hyaluronic Serum 200* (luonnonkosmetiikan versio, jossa pientä molekyylimuotoa).

Käytätkö sinä hyaluronihappoa ihonhoidossasi?

Lähteet: Paula’s Choice, Elle.com, Jolie, Harper’s Bazaar, Tiedeartikkeli: Low Molecular Weight Hyaluronic Acid:  Its Effects on Epidermal Gene  Expression and Skin Ageing.

Kommentit (28)
  1. Huomenta vain. Siis mitä? Eikö botox-huuliin pistetäkään ainetta nimeltä Botox?

    1. Ei ei 🙂 Botox lamaannuttaa lihaksia eli sillä tasoitetaan ryppyjä. Sitä ei käytetä huulten täyteaineena.

  2. Oho, mä laitan aina ensin kosteusvoiteen ja sitten päälle seerumin. Onko tää nyt siis ihan väärinpäin :D?

    1. Haha no oho 😀 Enpä oisi uskonut että joku voisi tehdä näin! Eli siis ehdottomasti ensin seerumi ja sitten kosteusvoide! 😀 Seerumin ainesosat pitää saada imeytymään kunnolla ihoon ja kosteusvoide siinä välissä ei kyllä auta tätä. Kosteusvoide taas lukitsee seerumin aktiiviaineet alleen ja tietysti myös kosteuttaa itsessään 🙂

      Hmm olisikohan postaus kasvojenhoitotuotteiden oikeaoppisesta järjestyksestä paikallaan..

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *