Pääsin eroon luufinneistä!

NUDE

Törmättyäni yhtenä päivänä Iltalehden sivuilla milioita koskevaan juttuun, sain kunnon flashbackin nuoruuteeni. Vielä ainakin kaksikymppiseksi asti kärsin nimittäin jatkuvasti näistä vaaleista ja kovista miloista eli luufinneistä. Niitä oli jatkuvasti erityisesti silmien alla ja joskus poskipäillä. Poskilta niiden poistaminen desinfioidulla neulalla onnistui, mutta herkältä silmänalusiholta se oli vähintäänkin tuskallista ja välillä mahdotonta. Ei auttanut muuta kuin odottaa ja toivoa, että näin ärsyttävän näkyvältä paikalta vaalea näpyt häviäisivät itsestään.

Luufinni (lat. milium, monikko milia) tarkoittaa siis pientä, noin 1-2 mm:n helmenvalkeaa ja kovaa näppylää ihossa. Se sisältää sarveismassaa eli keratiinia ja se syntyy usein vajaasti kehittyneeseen talirauhaseen ja joskus hikirauhaseen. Tavallisen finnin erottaa luufinnistä se, että sen sisällä on keratiinin lisäksi talia.

Jutun luettuani tajusin yhtäkkiä, ettei minulla ole ollut tätä ongelmaa enää vuosikausiin! Enkä jotenkin ollut tajunnut muutosta kunnolla ennen kuin nyt, kun rupesin oikein muistelemaan. Kaivelin tietokoneeltani vanhoja kuvia ja löysinkin tuon ylempänä olevan milium-täyteisen vuodelta 2008, kun oli 19-vuotias :D Ainahan sitä keskittyy ongelmiin, eikä huomaakaan, kun niitä ei enää ole.

Vaikka Terveyskirjaston mukaan luufinnien ehkäisy on mahdotonta, Huffington Postin haastattelema ihotautilääkäri taas sanoo, että kosmetiikalla näihin voi olla mahdollista vaikuttaa. Hellävaraiset happokuorinnat (esim. glykolihappoa sisältävät) ja A-vitamiinia sisältävät tuotteet uudistavat ihoa ja voivat nopeuttaa milioiden häipymista. Toinen lääkärin antama vinkki oli aurinkosuojan käyttö, sillä miliat on usein yhdistetty UV-säteilyn aiheuttamiin haittoihin. Lääkäri myös vinkkaa, että milioihin taipuvaiselle iholle ei kannattaisi käyttää esimerkiksi petrolatumia sisältäviä tuotteita, sillä ne voivat aiheuttaa ihohuokosten tukkeutumista.

Aloinkin miettiä, mikä on muuttunut teinivuosien jälkeen. Yksi asia on ainakin ihonhoito, jota en juurikaan harrastanut teini-iässä. Ihoa vaivasivat lievä akne, joten käytin paljon aikaa ihon puhdistamiseen, mutten kuorimiseen tai kosteuttamiseen. Kosteutuksessakin käytin vain yhtä apteekista ostamaani kevyttä Humektania. Seerumit, öljyt ja happokuorinnat olivat tuolloin täysin vieraita asioita. Kesäisin harvoin käytin aurinkosuojaa, mutta nykyisin sitä tulee levitettyä iholle ihan huomaamattaan SPF:n sisältävien meikkivoiteiden muodossa.

Uskon, että kuorinnan, A-vitamiinin ja SPF:n käytön lisäksi milioiden muodostumiseen vaikuttaa myös se, miten ihoa kosteuttaa. Itselläni iho tuntuu tukkeutuvan heti, jos en talvisin käytä kuivalle iholleni hyvin kosteuttavia tuotteita kasvoöljyjen lisäksi. Vinkkinä siis vielä minulta: älä käytä liian paksuja voiteita varsinkaan silmien ympärillä. Kokeile mieluummin kevyempiä, esimerkiksi hyaluronihappoa sisältäviä kosteuttavia tuotteita.

Onko täällä kohtalotovereita? Miten itse olet päässyt ongelmastasi eroon?

Tuotevinkit: Pixi Glow Tonic*, Missha Super Aqua Oxygen Micro Essence Peeling*, Lumene Valo Overnight Bright Sleeping Cream*, pHformula Vita-A 24 Hour Cream, Clinique Pep-start Eye Cream.

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Itse uskon että kasvoveden käyttö (ja nyt kun mietin, ehkä kuorinnat?) ovat vaikuttaneet siihen että määrä 1-2 sisällä on vähentynyt merkittävästi. Toivottavasti pysyvät jatkossakin poissa. Hyvä syy jatkaa kuorimista muuten! :)

Irene Naakka (Ei varmistettu) http://mutsie.fi

Tuntuu, että Terveyskirjasto on yks turhake - ainakin mitä tulee ihoon :(

Jenniiii (Ei varmistettu)

Ennen tekstin lukemista katsoin vaan kuvat ja mietin, että kukas tuo ekan kuvan henkilö on :D Hieman olet muuttunut. Mitä luufinneihin tulee, niin mulla on yksi isohko luufinni kulman yläpuolella. Ainakin oletan sen olevan luufinni. En ole varma missä vaiheessa se ilmestyi, mutta on se ollut siinä kyllä vuosia. Vähän häiritsee, mutta en uskaltais sörkkiä itse neulalla!

Erika Naakka
NUDE

Hahaa  no joo on sen verran vanha kuva :D No mutta kosmetologit voi auttaa noiden kanssa :) 

Annemaris

Mulla toi cliniquen silmänympärysvoide aiheutti luufinnien tapasia näppyjä silmänympärysiholle. Onneks oli vaa näytepurkki Kicksistä enkä kerennyt omaa rahaa laittaa tuotteeseen!

Erika Naakka
NUDE

Voi ei :/ Se saattoi sittenolla sulle ehkä liian paksua vaikka mun mielestä se on kyllä ihan ohuimmasta päästä :/

jas (Ei varmistettu)

Mulla auttaa omega 3-6-9 kapselit.

Jessica (Ei varmistettu)

Nyt vasta tän postauksen luettuani huomasin että omat luufinnit on hävinny! :D Veikkaan että ne on menny pois sen jälkeen kun olen alkanut käyttämään Bellavitan yövoidetta, joka siis sisältää a-vitamiinia. Ihan huippu juttu!

Erika Naakka
NUDE

No niiiin just! Eli samallai kävi sullekin :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Voisiko olla, että tähän vaikuttaa ikä ja hormonit? Minulla luufinnit on nimittäin myös hävinnyt kolmenkympin paikkeilla kokonaan. Muistan joskus lukeneeni, että myös usein olka- ja käsivarteen ilmestyvät valkoiset näpyt vähenevät tai häviävät samassa iässä ja se on pitänyt omalla kohdallani paikkansa.

Erika Naakka
NUDE

Joo varmasti sekin, mutta mulla kuitenkin edelleenkin tulee näitä aika ajoin eli ei ne ihan kokonaan iän myötä oo lähtenyt.

Lljj (Ei varmistettu)

Minulla oli noita vielä lähemmäs 40 ikävuoteen saakka, mutta ne poistuivat sittemmin. Ainoa muutos, minkä olin ihonhoidossa tehnyt, oli luonnonkosmetiikan käyttö. Jätin synteettiset pois ja otin luonnonkosmetiikan tilalle. Samalla jäivät myös historiaan kivuliaat ja suuret ihonalaiset finnit.

Pajunen (Ei varmistettu)

Itselleni nämä luufinnit on suurimpia ihovaivojani, niitä tuntuu vain iän myötä kertyvän lisää. Juuri silmän ympärille ja poskipäille rypäyksittäin, ja ovat tosi sitkeitä pysymään. Olen yrittänyt päästä niistä eroon luonnonkosmetiikkaan vaihtamalla mutta sen jälkeen ne ovat suorastaan lisääntyneet.. Olen myös alkanut käyttää noita aha-happokuorintoja ja nekään ei tunnu auttavan :D Vielä viimeisenä oljenkortena sitten pitäisi kokeilla varmaankin sitten tuota a-vitamiinia! Mullakin herkästi rasvoittuva iho ja toisaalta noi miliumit johtuu kuivuudesta niin aiheuttaa kyllä haasteen ihonhoidolle.

Erika Naakka
NUDE

Äh no onpas kinkkistä! Mutta joo ehdottomasti kosteutus on tärkeää vaikka iho rasvoittuisikin. Toivottavasti joku A-vitsku auttaisi sulla! :)

Kommentoi