Pääsin eroon luufinneistä!

Törmättyäni yhtenä päivänä Iltalehden sivuilla milioita koskevaan juttuun, sain kunnon flashbackin nuoruuteeni. Vielä ainakin kaksikymppiseksi asti kärsin nimittäin jatkuvasti näistä vaaleista ja kovista miloista eli luufinneistä. Niitä oli jatkuvasti erityisesti silmien alla ja joskus poskipäillä. Poskilta niiden poistaminen desinfioidulla neulalla onnistui, mutta herkältä silmänalusiholta se oli vähintäänkin tuskallista ja välillä mahdotonta. Ei auttanut muuta kuin odottaa ja toivoa, että näin ärsyttävän näkyvältä paikalta vaalea näpyt häviäisivät itsestään.

milium luufinni 3.jpg

Luufinni (lat. milium, monikko milia) tarkoittaa siis pientä, noin 1-2 mm:n helmenvalkeaa ja kovaa näppylää ihossa. Se sisältää sarveismassaa eli keratiinia ja se syntyy usein vajaasti kehittyneeseen talirauhaseen ja joskus hikirauhaseen. Tavallisen finnin erottaa luufinnistä se, että sen sisällä on keratiinin lisäksi talia.

Jutun luettuani tajusin yhtäkkiä, ettei minulla ole ollut tätä ongelmaa enää vuosikausiin! Enkä jotenkin ollut tajunnut muutosta kunnolla ennen kuin nyt, kun rupesin oikein muistelemaan. Kaivelin tietokoneeltani vanhoja kuvia ja löysinkin tuon ylempänä olevan milium-täyteisen vuodelta 2008, kun oli 19-vuotias 😀 Ainahan sitä keskittyy ongelmiin, eikä huomaakaan, kun niitä ei enää ole.

milium luufinni.jpg

Vaikka Terveyskirjaston mukaan luufinnien ehkäisy on mahdotonta, Huffington Postin haastattelema ihotautilääkäri taas sanoo, että kosmetiikalla näihin voi olla mahdollista vaikuttaa. Hellävaraiset happokuorinnat (esim. glykolihappoa sisältävät) ja A-vitamiinia sisältävät tuotteet uudistavat ihoa ja voivat nopeuttaa milioiden häipymista. Toinen lääkärin antama vinkki oli aurinkosuojan käyttö, sillä miliat on usein yhdistetty UV-säteilyn aiheuttamiin haittoihin. Lääkäri myös vinkkaa, että milioihin taipuvaiselle iholle ei kannattaisi käyttää esimerkiksi petrolatumia sisältäviä tuotteita, sillä ne voivat aiheuttaa ihohuokosten tukkeutumista.

milium2.jpg

Aloinkin miettiä, mikä on muuttunut teinivuosien jälkeen. Yksi asia on ainakin ihonhoito, jota en juurikaan harrastanut teini-iässä. Ihoa vaivasivat lievä akne, joten käytin paljon aikaa ihon puhdistamiseen, mutten kuorimiseen tai kosteuttamiseen. Kosteutuksessakin käytin vain yhtä apteekista ostamaani kevyttä Humektania. Seerumit, öljyt ja happokuorinnat olivat tuolloin täysin vieraita asioita. Kesäisin harvoin käytin aurinkosuojaa, mutta nykyisin sitä tulee levitettyä iholle ihan huomaamattaan SPF:n sisältävien meikkivoiteiden muodossa.

Uskon, että kuorinnan, A-vitamiinin ja SPF:n käytön lisäksi milioiden muodostumiseen vaikuttaa myös se, miten ihoa kosteuttaa. Itselläni iho tuntuu tukkeutuvan heti, jos en talvisin käytä kuivalle iholleni hyvin kosteuttavia tuotteita kasvoöljyjen lisäksi. Vinkkinä siis vielä minulta: älä käytä liian paksuja voiteita varsinkaan silmien ympärillä. Kokeile mieluummin kevyempiä, esimerkiksi hyaluronihappoa sisältäviä kosteuttavia tuotteita.

Onko täällä kohtalotovereita? Miten itse olet päässyt ongelmastasi eroon?

Tuotevinkit: Pixi Glow Tonic*, Missha Super Aqua Oxygen Micro Essence Peeling*, Lumene Valo Overnight Bright Sleeping Cream*, pHformula Vita-A 24 Hour Cream, Clinique Pep-start Eye Cream.

Kommentit (14)
  1. Itselleni nämä luufinnit on suurimpia ihovaivojani, niitä tuntuu vain iän myötä kertyvän lisää. Juuri silmän ympärille ja poskipäille rypäyksittäin, ja ovat tosi sitkeitä pysymään. Olen yrittänyt päästä niistä eroon luonnonkosmetiikkaan vaihtamalla mutta sen jälkeen ne ovat suorastaan lisääntyneet.. Olen myös alkanut käyttää noita aha-happokuorintoja ja nekään ei tunnu auttavan 😀 Vielä viimeisenä oljenkortena sitten pitäisi kokeilla varmaankin sitten tuota a-vitamiinia! Mullakin herkästi rasvoittuva iho ja toisaalta noi miliumit johtuu kuivuudesta niin aiheuttaa kyllä haasteen ihonhoidolle.

    1. Äh no onpas kinkkistä! Mutta joo ehdottomasti kosteutus on tärkeää vaikka iho rasvoittuisikin. Toivottavasti joku A-vitsku auttaisi sulla! 🙂

  2. Minulla oli noita vielä lähemmäs 40 ikävuoteen saakka, mutta ne poistuivat sittemmin. Ainoa muutos, minkä olin ihonhoidossa tehnyt, oli luonnonkosmetiikan käyttö. Jätin synteettiset pois ja otin luonnonkosmetiikan tilalle. Samalla jäivät myös historiaan kivuliaat ja suuret ihonalaiset finnit.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *