Pahin (ja haitallisin?) virheostos vähään aikaan - Fanola No Yellow Shampoo

NUDE

Törmäsin joskus ajat sitten juttuun säilöntäaine metyyli-isotiatsolinonista ja aihe vaikutti huolestuttavalta. Kirjoitin tuolloin nimen ylös, jotta voisin joskus tutustua aiheeseen tarkemmin ja ehkäpä kirjoittaa siitä postauksen. No ainesosan tutkiminen vähän unohtui, kunnes eräs teistä lukijoistani muistutti siitä edellisessä videopostauksessani. Paljastin nimittäin sarjassamme "epäsuositut mielipiteeni", että en pidä suositusta Fanola No Yellow -hopeashampoosta, en sitten yhtään!

En ole koskaan tajunnut tämän viimeaikaista hypetystä, sillä mielestäni se on liian pigmenttipitoista ja haisee aivan järkyttävän pahalle. Levityksen jälkeen kädet ovat siniharmaat ja kaakelit aivan siniset ja hiukset lemuavat joltain tappokemikaalilta. En myöskään tajua, miten tämä muka sävyttää hiuksia paremmin kuin ikisuosikkini Fudgen Clean Blonde, joka tuntuu olevan kivemman sävyinen, pesevän hiukset paremmin jättämättä kaakeleita ja ihoa kalmansävyisiksi. Saati hiuksia pahanhajuisiksi.

Olen yrittänyt epätoivoisesti käyttää shampoota loppuun, kun se on kerran tullun ostettua. Nyt kuitenkin tuo lukijani kommentti oli viimeinen niitti Fanolan arkkuun. Hän nimittäin oli huomannut, että se sisältää tätä voimakkaasti herkistävää metyyli-isotiatsolinonia! Ja toden totta, ainesosalistassa komeilee sanat methylchloroisothiazolinone methylisothiazolinone, joka on tämän säilöntäaineen seosmuoto.

Metyyli-isotiatsolinoni eli MI on siis säilöntäaine, joka on ihoa voimakkaasti herkistävä ja aiheuttanut kunnollisen allergiaepidemian. Sen käyttö iholle jätettävässä kosmetiikassa kiellettiin 12.2.2017, mutta poishuuhdeltavissa tuotteissa sitä on saanut vielä käyttää. Toki shampoo on poishuuhdeltava, mutta en halua ottaa riskiä. Kun allergian kerran saa, se on elinikäinen, ja tässä tapauksessa voimakas, riesa.

Aineen käyttö poishuuhdeltavissa tuotteissa on siis sallittua tällä hetkellä enimmäispitoisuudella 0,01 %. Tukes kuitenkin kertoo, että Euroopan komission kuluttajien turvallisuutta käsittelevä tiedekomitean toteaa arviossaan (SCCS/1557/15), että käytettyjen tietojen perusteella sen käyttö ei ole turvallista myöskään poishuuhdeltavissa kosmeettisissa valmisteissa tuolla enimmäispitoisuudella ja nyt sen käyttö on viime vuonna annetussa Euroopan komission asetuksella säädetty siirtymäajalla enimmäispitoisuuteen 0,0015 % (Tukesin uudempi tiedote). Onneksi sentään tuon Fanolassa olevan seoksen sallittu pitoisuus on jo vain 0,0015 %, mutta aika kuumottavaa tämä on silti..

Mitähän minä nyt tälle teen? Sisäinen ituhippini ei anna heittää koko purkkia suoraan mäkeen, mutta tuntuu vähän pahalta käyttää tämä hiuksiini ja muutenkin nykyään helposti ärsyyntyvään päänahkaani. Jos joku ei halua tätä ottaa minulta pois, uhraudun luonnon hyväksi ja yritän käyttää tämän vain hiusten latvoihin hah :D Kiasus. Kiitti vaan Fanola.

Mitä mieltä? Meneekö shampoo vaihtoon?

Kommentit

Torey
Näissä neliöissä

No onneksi en ole ehtinyt tuota ostaa vaan käyttänyt vanhoja aineitani! Saa jäädäkkin ostamatta.

Yllättävän monesta nestesaippuasta löytyy tuo samainen säilöntäaine tai jokin sen muoto. Itse oon alkanut häämästyneenä kiinnittää tähän huomiota. Saippualla kuitenkin pestään käsiä useammankin kerran päivässä ja suihkussa intiimialueitakin, vaikkei sekään ole iholle jätettävä tuote. Toivottavasti tämän käyttö kosmetiikassa kielletään pian kokonaan. Voithan käyttää tuon Fanolan loppuun siten, ettet käytä sitä hiuspohjassa ollenkaan, ainoastaan hiusten pituuksissa ja latvoissa ja hanskat kädessä. Näin suojaat ihosi, jos haluat käyttää pullon loppuun :)

Erika Naakka
NUDE

Siis joo pitääpä nyt ehdottomasti alkaa syynätä omiakin purkkeja tarkemmin. Etenkin käsisaippuat, huh! Niitä kuitenkin käyttää lähemmäs 10 kertaa päivässä! 

Yllättävän monesta nestesaippuasta löytyy tuo samainen säilöntäaine tai jokin sen muoto. Itse oon alkanut häämästyneenä kiinnittää tähän huomiota. Saippualla kuitenkin pestään käsiä useammankin kerran päivässä ja suihkussa intiimialueitakin, vaikkei sekään ole iholle jätettävä tuote. Toivottavasti tämän käyttö kosmetiikassa kielletään pian kokonaan. Voithan käyttää tuon Fanolan loppuun siten, ettet käytä sitä hiuspohjassa ollenkaan, ainoastaan hiusten pituuksissa ja latvoissa ja hanskat kädessä. Näin suojaat ihosi, jos haluat käyttää pullon loppuun :)

Sari12345 (Ei varmistettu)

Kiitos, Erika, kun avasit tätä tarkemmin! Huomasin tuon aineen, koska olen lukuisten virheostosten takia oppinut syynäämään hiustuotteita enemmän kuin muita. Aine on hiustuotteissa hämmästyttävän yleinen - ja kuten yllä toinen jo totesi, myös käsisaippuoissa (halvoissa, varmimmin sellaisissa joiden pullossa on blingblingiä tai jotakin sisustuksellisesti miellyttäväksi tarkoitettua), mutta en tajunnut miten vakavasta asiasta on kyse ennen kuin luin tämän postauksesi :/

Vielä tuosta poishuuhdeltavuudesta... keltaisuutta poistavissa shampoissa on kuitenkin paljon pidempi vaikutusaika kuin tavallisissa. Minusta tämä shampoo todella myös tuntuu epämiellyttävältä kun se muhii päänahassa. Edellisessä käyttämässäni keltaisuutta poistavassa shampoossa muuten oli tätä säilöntäainetta myös. Se oli Tigin, muistaakseni Fashionista. Senkin jouduin jättämään kesken mutta Fanolan shampoo on kyllä paljon pahempi! Jokohan tästä oppisi jotakin :D

Ja hei vielä: Maria Nilan hiusnaamiossa bongasin tämän myös. Siinäkin tuote, jonka on tarkoitus muhia päässä jonkin aikaa.

Erika Naakka
NUDE

Täytyy ehdottomasti alkaa itsekin olla tarkempi tämän kanssa. En todellakaan halua että ainakaan hiuspohjaan menevissä tuotteissa on tätä! :(

TinaQE (Ei varmistettu)

Täällä ilmoittautuu yksi erittäin vakavasti methylchloroisothiazolinone methylisothiazolinone allergikko. Aivan järkyttävän allergisoiva säilöntäaine, jota löytyy jopa vauvojen tuotteissa! Eikä siis suinkaan ainoastaan hiustenhoitoaineissa ja saippuoissa, vaan ko.lisäainetta löytyy myös lähes kaikista käsitiskiaineista (Fairy), vaatteidenpesuaineet, huuhteluaineet, lähes kaikki hiustuotteet, nestemäiset/pumpattavat saippuat, suihkusaippuat, vauvojen peppuliinat ja vauvojen pesutuotteet, erilaiset liimat (irtoripsien! myös) ja maalit. Allergiaa ja voimakasta sellaista aiheuttavat myös kaikki poispestävät tuotteet. Oma dermatologini sanoi, että on kyse jopa epidemiasta - hän kertoi, että kymmenestä asiakkaastaan vauvoista vaareihin, kuusi tai seitsemän potee juuri MI allergiaa... Asun ulkomailla, joten Suomen tilannetta en tiedä. Elämä hankaloituu aika merkittvästi tämän allergian kanssa, koska niin monessa arkipäivän tuotteessa on tuota säilöntäainetta.

Erika Naakka
NUDE

FUCK Fairy! Mun lemppari! Käytän sitä joskus hyvänen aika käsisaippuana! :D Täytynee ehdottomasti vaihtaa se johonkin muuhun ja syynätä kaikki käytössä olevat purkit. Joo epidemiasta noissa Tukesinkin jutuissa puhuttiin. Oikein oiva aine, ei hyvänen aika...

Linda/Lipstick Love (Ei varmistettu) http://lipstickklove.blogspot.fi

Oi vitsit onpa hyvä tietää! Ei oo meinaan kovinkaan pitkä aika, kun kehuin tän omassa blogissa maasta taivaisiin. Haju on kyllä ihan järkky, jotkut markettihiusvärit haisee ihan samalta ja yhh se on jotain ihan kamalaa. Enkä mä ilman hanskoja suostu tota käyttämään, sillä toi tosiaan värjää ihan joka paikan :D Mutta mun hiuksissa toi toimi paremmin kuin Fudge, joka taittoi mun hiukset tosi herkästi sinisiksi ja kuivatti niitä myös älyttömästi. Mutta taidan silti jättää tän Fanolan tähän, kunhan oon pullon saanut käytettyä loppuun!

Erika Naakka
NUDE

Joo monilta merkeiltä on nyt tullut uusia hopeashampoita, esim Schwarzkopf Goodbye Yellow :) En ole itse vielä testannut mutta voisi olla tehokasta!

Tyttö harmaasilmäinen (Ei varmistettu) https://tyttoharmaasilmainen.blogspot.fi/

Aamen! Tuo haju oli minustakin aiiiivan järkyttävä, luulin jo että tuote on pilalla, kun haisee niin kamalalle :/

Erika Naakka
NUDE

Jep! Siis se on jotain niin järkyttävää :D

Hansu_a (Ei varmistettu)

Hyvä tietää, sillä olin juuri harkinnut tätä shampoota kunhan edellinen Fudge loppuu. Olen saanut melko pahan allergian kasvoihin THANNin kasvovoiteesta, jossa on juurikin tätä methylisothiazolinonea. Sen jälkeen on pitänyt alkaa syynätä purkkien inci-listoja tarkemmin. "Onneksi" säilöntäaineet on kirjattu listan loppupäähän, joten tämä on melko helppo bongata tuotteista. Tosin nettikaupoista jos on tilaamassa , niin sisältölistoja on useasti erittäin vaikea löytää... Yllättävän paljon methylisothiazolinonea on tosiaan käytössä edelleen poishuuhdeltavissa tuotteissa, jopa KC Professionalin Color Maskissa on tätä säilöntäainetta.

Erika Naakka
NUDE

Joo just eilen kun tsekkasin jotain saippuaa, tajusin että onneksi se on siellä loppupäässä jos on. Helppo bongata! Voi ei Color Mask :( Argh!

Andukka (Ei varmistettu)

Mä allergisoiduin tänä vuonna tuolle nimihirviö-säilöntäaineelle. Ostin ulkomailla shampoon jota kokeilin ja siitä se kuulkaa riemu (NOT) lähti. Käsiin alkoi tulla ihme näppylöitä ja lopulta tulehtui antibioottikuurin verran. Noh, siitä pääsi eroon, mutta kun ymmärsin mistä kyse (kiitos lääkärini, eli google :D) karsin kämpästä kaikki purtilot missä näitä säilöntäaineita oli. Ja jep, se hiton Fairykin. Mutta tämähän ei varsinaisesti ratkaise ongelmaa, kun tosiaan jos käyt vaikka kuntosalin vessassa tai jossain yleisessä vessasa ja peset kädet saippualla - todnäk sisältää näitä aineita! Eli kuka vaan voi saada tämän allergian koska vaan. Itse en ole ollut millekään erityisen herkkä, en ole ollut millekään allerginen, en ruoalle enkä millekään aineelle, ennen tätä. Suosittelen todella lukemaan KAIKKI purkit ja jättämään hyllylle missä tätä on, ja laittamaan valmistajille palautetta että jättää hyllyyn kunnes ko aineet poistuu, muuten tämä on loputon suo.

Erika Naakka
NUDE

VOI EIIIIII!! Kuulostaa ihan kauheelta :( Ja just tota mäki pelkään, koska tää allergia oikeesti vaikeuttaa elämää. Tsemppiä sulle :(

Vierailija (Ei varmistettu)

Eikös Fudgekin sisällä MI:a? :(

Unn (Ei varmistettu)

Fudgen Clean Blonde ei sisällä metyyli-isotiatsolinonia, ainakin kun oman pulloni kyljestä tarkistin. Valitettavan monilla hiustuotebrändeillä tuo MI on kuitenkin käytössä, esimerkiksi L’anzan shampoot sisältävät sekä metyyli-isotiatsolinonia että metyylikloori-isotiatsolinonia. Samoin tosi monet suihkugeelit, käsisaippuat ja käsitiskiaineet Fairysta Ecoveriin. :/

Erika Naakka
NUDE

Hö multa oli mennyt täysin tuo edellinenkin kommentti ohi. Mutta joo mäkin tsekkasin, eikä Fudgessa kyllä ole, onneksi. Pitää kai sitten katsoa L'anzankin pullot, niitä kun olen kyllä käyttänyt :( Fairy menee vaihtoon heti tämän pullon loputtua.

Lintunen81 (Ei varmistettu)

Ecoverin käsitiskiaine ei sisällä metyyli-isotiatsolinonia eikä metyylikloori-isotiatsolinonia, harva luonnonkosmetiikan tuotekaan sisältää.

Kommentoi