Pari faktaa auringonotosta ja aurinkosuojavoiteista

Musta on viime vuosina tullut yhä tarkempi siitä, kuinka kauan oleskelen auringossa ja onko ihoni tarpeeksi suojattu. Nykyään lähes kammoan auringonottoa ja turvaudun paljon mieluummin itseruskettaviin tuotteisiin, kuin auringossa kärtsäämiseen. Tieto ihosyöpäriskin kasvamisesta ja ihon vanhenemisesta kolkuttelee aina takaraivossa. Se ja ihmisen fysiologian ja genetiikan tietämyksen karttuminen ovatkin johtaneet siihen, etten enää pysty juurikaan nauttimaan auringossa olosta. Ja ehkä ihan hyvä näin.

Seuraavaksi pari faktaa säteilystä ja aurinkosuojatuotteista. Musta nämä olivat tosi mielenkiintoisia ja ajattelin, että ehkä teitäkin asia kiinnostaa 🙂

Mitä eroa eri säteilyillä on?

Suurin osa auringon iholle aiheuttamasta vahingosta johtuu UVA- ja UVB-ultraviolettisäteistä. Auringonvalon UVC-säteet imeytyvät täysin ylempään ilmakehään.

UVB (280-320 nm) tunkeutuu uloimpaan ihokerrokseen ja vaurioittaa soluja. Tästä voi seurata ihon tulehdusreaktio tai palaminen.

Pitempiaaltoiset UVA-säteet (320-400 nm) tunkeutuvat syvemmälle ja aiheuttavat suoraa vahinkoa tukikudoksille, mikä vanhentaa ihoa.

Sekä auringon UVA- että UVB-säteilylle altistuminen lisää ihosyöpäriskiä. UV-säteilyä saadaan myös pilvisellä säällä, lisäksi säteilyä heijastuu lumesta, hiekasta ja vedestä. UV-säteet pystyvät tunkeutumaan myös veteen. Makuulla saatava säteilyannos on noin neljä kertaa suurempi kuin pystyasennossa saatava.

Miten aurinkosuojatuotteet sitten oikein toimivat?

Aurinkosuojatuotteen tärkein ainesosa on UV-suodatin, joita voi olla yksi tai useampi. UV-suodattimia on olemassa kahdentyyppisiä: absorboivia ja heijastavia. Molempien tehtävänä on  estää ultraviolettisäteilyn pääsy iholle.

Absorboivat UV-suodattimet eli ”orgaaniset” tai ”kemialliset” suodattimet imevät ultraviolettivaloa ja virittyvät samalla korkeampienergiseen tilaan. Tämän jälkeen UV-suodatin palautuu perustilaan ja vapauttaa imemänsä energian iholle vaarattomana lämpönä. Yleisimmin käytetyt UV-suodattimet ovat näitä absorboivia suojia, mutta niitä täydennetään usein heijastavilla suojilla.

Heijastavat UV-suodattimet eli epäorgaaniset” tai ”fysikaaliset” suodattimet suojaavat sekä UVA- että UVB-säteiltä. Ne heijastavat ultraviolettisäteilyä iholta muuttamatta sitä miksikään muuksi. Heijastavat UV-suodattimet ovat kuin pikkuruisia peilejä, joista jokainen heijastaa säteilyä pois iholta.

Aurinkosuojatuotetta tulee lisätä noin tunnin välein sekä aina uimisen, suihkun ja kuivaamisen jälkeen. Niitä ei kuitenkaan ole tarkoitettu auringossa olon pitkittämiseen – mikään aurinkosuojatuote ei anna 100 % suojaa!!

Ja sitten se kaikkein polttavin kysymys: Ruskettuuko iho, jos käyttää korkeaa suojakerrointa? Kyllä, mutta hitaammin ja turvallisemmin! 🙂

Kaikki nämä tiedot löytyivät Teknokemian Yhdistyksen uusilta verkkosivuilta; www.teknokemia.fi, jonne on koottu runsaasti faktaa kosmetiikka- ja hygieniatuotteista sekä pesu- ja puhdistusaineista. Kun itse kuulin sivuista, selailin niitä heti siltä istumalta ainakin tunnin! Sivustolta löytyy paljon sellaista tietoa, johon tavallinen kuluttaja ei välttämättä koskaan törmää, joten kannattaa ehdottomasti käydä tsekkaamassa.

Ja loppuun vielä meikän tämän kesän motto, jonka Olivian kauneustoimittaja Riikka Väänänen kirjoitti: Rusketus kestää vain pari viikkoa, mutta iho muistaa ikuisesti.

Kuvat: 1, 2

Kommentit (4)
 1. Teemu Bling
  19.6.2013, 10:17

  Joo, en kyllä itse mene rannalle palamaan enää uudestaan tänä kesänä… Kaikki se kipu ja ihon kuoriutuminen ei ole ruskettumisen arvoista! ^______^

  En ole edes halunnut ruskettua, mutta siis rannalla on kiva makoilla. Kunnes ei ole enää niin kivaa. 😀

  1. No niinpä! Mut hei 2m x 2m kokonen hellehattu päähän ja voiteet kuntoon, niin kyllä siellä rannallakin uskaltaa olla 😉

 2. itse taas olen kuullut, että auringonottaminen olisi iholle turvallisempaa kuin monien itseruskettavien käyttö, ja että itseruskettavissakin olisi joitakin vaaroja ihoa kohtaan. ovatko kaikki itseruskettavat sitten ”turvallisia” iholle, ja jos eivät, niin mitkä olisivat?

  1. No nyt kyllä pistit aika pommin! Mä olen erittäin jyrkästi eri mieltä – tai oikeastaan tämä ei varmaan ole edes mikään mielipideasia. UV-valo on 100-varmasti iholle ja terveydelle suurempi vaara, kuin ruskettavien voiteiden käyttö.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *