Seborrooinen ihottuma

NUDE

Varoitus: älä lue tätä, jos a) ällöksyt kaikkia ihotauteja b) sua ei kiinnosta mun henkilökohtaiset sairaskertomukset c) et jaksa lukea pitkiä postauksia.

Kaikki alkoi siitä, kun viime kesän alussa mun päänahka alkoi kutista ja se ärtyi helposti. "No ei tässä mitään, ei kannata varmaan pestä hiuksia niin usein" ajattelin, ja jatkoin normaalia elämääni autuaan tietämättömänä mitä tuleman pitää. Kesällä kutina paheni ja päänahkaan alkoi ilmestyä märkiviä rupia (tässä vaiheessa ajattelet varmaan "hyyyyyiii!"). Olin aivan saletti, että mulla on psoriasis. Äitini kuitenkin tunnistaa psoriasiksen jo metrien päästä ja sanoi, ettei tämä ole sitä. Jossain vaiheessa oireeni rauhoittuivat, enkä hakeutunut lääkäriin. Ajattelin, että tämä on tavallista hilseilyä ja että aurinko on varmaankin kuivattanut ihoni. Tuntui, että stressin pahetessa oireetkin palasivat. Ostin apteekista jotain tosi mietoa shampoota ja jatkoin edelleen normaalia elämääni. Syksyllä kutina alkoi olla sietämätöntä ja luennoilla päätäni raapiessani näytin varmaan siltä, että mun päässä elelee jotain ylimääräisiä elukoita. Iltaisin oli välillä vaikeaa saada unta ja itku meinasi tulla. Päästä vuosi välillä jopa verta. Kuitenkin oireet välillä katosivat jopa viikoiksi, joten lääkäriin hakeutuminen venyi ja venyi. 

Lokakuussa vihdoin soitin YTHS:lle ja ne varasi mulle ajan hoitsulle. "Great..", mä ajattelin. No sieltä tuli sitten perus "ootko koittanut olla pesemättä hiuksia" ja "koita laittaa sinne päänahkaan jotain rasvaa". Mulla meni hermo ja lähes karjuin: "JOO MÄ OON KOKEILLUT JO KAIKKEA, VARAA NYT MULLE AIKA SINNE IHOTAUTILÄÄKÄRILLE PRKL!"

Lääkärille pääsin parin kuukauden päästä ja aikansa tutkittuaan ja kyseltyään lääkäri sanoi, että mulla on seborrooinen ekseema. Excuse me? Suomeksi jotakuinkin tali-ihottuma. Hiuspohja siis tuottaa paljon, ehkä liikaakin, talia, se härskiintyy ja iho ärtyy. Tuloksena sairaan kutiseva, hilseilevä ja rupia täynnä oleva päänahka. Stressi aiheuttaa lisääntynyttä talineritystä ja siksi mullakin oireet pahenivat aina tenttiviikon lähestyessä. Lääkäri naureskeli hoitsun antamille ohjeille: "joo älä vaan laita sinne mitään rasvaa!" Hiukset tulee pestä joka päivä ja sain reseptin Diprosalic-lääkkeeseen ja mun piti myös ostaa jotain erikoisshampoota apteekista (16 euroa/100 ml, jaiks). Diprosalic sisältää kortikosteroidia, jolla on tulehdusta ja kutinaa lievittävä vaikutus, sekä salisyylihappoa, jolla on ihoa kuoriva vaikutus.

Ja tzzzimm mun oireet katosivat jo ensimmäisen hoitokerran jälkeen! Ah, sitä autuutta! Olen kyllä kiitollisuuden velassa sille lääkärille, eli terkkuja vaan Leeni Mäkelälle :) Pesen hiuksiani edelleen joka päivä, mutta nyt kun oireet ovat kadonneet, voin pitää välillä päivän taukoja. Jos oireet joskus pahenevat, saan ne hoidettua Diprosalicilla helposti pois. Eli nyt mä oon, Josefina Samatha Näädän sanoin, "ihan okei" :)

Seborreaa esiintyy jopa 15 prosentilla väestöstä ja se on yksi tavallisimmista aikuisiän ihotaudeista. Tali-ihottuma voi alkaa oikeastaan missä iässä tahansa. Rasvaiseen ihoon ja samalla seborrooiseen ihottumaan liittyy muitakin rasvaisen ihon ongelmia kuten akn (löytyy täältäkin). Kun itsehoito ei auta ja ihottuma, kutina ja kirvely häiritsevät itseä tai läheisiä, on aika lähteä lääkäriin. Paikallishoitoa tehostetaan, joskus annetaan antibiootti- tai hiivalääkekuuri, joskus valohoito. Tali-ihottumaa ei voi ehkäistä, mutta useimmat rasvaihoiset henkilöt pärjäävät päivittäisellä saippua/sampoopesulla.

Tämän postauksen halusin tehdä siksi, että usein ihmiset luulevat hilseilyn ja kutinan automaattisesti johtuvan kuivasta hiuspohjasta, vaikka tässä tapauksessa se on täysin päinvastoin! Seborrooinen ihottuma on myös suomalaisilla melko yleinen ja jos oireesi täsmäävät, diagnoosi on luultavasti tämä. Olen kertonut tätä juttua monille tutuilleni ja muutamat ovat tajunneet kärsivänsä samoista oireista. Eräskin meni lääkäriin, sai aknelääkityksen ja lääkäri sanoi, että se korjaa myös ihottuman. Itse kärsin tästä yli puoli vuotta ilman apua, ja minkä ihmeen takia? Ehkä koska en kehdannut mennä lääkäriin sellaisten mitättömien oireiden takia. Eli jos kotikonstit eivät tuota tulosta, kipinkapin lääkäriin!

Lisätietoa seborreasta löytyy esimerkiksi näiltä sivuilta: Duodecumin terveyskirjasto Iholiitto ry:n ihottumaopas

Kommentit

noog (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/13549163573551947798

Itselläni atooppinen iho, mutta ulottuu päänahkaan samankaltaisin oirein kuin sulla. Mulla pysyy kurissa Clobex-lääkeshamppoolla! Suosittelen, tosin vain lääkärin määräyksellä saatavilla. Ellei se ole jo sitä, mistä mainitsit, että sairaan kallis.. Sitä se on, mutta toimii!

Erika (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/00772243836753428540

Mut tää seborrooinen ihottuma on vähän niinku päinvastainen. Eiks atooppisessa ihossa oo kyse liian kuivasta ihosta, kun tässä taas ei sitä ongelmaa ole.

tuuletus (Ei varmistettu)

............Niin..siis tämähän perustuu kait sienipohjaiseen- Eli tulee välttää sokereita ja hiivaa sisältäviä ruokia. Olen käynyt läpi elämässäni tässä taudissa korvat ,reisitaive- Nyt on todennäköisesti loppuelämäni tämä että tauti on siirtynyt vasemman käden kynnet. Niihin on lääkärin määräämä Loceryl -kynsilakka .
MUTTA tämä tauti on ollut nyt 8 vuotta sen jälkeen kun söin Candida-kuurin 2 laatikkoa.
Sain vasemman ylä-vatsaalueen kipuja joka säteilee kättäpitkin ja kynsiin -On välillä aika kipeä .
Kynnet pyrkivät irtoamaan osittain lihastaan .Siihen kyllä auttaa Loceryl hetkeksi mutta vaiva tulee syvemmältä- ja kipu alkaa levitä muihinkin alueisiin-
NOH..minä olen senverran vanhan "tyylinen ihminen että lähdin kokeilemaan kuusenpihka -keitosta veteen ja otan sitä joskus sisäisesti-Koska sen pitäisi tuhota sieni-kasvustoa.
TIEDÄN että kuusenpihkasta voi saada myrkytyksen MUTTA
Tilanne alkaa olla kivuliasta että kuolen minä sitten kuitenkin johonkin jos en tähän.
------------ SIIS...Lääkäreille olen aikojenmittaan puhunut tästä monia kertoja mutta EI !
NE...niinkuin oikein ota asiakseen..olenhan kuitenkin elossa reippaasti ja työelämässä kiinni jollainlailla.----- PITÄÄ ENSIN olla petikunnossa ja voida tosi huonosti ennenkuin ne kiinnittää huomiota.
KUINKA TOIVONKAAN ETTÄ JOKU LÄÄKÄRI LUKISI TÄMÄN
JA SAISIN VASTAUKSEN EDES JOLTAKIN ! Kiitos !
Tässä olisi paljon tutkittavaa jollekin innokkaalle opiskelijalle.
Olen sanonutkin lääkärille että haluaisin lähemmin tutkittavaksi mutta ei ne ymmärrä hölysen pöläystä.
Tuntuu että tämä sienitauti on hiipinyt luustoon asti.

Anonymous (Ei varmistettu)

jep, tuttu homma! kokeilin kaikenmaailman kosteuttavat shampoot ja rasvasin päätä ja söin öljyä, ei mitään apua! googlettelun jälkeen diagnosoin itselleni saman vaivan, jonka ihotautilääkäri sitten varmisti :) mulle määrättiin elocon-liuosta käytettäväksi aina tarvittaessa ja lääkäri sanoi myös ihan marketeista saatavan head&shoulder shampoon sisältävän jotain ainetta, mikä auttaa. Mulla aukee lisäksi vielä suupielet ja toiseen korvaan tulee ihottumaa ja tuo liuos tai pantyson voide auttaa siihen. Sorry sairaskertomuksesta ja ällöttävistä yksityiskohdista, mutta ihanaa kuulla, ettei tämä niin harvinainen vaiva olekaan ;)

Erika Naakka
NUDE

mulla ei ainakaan ole tullut tollasta :/

HeliP (Ei varmistettu)

Mulla oireilee juuri tuolla tavalla tali-ihottuma: hiusjuureen tulee pikkuruinen kova murunen. Itse olen kärsinyt vaivasta vuoden verran enkä ole löytänyt sopivaa hoitoa. Ihotautilääkärillä olen käynyt useampaan otteeseen.
Söin ensin 20 pv Nizoral-kuurin (vähentää taudinaiheuttajaa, sitä sientä mikä sen nimi oli maless...jotain). Ei auttanut. Söin Tetralysal-antibioottia 6 kk. Ei auttanut. Olen pessyt pari kertaa viikossa Nizoral-shampoolla. Ei mitään hyötyä. Käytin Bemetson-liuosta pari kolme, neljäkin kertaa viikossa. Auttoi ensin, ei auta enää.
Nyt käytän Elocon-liuosta pari kertaa viikossa ja pöydällä nököttää jälleen uusi antibiootti: Ditrim Duplo (sulfaa). En haluaisi aloittaa taas uutta kuuria...Ajattelin kokeilla kaiken puhdistetun sokerin jättämistä pois, syödän vain täysjyväviljaa ja syödä paljon hedelmiä ja vihanneksia. Saada siis happo-emästasapainon kuntoon. Syön probiootteja. Ja tukan vahvistamiseksi Biotiinia. Ostin uuden shampoon apteekista tänään: Decrual Kelual. Katotaan miten ämmän käy. On tämä niin surullista kun hiuksista on lähtenyt kolmasosa ja kaikki päälaelta/ohimoilta. Itkettää ihan. Mut ei auta itkeä kun sitä stressiä pitäis välttää, se vain pahentaa tätä vaivaa. Argh! :D

tuuletus (Ei varmistettu)

....Niin..Siitä on pitkä aika kun kirjoitit mutta tämä tauti ei vuosia kysele kun tulee.
Minulla on ollut molemmat korvantaustat ja korvakäytävät-ennen 30 vuottani . OIREET
Ensin iho paisuu ja kipeytyy,punottaa.Sitten alkaa kutina /hilseily.Jos raapii, erittyy märkää nestettä .
Jopa korvista tuntuu virtaavana vuotona ja on putsattava pumpulipuikolla.SE ON HIRVEÄÄ!
Myöhemmin kuivuttuaan visva kuivuu keltaiseksi paksuksi mönjäksi ja alkaa haista pahalta-/kuin hiivalta.
Uskon että tauti on periytyvää .Oli äidilläni -pahasti.Ei lääkärit osanneet auttaa,välillä se pysyi hänellä pois ja välillä oli kauan---mutta vaikutti koko elämänsä-kuoli 80vuotiaana sydäriin.
Tauti on siis myös minulla ja tyttärelläni -olivat myös korvantaustat pahasti alle kolmikymppisenä Hänellä oli pienenä auki myös suupielet ,Mutta itse ajattelin siitä..että kun söi etikkakurkkuja ja vuosia jäkeenpäin . kun oli syönyt ketsuppia tai perunasalaattia niin niissä on etikkaa ja suupielet kipeytyivät..........mutta ehkä oletus oli väärä...paranivat kuitenkin ajankanssa.(kortisoni voiteella )muistaakseni käytiin lääkärissä ..mutta itse käytimme pantysonia (ei lääkärinmääräyksestä)
MUTTA ..tosiaankaan lääkärit ovat vieläkin avuttomia näiden kanssa.AINUT apu on kortisonivoide ulkoisesti joka auttaa. ( käyttänyt Pantysonia ) - Nyt olen 60 vuotias.
TIEDÄN ..kortisonia ei tule käyttää pitkiä aikoja ja minne tahansa/ on käytettävä VAROEN !
Viimeaikoina olen pärjännyt jo vuosia ilman mitään
.......Olen myäös huomannut että lääkärit ovat varmaan jollain tavalla sitoutuneet SUOSIMAA kaupallisella puolella olevia yrityksiä/heidän aineitaan kokeiltavaksi että hekin saisivat tuotteensa kaupaksi ---Aineita joista ei ole mitään apua "mutta kokeillaan"nyt sitä"

ODOTTELEN VASTAUKSIA !

Ps. löysin tämän kortisonivoiteen käytön noin 17 vuotiaana.Silloin oli silmäluomeni pahasti auki ja siskon kaapista löytyi puolikastuubi jotain voidetta -kokeilin sitä ja sehän auttoikin
-siinä oli -sisältää kortisonia.

Erika (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/00772243836753428540

Ai, en tiennyt tosta head&sholderista! Joo mullakin on alkanut tulla toiseen korvaan ihottumaa, ja mullakin toi kortisoni auttaa onneks siihen. Toivotaan molemmat ettei tää levii vielä pidemmälle! Tsemppiä!

Heluna (Ei varmistettu)

Minulla helpotuksen päänahan tali-ihottumaan toi marketeista saatava Elvital-selukos hilseshampoo. Kokeilin apteekin tuotteet ensin, mutta ne kuivattivat terveitä kohtia päänahasta liikaa. Minulla oli myös laikkuja joista tukka lähti pois, mutta tuo Elvital oli pelastus.

Anonymous (Ei varmistettu)

Mullaki taitaa olla toi! Apua, nyt vasta selvis :D joskus kun olin 7-12 niin oli tosi pahassa kunnossa, mutta sitten aloin käyttämään sellasta liuosta ja se tehos.. Luulin päässeeni eroon, mutta nytten 10 vuoden jälkeen se sama vaiva on tullut takaisin :((

Erika (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/00772243836753428540

eikäh :/ mullakin välillä menee pois ja nyt se taas taitaa hiipiä takaisin. mut onneks ei oo mikään kuolemanvakava tauti!

Erika Naakka
NUDE

En muuta kuin kortisonin, jota levitän päänahkaan pahimpina aikoina kuuriluontoisesti. Ja sitten olen testaillut muutamaa kuorivaa shampoota, ne auttaa! Ja tietysti pesu kerran päivässä tai vähintään joka toinen päivä.

Anonymous (Ei varmistettu)

Itselläni on atooppinen iho, mutta myös tavallaan sekaiho. Teini-iässä akne. 24v, erehdyin puoli vuotta sitten lopettamaan e-pillerit ja iho kukkii ja rasvoittuu älyttömästi ja silti on kuiva kun mikä.
Muistan, että päänahkani oli täynnä märkiviä rupia teini-iässä aina kun olin jostain stressaantunut. Raavin päätäni ja revin ruvet irti joka vain pahensi tilannetta. Silloin käytin nitzoral lääkeshampoota ja oireet katosivat.
Nyt sama juttu mutta paaaljon pahempana. Käytän klipsipidennyksiä ja aloin epäilemään, kiskovatko ne hiuksia juurineen irti joka auheuttaisi nämä ruvet, jotka alkavat märkimään. Olen pitänyt taukoa pidennyksistä (nämähän siis laitetaan aina päiväksi päähän, yöksi aina pois) ja silti pää "kukkii" näitä keltaisia möhnä rupia. Pää ei tosin kutise niin pahoin kun itse kuvailit, vain rupikohdista välillä.
Ajattelin huomenna mennä ostamaan tätä nitzoral lääkeshampoota, saa nähdä auttaako. Jos ei niin lääkäriin... Olisikohan tämä sama kuin sinulla??

Erika Naakka
NUDE

voi, sulla vaikuttaa tuo ihottuma olla aika huonossa jamassa :/ mutta kyllä sille ihan varmasti joku kunnon hoitkeino löytyy! outoa kyllä, että lääkäri on laittanut sut syömään noin paljon antibiootteja. mulle ei sitä edes ehdotettu vaan sain heti vahvaa kortisoliliuosta, joka pahimman ihottuman aikaan on ainoa toimiva hoito.

toivottavasti saat ihottumaan jonkun tolkun pikapuoliin. muista ainakin pestä hiukset joka päivä :) se auttaa ainakin mulla.

Erika (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/00772243836753428540

Joo mullakin toi raapiminen ehdottomasti pahentaa tilannetta! Mutta miten voisin olla raapimatta kun meinaa järki lähteä! Taas on oireet pahentuneet, kun tenttejä ja kandia pukkaa päälle. Mä kokeilin myös lääkeshampoota aluksi, mutta se oli joku sellainen hellävarainen, eikä siis se ollenkaan käy tähän vaivaan. Pitää olla kunnon tehopuhdistaja ja kuorinnat voisivat kuulemma myös auttaa.

Mulle ei klipsipidennykset vaikuta millään tavalla koska vaivahan tulee "sisältä päin" eli klipsit eivät talineritykseen vaikuta. En usko, että sullakaan kyse on klipseistä vaan ehkäpä juuri tästä samasta. Tää on nimittäin aika yleinen sairaus.

Mulle auttaa parhaiten siis peseminen hyvin ja mahdollisimman usein. Joka päivä pitäisi pestä, sanoi lääkäri. Ja tosiaan mun on pitänyt ostaa syväpuhdistava shampoo ja joku päänahan kuorinta-aine. Auttaako sulla peseminen vai pesemättä jättäminen enemmän?

Anonymous (Ei varmistettu)

Leikin hiusvärien kanssa vuosi sitten sillä seuraamuksella, että hiukseni paloivat ja ovat latvoista vielä erittäin huonossa kunnossa. Siksi en ole pessyt hiuksiani kun ehkä 3 kertaa viikossa,koska mitä harvemmin pesee, sen terveemmät hiukset/päänahka...
Nyt olen alkanut pesemään joka toinen päivä, sillä pesun jälkeen päänahan ruvet tuntuvat paremmilta eivätkä ne ala heti märkimään. Oireet jatkuvat pahoina vasta pesun jälkeisenä päivänä.

En ollut blogiisi tutustunut aiemmin, löysin tämän kun kirjoitin googleen "märkiviä rupia päänahassa" :D Mutta jatkan lukijana! :) Ja kai se vaan on niin että täytyy lääkärille mennä, toivottavasti tavallinen lääkäri riittäisi.. Viimeksi kun kävin ihotautulääkärillä 10 min tapaaminen maksoin yli 70 euroa.

Erika (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/00772243836753428540

Mut tää ihottumahan johtuu siis talista, joka ärsyttää päänahkaa. Eli mitä enemmän pesee, sen paremmin päänahka voi. Ja jos on kunnon shampoot ja hoitoaineet, niin eivät hiuksetkaan vaurioidu useista pesukerroista :)

Mä onneksi pääsin yliopiston lääkärille, eli ei maksanut paljon mitään. Mutta jos tällaisesta vaivasta pääsee lääkärikäynnillä eroon ni olisin kyllä valmis maksamaankin! :)

Kivaa saada uusia lukijoita, eli tervetuloa mukaan vaan :)

Anonymous (Ei varmistettu)

Heipähei.

Seborrea-bailuihin megeen ilmoittautuu yks miehenköriläskin.
Mulla kyseinen "sairaus" alkoi teini-iässä, olisinkohan ollut 12. Pelasin jääkiekkoa silloin,ja kypärän alla kun muhienkelinvaalea hulmutukka niin yhtäkkiä huomasin että perhana kun kutittaa treenien jälkeen päätä,ja raavin päätäni iltaisin himassa verille. Mietin että mistä helvetistä tää voi johtua, meikällä on vähintäänkin syöpä, tää on varmaa.
Noh, siinä sitten ujona poikana panttailin lääkärille menoa, mutta oireiden ärryttyä tosi pahoiksi oli pakko hakeutua lääkärin pakeille. Tuota diprosalicia minullekin määrättiin ja joku ihme shampoo siihen kylkeen. Hyvin toiveikkaana hypistelin pulloja ja marssin kotiin, nyt tämä vaiva jättää vihdoin minut rauhaan. Auta armias kun kaadoin sitä diproa päänahkaan, ARGHHHH mikä kirvely ja polte, siinä meinas taju lähteä (en liioittele :) Sillä viikonverran lotrattuani päätin että ei satan, tätä en kyllä pysty käyttämään, liian stydiä kamaa. Päätin mielessäni että lääkäri oli väärässä, tää ei ole mikään fakin tali-ihottuma vaan se syöpä tmv kauhistus.
Leikkasin nyyhkien enkelintukkani(RIP) pois ja aloin itsehoitamaan vaivaani. Rasvailin päänahkaani pesun jälkeen koska se tuntui aivan yberkiristävältä ja hetkellisesti vaivani poistuivatkin.
Nyt olen 30v ja kärsin samasta syövästä edelleen. Ei ole lähtenyt vaikka mitä tuotteita olen nauttinut, ulkoisesti ja sisäisesti. Saman olen huomannut että huolellinen pesu, mahdollisimman usein auttaa hyvin. Pesuaineena käytän erisanin allergialiiton testaamia, joissa on mahdollisimman vähän yleensäkään mitään, vesi vanhin voitehista.
Kiva että jaatte rohkeasti kokemuksianne. Jatkan blogin seuraamista, ties vaikka keksisimme yhdessä helpotusta "ongelmiin" vaikka erinäisistä luonnontuotteista. Mukavaa kesän odotusta kaikille :)
-Miguel

Erika (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/00772243836753428540

Voi harmi, jos kortisoni ei oo auttanut :( Mut ei kai sun apteekin shampoo ole joku tosi hellävarainen. Mäkin käytin nimittäin sellasta joskus ja huomasin, että sillä peseminen ei auttanut läheskään yhtä paljon kuin kunnon pesuaineita sisältävät shampoot. Lääkäri suositteli mulle myös päänahan kuorinta-aineita ja muutenkin aika voimakkaita pesuaineita, jotka poistavat sen talin ihan kokonaan. Kannattaa ainakin tota kuorintaa kokeilla!

Toivottavasti sun olo helpottuisi! Kiva, kun säkin jaoit juttusi täällä :) Mut onneksi tää seborrooinen ihottuma ei oo taudeista pahin, mä tuudittaudun aina siihen silloin, kun kutina meinaa olla jo sietämätöntä. Vois olla pahemminkin! Tsemppiä sulle ja kivaa kevättä myös sinnepäin :)

Erika Naakka
NUDE

jos kyseessä on tämä ihottuma, öljy tai head&shoulder ei todellakaan auta. ainoastaan jokapäiväinen pesu ja vahva kortisonineste.

tööt (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/14420071379829492555

Täältä löytyy myös yksi Turkulainen opiskelija seborrea bailuihin!
Minulla tämä ongelmä taisi alkaa yhtä aikaa aknen kanssa teini-iässä. Käytiin äidin kanssa ihotautilääkärillä (ihan Mehiläisessä asti) hän ei mitään varsinaista diagnoosia antanut määräsi vain lääkkeet (niinkuin lekureilla yleensä on tapana :>). En pystnyt syömään kuuria ikinä loppuun sillä se aiheutti kaikkien limakalvojen kuivumisen ihan saharaksi asti :D ja kaamean kutinan ja ihottuman kaikkialle ihoon. Lääkärin määräämä shampoo/liuos sai hiukset lähtemään päästä, joten luovutin koko homman kanssa. Muutama vuosi sitten rupesin apteekissa kyselemään tästä ja farmaseutti tunnisti vaivan seborreaksi. Hän suositteli Selukos lääkeshampoota. Voi sitä autuuden tunnetta kun heti ensimmäisen pesun jälkeen kutina katosi! En osaa sanoa mitä tuo purkki maksaa, mutta tuosta aineesta olisin valmis maksamaan mitä vain :D Itse käytän shampoota tarpeen mukaan viikon ajan noin kerran kuukaudessa, kutina ja hilseily pysyvät aisoissa. Muuten käytän ihan jotain marketin halpis luomu shampoota :D. Tujua ainetta Selukos on sillä suihkussa kädet kutisevat joskus ja jos tätä menee silmiin niin itku tulee saman tien. Ja varoituksen sana teille vaaleaveriköille shampoo saattaa värjätä hiukset kellertäviksi (itse en värjää joten en osaa sanoa kuinka paljon).Tuote on suhteellisen riittoisa joten sitä ei tarvitse hamstrata montaa pulloa :D Kaikkein suurin apu seborreaan on mulla ollut ehkä hiuksien pitäminen lyhyinä, sillä mun hiukset on TODELLA MASSIIVISEN OUTOFPLACE paksut :D

tuuletus (Ei varmistettu)

....heippa "tööt Voit varautua siihen että myöhemmälläkin iällä tauti tekee paluun-
ja voi tulla esiin jostain muualta kuin pään-alueella --- MUTTA " korti" AUTTAA.
Toivottavasti luit muutkin kommenttini.

tööt (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/14420071379829492555

Lisäten tuohon edelliseen kommenttiini vielä, että kuoriminen todellakin auttaa! Itse en käytä mitään kuorinta-aineita, sen sijaan käytän melkotiheää harjaa. Kun shampoo on päässä hieron harjalla koko pään läpin ja samoin huuhtelun yhteydessä :)

Erika (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/00772243836753428540

Kiitos kommentista! :) Tujut shampoot auttaa mullakin, mutta toi harjaaminen pesun aikana kuulostaa fiksulta. Täytyy ehdottomasti kokeilla sitä, kiitos! :)

jaana (Ei varmistettu)

Mulla on kans itelle ongelmana toi päänahan kutiaminen ja rupeutuminen. :s Olen kokeillut öljyä ja parii shampoota, mutta mikään ei tunnu auttavan ja lääkärille menokin maksaa liikaa näin työttömälle, jolla ei ole rahaa muutenkaan. :/ Pitää kokeilla tuota head&sholderia, jos se voisi auttaa edes vähän, sillä raavin päätä kuin viimeistä päivää ja kohta se on taas verillä :(

Iida (Ei varmistettu)

Moi!

Minä sain tänään saman diagnoosin. Vuoden olen oireista kärsinyt ja pahentanut niitä itse pikkuhiljaa harventamalla pesukertoja ja siirtymällä vaan rasvaisempiin voiteisiin. Ei todellakaan tule mieleen jos päänahka hilseilee, että se olisi liian rasvainen?! Ihotautilääkärikään ei tätä keksinyt viime keväänä. Outoa. Ihana kuulla että sulla helpotti jo kertahoidolla, odotan innolla ohimoitteni paranemista! Just tulin suihkusta, shampoot ekan kerran päässä :)

Oireet alkoivat poltettuani päänahkan hiusvärihapetteella. Korvia hoidan käsidesillä, sillä jossa on glyseriiniä! Se kuulemma auttaa.

Tsemppiä muillekin taudista kärsiville!

liina (Ei varmistettu)

Hei,
Olisin kysynyt, onko teillä muilla sellaista, että ihoa pistelee ja kun kokeilee, niin pistelykohdassa on pieni kova murunen, joka on tullut ihosta. Sopisiko tali-ihottumaan tuollainen? Onko kokemusta? Saunominen ja tervashampoo on olleet avuksi, mutta ei parantaneet vaivaa.

Madde (Ei varmistettu)

Hei, eksyin blogiisi sattumalta ja onneksi. Saattaa nimittäin olla vastaus päänahan oireisiini, joita on kestänyt jo vuosia ehkä kohta jo kymmenen vuotta. Ihotautilääkäri aikoinaan totesi ettei ole psori, mutta muuta diagnoosia ei osannutkaan antaa. Lääkärissä en sitemmin ole käynyt, kun olen ajatellut sen johtuvan ja kuuluvan kilpirauhasen vajaatoimintaan, jota sairastan.

Tämä on kyllä todellinen riesa, kaikki tutut aina sanovat että älä raavi sitä päätäsi. No minkäs sille voit! (itku)
Onko sinulla läiskinä päänahassa nuo, vai koko päänahan alueella?

Alan selvittämään tätä nyt enemmän, kiitos että olet jakanut kokemuksiasi!

sama (Ei varmistettu)

Tämä ei nyt liity aloittajan oireisiin mitenkään, mutta saattaa auttaa jotakuta muuta. Luin, että syyhypunkki tekee tuollaisia mannaryynin tai hiekan tuntuisia muruja päänahan alle. Siis käytäntö, jossa syyhyä ei hoideta päänahasta, on väärin. Ivermektiiniä tarvitsee tuohon useamman kerran ja lisäksi paikallisia myrkkyjä.

Krisu (Ei varmistettu)

Heip! Kokemusta on samasta taudista. Seborrea niinkuin kaikki muutkin ihosairaudet ja vaivat ovat yhteydessä kehon kokonaisvointiin. Eivät siis "parane" ulkoisilla liuoksilla tms., toki mukavaa jos oireet hetkeksi helpottavat. Jotain siis on kropassa epätasapainossa jos iho oireilee. Syypäätä ei ole aina helppo löytää, mutta kannattaa etsiä. Kokonaisvointikin saattaa parantua. Kannattaa miettiä ruokavaliota, siinä saattaa olla jotain mikä ei oikein sovi. Monilla ne ovat sokeri, liika höttöhiilari, viljat ja/tai maitotuotteet. Myös kovetetut kasvirasvat pistävät kropan sekaisin. Niitähän löytyy melkein kaikista kaupan leivonnaisista jne. Tsemppiä etsintään.

Piipuli84 (Ei varmistettu)

Ihana löytää tää sun postaus. Kävin ite tänään lekurilla ja alustavasti sain saman diagnoosin. Itellä on kans päänahassa,mutta enemmän selässä :/ Miten ite oot pärjänny tän kan? Ootko löytänyt mitään luottotuotteita? :)

tuuletus (Ei varmistettu)

HEIP ! Tuttua on minullekin -lähdin etsimään "golleekoita"
Minun tarina on tämä .Äidilläni oli tämä sama koko elämänsä ja niin minullakin ..ja on 30 v.tyttärelläkin .Eli perintöä löytyy.Minä 60.v.Minulla oli teini-iässä toinen puoli reisitapeesta auki-
kun karvoitus alkoi kasvaa teininä niin siihen "ihottumakohtaan ei kasvanut karvoitusta mutta jälkeenpäin tilanne on muuttunut ja ihottuma on ollut pois 50 vuotta ja nyt se on edelleen ilmestynyt.
Myös korvissani oli nuorempana ,käytävät ja korvien tausta pahasti rikki.
Ikääntymisen myötä se on rauhoittunut.Olen käyttänyt paljon voidetta joka sisältää hiukan kortisonia se on auttanut pahimman ohi.-- Sitten ..olen pyrkinyt välttämään välillä hiivatuotteita ja liikaa sokeria. No HYVÄ -että löysin viimein nimen tälle taudille !

tuuletus (Ei varmistettu)

Jatkan vielä että minulla tämä ihottuma on ilmennyt myös silmäluomissa jokus..ei enää vuosiin.Siihenkin laitoin mietoa kortisoni-voidetta.Veljelläni on ollut myös pään-nahkassa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Minulla seborreaihottumaan on auttanut parissa kolmessa päivässä 10mg biotiinia (pelkkä biotiini, ei siis sisällä mitään muuta)ja ylläpitoannos 0,5mg päivässä. Jos oireet tulevat takaisin, otan isomman annoksen biotiinia. Monen vuoden vaiva lähti siis kolmessa päivässä. Sitä ennen ehdin käydä muutaman kerran ihotautilääkärissä.

Miksi kutittaa (Ei varmistettu)

Liittyykö seborreaan myös hiustenlähtöä? Olen kärsinyt päänahan kutiavuudesta pitkään ja lohkeilevaa hilsettä tulee myös ellen käytä välillä ketokonatsolia.
Hiuksia on nyt lähtenyt voimakkaasti 3kk ajan :( Verikokeetkin on kuitenkin tarkistettu keväällä eikä niissäkään ollut poikkeavaa vaikka epäilin kilpirauhas arvojen olevan vinksallaan.
Käytätkö itse vielä säännöllisesti päänahkaan jotain?

Erika Naakka
NUDE

No mulla tämä tulee  ihan kausittain eli nyt taas ei ole ehkä kuukauteen kutissut yhtään mutta aina kun tulee sellainen esim stressistä johtuva kutina niin käytän tuota samaa Diprosalicia.

Mä en ole ihan varma onko multa tämän takia lähtenyt hiuksia, ehkä ainakin ohentunut tuosta ihan edestä? Mutta olen kuullut muilta, että heillä tähän liittyy voimakkaasti hiustenlähtöä :( Kannattaa siis ehdottomasti käydä nyt ihontautilääkärillä ja vaikka kysäistä voisiko tuo olla seborreaa.

Kommentoi