Seborrooinen ihottuma

Varoitus: älä lue tätä, jos a) ällöksyt kaikkia ihotauteja b) sua ei kiinnosta mun henkilökohtaiset sairaskertomukset c) et jaksa lukea pitkiä postauksia.

Kaikki alkoi siitä, kun viime kesän alussa mun päänahka alkoi kutista ja se ärtyi helposti. ”No ei tässä mitään, ei kannata varmaan pestä hiuksia niin usein” ajattelin, ja jatkoin normaalia elämääni autuaan tietämättömänä mitä tuleman pitää. Kesällä kutina paheni ja päänahkaan alkoi ilmestyä märkiviä rupia (tässä vaiheessa ajattelet varmaan ”hyyyyyiii!”). Olin aivan saletti, että mulla on psoriasis. Äitini kuitenkin tunnistaa psoriasiksen jo metrien päästä ja sanoi, ettei tämä ole sitä. Jossain vaiheessa oireeni rauhoittuivat, enkä hakeutunut lääkäriin. Ajattelin, että tämä on tavallista hilseilyä ja että aurinko on varmaankin kuivattanut ihoni. Tuntui, että stressin pahetessa oireetkin palasivat. Ostin apteekista jotain tosi mietoa shampoota ja jatkoin edelleen normaalia elämääni. Syksyllä kutina alkoi olla sietämätöntä ja luennoilla päätäni raapiessani näytin varmaan siltä, että mun päässä elelee jotain ylimääräisiä elukoita. Iltaisin oli välillä vaikeaa saada unta ja itku meinasi tulla. Päästä vuosi välillä jopa verta. Kuitenkin oireet välillä katosivat jopa viikoiksi, joten lääkäriin hakeutuminen venyi ja venyi. 

Lokakuussa vihdoin soitin YTHS:lle ja ne varasi mulle ajan hoitsulle. ”Great..”, mä ajattelin. No sieltä tuli sitten perus ”ootko koittanut olla pesemättä hiuksia” ja ”koita laittaa sinne päänahkaan jotain rasvaa”. Mulla meni hermo ja lähes karjuin: ”JOO MÄ OON KOKEILLUT JO KAIKKEA, VARAA NYT MULLE AIKA SINNE IHOTAUTILÄÄKÄRILLE PRKL!”

Lääkärille pääsin parin kuukauden päästä ja aikansa tutkittuaan ja kyseltyään lääkäri sanoi, että mulla on seborrooinen ekseema. Excuse me? Suomeksi jotakuinkin tali-ihottuma. Hiuspohja siis tuottaa paljon, ehkä liikaakin, talia, se härskiintyy ja iho ärtyy. Tuloksena sairaan kutiseva, hilseilevä ja rupia täynnä oleva päänahka. Stressi aiheuttaa lisääntynyttä talineritystä ja siksi mullakin oireet pahenivat aina tenttiviikon lähestyessä. Lääkäri naureskeli hoitsun antamille ohjeille: ”joo älä vaan laita sinne mitään rasvaa!” Hiukset tulee pestä joka päivä ja sain reseptin Diprosalic-lääkkeeseen ja mun piti myös ostaa jotain erikoisshampoota apteekista (16 euroa/100 ml, jaiks). Diprosalic sisältää kortikosteroidia, jolla on tulehdusta ja kutinaa lievittävä vaikutus, sekä salisyylihappoa, jolla on ihoa kuoriva vaikutus.

Ja tzzzimm mun oireet katosivat jo ensimmäisen hoitokerran jälkeen! Ah, sitä autuutta! Olen kyllä kiitollisuuden velassa sille lääkärille, eli terkkuja vaan Leeni Mäkelälle 🙂 Pesen hiuksiani edelleen joka päivä, mutta nyt kun oireet ovat kadonneet, voin pitää välillä päivän taukoja. Jos oireet joskus pahenevat, saan ne hoidettua Diprosalicilla helposti pois. Eli nyt mä oon, Josefina Samatha Näädän sanoin, ”ihan okei” 🙂

Seborreaa esiintyy jopa 15 prosentilla väestöstä ja se on yksi tavallisimmista aikuisiän ihotaudeista. Tali-ihottuma voi alkaa oikeastaan missä iässä tahansa. Rasvaiseen ihoon ja samalla seborrooiseen ihottumaan liittyy muitakin rasvaisen ihon ongelmia kuten akn (löytyy täältäkin). Kun itsehoito ei auta ja ihottuma, kutina ja kirvely häiritsevät itseä tai läheisiä, on aika lähteä lääkäriin. Paikallishoitoa tehostetaan, joskus annetaan antibiootti- tai hiivalääkekuuri, joskus valohoito. Tali-ihottumaa ei voi ehkäistä, mutta useimmat rasvaihoiset henkilöt pärjäävät päivittäisellä saippua/sampoopesulla.

Tämän postauksen halusin tehdä siksi, että usein ihmiset luulevat hilseilyn ja kutinan automaattisesti johtuvan kuivasta hiuspohjasta, vaikka tässä tapauksessa se on täysin päinvastoin! Seborrooinen ihottuma on myös suomalaisilla melko yleinen ja jos oireesi täsmäävät, diagnoosi on luultavasti tämä. Olen kertonut tätä juttua monille tutuilleni ja muutamat ovat tajunneet kärsivänsä samoista oireista. Eräskin meni lääkäriin, sai aknelääkityksen ja lääkäri sanoi, että se korjaa myös ihottuman. Itse kärsin tästä yli puoli vuotta ilman apua, ja minkä ihmeen takia? Ehkä koska en kehdannut mennä lääkäriin sellaisten mitättömien oireiden takia. Eli jos kotikonstit eivät tuota tulosta, kipinkapin lääkäriin!

Lisätietoa seborreasta löytyy esimerkiksi näiltä sivuilta: Duodecumin terveyskirjasto Iholiitto ry:n ihottumaopas

Kommentit (38)
 1. Itselläni atooppinen iho, mutta ulottuu päänahkaan samankaltaisin oirein kuin sulla. Mulla pysyy kurissa Clobex-lääkeshamppoolla! Suosittelen, tosin vain lääkärin määräyksellä saatavilla. Ellei se ole jo sitä, mistä mainitsit, että sairaan kallis.. Sitä se on, mutta toimii!

 2. Mut tää seborrooinen ihottuma on vähän niinku päinvastainen. Eiks atooppisessa ihossa oo kyse liian kuivasta ihosta, kun tässä taas ei sitä ongelmaa ole.

  1. …………Niin..siis tämähän perustuu kait sienipohjaiseen- Eli tulee välttää sokereita ja hiivaa sisältäviä ruokia. Olen käynyt läpi elämässäni tässä taudissa korvat ,reisitaive- Nyt on todennäköisesti loppuelämäni tämä että tauti on siirtynyt vasemman käden kynnet. Niihin on lääkärin määräämä Loceryl -kynsilakka .
   MUTTA tämä tauti on ollut nyt 8 vuotta sen jälkeen kun söin Candida-kuurin 2 laatikkoa.
   Sain vasemman ylä-vatsaalueen kipuja joka säteilee kättäpitkin ja kynsiin -On välillä aika kipeä .
   Kynnet pyrkivät irtoamaan osittain lihastaan .Siihen kyllä auttaa Loceryl hetkeksi mutta vaiva tulee syvemmältä- ja kipu alkaa levitä muihinkin alueisiin-
   NOH..minä olen senverran vanhan ”tyylinen ihminen että lähdin kokeilemaan kuusenpihka -keitosta veteen ja otan sitä joskus sisäisesti-Koska sen pitäisi tuhota sieni-kasvustoa.
   TIEDÄN että kuusenpihkasta voi saada myrkytyksen MUTTA
   Tilanne alkaa olla kivuliasta että kuolen minä sitten kuitenkin johonkin jos en tähän.
   ———— SIIS…Lääkäreille olen aikojenmittaan puhunut tästä monia kertoja mutta EI !
   NE…niinkuin oikein ota asiakseen..olenhan kuitenkin elossa reippaasti ja työelämässä kiinni jollainlailla.—– PITÄÄ ENSIN olla petikunnossa ja voida tosi huonosti ennenkuin ne kiinnittää huomiota.
   KUINKA TOIVONKAAN ETTÄ JOKU LÄÄKÄRI LUKISI TÄMÄN
   JA SAISIN VASTAUKSEN EDES JOLTAKIN ! Kiitos !
   Tässä olisi paljon tutkittavaa jollekin innokkaalle opiskelijalle.
   Olen sanonutkin lääkärille että haluaisin lähemmin tutkittavaksi mutta ei ne ymmärrä hölysen pöläystä.
   Tuntuu että tämä sienitauti on hiipinyt luustoon asti.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *