Talvi tulee – muista huolehtia ihon suojamuurista!

Törmäsin jokin aikaa sitten The New York Timesin mielenkiintoiseen artikkeliin. Siinä kerrottiin, että hyvin usein ihon ongelmat johtuvat ihon rikkoutuneesta suojamuurista ja saman olen oppinut tutkiessani muitakin ihonhoito-oppaita.

Oireita tuon ihon suojamuurin heikkenemisestä ovat ihon kutiaminen, kuivat laikut ja hilseily. Ja kun näitä ensimmäisiä oireita alkaa ilmaantua, kannattaa ne ottaa vakavasti. Sillä kun ihon suojamuuri murtuu vähänkään, tilanne voi alkaa pahentua nopeasti ja syntyy uusia ongelmia, kuten ihottumaa, ruusufinniä, psoriasista ja aknea. Siksi ihonhoitotuotteiden valinnassa kannattaa ainakin täällä pohjoisen kuivassa ja kylmässä ilmassa asuvien olla tarkkana. Osa ihonhoitotuotteiden ainesosista voivat nimittäin vain pahentaa tilannetta.

Happovaippa (kuva), yli 90 vuotta sitten kehitelty termi ihon suojamekanismista, tuntuu olevan vähän unohdettu ihon ominaisuus. Happovaippa on ihon suojakerros, joka muodostuu mm. rasvasta, maitohapoista, aminohapoista ja hiestä. Koska happovaippa on nimensämukaisesti hapan, liian emäksiset puhdistusaineet voivat neutraloida sitä ja iho-ongelmat on taattu. Myös liiallinen kuorinta voi häiritä happovaippaa ja näin vahingoitaa ihon suojausta. Liian voimakkaat, ”nitisevät puhtaaksi” ihon pesevät tuotteet taas pesevät ihon oman rasvat pois ja sitä myöten myös happovaipan. Tuotteen liian korkea pH voi myös saada bakteerit villiintymään, mikä ihoärsytyksen lisäksi voi aiheuttaa ihon epäpuhtauksia.

Itse olen aina yrittänyt pitää tämän suojaavan vaipan mielessäni, enkä ole halunnut käyttää esimerkiksi puhdistustuotteita, jotka tekevät ihosta nitisevän puhtaan; se tarkoitaa sitä, että ihon hapan rasvakerros ja sitä mukaan sen sopiva pH-arvo on pesty viimeistä pisaraa myöten pois. Käytän joka ilta vain oliivi-Sebamediä (pH 5,5), mikä ei ole liian pesevä; meikki lähtee, mutta omat bakteerit ja happovaippa jää. Liiallinen pesu on ainakin mulla aiheuttanut vain enemmän epäpuhtauksia, mikä sopiikin hyvin tähän happovaippateoriaan.

Mistä sitten tällaiset liian emäksiset puhdistustuotteet voi tunnistaa. Vaikka tuotteessa lukisi, että sen pH on ihoystävällinen, se ei takaa tuotteen happamuutta; tuotteen tarkan pH:n voi kysyä vain valmistajalta itseltään ja joissain tuotteissa se on merkattu pullon kylkeen. Ihon pH-arvo on noin 4,5 – 5,5 eli kannattaa yrittää etsiä tuotteita tämä lukema mielessään.

Yksi hyvä aineosa ihon suojamuurin korjaamiseen ja sen liimaamiseksi takaisin yhteen on keramidi. Se ei yksinään korjaa kaikkea, mutta ainakin siitä on artikkelin mukaan apua.Artikkelissa mainitaan myös glyseriini, vaseliini ja hyaluronihappo, joiden avulla kosteuden haihtumista muurin murtuneista rakosista voi estää. En itse käyttäisi vaseliinin kaltaista kalvon antavaa ainesosaa pitkäaikaisesti, mutta hetkellisesti sitä voisin käyttää pahimmista kuivista kohdista ylipääsemiseksi.

Mutta tässäkin kannattaa muistaa yksi tärkeä asia: jos kuivan kakun päälle tekee kuorrutteen, kakku pysyy kuivana. Jos kuorrutuksen taas tekee kostean kakun päälle, se pysyy kosteana. Ja ihan sama juttu toimii ihonhoidossakin! Pelkkä silikoni- tai vaseliinikalvo eivät yksinään korjaa ihon (tai huulten) kuivuutta. Ihon täytyy ensin imeä itseensä kosteutta vaikkapa kasvoveden ja seerumin muodossa ja sen jälkeen ”kuorrute” tukee ihon palautumista. Kasvovoide kannattaa myös levittää iholle mahdollisimman nopeasti pesun jälkeen, jolloin iholla oleva vesi saadaan kaapattua ihon kosteutukseen.

Kuivuutta ja ihon ärsymistä välttääkseen, ihon pH-arvosta kannattaa pitää huolta myös ihon ikääntymistä ajatellen. Artikkelin mukaan iho muuttuu iän myötä koko ajan emäksisemmäksi (eli pH kasvaa), mikä aktivoi entsyymejä, jotka hajoittavat kollageenia! Eli happamat tuotteet voivat jopa ehkäistä ihon ennenaikaista ikääntymistä.

Tärkeä juttu siis tämä pH-arvo! Pitääpä alkaa itsekin tutkia tätä vielä lisää, nyt vasta ihan tosissani aloin tätä asiaa kaivella minäkin. Harkitsen myös tosissani pH-testilappujen ostoa 😀 Lähetin myös tätä juttua varten kysymyksen kotimaiselle Flow Cosmeticsille heidän kasvovedestään ja sieltä tuli vastaus supernopeasti. Propsit siis sinne!

kauneus iho
Kommentit (4)
  1. Kiitos hyvistä vinkeistä! Tää kuulostaa just siltä mitä tarvitsen. Jos laittaa sitä esim. Flow-cosmeticsin kasvovettä, niin mitä vielä, jotta se tulos olisi paras? Sen jälkeen seerumi ja voide, vai vieläkö jotain? Kiitos jos jaksat vastata.

    1. Joo just niin! Eli puhdistuksen jälkeen kasvovesi (esim kämmenillä painelu iholle), sitten seerumi ja sitten yö- tai päivävoide 🙂

  2. Ihanaa, että joku otti tämän asian puheeksi! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *