Tue suomalaista syöpätutkimusta – Lahjoita tänään!

Kaupallinen yhteistyö: Helsingin yliopisto

Kuten monet teistä varmasti jo tietää, olen osan ajastani töissä Helsingin yliopistossa syöpätutkimuksessa. Monet ovat pyytäneet tästä omaa postausta ja tänään viimein avaan (aika pitkällä postauksellani), mitä meidän tutkimusryhmämme laboratorioissa oikein tutkii.

Syövän tutkimus on aina kiinnostanut minua. Kun opiskelin biologiaa Turun yliopistossa, minua kiinnosti aina kaksi asiaa: virukset ja syöpä. En silloin tiennyt, minkälaiselle uralle opintojen jälkeen lähtisin, kunnes sattuma puuttui peliin.

Äitini sairastui vuonna 2014 suusyöpään, vain kaksi vuotta isäni kuoleman jälkeen. Se oli kova paikka parikymppiselle ja päätin tuolloin, että suuntaan valmistumiseni jälkeen syöpätutkimukseen, vaikka tein juuri silloin graduani viruksista. Äitini parani, mutta sisäinen motivaatio tämän inhoittavan niin monia perheitä piinaavan sairauden taltuttamiseksi pysyi.

Ystäväni oli sattumalta juuri samoihin aikoihin aloittanut väitöskirjatyön suusyöpää tutkivassa professori Tuula Salon tutkimusryhmässä Helsingissä. Tein vielä oman graduni loppuun ja hain sitten tuohon samaiseen tutkimusryhmään valmistumiseni jälkeen vuonna 2017.

Tein muutaman vuoden opiskelujen loppuajoista yliopistolla aloittamiseen pelkästään blogia ja lehtiä. Aluksi oli ihanaa, kun postauksiin sai käyttää kaiken mahdollisen ajan, ehdin käymään kaikissa PR-tilaisuuksissa ja ehdin postata viisi kertaa viikossa. Vähän ajan päästä aloin kaivata elämääni suurempaa tarkoitusta. Pelkkä kauneus ei vain riittänyt.

Nyt kahden työn yhdistelmä tuntuu juuri oikealta. Vaikka elämästä on tullut kiireisempää ja voin esimerkiksi julkaista vain kolme kertaa viikossa, on tämä kaikki tasapainottelu ja hektisyys kahden mielekkään työn arvoista. Laboratoriossa saan laittaa kaiken aivotyöni kehiin ja kahtena päivänä viikossa pääsen huilaamaan ja luomaan kaikkea uutta blogiin. Nämä kaksi työtä vaakakupeissa pitävät pääni kasassa.

Meidän tutkimusryhmämme keskittyy siis suusyövän tutkimiseen eri näkökulmista. Miten suusyöpä kehittyy? Miten se leviää ympäröiviin kudoksiin ja verenkiertoon (ks. video postauksen lopusta)? Entä miten se voitaisiin nopeasti diagnosoida ja leviäminen estää? Lue täältä artikkeli, jossa professori Tuula Salo kertoo tutkimuksestamme.

Itse keskityn projektiin, jossa tutkitaan, miten syövän ympäristö vaikuttaa sen etenemiseen. Pyrin kehittelemään menetelmiä, joilla esimerkiksi syöpälääkkeitä voitaisiin testata potilaan omiin syöpäsoluihin. Ei hiiriin, kuten nykyään on tapana, vaan ryhmämme kehittämässä ihmisperäisessä materiaalissa, Myogeelissä. Menetelmiä on tärkeää kehittää, sillä kaikki hoidot eivät todellakaan sovi kaikille potilaille, eivätkä hitaat, kalliit ja epäeettiset hiirikokeet suinkaan aina johda ihmiskehoon verrattaviin tuloksiin. Jos aihe kiinnostaa, ensimmäisen julkaisemani artikkelin löydät täältä.

Suomessa syöpään kun sairastuu joka kolmas; pään- ja kaulanalueen syöpien ollessa maailman kuudenneksi yleisimpiä. Niihin kuuluvassa suusyövässä on edelleen näinäkin päivinä huono ennuste: Suomessa noin 35% suusyöpään sairastuneista menehtyy viiden vuoden kuluessa diagnoosista. 35 vuoden aikana suusyöpien määrä on lisäksi kolminkertaistunut Suomessa. Määrä lisääntyy jatkuvasti, etenkin nuorilla naisilla, eikä kukaan tiedä syytä miksi.

Lahjoituksia tarvitaan kipeästi, sillä hallituksen leikkaukset näkyvät jo yliopistomme maailmanlaajuisessa sijoituksessa. Vuonna 2018 Helsingin yliopisto oli tuhannen yliopiston vertailussa sijalla 57, tänä vuonna 63. Trendi on huolestuttava, sillä yliopiston sijoitus on laskenut vuodesta 2017 lähtien.

Hallituksen tekemät perusrahoituksen leikkaukset alkavat nyt näkyä. Kauaskantoisia seurauksia ei uskalla edes arvailla, sillä rahoituksen väheneminen näkyy tutkimusmaailmassa usein viiveellä. Helsingin yliopiston syöpätutkimus on kansainvälistä kärkeä, mutta myös minä olen joutunut töissäni kokemaan rahoitusleikkaukset. Kaikkea, jota haluttaisiin tutkia, ei voida, koska siihen ei ole rahaa ja tutkijoiden palkkaaminen on mahdotonta.

Surettaa, että meidän kansainvälisesti arvostettua tutkimusta ja opetusta ei tueta tarpeeksi ja huippututkijat lähtevät ulkomaille, vaikka osaamista ja huippuunsa koulutettuja tutkijoita olisi maassamme hirveä määrä. Helsingin yliopisto on edelleen ainoa suomalainen yliopisto maailman sadan parhaan yliopiston joukossa ja olisi tärkeää myös pysyä siellä, jotta suomalainen tunnettu huippututkimus myös pysyisi täällä Suomessa. Jos emme loista maailmanlaajuisessa vertailussa koulutuksellamme, niin millä sitten?

Kehittämämme malli syövän leviämisen tutkimiseen. Syöpäsolujen liikkuminen 3 päivän aikana.

Siksi yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa haluan kertoa teille yliopiston varainkeruutapahtumasta. Helsingin yliopisto järjestää ensi viikolla 26.11. Lahjoita tänään -päivän. Se kerää varoja suomalaiseen tutkimukseen ja opetukseen ja tänä vuonna varat ohjataan Helsingin yliopiston syöpätutkimusrahastoon. Viime vuonna varat ohjattiin kestävän kehityksen haasteiden ratkaismiseen tieteen avulla.

Lahjoita tänään -päivä on Helsingin yliopiston ponnistus tutkimuksen ja opiskelun tukemiseksi. Jokainen lahjoitus on tärkeä tuki tieteelle ja auttaa tutkijoita ja opiskelijoita töissään paremman maailman puolesta. Lisätietoa ja lahjoitusohjeet löydät Helsingin yliopiston sivuilta: helsinki.fi/lahjoita. Kiitos, jos päätät lähteä mukaan!

Helsinki.fi

tyo-ja-raha oma-elama uutiset-ja-yhteiskunta syvallista
Kommentit (9)
  1. Tämä kirjoitus on jällern yksi todiste siitä, että äly ja kauneus mahtuvat helposti samaan kehoon. Olet esikuva ja innoite. Maailma tarvitsee enemmän meitä.

    1. Voi vitsi. Kiitos tuhannesti sinulle <3

  2. Kiitos tästä todella tärkeästä postauksesta! Sairastuin itse syöpään syksyllä ja olen saanut todella loistavaa hoitoa HUS:lla. Henkilökunta on ammattitaitoista, empaattista,ystävällistä ja osaavaa. Minulla on tunne, että eteeni tehdään kaikki mahdollinen, että parannun. Kiitos sinullekin työstäsi!
    Onnekseni sairastuin sellaiseen syöpään, josta sanottiin heti, että tämä on hoidettavissa ja yöunia ei kannata menettää. Minä olen sitten näin tehnyt ja pyrkinyt olemaan murehtimatta liikoja. Toki ymmärrän olevani onnekas ja säästyneeni myös monilta hoitojen haittavaikutuksilta.
    Kävin lahjoittamassa ja vinkkasin tästä ystävilleni myös. Toivotaan, että mahdollisimman moni osallistuu. Pienistäkin summista kertyy yhteenlaskettuna iso potti!

    1. Ihanaa kuulla tuollainen kokemus myös sieltä toiselta puolelta. Toivon sulle kaikkea hyvää ja oikein pikaista paranemista <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *