#uraoivallus: aion olla ylpeä pioneeri

NUDE

Kun Trendi ja Lily lanseerasivat #uraoivallus-kampanjan en aluksi keksinyt mitään sen kummempaa. Monista aihepiirin asioista kirjoitettu täällä jo todella hyviä tekstejä ja esimerkiksi Bluestocking-blogin kirjoitukseen laiskottelun merkityksestä samaistun ihan täysin. Tuntui, ettei minulla ollut enää mitään lisättävää. Mitäpä tässä nyt on paahdettu kahta, kolmea ja jopa neljää työtä samanaikaisesti kohta seitsemän vuotta. Mutta sitten tajusin, että haluan ehdottomasti kirjoittaa siitä, mikä minua ehkäpä urallani eniten mietityttää; miten yhdistää kaksi täysin erilaista työtä ja miten pysyä uskottavana solubiologina blogiura taustalla.

Eräässä biologian alan harjoittelussa työkaverini kehoitti pitämään suuni kiinni toisesta ammatistani. Hän oli itse entinen kosmetologi, eikä uudessa työssään halunnut kertoa siitä kellekään. Jos vaikka joku ei ottaisi häntä tosissaan. Yhdessä työhaastattelussa taas sain bloggaajan ammattini kerrottuani kuulla, että "no pitäähän sitä jollain itsensä elättää". Ja kuinka monta kertaa olen kuullut sanat: "Siis koska sä alat tekee oikeita töitä?" Yritäpä tässä sitten syntyperäisenä satakuntalaisena olla ylpeä urastasi.

Ennen, jos joku kysyi mitä teen työkseni, vastasin, että olen kauneustoimittaja, -bloggaaja ja solubiologi. Painotin sanaa toimittaja ja ehkä hiiskaisin sanan bloggaaja. Niin kuin lehteen kirjoittaminen olisi jotenkin uskottavampaa ja vaativampaa kuin aivan täsmälleen samanlaisen tekstin tuottaminen virtuaaliselle alustalle.

Onneksi nykyinen tähän kaikkeen ihanasti suhtautuva pomoni (joka on muuten true boss lady) sekä ehkäpä eniten lähipiirini ovat saaneet iskostettua minuun toisen asenteen. Että minullapa onkin kaksi ammattia, joissa molemmissa olen vielä aika etevä. Osaan mutatoida viruksia, kasvattaa soluja, tutkia niiden invasiivisuutta eri matrikseissa, mutta osaan myös meikata, tehdä kampauksia ja kirjoittaa niin artikkeleja kuin blogipostauksiakin.

Olen molemmissa töissäni oppinut tärkeitä asioita, joita olen voinut hyödyntää toisissa hommissani. Esimerkiksi tutkijoille sosiaalisuus ei ole mikään itsestäänselvyys, mutta blogipiirit, uudet ihmiset ja tilanteet ovat kaivaneet minustakin esiin sen sosiaalisuuden, jota en uskonut edes omaavani. Toisaalta korkeakoulutus luonnontieteiden alalta on antanut minulle roppa kaupalla kriittistä ajattelukykyä, jota ammennan päivittäin tuotelupausten keskellä.

Jotenkin olen monilta tahoilta saanut tuntea sen, että näitä kahta ammattia ei kannata sekoittaa. Niistä ei edes kannata puhua samassa paikassa. Tiedänpä myös monia ihmisiä, jotka ovat kirjoittaneet blogiaan salanimen alla, ettei päivätöissä tällainen hömpötys paljastuisi. Mutta nyt tämä kummallinen häpeileminen saa loppua! Aion olla ylpeä molemmista ammateistani ja ehkäpä raivata pioneerinä tietä toisille samassa tilanteessa oleville ja näyttää, että hoidan kunnialla molemmat hommat. Minun aivoihini nimittäin mahtuu aivan hyvin niin PCR, transfektio ja CRISPR/Cas9 kuin strobing, baking ja contourkin. Miksi en muka voi olla hyvä kahdessa eri asiassa? Nykypäivänä on enemmän kuin normaalia tehdä monenlaisia töitä, ehkä jopa samanaikaisesti ja luovia monilla eri aloilla.

Ehkäpä tämä täyskäännökseni ylpeäksi bloggaaja-solubiologiksi on myös feministinen teko. Onhan naistenlehtien ja blogien väheksyminen ja kutsuminen turhaksi hömpäksi taas yksi näyttö siitä, että feminismi ei ole voittanut. Pitääkö kukaan miestä, jolla kaikki vapaa-aika menee vaikkapa urheilun seuraamiseen yhtään epäuskottavampana tai ei niin pätevänä työhönsä? Ei tietenkään, mutta jonkun mielestä muotivirtauksia ja ajatuksia herätteleviä tekstejä lehdestä tai blogeista lukevasta naisesta tekee. Ja p*skat!

Poikaystäväni on moneen kertaan sanonut, että jos sinä et arvosta työtäsi, kuka muukaan sitä sitten arvostaisi? Ja sen olen yrittänyt nyt pitää mielessä. Olen ylpeä Suomen parhaaksi kauneusbloggaajaksi valittu bloggaaja sekä suusyöpätutkija.

Minun uraoivallukseni on: ole ylpeä siitä, mitä teet. Muutoin, miksi edes jatkaa?

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

You go girl!! Olen useasti blogiasi lukiessa miettinyt, että todellakin huomaa, että sulla on taustalla biologin koulutus, ja juuri siksi tykkään blogistasi niin paljon. Itse haluan aina tietää, mitä kosmetiikkatuotteiden ainesosat tekevät ja kuinka tuotteet toimivat muutenkin kuin ympäripyöreiden "heleyttää ihoa" lupausten osalta, joten on tosi kiva että välillä avaat kosmetiikka-asiota biologin näkökulmasta. Itselläni on jäänyt erityisesti mieleen ihan mahtava postaus muutaman vuoden takaa jossa selvitit, mihin miselliveden toiminta perustuu. Joten todellakin, ihminen voi olla hyvä ja huippuammattilainen kahdessa asiassa, ja eri ammatit voivat tukea toisiaan yllättävilläkin tavoilla. Keep up the good work! :)

Erika Naakka
NUDE

Kiitos! No noita postauksia pitäisi kyllä tehdä lisää kun ne tuntuvat kyllä porukkaa kiinnostavan. Vaikkei mulla nyt niin vahva kemiantuntemus ole niin ainakin osaan etsiä tietoa :)

Maria Glow (Ei varmistettu) http://so-up.fi/mariaglow

Todella hyvä postaus ja täyttä asiaa! <3 Mulla bloggaaminen on kyllä enemmänkin harrastus kuin työ ja varmaan se onkin suurin syy miksi blogin "kirjoittelua" pidetään hömpötyksenä. Niin moni tekee sitä ihan vain harrastuksena omaksi ilokseen, että sitten ne jotka ihan oikeasti tekevät sitä työkseen, eivät saa ansaitsemaansa arvostusta. Onneksi nykyään aletaan pikkuhiljaa ymmärtämään, että bloggaaminenkin on työtä ja tosiaan verrattavissa niihin lehtiin kirjoitettuihin artikkeleihin. :) Siitä ne asenteet pikkuhiljaa muuttuu ja ihan totta, että bloggaajien täytyy olla ne ensimmäiset jotka arvostavat omaa työtään, niin muutkin sitten osaavat ottaa esimerkkiä! :)

Katja123 (Ei varmistettu)

Hyvä Erika, just näin! Teetkö siis bloggaamisen ohessa väitöskirjaa vai millainen tutkijapositio sulla on?

Erika Naakka
NUDE

Vielä en ole aloittanut väitöskirjaa. Halusin saada ensin vähän tuntumaa labrahommiin ennen kuin päätän aloitanko sen urakan. Nyt olen siis elokuusta asti ollut labrateknikkona/jokapaikanhöylänä ;)

pipetti ja paletti (Ei varmistettu)

Hei nyt on pakko sanoa että kanssabiologina jota kiinnostaa myös kosmetiikka ja muut ns """hömpötykset""" tää kirjoitus osui ja upposi! Olin lukenut sun blogia jo jonkun aikaa ennenku tajusin että miltä alalta oot koulutuksen saanut ja meinasin pudota tuolilta kun innostuin pienenä biologian opiskelijana niin paljon :D Oon käynyt oman tuskailuni kaiken tän kanssa ensin tyttönä joka opiskelee luonnontieteellistä alaa ja nyt töissä ja erityisesti niihin hakiessa. Kyllä tosiaan aivoihin mahtuu tiukka tieteellinen ajattelu kuin myös esteettisesti ihanat asiat, ärsyttää muutenkin kaunis vs fiksu vastakkainasettelu joka tuppaa vieläkin elämään ikävästi ihmisten mielissä. Ei se älykkyysosamäärä katoa kun laittaa huulipunaa aamulla, perkele.

Sun blogi on ihanaa luettavaa just sen takia että tietää ettei kaikki mainospuheet yms mene kritiikittä läpi blogiin ja olis ehdottomasti mielenkiintoista saada enemmänkin tosiaan kosmetiikkakemia-pohjaisia postauksia (vaikka se tosiaan ei oo sun erikoisala mutta se tieteellinen kriittisyys ja lukutaito! Se näkyy läpi ja virkistävää luettavaa koska välillä blogimaailmassa tuntuu kaikenmaailman hömppä ja pseudotiede lisääntyvän turhankin aktiivisesti).
Oot super <3

Erika Naakka
NUDE

No just näin! Kaunis vs fiksu -vastakkainasettelu raivostutta muakin ihan hulluna. Tehdään me muutos tähän asiaan! ;)

Kiitos ihan älyttömästi tästä <3 Täytynee yrittää tehdä vähän syvemmälle pureutuvia postauksia välillä. Hmm vielä kun keksisi aiheen ;)

Superijori

Loistavaa Eerika!
Ihan huippua että aiot olla molemmista töistäsi ylpeä ja syytä onkin! Kuten joku tuossa yllä kommentoikin, niin musta(kin) sun blogisi on hyvä juuri tuosta syystä, että selkeästi omaat kriittisen ajattelutavan ja perustelut- etkä ole kaikista tuotteista sitä samaa wau-wau-täyttösanoja-tuote-hehkutusta mitä osa blogeista edustaa. Tämän lisäksi oot ihan älyttömän taitava juuri blogin ulosannissa ja meidän muiden opastamisessa. :)

Erika Naakka
NUDE

No voi kiitos :) Ihanaa kuulla, että oot tykännyt. Oikein perustelujen kera! :D

Erika Naakka
NUDE

No niinpä! :)

Saranda
Tyhjä ajatus

Parasta mitä oon lukenut hetken aikaan! Niin inspiroivaa ja voimaannuttavaa. :) Oon tosi ylpeä ja iloinen sun puolesta, Erika!

Erika Naakka
NUDE

Kiitos paljon Saranda! <3

Kaitlin (Ei varmistettu)

Jee, hyvä sinä! :)

Erika Naakka
NUDE

Jee, kiitos! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Mitäs kaikkia taitoja bloggaamisessa tarvitaan ja mitä kaikkia taitoja se kehittää?
Ainakin sujuvan tekstin tuottamista, koodaamista, kuvankäsittelyä, muut atk-taidot, viestintää, tiedon hakemista / rajaamista, paineen alla työskentelyä (aikataulut ym), kriittistä arviointia ja ties mitä muuta.
Luulis, että noi kaikki näyttää hyvältä cv:ssä.

Erika Naakka
NUDE

Oho hyvänen aika, nyt kun sanoit sen noin... En oo ajatellutkaan että voisin tolla tavalla jalostaa tätä hommaa cv:hen asti! Kiitos :)

Leijona (Ei varmistettu)

Minulle blogit eivät ole hömppää. Luen mielelläni eri alueisiin liittyviä blogeja (feminismi, kulttuuri, sisustus ym.) Tärkeää on tiedon ja kokemusten jakaminen. Kauneuteen liittyvissä asioissa minulle on meikkaamista tärkeämpää on ihonhoito. Ympäristö ja kestäväkehitys ovat asioita, jotka vaikuttavat ostopäätöksiini. Luotan testaamiesi tuotteiden toimivuuten ja haluan tietää myös mitä ainesosia tuotteet sisältävät.
Näinä epävarmoina aikoina onkin tärkeää, että on useampia ammatteja sekä monipuolista osaamista. Olet siitä hyvä esimerkki muille. Ohjaat lukijoitasi oikealle tielle.

Toimitus
Toimitus

Aivan, aivan ihana ja todella tärkeä kirjoitus!! You go girl! <3

Vierailija (Ei varmistettu)

Mielenkiintoinen postaus! Olen itsekin kiinnostunut samoista asioista ja nyt pian yhteishaussa aion hakea yliopistoon lukemaan biologiaa, niin olisi erityisen kiinnostavaa kuulla lisää esim. postauksen muodossa sun biologin työstä. Kuten millaista se on ja onko työmahdollisuudet hyvät?

Erika Naakka
NUDE

No työmahdollisuudet eivät taida millään akateemisella alalla olla päätä huimaavat. Ehkä sitten kun sinä valmistut, talous on sen verran kohonnut :) Mutta täytyypä pistää postaustoive korvan taa :)

Idaelisa (Ei varmistettu)

Tulen nyt huutelemaan tänne väliin, kun olen biologi ja ollut tutkimusalalla jo monta vuotta useammassa tutkimusryhmässä :D . Biotieteiden alan asiantuntijat ovat pitäneet pitkään eri työttömyystilastojen kärkeä, joten töitä ei välttämättä löydy. Opiskeluaikana töitä vielä löytyi suht hyvin, kun suostui työskentelemään todella alhaisella korvauksella. Riippuu myös paljon millaiseen tutkimusprojektiin pääsee, onko apurahoja tai muuta rahoitusta. Palkat ovat myös alhaisemmat kuin ne paljon parjatut lähihoitajan ja lastentarhanopettajan palkat. Työ on kyllä todella mielenkiintoista ja palkitsevaa :) mutta välillä suoraansanottuna ahdistaa ja vihastuttaa nämä alan tosiasiat! Tohtoriksi väittelyn jälkeen tilanne ei välttämättä edes parane. Riippuu taas hyvin paljon, millaisessa ryhmässä väikkäri on tehty ja millaiseen ryhmään pääsee töihin mutta tiedän pari vasta valmistunutta tohtoria, jotka ovat lähteneet opiskelemaan täysin uutta alaa, kun post doc paikkaa ei ole löytynyt. Biologin on toki mahdollista työllistyä myös yrityksiin ja niissä ehkä hieman inhimillisemmät olot. Niitä paikkoja on kuitenkin paljon vähemmän.

Mietin, johtuisiko kauneusbloggaamisen "epäarvostus", siitä että tutkijapiireissä vanhanliiton tutkijat (osa nuoremmankin) ajattelee, että työajat ovat käytännössä 24/7. Siis kirjaimellisesti osa odottaa ylipitkiä päiviä ja viikonloppuja ja kaikki "ylimääräinen" joka vie aikaa tutkimukselta, on häiriötekijä.

Opiskeluaikana ajattelin, että pakkohan töitä on löytyä vaikka olin kuullut huhua "työttömyydestä". Ajattelin, että ei suomessa kouluteta työttömäksi ketään mutta totuus taitaa olla toinen. Yliopistot ovat niin byrokraattisia ja jähmeitä instituutioita, että aloituspaikkohen määrää ei säädetä alas päin vaikka biologeista on ylitarjontaa ollut jo vuosia. Nyt harmittaa, että opiskelin bilsaa ja edessä on todennäköisesto itselläkin uuden ammatin opiskelu.

En halua pelotella, mutta toivon että joku olisi pitänyt tämän kaltaisen saarnan minulle, kun olin hakeutumassa bilsan opintoihin :D . Jos kuitenkin tuntuu, että bilsa on ainoa oikea ammatti itselle, niin kannattaa hakea:)!! Kyllä siellä kumminkin aina hyville tekijöille löytyy töitä :). Silloin pitää vain hyväksyä alan tosiasiat, eli toooooodella pitkät päivät ja alhainen palkka.

Kommentoi