Vaimotesti – Graeme Simsion (2014)

Vaimotesti – Grame Simsion (2014) Suomentanut Inka Parpola – 333 s Otava

Pikkuhiljaa neljääkymppiä lähestyvä genetiikan professori Don Tillman ei ole löytänyt itselleen sopivaa vaimoa. Ihmissuhteet ovat tuottaneet Donille epäloogisuudessaan monenlaisia pulmia. Ratkaistakseen vaimo-ongelman, päättää Don tarkastella asiaa tietelliseltä näkökannalta ja hän aloittaa Vaimotestin. Vaimotestissä potentiaalisten kumppanien on täytettävä kyselylomake, jonka perusteella Don selvittää, onko yhteiselolle mahdollisuuksia. 

Kyselylomakkeessa on vaatimuksia lempijäätelöstä painoindeksiin, koulutustasoon jne. Näiden tavoitteena on estää uusien Aprikoosijäätelökatastrofien syntyminen. Valitettavasti naiset eivät olekaan kovin mielissään vaimotestistä. Loppujen lopuksi testin mukaan parhaiten menestyvät kumppanit eivät käytännössä sovikaan Donin vaimoiksi. Don päätyy kollegansa Genen huijaamana treffeille Rosien kanssa. Rosien pisteet vaimotestissä ovat todella huonot, mutta jostain syystä Rosiesta on vaikea päästä eroon.

Tämän juonikuvauksen perusteella jokainen lukija osaa varmasti arvata mitä kirjassa tapahtuu. Vaimotesti on Graeme Simison esikoisromaani. Simison kertookin, että hän on oppinut kirjoittamaan käsikirjoituskurssilla. Vaimotesti voisikin olla täydellinen romanttinen komediaelokuva. Siinä on hauska lähtöasetelma ja sopiva määrä kiinnostavia hahmoja.

Päähenkilö Don on omalla alallaan lahjakas, mutta sosiaalisesti melko kömpelo. Kirjassa kerrotaan, että Donilla on todettu nuoruudessa useita mielenterveyden ongelmia, mutta kertojana hän kuitenkin tekee selväksi, ettei koe olevansa minkäänsorttinen potilas. Tämä käy hauskasti ilmi, kun Don kutsutaan pitämään luentoa autistisille lapsille. Hänelle vihjaillaan monessa kohtaa, miten hän pystyy varmasti samaistumaan näihin lapsiin. Don ei tunnu täysin ymmärtävän minkä vuoksi näin olisi. Hänellä vain sattuu olemaan minuutilleen aikataulutettu elämä ja täydellisen looginen tapa suhtautua maailmaan.

Donin kollega ja läheisin ystävä on Psykologian professori Gene, jonka henkilökohtaisena tavoitteena on harrastaa seksiä jokaisesta maailman maasta kotoisin olevan naisen kanssa. Tämä tuo kontrastia Donin sosiaalisesti rajoittuneeseen elämään, sekä tietysti ristiriitoja Genen perhe-elämään. Rosie taas on kirjan villi kortti, mysteerinainen jonka menneisyys on täynnä salaisuuksia.

Vaimotesti on täydellinen lomakirja. Se on humoristinen romaani, jota lukiessa on välillä pakko nauraa ääneen. Se herättää ajatuksia parinmuodostuksesta, ihmissuhteiden epäloogisuuksista, autismin kirjon erilaisista oireista ja näiden asioiden yhteensovittamisesta.

Goodreadsin arvosteluissa kirjaa on kritisoitu siitä, että se tekee autistimista pelleilyä ja nauraa päähenkilön rajoitteille. Minä olen eri mieltä. Kirjassa esitetään mainiosti, miten eri tavalla maailman voi nähdä ja miten kaikista vastoinkäymisistä on mahdollista selvitä, kunhan vain näkee tarpeeksi vaivaa.

Kaikki Donin ystävät tukevat häntä parhaansa mukaan. Kirjassa tietysti nauretaan autismille tai aspergerin oireyhtymälle, mutta ei pahalla tavalla, vaan positiivisesti, yhdessä päähenkilön kanssa. Parhaimmillaan kirja antaa näkökulman aspergerin oireyhtymään ja siihen omalaatuiseen logiikkaan joka Donilla on. Muutama tunti kirjan lukemisen jälkeen huomasin ajattelevani asioita hieman samaan tapaan kuin kirjan päähenkilö. Useamman päivän päästä teoksen tapahtumat ovat kuitenkin unohtuneet, samalla tavalla kuin hömppäelokuvan katselun jälkeen.

Vaimotesti ei tee lähtemätöntä vaikutusta, mutta tarjoaa erinomaista viihdettä.

Vaimotesti lyhyesti

3/5 Täydellinen romanttinen komedia kirjan muodossa, pienellä kantaaottavalla näkökulmalla.

Hyvää

  • Don on hauska hahmo
  • Kevyttä huumoria, joka välillä onnstuu yllättämään
  • Helppo kirja

Huonoa

  • Kepeä kirja – ei jätä jälkeä
  • Ei suuria yllätyksiä
Kommentit (1)
  1. Jes, tämä kirja kuuluu omiin lemppareihin. Tosin juurikin tuolla samalla kevyemmällä tavalla, jossa kirja on hyvä mutta ei jää liian pitkäksi aikaa mielen päälle 🙂

    En myöskään ajatellut, että kirjassa olisi pelleilty aspergerin kustannuksella vaan enemmänkin se avasi silmät erilaiselle tavalle nähdä ja hahmottaa elämää. 

    Ps. Kiva blogi! 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *