Kesän ihana Mansikka-britakakku

Kesällä on ihana herkutella päivittäin tuoreilla mansikoilla, mutta vähintään kerran kesässä on leivottava myös mansikkakakku – todellinen kesäklassikko! Oma suosikkini on Mansikka-Brita, jossa yhdistyy monta yksinkertaista makua: pehmeä kakkupohja, rapea marenki, makeat mansikat ja samettinen kermavaahto, joka on saanut potkua maustamattomasta maitorahkasta. Ja mikä parasta, kakku on paitsi todella helppo tehdä, myös todella vaikea saada epäonnistumaan.

Brita2.jpg

Tarvitset:

125 g voita
1 dl sokeria
2 keltuaista
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

Marenki:

2 valkuaista
1,5 dl sokeria
1 tl vanilijasokeria
kourallinen mantelilastuja

Täyte:

2 dl vispi- tai kuohukermaa
1 purkki maitorahkaa
Sokeria ja vaniljasokeria maun mukaan
Vajaa litra mansikoita
 

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, ja vatkaa joukkoon myös keltuaiset. Sekoita joukkon kuivat aineet ja maito. Levitä taikina uunipellille haluamasi kokoiseksi kakuksi (taikina leviää vähän uunissa, mutta ei paljoa – muista, että valmis kakku leikataan puoliksi). Paita pohjaa 180-asteisessa uunissa 7-8 minuuttia.

Valmista seuraavaksi marenki vatkaamalla valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on napakkaa. Vaahdon täytyy pysyä kulhossa, kun käännät kulhon ylösalaisin. Levitä marenki esipaistetun kakkupohjan päälle ja ripottele pinnalle mantelilastut. Jatka paistamista 180 asteessa noin 15 minuutin ajan, kunnes marenki on saanut kauniisti väriä.

Valmista täyte vatkaamalla vispi- tai kuohukerma vaahdoksi. Lisää rahka ja mausta oman maun mukaan sokerilla ja vaniljasokerilla.

Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kahteen osaan. Levitä pohjan päälle rahka-kermaseos ja sen päälle viipaloidut mansikat. Aseta toinen pohjalevy mansikoiden päälle. Jos unohdit laittaa mantelilastut marengin päälle ennen uunissa paistamista, niin kuin minulle usein käy, mantelilastut voi ripotella kakun päälle myös tässä vaiheessa – ne ovat hyviä ilman paahtamistakin. 🙂 Kakku näyttää myös aika kauniilta ilman päälilevyä, kuin mansikoilta kermavaahtopilvellä!

Brita1.jpg

 

 

Koti Ruoka ja juoma

Feta-pekonipiirakka

Suolaiset piirakat ovat ihana tarjottava ympäri vuoden. Erityisen hyviä ne ovat mielestäni kesällä ruokaisan salaatin kanssa. Piirakkaan voi laittaa täytteeksi melkein mitä vain, mutta huomaan tekeväni yhä uudelleen piirakan fetasta, pekonista ja parsakaalista. Välillä täytteenä on lisäksi kesäkurpitsaa, välillä kevätsipulia tai mitä nyt kaupasta sattuu mukaan tarttumaan. Pohjana käytän yleensä aina Sunnuntai-valmistaikinaa, sillä kun valmis, kaupasta saatava tuote on näin hyvä, on minusta ihan sallittua vähän oikaista. 🙂 Työläältä kuulostava piirakka on lopulta todella helppo ja nopea valmistaa, kun kaupan juustohyllystäkin valitsee valmiiksi kuutioidut ja raastetut tuotteet.

IMG_8984.JPG

Tarvitset:

1 paketti Sunnuntai Piirakkataikinaa

1 paketti Amerikan pekonia
1 parsakaali
200 g fetajuustoa kuutioituna (esim. valmiiksi kuutioitu Arla Apetina Laktoositon)
1 kesäkurpitsa tai nippu kevätsipulia

2 kananmunaa
200 g tuorejuustoa (esim. Valio Viola Yrtti Laktoositon)
1-2 dl maitoa tai vettä

Pippuria oman maun mukaan

150 g juustoraastetta (esim. valmis Valio Pizzajuusto -raaste)
Tuoreita yrttejä koristeluun

Ota piirakkataikina sulamaan muutamaa tuntia ennen leipomista. Jos (ja kun) unohdat ottaa taikinan sulamaan, ei hätää: avaamatonta taikinapakettia voi huljutella kuumassa vedessä tai juoksevan, kuuman veden alla, jolloin se sulaa nopeasti. Taputtele sula taikina voideltuun piirakkavuokaan ja myös sen reunoille, ja esipaista pohjaa 200 asteessa kymmenisen minuuttia.

Saksi pekoniviipaleet pieniksi (yksi viipale ehkä noin 4-5 osaan) ja paista ne pannulla kypsiksi. Kaada rapeat pekonipalat muutaman talouspaperin päälle, jolloin ylimääräinen rasva imeytyy paperiin. Huuhdo kasvikset ja pilko ne pieniksi paloiksi. Levitä esipaistetun piirakkapohjan päälle pekonit, pilkotut vihannekset ja fetakuutiot.

IMG_8894.JPG

Vatkaa pienessä kulhossa sekaisin kananmunat ja tuorejuusto, ja notkista seosta vedellä ja/tai maidolla. Mausta oman maun mukaan pippurilla ja halutessasi muilla mausteilla. Kaada muna-tuorejuustoseos piirakan päälle. Ripottele päälle vielä juustoraastetta. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia, kunnes piirakka on saanut vähän väriä pintaansa. Koristele vähän jäähtynyt piirakka tuoreilla yrteillä.

Koti Ruoka ja juoma