Sahara – OHI ON

Nyt kun en ole blogissani paljon lennoista vielä puhunutkaan, niin iloksenne voin kertoa että kyllä, ikuisuusaiheella jatketaan.

Viimeiset kaksi päivää ovat siis olleet taas sitä itseään – lentämistä. Tällä hetkellä näppäimistöni napisee Espanjassa, Tarifan kaupungissa ja perheeni kotikotona. Saavuimme onnellisesti, mutta nälkäisinä perille vasta muutama hassu tunti sitten, joten jätän paikan kuvailemisen sinnemmäksi, kunhan ensin itsekin saisin käsityksen kaupungista.

Nyt kuitenkin, kun viimeiset Saharan hiekat on karisteltu varpaista ja pikkuhiljaa toivuttu vallinneista ”mä vihaan tätä paikkaa, pakko päästä pois” -itkupotkuraivareista, ois vihdoin ihan oivallinen aika kirjotella siitä, mitä se elämä autiomaalla oikeesti sitten olikaan.

Kaupunki jossa asuimme, Dakhla, luetaan virallisesti osaksi Länsi-Saharaa, ja tässä yhteydessä se ilmoitetaankin jopa useammin kuin osana Marokkoa. Jostain syystä myös useissa kartoissa piirretään Länsi-Saharan raja keskelle Marokon karttaa ikäänkuin kuvaamaan valtion rajoja, vaikka oikeasti kyseessä on edelleen yksi ja sama valtio… Fiksuimmat selvittäköön tämänkin viivan merkityksen, mutta mulle selitys on yksinkertainen: tästä alkaa autiomaa, älä mene pidemmälle.

Dakhla kaupunkina on varsin simppeli: keskelle aavikkoa on rakennettu yksi luotisuora tie, jonka sivuilla on taloja. Eräänä tuulettomana päivänä lähdimme surffaajakavereiden kanssa tappaamaan aikaa ja selvittämään, mikä ero on suurella hiekkarannalla ja aavikolla. Joskus leirillä oleskellessa tuli ihmeteltyä, että mikä aavikko tää Sahara lainkaan on, kun koko ajan on merta näkyvissä. No kyllähän se aavikoksi loppujen lopuksi piti todeta: ajoimme tätä kuuluisaa ainoaa tietä pitkin 250 kilometriä per suuntaan ja kaikki mitä matkan varrella näimme, oli kaksi kuiva-asemaa. Mitä syvemmälle aavikon sydämeen pääsimme, sitä kapeammaksi tie muuttui ja korkeammiksi dyynit kasvoi. Ensimmäisten viiden kilometrin jälkeen rantaviiva katosi näkyvistä ja loput rapiat 200 km oli oikeasti pelkkää hiekkaa.

IMG_0082.JPG

Ja sitä se mun elämäkin oikeastaan oli, pelkkää hiekkaa. Hiekkaa hiuksissa, hiekkaa ruuassa, hiekkaa jopa alusvaatteissa. Yksi meen hotellin asiakas oikeesti hukkas hotellihuoneeseen kännykkänsä, koska lattialla oli aina vähintään se kymmenen senttiä hiekkaa, ja sinne jos jotain tiputti ni ei sitä enää millään löytänyt. Kyllä se kännykkä sitten muutaman päivän jälkeen löytyi, ja toimikin vielä.

Siitä sujuvasti ruokaan, sitä kuitenkin kaikki odotitte. Sanalla sanoen se oli…..erilaista. Ei yhtään sen maukkaampaa tai mauttomampaa kuin kotona totuttu ruoka, mutta erilaista kyllä. Dakhlan pääsääntöisin vientituote on kala ja muut meren antimet, joten yllättäen sitä kalaa sitten kanssa syötiin. Ruokakulttuurihan tottelee samaan tapaan näitä kuuluisia marokkolaisia minuutteja: lounasaika on silloin, kun miehet ovat merellä saaneet tarpeeksi kalaa koko porukan mahat täyttämään. Jos siis oli huono kalapäivä, ruoka saattoi venyä pitkälle päivään. Pöytään kannettiin valkoista leipää, riisiä tai linssejä ja hieman vihreää salaattia, mutta usein jouduimme ne kuiviltaan nauttimaan. Noustiin pöydästä pois ja palasimme syömään pelkkää kalaa kun se pöytään tarjoiltiin. Toimiihan se näinkin.

img_0121_-_kopio.jpg

Liharuuat taasen toisti pitkälti samaa kaavaa: pitkään kypsytettyjä pataruokia nyrkinkokosine lihakimpaleineen. Kastikkeella ei suinkaan ollut sama merkitys kuin Suomessa on tottunut: kaadetaan soosi perunan päälle ja syödään kaikki mikä lautaselta löytyy. Täällä pataan oli pudoteltu mm kokonaisia perkaamattomia kanankoipia luineen ruistoineen kaikkineen, tai niin, niitä kokonaisia kaloja. Tiedättehän, miltä kauan liemessä lepäillyt lihakimpale näyttää? Niitä muodottomia, värinsämenettäneitä klönttejä sai moneen kertaan pyöritellä lautasella ja miettiä, että onko tää nyt esimerkiksi kalan pää vai broilerin siipipala – tai itseasiassa mitä vaan maan ja taivaan väliltä.

Ruokafriikkinä ja kuolemaa pelkäämättä kaikkea tuli rohkeasti maisteltua. Niinhän sitä sanotaan, että sitä saa mitä tilaa, ja tällä kertaa kuin tilauksesta vastaanotin sen turisteille ah niin rakkaan vatsataudin. Seuraavat kolme päivää ruokavalioni olikin pitkälti tämä:

IMG_0091.JPG

 

Paljon tuli tosiaan Marokkomatkallani nähtyä ja koettua, ja ihan muistinvirkistyksenä itselleni väsäsin tälläisen pienen Mitäs sitä tulikaan tehtyä –kokoelman.

 

– Silitin kamelia.

– Ajoin keskelle aavikkoa katsomaan kaloja, jotka syö varpaita.

– Opin vähintään 50 uutta surffilaudan osaa.

– Söin lounasta keskiyöllä.

– Pukeuduin kaftaaniin.

– Kuuntelin tunnin välein laulettua Koraania.

– Puhuin sujuvasti letkautellen ranskaa.

– Söin ruokia, joiden nimiä en osaa edes suomentaa.

– Luin pokkarin.

– Näin valaita ja delfiinejä.

– Astuin rauskun päälle. Kahdesti.

– Söin kamelia.

– Kärvistelin vatsataudissa.

– Kävelin kenkäni puhki.

– Poltin nahkani auringossa.

– Poltin päreeni auringossa.

– Surffasin.

– Soitin Djembe-rumpua tyttötriossa.

– Rakastuin kulkukoiraan.

 

Nyt jälkeenpäin ajateltuna tajuaa, kuinka joskus pitää mennä todella kauas, jotta oppii näkemään lähelle. Kyllä se koto-Suomi on vaan hyvä paikka asua.

PS. On myös totta, että jos aavikolla nauraa koko päivän suu ammollaan, joutuu illalla kaivamaan hammaslangalla hiekkaa ikenistä. Jos unohtaa tämän, ja nauraa taas seuraavana päivänä entistä lujemmin, voi saada ientulehduksen.

Kulttuuri Ruoka ja juoma Matkat Suosittelen

Kolme marokkolaista minuuttia

Kyllähän se olis jo lentolippuja ostaessa pitänyt tajuta, ettei puolentoista vuorokauden, kolmen eri lennon ja kahden eri lentoyhtiön kattama matka voi mennä ihan suunnitellusti. Onneksi puolvahingossa, ruumaan menevän laukun paino-ongelmien vuoksi, olin pakannut kaikki alusvaatteeni käsimatkatavaroihin, sillä Dakhlaan saavuin minä mutta ei vaan mun laukkua. Siitä se hupi vasta alkokin.

Ensin puhuttiin tunneista. Tullaan vielä illalla katsomaan josko se olisi tullut, mutta voin luvata, että aina seuraavaan aamuun mennessä ne tänne saapuu. Eikä vaan saapunutkaan. Eikä saapunut muuten neljään päivään.

Juuri kun niin olin Gemmalle päässyt kehuskelemaan, että leirielämä on mulle vallan ok – en ole mikään citytyttö, joka nyrpistelee naamaansa jossei pääse joka aamu lämpimään suihkuun. Never say never, sillä kyllä se viis päivää Saharan hiekassa paahtavan auringon alla ilman aurinkorasvaa, päähinettä, dödöä ja bikineitä teki vähän kipeetä. Hyvällä tuurilla olin pakannut vielä varsin käytännölliset vaatteet käsimatkatavaroihin: kahdet pitkät housut, kahdet 2/3-hihaiset paidat. Good luck Chuck!

Ja mitä tulee täkäläiseen kulttuuriin ja tapaan hoitaa asioita, voin vaan sanoa että kärsivällisiä mahtaa marokkolaiset olla. Koko Dakhlan lentokentällä on yksi avain ja yksi mies, jolla on oikeus kantaa tätä avainta joka siis vie huoneeseen, jossa säilytetään noutamattomia matkatavaroita. Koska loogisuus on tässä maassa ilmeisesti kirosana, huoneeseen vietäviä tavaroita ei tietenkään kirjata minnekään ylös, ja matkalaukkuihin liimattavat lentoliput ja nimikyltit ovat vain koristeita. Niimpä ainoa tapa saada tietää onko kadonnut laukkusi kentällä, on sisäänpääsy tähän mystiseen laukkuhuoneeseen. Helpommin sanottu kuin tehty: joka päivä siellä kentällä tuli juostua, joskus muutamaankin otteeseen. Ensin tämä korkeassa asemassa oleva avainmies ei ollut töissä, eikä ollut töissä seuraavan päivän työaikanakaan, eihän kukaan nyt sovittuja aikoja täällä noudata. Sekin tuli henkilökohtaisesti huomattua, sillä sovimme treffit lentokentälle aamu yhdeksitoista, mutta kun saavuimme paikalle, kuulimme että deittimme oli lenkillä. Joskus hän oli taas ruokatauolla. Wait a minute. Odotimme tunnin ja lähdimme kotiin.

Eilen kuitenkin ihme tapahtui ja kipusin kotirappuja oma laukku kainalossa. Onko oikeesti mitään parempaa kuin pitkä suihku, tutun tuoksunen shampoo ja litratolkulla kosteusvoidetta. Niin, ja dödö, sua mä kaipasin.

IMG_0058.JPG

Mun laukun paluusta pääsi ilakoimaan joku muukin ku mä itse. Angry birds on niin kova sana nyt.

Kulttuuri Suosittelen