Lasu: koulusta poisjääminen ja taloudellisen tuen hakeminen poiki lasu-ilmoituksen!

Kuvituskuva. Haiharan kartalon alueella Tampereella sijaitseva autiotalo. Ei muuten liity MITENKÄÄN kuvan yhteydessä olevaan juttuun!! 🙂

Terveiset vaan sinne Jämsän sosiaaliasemalle, Kati -nimiselle sosiaalityöntekijälle. Äänestäni varmaan kuulitkin etten ollut kovin tyytyväinen siihen, että yhteydenoton jälkeen sosiaaliasemalle aloit rustaamaan meistä huoli-ilmoitusta. Et tuntenut meitä entuudestaan etkä tiennyt perheemme taustoja, kenties luotit sokeasti järjestelmään, joka palkkasi sinut. Minä en luota, en enää!

  Huoli-ilmoituksen taustalla on yhteydenotto taloudellisen tuen saamiseksi. Perheessämme on kolme opiskelijaa, ja olemme opiskelleet nyt kaksi kuukautta kotona ilman minkäänlaista yhteiskunnan ylimääräistä tukea. Kouluruoka on aiemmin ollut tärkeässä osassa päivittäistä ruokailua. Nyt sitä ei enää ole. Emme ole myöskään pystyneet hakemaan Tampereelta kouluruokaa, koska oleskelemme Kuorevedellä sosiaalisista syistä. Mieheni on ainoa joka meitä pystyy auttamaan epidemian aikana. Edes lastensuojelusta emme saa muuta kuin keskusteluapua, sekin whatsapin välityksellä puhelimitse! Ilmeisesti oli väärin hakea taloudellista tukea, kun meitä rankaistiin siitä. Niin minä huoli-ilmoituksen koen. Mitään taloudellista tukea emme ole yhteiskunnalta edelleenkään saaneet huoli-ilmoituksesta huolimatta, jonka tarkoitus oli kuulemma se, että saisimme apua. Jos sosiaalitoimistosta ei saa apua, niin mistä sitten?!

Koulun henkilökunta olisi varmasti tehnyt huoli-ilmoituksen, jos sellaiseen olisi ollut aihetta.

   Toinen syy huoli-ilmoituksen tekemiseen oli se, että kerroin avoimesti hakeneeni lapsille koulusta kaksi viikkoa lomaa, loppukevään ajan. Loma-anomus on hyväksytty virallisesti koulun rehtorin ja päiväkodin, jonka alla esiopetus toimii,  johtajan toimesta. Minulla on siitä mustaa valkoisella. Lisäksi olen ollut päivittäin yhteydessä lapseni luokanopettajaan ja erityisopettajaan. Esikoululaiseni on oppinut tänä keväänä lukemaan ja tekee ensimmäisen luokka-asteen tehtäviä siskonsa vanhoista kirjoista. Koulun henkilökunta olisi varmasti tehnyt huoli-ilmoituksen, jos sellaiseen olisi ollut aihetta. Pidin heidät koko ajan perillä lasten edistymisestä. Lisäksi meillä on kaksi kertaa viikossa videopuhelinyhteys lastensuojelun perhetyöntekijöihin, jotka tukevat minua arjessa vanhempana. Hekään eivät ole ilmaisseet huolta tilanteestamme. Mutta sinä, tuntematon Kati, tiesit paremmin!

Laki ei… rajaa mitenkään sitä, mistä asioista sosiaalityöntekijä voi tehdä lastensuojeluilmoituksen. Käytännössä lastensuojeluilmoituksen voi tehdä vaikka äidin tukan väristä. Huoli on aina perusteltu syy tehdä lastensuojeluilmoitus, koskipa huoli mitä tahansa. Sosiaalityöntekijät eivät …. joudu vastuuseen väritettyjen huoli-ilmoitusten laatimisesta, vaikka ilmoitukset eivät johtaisi mihinkään. Huoli-ilmoitukset säilyvät lastensuojelun asiakasrekisterissä 100 vuotta

   Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun perheestämme on tehty huoli-ilmoitus syyttä. Huoltajuuskiistan aikana, jolloin Tampereen oikeudellisen yksikön sosiaalityöntekijät olivat selvästi isän puolella, kotikäynnin Jämsän ostopalveluna tehnyt Hanna keksi tehdä lastensuojeluilmoituksen siitä,  ettemme olleet Tampereella virallisesti kirjoilla. Huoltajuuskiistaan liittyvä olosuhdeselvitys oli aloitettu Jämsässä, joten en nähnyt tarvetta muuttaa henkikirjoja toiselle paikkakunnalle kesken selvityksen. Tein asiasta rikosilmoituksen, joka poliisissa kuitattiin olankohautuksella. Laki ei nimittäin rajaa mitenkään sitä, mistä asioista sosiaalityöntekijä voi tehdä lastensuojeluilmoituksen (tarkoittaa samaa kuin huoli-ilmoitus. Huoli-ilmoitus on vain asialle pehmeämpi termi.). Käytännössä lastensuojeluilmoituksen voi tehdä vaikka äidin tukan väristä. Huoli on aina perusteltu syy tehdä lastensuojeluilmoitus, koskipa huoli mitä tahansa. Sosiaalityöntekijät eivät koskaan joudu vastuuseen väritettyjen huoli-ilmoitusten laatimisesta, vaikka ilmoitukset eivät johtaisi mihinkään. Huoli-ilmoitukset säilyvät lastensuojelun asiakasrekisterissä 100 vuotta, olivatpa ne miten päättömiä tahansa. Sieltä ne voidaan kätevästi kaivaa esiin aina tarvittaessa, esimerkiksi huoltajuuskiistan yhteydessä!

  Sosiaaliasemaa ei voi asettaa vastuuseen yhtään mistään tai pyytää kommentoimaan, koska he eivät voi kommentoida yksittäistapauksia! Lokakuun liike on ainoa kantaa ottava foorumi, joka on sekin leimattu virheellisesti valhemediaksi. Tässä maassa valtionvaltaa ei saa kritisoida. Kirjoitan tästä blogissani silläkin uhalla että saan lisää paskaa niskaan. Onneksi meillä sentään (vielä) on sananvapaus!!

voin lähettää omalla kustannuksellani sosiaaliasemalle vaikka Monopolyn, jos Kati ja muut sosiaalityöntekijät sitten keskittyisivät live-asiakaskontaktien puutteessa vaikka Monopolyn pelaamiseen

  Kun selitin Jämsän sosiaaliaseman puhelimeen vastaavalle virkailijalle syitä siihen, miksi en uskalla ottaa riskiä koronan suhteen, hän sanoi että ”hyvin perusteltu” ja että ”kuulostaa erittäin vastuulliselta toiminnalta”. Sosiaalityöntekijä-Kati oli sitten vähän eri mieltä. Tuli semmoinen fiilis, että Katilla on ollut melko tylsää istua siellä sosiaaliasemalla tyhjänpanttina ja hän on kaivannut jotakin tekemistä. Kati päätti sitten kohdistaa virkaintonsa meihin. Katille sellaisia terveisiä, että voin lähettää omalla kustannuksellani sosiaaliasemalle vaikka Monopolyn, jos Kati ja muut sosiaalityöntekijät sitten keskittyisivät live-asiakaskontaktien puutteessa vaikka Monopolyn pelaamiseen vilpittömien kansalaisten ylenpanttisen ahdistelun sijaan! Säästyisi siinä valtion resursseja niiden turhien ilmoitusten selvittelyltä! Niillä säästyneillä varoilla voitaisiin sitten nostaa vaikka lapsilisän yksinhuoltajakorotuksia.

Terveisin, One woman

perhe vanhemmuus
Kommentit (13)
  1. Toivottavasti olette saaneet apua ja tilanne on helpottanut. Katselen itse maailmaa 8hlön uusperheen ja koulun näkökulmasta, erityisyyttä kummassakin. Olen täysin samaa mieltä siitä, että sosiaalitoimen eri tasojen perhetyö ja lasten suojelu ei yleensä toimi. Todennäköisesti johtuu pitkälti resursseista, mutta mielestäni myös asenteista, käytännöistä ja jopa laeista/säännöistä. Uskon, että yksittäinen työntekijä tekee parhaansa siinä todellisuudessa, jossa elää, mutta se ei tarkoita, että tuki kohtaisi tarpeen tai jokaisen yksilön oikeudet (ja velvollisuudet) toteutuisivat.

    Korona-kevät toi näkyvämmäksi sen, mitä kyllä monet perheiden kanssa työskentelevät ihmiset ovat vuosikausia yrittäneet sanoa. En kyllä usko, että mikään muuttuu. Tämä on yksi raskaimmista asioista, joita työssäni kohtaan. Ja erittäin turhauttavaa. Ä

  2. On tässä yhteiskunnassa ihan jokaisen etu, että noita ilmoituksia saa tehdä matalalla kynnyksellä, ja ammattihenkilön mutulla niitä tehdään nykyäänkin vielä aivan liian vähän. Usko pois, ei niitä huoli-ilmoituksia tehdä koskaan ”syyttä” tai Juuri Sinua kiusataksesi, vaan tässäkin tilanteessa joku ihan oikea huoli perheestäsi on työntekijällä ollut. Propsit hänelle, kun on käyttänyt siihen työaikaansa. Toki se, näetkö itse syytä tai onko huoli aiheellinen, on eri asia.

    1. Turhat ilmoitukset voivat olla aikamoinen riesa kun ne täytyy kuitenkin selvittää jokainen. Ja jäävät kirjoihin 100 vuodeksi.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *