Hyvä ihminen, miksi sinä poltat?

Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan, näin tänään naisen kadulla tupakka suupielestä törröttäen. Vastenmielistä, sanalla sanoen. Täällä Orange Countyssa saattaa hyvinkin kulua viikkoja näkemättä kertaakaan kenenkään polttavan, joten koko tupakanpolton olemassaolon voi helposti unohtaa kokonaan. Kun kaiken pitää ulospäin näyttää täydelliseltä, romuttaisi tupakanpoltto ainakin terveellisten elämäntapojen osalta imagon täysin. Ja hyvä niin. Kasvojen menettämisen pelossa ihmiset polttavat piilossa takapihoillaan ja autotalleissaan, eivät rivissä ruokakauppojen edessä, kuten rakkaassa kotimaassani. 

tupakointi.jpgTupakanhaju tekee kauniistakin vastenmielisen.

 

Kun sitten pitkän tauon jälkeen tunnen tupakansavun leijailevan nenästäni sisään kohti keuhkoputkia ja siitä edelleen keuhkoihin, en voi olla pohtimatta sitä, mikä laittaa ihmisen sytyttämään savukkeen kerta toisensa jälkeen? Tupakanpoltto kun on yksi hirvittävimmistä rikoksista omaa ruumistaan kohtaan. Eikä polttaminen ole pelkästään polttajan itsensä ongelma, vaan tuo kitkerä haju myrkkyineen tunkeutuu myös sivullisten hengitysilmaan. Eniten inhonväristyksiä aiheuttavat vanhemmat, jotka polttavat lastensa läsnäollessa ja vielä enemmän ne raskaana olevat naiset, jotka kuvittelevat olevansa valmiita äidiksi samalla, kun oman terveytensä lisäksi tuhoavat vielä syntymättömän lapsensakin terveyden.

Voin suurella ylpeydellä sanoa, etten ole koskaan polttanut sitä ensimmäistäkään. Koulun terveysoppejakin paremmin minuun tehosi runsas tupakointi toisessa lapsuudenkodissani. Vaikken tietoisesti asiasta koskaan kärsinyt, en edes teini-ikäisenä voinut kuvitella nostavani savuketta huulilleni, niin vastenmielisen jäljen tuo haju oli jättänyt mieleeni. Ja sitä paitsi, kuka haluaisi suudella ihmistä, joka haisee ja maistuu tuhkakupilta, olipa kyseessä sitten ulkoisesti minkälainen missi tahansa?

Minä en ymmärrä. En, vaikka olen vuosia yrittänyt. Mikä saa ihmisen tietoisesti tuhoamaan terveytensä? Tänä päivänä varmasti jokainen tupakoitsija on tietoinen tupakoinnin vaaroista ja siitä, mitä se elimistölle tekee. Ja minä teen parhaani muistuttaakseni asiasta aina, kun näen tuttavieni polttavan. Miksi sinä poltat? Tai mitä pitäisi tapahtua, että lopettaisit?

Hyi ja yök.

Kommentit (13)
  1. Pakko kommentoida. Tupakanhaju on tupakoimattomalle usein tosi vastenmielistä. Miksi esim bussipysäkillä saa tupakoida ja kaikkien muiden on vaan haisteltava. Jos polttaa kotonaan, niin rappuun leviää vastenmielinen tuoksu kaikkien haisteltavaksi. Työkaveri tulee palaveriin suoraan röökiltä – yök. Sähkötupakat laillisiksi ja kaikille kessuttelijoille hajuttomat vesihöyryä tupruttelevat pötköt suupieleen.

  2. Hei, saa täällä ensiapua ilman vakuutusta 😉 Mutta asiaan, mun mielestä tapaturmainen kuolema ja tupakanpolton aiheuttamaan pitkäaikaissairauteen kuoleminen on vähän eri asioita. Vaikka sama kai se sitten kuoltua on, että mihin sitä lopulta kuoli.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *