Itsetehdyt pihakivet kuivabetonista

Pihakivet oli tosi helppo tehdä itse. Suurena apuna olisi ollut betonimylly, mutta sen puuttuessa kuivabetoni sekoittui hartiavoimin kottikärryissä. Positiivinen juttu on se myös, että tämän jälkeen ei tarvitse mennä enää kuntosalille!

Mitä pihakivien tekoon tarvitaan?

 • Kuivabetonia
 • Kottikärryt (+vahva sekoitusmies/nainen) tai betonimylly
 • Pihakivimuotteja
 • Lapio
 • Laastikauha
 • Asennushiekkaa
 • Harja
 • Kastelukannu, jos ei ole puutarhaletkua

Kuivabetoni S100

Kuivabetoni sisältää sekä betonin että hiekan. Jos ostat pelkkää betonia niin hiekkaa pitää tilata erikseen. Siksi suosittelen lämpimästi tätä kuivabetonia. Tämä S100 on hieman karkeampaa betonia, koska emme halunneet kivistä liian sileitä.

Yhdestä säkistä tulee tämän kaltaisia pihakiviä 1,5 muotillista. Siitä on sitten helppo laskea tavaran menekki. Kannattaa vähän katsoa myös betonisäkin hintoja, koska ostomme itse ensimmäisen erän Weberin betonia, joka kustansi n 8€/säkki. Sen jälkeen ostimmekin Lakan vastaavaa tuotetta, jonka hinta oli 5€ luokkaa/säkki.

Kaikenkaikkiaan ostimme betonia 36 säkkiä, joista saimme tehtyä 54 laattaa.

Betonin menekkiin vaikuttaa maan pinnanmuodot, koska laatta valetaan paikalleen ja betoni valuu kivien koloihin ja luonnollisesti myös alamäkeen päin.

Pihakivi-valumuotit

Tilasin muotteja 3 kpl Tuontitukku.fi:stä. Ne maksoivat 12,90€/kpl.

Muottien koko 45cm x 45cm ja vahvuus 5 cm. Näitä en välttämättä itse laittaisi autolla ajettavalle väylälle.

Tuo kolme oli aika sopiva määrä, koska sen enempää emme olisi jaksaneet betonia sekoitella kerralla.

Muut tarvikkeet löytyivätkin kotoa.

Työvaiheet

 1. Tasoitimme polut pihakiviä varten jo edellisenä kesänä, joten sora oli painunut tasaiseksi.
 2. Asettelimme yhden tai kaksi muottia kerrallaan haluttuun paikkaan.
 3. Kaadoimme säkin kuivabetonia kottikärryyn. Kannattaa käyttää hengityssuojainta, koska kuivabetoni ei tee hyvää keuhkoille.
 4. Lisäsimme vähitellen vettä betonin joukkoon toisen sekoittaessa sitä lapiolla. Yhteen säkilliseen menee arviolta n.3-4  litraa vettä. Kannattaa lisätä vähän kerrallaan, että betonista ei tule ihan velliä. Betonin koostumus olisi hyvä olla ennemmin puuroa kuin velliä.
 5. Betonin sekoittaja, eli puolisoni lapioi muottiin betonia ja minä levitin sen laastikauhalla muotin lokeroihin ja tasoitin pinnan. Jos betoni ei ole kovin vetistä, niin laatan pintaa on hyvä taputella tällä laastikauhalla, että vesi nousee pintaan. Siitä tulee sitten tasoitellessa siistimmän näköinen. Kottikärryyn jäi tässä vaiheessa noin puolen laatan ainekset.
 6. Lisäsimme toisen säkillisen kärryyn entisen betonin päälle ja sekoitimme veden kanssa uuden kuran.Laitoin valmiiksi kaksi muottia maahan ja jäljellä oleva betoni täytti molemmat laatat.
 7. Ensimmäinen muotti kannattaa irroittaa tässä vaiheessa hieman nytkyttämällä. Jos unohdimme betonin muottiin 15 minuutiksi, niin sitä oli aina hankalampaa irroittaa. Betoni on tässä vaiheessa vielä märkää, eli jos sinulla on vapaana pihassa lemmikkejä, niin valu kannataa aidata esteillä, jotta se se mene pilalle. Meillä koirat tuppasivat sotkemaan näitä valuja ja onnistuivatkin pari kertaa..
 8. Sitten vaan uuden betonit kärryyn ja jatkaa saa niin kauan, kun on käsissä puhtia.. Meillä oli maksimi kahdeksan säkkiä.
 9. Välineiden vesipesu mahdollisimman pian valujen jälkeen. Muotit kannattaa pestä erityisen hyvin, koska se helpottaa seuraavan päivän töitä ja muottien irroitusta.

Kannattaa huomioida ilman lämpötila betonin kuivumisen suhteen, koska hellesäällä muotit saattavat kuivahtaa yllättävän nopeasti. Helteellä tämä on aika raskasta hommaa..

Sateella laattojen valamista ei voi tehdä.

Laattojen viimeisely asennushiekalla

Sitten kun laatat ovat kuivuneet pari päivää, niin kannattaa kärrätä hiekkaa saumausaineeksi. Itse käytimme 0-6 mm asennushiekkaa. Lakaisimme hiekat laattojen yli ja reunoille. Kastelukannulla kastelemalla hiekka painuu kaikkiin uriin ja sitä tarvitsee todennäköisesti vielä lisätä myöhemmin. Tässä voisi käyttää hienompaakin hiekkaa, mutta halusimme itse laittaa tätä hieman karkeampaa.

Tilasimme asennushiekan soramontulta suursäkissä (2000kg) ja se maksoi 119€. Hiekkaa tuli reilusti yli tarpeen, koska meillä on sille myös muuta käyttöä. Säkillisestä kului laattojen saumaukseen noin 1/4.

Saimme loman aikana nämä tehtyä mökin maalauksen lisäksi, vaikka ensin ajattelin sen olevan aivan mahdoton urakka. Kesäkuun alku oli aika helteinen ja yritimme yhtenä hellepäivänä näitä laattoja alkaa vääntämään. Saimme silloin kokonaista kaksi säkkiä betonia sekoiteltua ja hiki valui ihan yhtenä virtana. Tähän voisi todeta, että tätä hommaa on ihan hauska tehdä, mutta hieman viileämmässä säässä.

Kesäloma oli hyvä ja rentouttava, saimme tehtyä kaikki suunnitellut hommat, mutta myös levättyä. Sain paljon uusia postausideoita ja koin eräänlaisen herätyksen luettuani yhden aineenvaihduntaa käsittelevän kirjan. Siitä  kerron hieman lisää myöhemmässä vaiheessa.

koti diy
Kommentit (20)
 1. Kiitos ideasta ja infosta!
  Meillä mökki saaressa ja tämä voisi olla hyvä vaihtoehto valmiiden laattojen roudaamiseen.
  Onko laatat kestäneet hyvin talvet?

  1. Hyvin ovat kestäneet! Ei yksikään ole hajonnut.

 2. Kiitos ideasta. Tarve vain muutamat laatat ja mietin, onnistuisiko betonin sekoitus vaikka ämpärissä (kun kottikärryt on taloyhtiön..)

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *